Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Jel vam radi Cortana na pitanje kakvo je vreme? (Danas,Sutra, U ovom trenutku)
Meni samo izbaci ovo:
Screenshot (32).png

Kaže fali neka aplikacija za tu informaciju i nudi pretragu po Store.

Na zvanicnom microsoft sajtu pise ovo "The Start screen can also help you know which operating system you're using. Here's what it might look like in Windows 8.1 and Windows RT 8.1. You might see a search button in the upper-right corner.
" Dakle kod mene se nalazi ikonica lupe pored accaunt slike i shutdown dugmeta, jel to znaci da nisam rt verzija? Jel licencirana verzija ima lupu? :D

Kaže fali neka aplikacija za tu informaciju i nudi pretragu po Store.

Da to je i kod mene slučaj, znači nisam jedini.

@tequila Windows 8.1 i Windows 8.1 RT su dva potpuno različita sistema, ikonica lupe svakako postoji na licenciranom, a i na "pirate" OS-u. Ako možeš da instaliraš aplikacije van Store-a, onda imaš normalan Windows 8.1, a ako ne možeš (dozvoljene su samo Store app) onda je RT verzija sistema.

'Upgrade to Windows 10 Pro, version 1511, 10586'

Ako sam skinem ISO file sa torrenta sa ovom najnovijom verzijom, da li ce pokretanje njegove instalacije pregaziti citav windows i sve sto sam do sada podesio (moracu sve drivere i aplikacije ponovo da instaliram), ili cu moci samo da izvrsim update na najnoviju verziju?

@Marikic tnx na odgovoru, provericu to za instaliranje, mislim da sam sa stora morala samo viber koliko se secam, ali mi se nije dopalo kako izgleda. Vidim da su neki pisali o problemu logovanja sa sifrom vezanom za mail, ja sam promenila i stavila neku svoju za ulazak, nevezano za hotmail account, jel se to na 10 menja ili kucam tu staru?

Ako sam skinem ISO file sa torrenta sa ovom najnovijom verzijom, da li ce pokretanje njegove instalacije pregaziti citav windows i sve sto sam do sada podesio (moracu sve drivere i aplikacije ponovo da instaliram), ili cu moci samo da izvrsim update na najnoviju verziju?
Možeš samo update, setup.exe i furaj.

@Marikic tnx na odgovoru, provericu to za instaliranje, mislim da sam sa stora morala samo viber koliko se secam, ali mi se nije dopalo kako izgleda. Vidim da su neki pisali o problemu logovanja sa sifrom vezanom za mail, ja sam promenila i stavila neku svoju za ulazak, nevezano za hotmail account, jel se to na 10 menja ili kucam tu staru?

Možeš samo da proveriš šta ti piše pod Control Panel>System and Security>System.
A što se tiče logovanja mislim da će i na 10-ci ostati ista šifra koju si imala na prethodnom OS-u.

A sta tacno treba da znam, stoji mi da je aktiviran i da je 8.1 pro i pise key porduct kao i kod normalnih :D, zato me i sve buni, da npr. posle upgrada ne prepozna da je insajder, a po svemu sto pise ispada da nije. Ne znam da li je glupo pitanje, a li da se u product key za 10 upisuje isti key kao za 8.1?

Čim ti piše da je 8.1 Pro, znači da nema veze sa RT verzijom, a to dalje znači da imaš pravo na besplatan upgrade (doduše još vrlo kratko do 29.7). Ako želiš samo da upgrade-uješ, neće biti potrebno nikakvo upisivanje key-a, a Insider svakako nisi, jer Insider je jedino dostupan za Win10, ne i za Win 8.1, tako da neće moći da ga prepozna kao Insider.

hvala na informacijama :D

Ljudi meni kad god kliknem na ukonu mic.kod kortane zabode mi komp pa moram preko task menadzera da gasim kortanu...

sony xperia z

Nub pitanje, prelazak na W10 u pitanju je netbook 2gb rama, ima starter edition win7 kljuc moze ili ne?

Capture.PNG

Pojavilo se sa poslednjim buildom :D

Kako na laptop-u kada skrolujem po padu a da ne iskace search prozor od win10-a? Moze da se iskljuci ovaj problem kada se ugasi search bar kao polje u taskbaru ali bi ostavio posto mi tako vise odgovara.

Hoce li sledeci build na slow ringu biti pre final? RS1

Vec sam proverio oba, Software Distribution je 100MB, WinSxS 6GB. Koristio sam DISM argumente da pokusam da smanjim WinSxS, ali uvek ostaje na tom broju.

Meni je windows 16,4gb... Imam ssd i dešava se da mi tako nestaje po malo prostora pa se vrati,primetio sam da u folderu amd ponekad zna da se nabere nekih gb?

Koliki vam je current usage na system restore:

system rest.PNG

Ako je nekom lupam 2GB , toliko ce mu biti oduzeto prostora sa hard diska ili ssd-a.

Insider buildovi po default-u imaju iskljucen sistem restore.

nervira me što windows update ne skida ništa. :( ni za office ni za sistem, pokušao sam više načina sa gugla da ga "oporavim" ali ništa... :trust: ps. na zadnjem insajder bildu sam

Cudno, cak ni zakrpe za defender?
Kako mslis instalacija puca? cega?

U zadnjih x godina, od prilike svaki treci racunar na kom sam reinstalirao sistem (sedmicu), ima problem da mu win update vrti u nedogled, i nikako ne prijavljuje update-ove po instalaciji sistema.
Po nekoj logici ovde, trebalo bi da ga napljujem, i vratim se na XP...

Nazad
Vrh Dno