Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Jos nisu napisali u koji box ide,toliki visak zaposlenih a treba im vecnost za obicnu stvar.

Poslednja izmena:
Parametri: Attenuation - 17.9 / 9.9, SNR 9.7/9.7

Da li su podaci navedeni ispod tacni/realni - na osnovu istih moja udaljenost od centrale iznosi ~ 1.3km ? i nemam sanse za 50/2 ili 100/2?

1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit

@topten

1. da li ti je Telekom vrsio procenu udaljenosti ili si sam izracunao? // po podacima sa neta na osnovu attenuation, tvoje rastojanje od centrale iznosi ~2.8km
2. da li si probao aplicirati za skuplje pakete? // 20,50,100

Poslednja izmena:
U pitanju je NET kod prijatelja i njegova udaljenost od centrale (podzemna linija) ja ta koju sam napisao i tu informaciju je dobio od radnika telekoma!

Na toj istoj ADSL liniji sam stavio moj ZTE H267N i on pokazuje da je download line attenuation 50db a na njegovom HG532e 39.6db, tako da ne verujem da su vrednosti koje daju pojedini modemi baš pouzdani!

Da podelim jednu informaciju u vezi produženja ugovora pre isteka prethodne ugovorne obaveze - može 3 meseca pre isteka, to već znate, a sad važi i za one koji su uzimali uredjaje uz Net pakete. Uzeo sam u septembru 2014-e Net 20 i tablet za 1899 mesečno, nazvao pre neki dan da proverim da li mogu ipak pre isteka UO da predjem na 50/2, kad posle kraće provere, kaže teta može, napravila zahtev i kaže biće vam poslat novi ugovor na kućnu adresu, 1799 mesečno, prvih pet po dinar.

Podneo sam zahtev za 50/2 prosli ponedeljak, pozvali su me i rekli da ima mogucnosti ali da mora da se izvrsi detaljna provera i da ce me opet pozvati nakon toga. Proslo je nedelju dana, zanima me je l' ta provera stvarno toliko traje ili sta?

Zovi ih... ili idi u poslovnicu, meni je završeno brže. al sam otišao u poslovnicu, inače još mi nisu javili :)

Pazite ove vrednosti.

2016_07_19_092950.png

A nisu hteli da mi daju više od 20. Navodno sam daleko od centrale. Komotno bih mogao tražiti 100. Kažu, ne može. Potpisao si ugovor.

Poslednja izmena:
Pusti sto pokazuje ruter, dva razlicita rutera na istoj parici pokazuju drasticno razlicite vrednosti, dakle ruterima ne treba preterano verovati jer ne prikazuju pravu sliku stanja i duzine parice, cak je neko i kacio rezultat sa dva razlicita rutera na istoj parici sad skoro ako se ne varam.
Veruj mi, najmerodavnije je ono sto pise kod njih u sistemu i to je pravo stanje/duzina parice.
A razumem te zasto si kivan na njih, svako bi vise za iste/slicne pare, nije to nista nenormalno.
Ali jeb, zapici do poslovnice i nek ti jazu razdaljinu, pa nam napisi sta kazu.
Pozdrav.

Podneo sam zahtev za 50/2 prosli ponedeljak, pozvali su me i rekli da ima mogucnosti ali da mora da se izvrsi detaljna provera i da ce me opet pozvati nakon toga. Proslo je nedelju dana, zanima me je l' ta provera stvarno toliko traje ili sta?

Mene isto nisu zvali, a proslo je oko dve nedelje. Isao do poslovnice i kaze da je parnica odradjena i da mogu da imam 50/2m, a rekli javice mi sta se desava. Samo sto sam ja podneo zahtev tada da zelim i tablet, bilo je jos mogucnosti u internet. A sad vidim na njihovom site-u da su tablete izbacili skroz. :wall: Zvao korisnicki centar kao trenutno nemaju na stanju ovaj model sto sam ja narucio pa se ceka ili mogu da promenim kampanju ako zelim. U sustini vidim da nema nista od tableta i ako sam zbog njega najvise hteo da obnovim ugovor ranije...

Pusti sto pokazuje ruter, dva razlicita rutera na istoj parici pokazuju drasticno razlicite vrednosti, dakle ruterima ne treba preterano verovati jer ne prikazuju pravu sliku stanja i duzine parice, cak je neko i kacio rezultat sa dva razlicita rutera na istoj parici sad skoro ako se ne varam.
Veruj mi, najmerodavnije je ono sto pise kod njih u sistemu i to je pravo stanje/duzina parice.
A razumem te zasto si kivan na njih, svako bi vise za iste/slicne pare, nije to nista nenormalno.
Ali jeb, zapici do poslovnice i nek ti jazu razdaljinu, pa nam napisi sta kazu.
Pozdrav.

Bio sam u dve poslovnice u dva različita grada. U oba su mi rekli da treba u call centru da zahtevam 50. Da bi sigurno izguralo. Ali ovi iz Call centra mi nisu dali. Čak sam pisao i molbu, odbili su me.

A nisu hteli da mi daju više od 20. Navodno sam daleko od centrale. Komotno bih mogao tražiti 100. Kažu, ne može. Potpisao si ugovor.
100 ne bi mogao ni dobiti (mogli bi da postave, ali ne bi uspelo 100 sa tim parametrima).
Ali 50 si stvarno mogao komotno, djubrad :(

Bio sam u dve poslovnice u dva različita grada. U oba su mi rekli da treba u call centru da zahtevam 50. Da bi sigurno izguralo. Ali ovi iz Call centra mi nisu dali. Čak sam pisao i molbu, odbili su me.
Pa ako je tako druze onda ne znam sto ti nisu dali.
Nego ne rece koliko su ti u tim poslovnicama rekli udaljenost.
A i sta ima veze CC ti mozes kod njih da zahtevas 50 i duzni su da prihvate zahtev/molbu.

Nisu mi dali zato što sam hteo sve da rešim preko telefona, u Call centru su rekli da ne može više od 20. Zato vam je moj savet da idete u poslovnicu i tamo potpišete ugovor. Nemojte ništa preko telefona. Zahebaće vas kao mene što su. U poslovnicama su mi rekli da je udaljenost oko 150 metara. Dok su u Call centru rekli da je 250.

Poslednja izmena:
Slabo je to za 150m udaljenosti.
Ali i na 350m bi dali 50/2, uz molbu da se izmeri parica... nesto im se nije radilo :(

Da ali i na 250m bi trebali da daju. Zao mi je druze sto su te sjebali za brzinu.
Mozda je sama parica losa pa kad su merili videli da to bas nece biti stabilno pa ti zato nisu dali 50.
Vidi nije sve u daljini, vdsl2 moze da radi na 50 i na do 700m ako je infrastruktura dobra ali moze i da ne radi kako treba na 50 i na 150m.
Druga je stvar sto oni preko 250m zezaju i ne daju tako lako, ali MOZE tj. moguce su te brzine uz ono sto sam rekao.

Poslednja izmena:
Njihov sam korisnik već 8 godina. ADSL nikad nije prekidao. Ni po mećavi ni po žezi. IP adresa kao da mi je fiksna. Nikad se ne menja. Jedino ako nestane struja ili ako ja isključim ruter. Zar to nisu dovoljni pokazatelji stabilnosti parice?

Nije isto stabilnost servisa na 50 i 100 i na 5,10Mbit.
Sto je veca brzina veci je i sum na parici i veca nestabilnost tj. pouzdanost neta.
Nije to bas tako prosto i jednostavno, a adsl nije isto sto i vdsl, slicne tehnologije ali rade na razlicitim frekfencijama i brzine nisu iste kao i slabljenja.
To je druga tema.

Prosle nedelje sam podneo zahtev za 50/2, danas odobreno 20/2. Takodje duzi niz godina korisnik,bez prekida konekcije...

Sto je veca brzina veci je i sum na parici i veca nestabilnost tj. pouzdanost neta.
Nije to bas tako prosto i jednostavno, a adsl nije isto sto i vdsl, slicne tehnologije ali rade na razlicitim frekfencijama i brzine nisu iste kao i slabljenja.
To je druga tema.

Imam VDSL već mesec dana i ništa se nije promenilo. Zapravo, promenilo se. Ping mi je na ADSL bio 50ms, a na VDSL je 10. :D Brzina konstantno 19, upload čak nekad i premaši 2.0. Bude 2,1.

Ti si prvi cini mi se kome je manji ping a bio je dobar ADSL :) U stvari, tebi je bio los ADSL ping.

To je druga tema.
Razumemo mi tebe i znamo dobro o cemu pricas, ali zasto bi ovo prosecnog ili ne upucenog korisnika trebalo uopste da zanima, aku su mu vec odobrili 50Mb/s!?
Valjda bi trebalo samo operater da razmislja o tome jer i naplacuje uredno tu uslugu!
Ustvari to je ono o cemu sam vec pricao, kada bi malo vise ulozili u infrastrukturu do korisnika ne bi niko a posebno korisnici razmisljali ko je koliko udaljen od centrale i kakva mu je parica!Pozz! :wave:

Poslednja izmena:
Znam da neki razumeju, on ne razume ili jednostavno ne zna covek pa mu objasnjavam.
Pa vidi ne treba da ga zanima kao i nijednog prosecnog ili neupucenog korisnika, ja nisam shvatio da su mu odobrili pa povukli, vec da mu nisu dali pa su mu rekli ne moze 50 vec 20. Jesam li dobro razumeo?
Naravno ISP treba da vodi racuna o infrastrukturi jeb ona je takva kakva jw i u skladu sa istom svi mi dobijamo brzine, neko manje neko vece i to je tako, mi nista ne mozemo tu.
Nadam se iskreno da ce poceti vise postavljati IS samim tim skracivati parice i omoguciti vecem broju stanovnistva vece brzine.

Naravno ISP treba da vodi racuna o infrastrukturi jeb ona je takva kakva jw i u skladu sa istom svi mi dobijamo brzine, neko manje neko vece i to je tako, mi nista ne mozemo tu.
Nadam se iskreno da ce poceti vise postavljati IS samim tim skracivati parice i omoguciti vecem broju stanovnistva vece brzine.
Upravo to i znaju da to ulaganje malo vise kosta pa im je zato i problem, ali ako hoce da zarade i gledaju u buducnost bez veceg broja IS-a ili optike do korisnika nema im opstanka i dobrog poslovanja firme!
Kada budu tezili tome onda vise niko nece morati da razmislja i strepi dal' moze 5,10,20,50Mb/s ili vise, vec da svi mozemo da uzmemo koliko se nudi!
Trenutna ponuda samo bode oci gde je 50Mb/s samo za 100 dinara skuplje od 20Mb/s je smesna i vredja korisnike,jer ako ti neko nesto nudi da kupis i to reklamira a kada hoces to isto da kupis on ti kaze ee pa nemate teh mogucnosti, ustvari nije da nemam ja vec gospodo nemati vi ono sto nudite u praksi vec samo na papiru!
Pozz!

Otisao sam malopre do poslovnice, kazu inace zovu izmedju 3-4 dana, al' navodno centrala u centru nema dovoljno prikljucaka za vece brzine, pa ce to srediti do kraja nedelje.

Upravo to i znaju da to ulaganje malo vise kosta pa im je zato i problem, ali ako hoce da zarade i gledaju u buducnost bez veceg broja IS-a ili optike do korisnika nema im opstanka i dobrog poslovanja firme!
Kada budu tezili tome onda vise niko nece morati da razmislja i strepi dal' moze 5,10,20,50Mb/s ili vise, vec da svi mozemo da uzmemo koliko se nudi!
Trenutna ponuda samo bode oci gde je 50Mb/s samo za 100 dinara skuplje od 20Mb/s je smesna i vredja korisnike,jer ako ti neko nesto nudi da kupis i to reklamira a kada hoces to isto da kupis on ti kaze ee pa nemate teh mogucnosti, ustvari nije da nemam ja vec gospodo nemati vi ono sto nudite u praksi vec samo na papiru!
Pozz!

Ako govorite o meni, u pitanju je čista birokratija.
Ponavljam, ja sam telefonom inicirao zahtev za VDSL. Operaterka mi je rekla da sam na ivici i da ne mogu da mi daju 50. Onda sam ja pristao na 20 iako dobro znam gde je centrala. Ako ja ne mogu da imam VDSL 50, onda ne može niko. Bukvalno sedim na centrali. Što se tiče infrastrukure,ona je nova. Stavljani su novi kablovi 2007. i postavljena nova centrala. Jedino do moje zgrade vode kablovi stari 20 i kusur godina.
Kad sam došao da preuzmem ruter, ja sam mislio da potpisujem samo to preuzimanje. Onda sam ih nekoliko puta molio da mi raskinu ugovor i da povećaju na 50. Nisu hteli ni da čuju, kažu tek kad prođe 21 mesec, odnosno 3 meseca pre kraja ovog ugovora. Rekli su mi da napišem molbu za raskid, pisao sam. Ni to nije pomoglo.
Da zaključim. Ako već želite da pređete na VDSL, nemojte to rešavati preko telefona. Idite u poslovnicu, tamo će vam sigurno dati brzinu koju vaša parica dozvoljava.

Vrh Dno