Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Prolazio sam kroz Kg i Kv. U Kg 4G imaju sva 3 operatera, dok u Kv samo mts ima 4G.

Malo je offtopic.
Ako nekog zanima da vidi kako izgleda NSA mobilna bazna stanica u radu... :D
Slikano na horgosu izmedju dve granice, nalazi se na madjarskoj strani.

321.jpg

U Prokuplju VIP nema 4G, MTS ima 4G.

Pirot, LTE only, Huawei G620s (podržava LTE 800,1800,2600), mts postpaid data sim... (Čak nisam ni u samom gradu, već u selu koje se lepi za sam grad - Poljska Ržana - oko 5km od centra grada).

Samo mts ima 4G i to za sad LTE 1800. Kod mene kući signal je "užas" - oko -111dBm, ali izvlači 60Mbps bez problema i muke u downloadu dok je upload "slab" na nivou 5-6Mbps. U gradu zavisno od lokacije ide generalno oko 80/10Mbps na 1800MHz mts 4G a ima lokacija na kojima bez problema imam 95-30Mbps.

Evo test kod kuće sad:
GPRXcZq.png 1aTYDIN.png GPRXcZq.png

Eto :)

Tek 18.07.2016. odnosno danas je mts dobio prve dozvole za LTE 800 od Ratela. Jos nema aktivnih BS-ova na 800MHz.

Прво, добио је данас или недавно, зато што нису пре тражили (а могли су пре више месеци). А друго, те БС су већ активне, јер на сајту Ратела објављују тек кад се поставе. Добро је да су се сетили да крену, јер за 3Г 900 још увек нису.

Poslednja izmena:
Теленор почео са покривањем још и Краљева, Крушевца, Лесковца, Бујановца, Смедерева и Палића.

Теленор почео са покривањем још и Краљева, Крушевца, Лесковца, Бујановца, Смедерева и Палића.

Aaa pa to ce onda vec biti fino pokrivanje. Kao sto sam i rekao jos pre vise od pola godine da ce do kraja ove god. odraditi isto kao i ostala 2 samo sto ce po tradiciji opet bolje i stabilnije raditi. Ocekujem uskoro i pustanje full brzine bez ovog ogranicenja.

Телеком покривао на 1800 БГ, НС, Крагујевац и Ниш (што и није неки фазон ;) )
Али невероватна вест (малопре споменута) је и да је почео са покривањем на 800 ;)

@milanpavke iako je debeli offtopic moram da te demantujem. Ubacio sam mts sim u Alcatel OneTouch Idol Mini (MTK čipset), ušao u engineering mode, isključio WCDMA 2100, ostavio samo WCDMA 900, podesio WCDMA only mod, telefon se registrovao na mts WCDMA 900 mrežu.

U pretrazi je našao pored već dobro poznatog Telenor 3G-a na 900MHz i mts 3G na 900MHz, jedino Vip nema WCDMA 900. Nakon toga kada sam uključio 3G 2100 ponovo, u pretrazi se pojavio i Vip.

Ne kažem da mts ima svuda i masovno 3G 900, ali kod mene (Poljska Ržana nadomak Pirota - 5km istočno od centra grada) ima. Krenuli su, ali idu dosta polako sa time, trebali bi agresivnije. Prilično agresivnije.

Nekoliko slika:
0kfRnR6.png F40ZCBT.png ZNYxHBl.png vNI3cTw.png

Сећам се да је неко, а биће да си ти, рекао још поодавно да у Пироту има Мтс 3Г 900 :) Али нема ни у Београду, ни у НС, ни у западној Србији где год сам био.

А Телеком 4Г 800, почео покривање центра Београда, затим околине, Бачке Тополе, Малог Иђоша, Ловћенца, Фекетића, Змајева, НС-Клиса, Ковиља и Нових Бановаца. Види ти наших оператера монополиста (олигополиста) сви к'о један почињу покривање аутопутева ;)

Poslednja izmena:
Nadam se uskoro da krenu i ka jugu i istoku koridora 10 za pocetak :) - 500m vazdušne linije od mene koridor 10 :D

Aaa pa to ce onda vec biti fino pokrivanje. Kao sto sam i rekao jos pre vise od pola godine da ce do kraja ove god. odraditi isto kao i ostala 2 samo sto ce po tradiciji opet bolje i stabilnije raditi. Ocekujem uskoro i pustanje full brzine bez ovog ogranicenja.
Ne znam gde ti vidis? Ja vidim da ima lte u NS, BG, KG, NI, neka smejurija u NP i Zlatibor.
Ako je to 50% teritorije svaka cast.
Ili si mislio 50% stanovnistva, ako je to to je onda odprilike to, ali to nije 50% teritorije Srbije i to je lose i smesno i sluzi samo za marketing da se kaze da ima neko 4G mrezu.
Da ne bude zabune rodio se odrastao u BG kao i bar 8 kolena pre mene(za one od pre 500+ godina ne znam nisam uspeo da nadjem podatke-dakle pravi beogradjanin) i kazem da BG nije Srbija i da i ostali gradjani Srbije imaju pravo i potrebu na lte brzine.

Poslednja izmena:
Ako je Telenor u pitanju, imaju i na Kopaoniku i u Subotici.

Лепо су написали у свом "шокантом" плану покривања за ову годину да ће то бити 50% грађана, али изгледа да ће бити и целих 57% ;) Јер су почели покривање још 8-9 градова, као што писах у другој теми (а по Рателу).

Ne znam gde ti vidis? Ja vidim da ima lte u NS, BG, KG, NI, neka smejurija u NP i Zlatibor.
Ako je to 50% teritorije svaka cast.
Ili si mislio 50% stanovnistva, ako je to to je onda odprilike to, ali to nije 50% teritorije Srbije i to je lose i smesno i sluzi samo za marketing da se kaze da ima neko 4G mrezu.
Da ne bude zabune rodio se odrastao u BG kao i bar 8 kolena pre mene(za one od pre 500+ godina ne znam nisam uspeo da nadjem podatke-dakle pravi beogradjanin) i kazem da BG nije Srbija i da i ostali gradjani Srbije imaju pravo i potrebu na lte brzine.

Naravno da sam mislio na stanovnistvo,aj malo logike.
Pa zumiraj i videces i Jagodinu itd. i sa ovih 8-9 gradova sto kaze milanpavke bice to i vise od 50% stanovnistva.

Ma daj boze da bude tako druze, a za logiku batali me prozivki druze.

Jel se neko igrao sa omogucavanjem LTE frekvencija, klasa...na huawei telefonima (G7 je model konkretno) ?
Odradjen update na 5.0.2, rom za celu EU i od tada nece da radi 4G. Kapiram da je negde neka opcija iskljucena. Dok MTS ne pusti sve frekvencije (ili nesto drugo, neki band, kanal, klasu...ne znam) nece raditi verovatno.
Jel postoji neki skriveni menu, USSD code da se omoguci to?

Poslednja izmena:
А Мтс-ова мапа покривености 4Г „чиста трагедија". Ем фале неки градови који су покривени пре пола године, ем су сва подручја покривености померена 5-10 километара северозападно или у неком другом правцу, ем је цела мапа као дечја...

Poslednja izmena:
Jel se neko igrao sa omogucavanjem LTE frekvencija, klasa...na huawei telefonima (G7 je model konkretno) ?
Odradjen update na 5.0.2, rom za celu EU i od tada nece da radi 4G. Kapiram da je negde neka opcija iskljucena. Dok MTS ne pusti sve frekvencije (ili nesto drugo, neki band, kanal, klasu...ne znam) nece raditi verovatno.
Jel postoji neki skriveni menu, USSD code da se omoguci to?
Kako neće da radi, imaš li uopšte opciju za 4G?
Postoji skriveni meni za to, da omogućiš bendove koje hoćeš, potraži na google kako ide..

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

znam sve to nego zanima me da li postoji nesto jos pored toga da mogu bez root-a da se igram sa tim. Dok je bio na KK, radio je 4G

Google mi je bio prva opcija nego mislio da to neko nije vec radio ovde.

Zvanican Telenorov podatak o pokrivenosti Srbije i Crne Gore sa 4G signalom, zakljucno sa 30.6.2016.:
At the end of the second quarter, the 4G population coverage was 46% in Montenegro and 21% in Serbia

Zvanican Telenorov podatak o pokrivenosti Srbije i Crne Gore sa 4G signalom, zakljucno sa 30.6.2016.:

Mislim da je ovo bilo bez ovog nedavnog sirenja. Sad mislim da je to oko 40% za Srbiju.
Do kraja juna moja ulica nije imala 4g.sad ima i nije upisan deo preko Pancevca ka Borci,samim tim mislim da to nisu ni racunali u ovih 21%,sad kad su to i zaveli na mapu mislim da je i pokrivenost veca.

Više ovi sa "mislim" ***. Kažite ako znate tačan podatak i to potkrepite. Daj više prestanite sa silovanjem i maltretiranjem. Ili napišite nešto tačno i konkretno.

Konkretno ima 4G na Pupinovom mostu i dalje putem skoro do petlje za Zrenjanin (izmereno). Zatim u Subotici; ima 4G sve do Rode i malo dalje ka Paliću (izmereno). Takođe kod Subotice, delom autoputa malo južnije od Palića pa skoro do isključenja za Žednik (tačnije negde na pola puta).
U Ustaničkoj ulici u BG nema rupe, kao ni u Mite Ružića. To je što sam sada premetio... :)

Poslednja izmena:
Više ovi sa "mislim" ***. Kažite ako znate tačan podatak i to potkrepite. Daj više prestanite sa silovanjem i maltretiranjem. Ili napišite nešto tačno i konkretno.
Momak,tvoj problem osim sto si gnevan na telenor je jos i...?
Ovde se iznose misljenja,ko kaze da mora sve biti potkrepljeno,100% tacno i sl.,odmori malo leba ti.

Mislim da telenor nema uopšte 4g.

Vrh Dno