Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

i onda se cude sto propada PC sektor...
PC tržište jeste u ogromnom padu, ali tržište PC gaming hw-a je u konstantnom rastu poslednjih godina i nikada nije bilo ovako jako.

Sve manje PC-a se kupuje u svetu, ali broj gaming pc-a je u konstantnoj ekspanziji. Fokus pc tržišta usmerava se na profesionalne i gaming vode, casual korisnici prelaze na tablete i mobilne uređaje za svoje potrebe. Pre 10 godina prosečna porodica u razvijenom svetu je imala pc po članu porodice, danas više nema potrebe za time. Surfuju i dopisuju se preko mobilnih uređaja, oni uz smart TV služe i za multimediju, a PC od pre 10 godina je dovoljan za obradu teksta i slično.

http://jonpeddie.com/press-releases...ts-increased-in-q1-2016-while-all-else-declin

http://www.jonpeddie.com/publications/pc_gaming_hardware_market_report/

Poslednja izmena:
PC tržište jeste u ogromnom padu, ali tržište PC gaming hw-a je u konstantnom rastu poslednjih godina i nikada nije bilo ovako jako.

Sve manje PC-a se kupuje u svetu, ali broj gaming pc-a je u konstantnoj ekspanziji. Fokus pc tržišta usmerava se na profesionalne i gaming vode, casual korisnici prelaze na tablete i mobilne uređaje za svoje potrebe. Pre 10 godina prosečna porodica u razvijenom svetu je imala pc po članu porodice, danas više nema potrebe za time. Surfuju i dopisuju se preko mobilnih uređaja, oni uz smart TV služe i za multimediju, a PC od pre 10 godina je dovoljan za obradu teksta i slično.

Znao sam da smo cudna porodica... 4 clana - 5 konfi + lap... :)

http://jonpeddie.com/press-releases...ts-increased-in-q1-2016-while-all-else-declin

Bas tako druze, svakave se gluposto ovde pisu na temu PC gaming-a i smanjenog trzista a sve to se povezuje sa rastom cena a zapravo istina je ovo sto si ti naveo. Cene zavise iskljucivo od konkurentnosti prozivoda na trzistu i potraznje, intel dere zato sto AMD spava, Nvidia isto tako i to je cela filozofija. Sto se tice CPU, nista se revolucionarno ne desava vec dugi niz godina makar za nas igrace... Do skoro sam imao Ivy Breidge-E 4960x a od skoro Haswell-e 5820k, na 4200mhz nema razlike u igrama sve je u frejim isto...

Poslednja izmena:
RX 480

^imas u komentarima obelezio je neko gde se nalazi ne vidi se lepo, sa prednje strane kartice ako kazemo da su portovi na zadnjoj strani

Edit
7ff0e99116436eb928b22a0ed1f3eb5c.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nisam rekao da ga nema, nego da im je truba da ga pokazu :). A i vidis smajli, ne shvataj sve bas sto napisem 100% bukvalno ;)

Nece to dugo trajati. Kada provale ljudi da igara nema, preorijentisace se na trziste gde su graficki intenzivne igre. Taj rast je rezultat ekspanzije od pre nekoliko godina, kada je cela Steam prica imala smisla. Videces kako ce to da izgleda za dve, tri godine kada se bude reflektovalo trenutno stanje.

Gluposti :) , od početka ovog milenijuma nije bilo više pc centric igara nego u poslednjih nekoliko godina. Od kompetitivnih igara koje današnji klinci prate kao što smo mi Ronalda i Džordana, pa do old school rpg-ova.

Pri tome i ove casual konzolne igre za predah po pravilu stižu na pc. Multiplatforme gotovo sve, m$ će od sada da izbacuje sve, a upravo na tom steam-u broj igrača koji je prešao na win10 je na 45%.

Bas tako druze, svakave se gluposto ovde pisu na temu PC gaming-a i smanjenog trzista a sve to se povezuje sa rastom cena a zapravo istina je ovo sto si ti naveo. Cene zavise iskljucivo od konkurentnosti prozivoda na trzistu i potraznje, intel dere zato sto AMD spava, Nvidia isto tako i to je cela filozofija. Sto se tice CPU, nista se revolucionarno ne desava vec dugi niz godina makar za nas igrace... Do skoro sam imao Ivy Breidge-E 4960x a od skoro Haswell-e 5820k, na 4200mhz nema razlike u igrama sve je u frejim isto...

Ne slažem se sa tobom. Šta je problem što je isti đavo koji procesor imaš (posebno u high endu)? To onda tera timove da optimizuju. Uostalom, za igranje uopšte nije toliko bitan procesor, najbitnija je grafika, a tu imamo značajne pomake iz generacije u generaciju. Danas imamo kartu (GTX 1080) koja može da pušta grafički najzahtevnije i najraskošnije PC igre (Witcher 3, Arma 3, Dying Light, Far Cry Primal) u 4K u oko 60 fps. To košta, ***. Ali napredak je samo tako primetan.

Oko ovoga što pričaju G@W i rama, istina je naravno negde na pola. Tačno je da je sadašnje stanje posledica eksplozije digitalnih servisa od pre par godina i nuđenja desetina i stotina igara od najrazličitijih timova koji su sa entuzijazmom ušli u indi priče, videćemo hoće li to ostati i kroz koju godinu. A te pc-centric igre o kojima rama priča su nikad slabije igrane i nikad manji uticaj nisu imali na gejming zajednicu, barem prema mom mišljenju i nekakvom poimanju stanja. Free to play ne računam u pc-centric, a to je ono što brutalno raste.

Zna se na šta misli svaki stariji ljubitelj pc gaminga kada kaže pc centric, svakako ne ovo danas.

Ne mogu da zamislim da neko ko pamti pravo pc centric vreme bar u kreativnom smislu (nebitno koji period, birajte) bude zadovoljan time što danas dobija.

Segment koji guraju entuzijasti svakako funkcioniše u smislu prodaje hardvera, ali softver to nikako ne prati na način koji bih ja očekivao.

OK, skup je razvoj , znamo sve, ali ako se sve svede na bolji frame rate i rezoluciju, nema tu mnogo od pravog pc gaming identiteta koji je itekako postojao.

Jako mi je teško da prihvatim da je ovo sto je danas najpopularnije u pc gamingu zapravo TO.

A novi klinci na toj platformi ne samo da to prihvataju, nego gutaju.

Jednostavno, izgubilo se ono što je za mene predstavljao pc gaming i zbog čega je bio jedinstven, a to su prave, napredne pc centric igre (ne u smislu grafike) ).

Samo jedan pogled na slike različitih igara iz nekih starijih perioda mi je dovoljan, ne treba mnogo reči.

Bar je lakše sa hardverom danas, iako i dalje nije jeftino.

Najviše me razočarava oživljavanje tog duha kroz kickstarter i slične servise, ali tako što DANAS napraviš jeftinu verziju onoga što si radio pre 20 godina. A tada nije bila jeftina.

Ne nešto što je tvoja igra tada predstavljala, pa u novom trenutku, da pokušaš i danas sličnu revoluciju ili bar nešto sveže , nego bukvalno isto, samo malo dorađeno, 20 godina kasnije. To mi ne ide u glavu.

Kickstarter mi je fantastična ideja, ali ovo sto dobijamo kao rezultat me mnogo nervira.

A priča sa hardverom je meni mnogo bolja nego pre, u tom smislu je ranije bilo neizdrživo.

I mene zanima gde će sve otići za par godina...

Poslednja izmena:
U proteklom periodu sam dobio The Age of Decadence, Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity, Wasteland 2, Xenonauts, DS3 i izigrao se kao nikada.

Pored toga legao je TW3 na "max", konačno i fast pace pucačinu iole prilagođenu za m+t doživljaj, a ne za proklete palice, u vidu doom-a.

Evo ga konačno i Enderal, gde se u bezličnu generičku igri uteralo i malo "duše" .

Dawn of War 3 je tu iza ćoška.

A za razbribrigu lepo dođu i te casual multiplatforme na gsync monitoru i visokom fps-u sa sve palicama u rukama.

Ne, mene ne interesuju polučasovni sinematici B holivudske produkcije u Unchartedu, niti očajni i jednolični AI, niti spawnovanje protivnika u jednoj liniji da bi se lakše gađali policama.

Poslednja izmena:
Meni su baš svi ti primeri koje si nabrojao razočaravajući, ***.

A za cinematic gluposti se slažem.

Ne slažem se sa tobom. Šta je problem što je isti đavo koji procesor imaš (posebno u high endu)? To onda tera timove da optimizuju. Uostalom, za igranje uopšte nije toliko bitan procesor, najbitnija je grafika, a tu imamo značajne pomake iz generacije u generaciju. Danas imamo kartu (GTX 1080) koja može da pušta grafički najzahtevnije i najraskošnije PC igre (Witcher 3, Arma 3, Dying Light, Far Cry Primal) u 4K u oko 60 fps. To košta, ***. Ali napredak je samo tako primetan

O cemu pricas druze ? Na polju procesora nista znacajno se ne desava a bitno nama igracima... Na temu grafickih karti i napredka na tom polju nista nisam ni napisao tako da ne razume sa cime se to ne slazes kada smo sustinski isto rekli a vezano za cpu :p Grafike fino napreduju po pitanju performansi u svakom smislu, taman toliko da uvek vredi zameniti 780ti za 980ti i sad 980ti za 1080ti kada se bude pojavila, i tu se slazemo tako da kada podvuces crtu nema neslaganja posto su to cinjenice :) 4k gamiong ima smisla na ekranima vecim od 27', ali po mom misljenju a na osnovu poredjenja 4k 32' vs 2560x1440 27' ova druga opcija daleko je bolja, barem meni vise odgovara distanca sa koje gledam u 27' monitor, i za igranje i za PS obradu, uz to 144hz + g-sync, milina :)

U proteklom periodu sam dobio The Age of Decadence, Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity, Wasteland 2, Xenonauts, DS3 i izigrao se kao nikada.
Pored toga legao je TW3 na "max", konačno i fast pace pucačinu iole prilagođenu za m+t doživljaj, a ne za proklete palice, u vidu doom-a.
Evo ga konačno i Enderal, gde se u bezličnu generičku igri uteralo i malo "duše" .
Dawn of War 3 je tu iza ćoška.
A za razbribrigu lepo dođu i te casual multiplatforme na gsync monitoru i visokom fps-u sa sve palicama u rukama.
Ne, mene ne interesuju polučasovni sinematici B holivudske produkcije u Unchartedu, niti očajni i jednolični AI, niti spawnovanje protivnika u jednoj liniji da bi se lakše gađali policama.

Samo pravi gamer razume ovo o cemu pricas ;) Mada meni se svidja i koncept konzole, al ipak mi je suvise ogranicavuajuci i previse prilagodjen sirokim narodnim masama, nema tu igara koje pruzaju pravi izazov...

Poslednja izmena:

Za to mi ne treba graficka jaca od RX460 a kuda ide ovaj crveni brod, to mozda bude nivo Intel integruse u skorijoj buducnosti. Ne treba mi 4k144fps za te igre. Igre koje su impresivne u grafickom smislu je prijatnije igrati na konzoli, iz vise razloga. Postace jos bolje sa novim konzolnim modelom.

Na konzolama je bolja optimizacija, mnogo manje je citera u online igrama jer braca Ruje nemaju konzole, singl igre su sve od reda prilagodjene gejmpedu. Pogledaj novi Ex, pa ono je milion posto gamepad centric igra. Dobija se vise u bang for buck smislu, znas sta dobijas nema macke u dzaku. Tek ce da postane mnogo dobro jer ce jos pribliziti PC prici i pribliziti sve prednosti PC platforme uz minumum problema po krajnje konkurentnim cenama sirokim gejmerskim masama.

ipak mi je suvise ogranicavuajuci i previse prilagodjen sirokim narodnim masama, nema tu igara koje pruzaju pravi izazov...

Probaj Doom na dzojpedu na visim nivoima tezine, ako hoces izazov. :p

Danas imamo kartu (GTX 1080) koja može da pušta grafički najzahtevnije i najraskošnije PC igre (Witcher 3, Arma 3, Dying Light, Far Cry Primal) u 4K u oko 60 fps

Sudeci po testovima, daleko smo barem jos jednu generaciju od tog ideala. A i ne pusta Uncharted 4, koji izgleda bolje nego te igre u 4K. :)

Kako neki ljudi ovde jedu ono što se ne jede....još se i prosipaju gsync 4k, 144Hz......alo bre u Srbiji ste, neki ljudi još igraju na CRTovimac, i drugo oduvek se znalo za sta sta sluzi da ae igra....to sto neko igra FPS na gamepadu to je druga stvar, do toga je došlo upravljanjem prema glavnom trzistu
Ti misliš da se sve igre prave e aj sad će pravimo ovo potrošimo milione nema veze ako niko neće da kupi...ne, svako ozbiljnije igrarije pred pocetak serijala neke igre radi se istrazivanje trzista, kad nadjes najveću interesnu grupu praviš sta njima odg, cist primer cod do 4 je bilo ok, kad su izvalili amere pogledaj sad igru , meni je i dalje nezamislivo igrati je gamepadu al evo igra se

Kako neki ljudi ovde jedu ono što se ne jede....još se i prosipaju gsync 4k, 144Hz......alo bre u Srbiji ste, neki ljudi još igraju na CRTovima

Jel to znači da oni drugi ne smeju da idu napred?

Ne proseravaju se, nego je za njih to realnost, isto kao što je mnogima realnost CRT monitor, ne vidim problem...

Jel to znači da oni drugi ne smeju da idu napred?

Ne proseravaju se, nego je za njih to realnost, isto kao što je mnogima realnost CRT monitor, ne vidim problem...

Niko nije rekao da neki ne smeju da idu napred, al ne moraju da pričaju kako je to must standard i da ovi sto nemaju ne mogu da igraju ništa

Pa iz njihove perspektive je tako, ***. :)

Pitam se kako bi RX 480 gurala Dota 2 na 4k...Hmm... 60? 60+?

Razmisljam da napravim 4k60Hz masinu samo za Dota 2, posto to najvise igram, pa gledam 480, trebalo bi da bi mogla da tuce 60FPS-a, smesno je zahtevna Dota, moze neki i3+rx480 masina za 500-550e :)

Kako neki ljudi ovde jedu ono što se ne jede....
Sto bre druze ovako, ja ni tebe ni bilo koga ovde ne hranim time cime ti mislis da se ja hranim ???

još se i prosipaju gsync 4k, 144Hz......alo bre u Srbiji ste, neki ljudi još igraju na CRTovimac, i drugo oduvek se znalo za sta sta sluzi da ae igra....

g-sync + 144Hz + adekvatana hardver jeste najbolje moguce resenje a to sto smo u Srbiji, pa sta sad da se radi, ni onaj ko ima ni onaj ko nema ne treba da se stidi sebe zbog materijalne situcije, al zbog svojih reci ako ima razloga treba da se stidi...

Niko nije rekao da neki ne smeju da idu napred, al ne moraju da pričaju kako je to must standard i da ovi sto nemaju ne mogu da igraju ništa
Pa niko to nije ni pricao na taj nacin, narocito niko nije pominjao ljude koji nemaju i omalovazavo njihov status, al bas niko u ovoj temi, a ja ti zelim da imas sve sto pozelis :)

Razmisljam da napravim 4k60Hz masinu samo za Dota 2, posto to najvise igram, pa gledam 480, trebalo bi da bi mogla da tuce 60FPS-a, smesno je zahtevna Dota, moze neki i3+rx480 masina za 500-550e :)
Pa dobro dal si ti realan da igras dotu na 60hz ??? Iz iskustva ti govorim posto mahom dotu igram, progledaces sa nekim 144hz monitorom, konkretno mogu da te preporucim ovo sto ja imam Acer Predator XB270HU ili noviji model al tu onda mora nvidia, moze i neki slican sa freesync ako mislis da je to dobro resenje + ova 480, lepo ce to raditi konstantno 120fps, imao sam 970 a to je slicna karta kao ova 480 i imao sam 120fps sta god da se desavalo na ekranu uz to sve podeseno na maksimum...

Poslednja izmena:
Izvini ako si se osetio prozvanim nije lično tebi upuceno da se hraniš necim.... I nije ovo prvi put u ovoj temi da se ne pominje 4k nego su se neki drugi pre izjasnjavali kako je ako ne moze u 4k onda ništa nevalja itd...svaka čast ko moze da priusti, to samo znaci da je taj neko vredan i da hoće da radi znamo koliko košta, ono sto je moja poenta nismo se razumeli lepo, progres developera napreduje naravno tu je i VR još uvek je novotarija ali tu je, igre kao igre onih ih prave da mogu da ih prodaju najvecoj grupi, misliš da su oni hardware survey na steamu džabe? Nisu....a svako će da ga odradi jer, ajde da ga merimo, i misliš da valve ne iskoristi te podatke i da proda developerima na osnovu kojih će oni kreirati igru, naravno postoje i oni koje boli k za korisnike, pa kaže prodali smo prva 3 dela serijala u toliko i toliko miliona, boli nas uvo 4. pravimo ovako ako ne možete da igrate kupite novi hardware i tu upadaju ps4 i xbone u ovom trenutku, bar je tako na zapadu, pričao sam sa amerom njima komp/Laptop generalno pc sluzi za office, ono ko studira i ko radi na pc, ostalo su sve konzole telefoni tableti, sta je poneta njemu će svaka igra koja izadje u nekom periodu da radi na ps4, dok će nekom na kompu neka da radi neka da ne radi, pc Gaming ekspanzija moze da raste samo u vezi sa igrama koje se igraju kroz esports jer to je popularno trenutno, a zasta možemo da se slozimo da nije potreban neki ekstremni hardware, kao sto je neko rek'o high end je mali udeo trzista, dosta manji nego srednji segment koji omogucava komotno igranje esports igara, ja iskreno ne znam, možda gresim al niko vise ne igra pes na kompu, nego ajde da uzmemo sony

Prekinite sa konzolama i drzite se teme.

@VectorZz
Preskupe su igre za konzole...

@*******i
Ako si talenat moze da se igra i na 60FPS-a, prihvatljivo je to, mada se slazem da je 144 ili 200FPSa bolje :)

Sto se RX 480 tice, poprilicno sam siguran da bi isla i preko 90FPSa u Dota 2 na 4k....

A da moze da se igra i na 45FPS-a, https://youtu.be/9hzOMakbzCg?t=1m51s evo dokaza, MakingPlays back in 2010-11, Helical Hall of Fame :)

Poslednja izmena:
^
To se ne dovodi u pitanje, pricamo o vizuelnom gejmerskom dozivljaju :)

Nazad
Vrh Dno