Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzeo teslu 12ku b klasa radi kao zmaj 22.000din na nekoj akciji u rodi. Zadovoljan.

Poslato sa tastature koja pravi greske!

Ja sam nekad zakačio da u win win u piše da za treću, četvrtu i petu godinu (ako postoji takva garancija) da treba da servis odradi bilo koja firma koja je za to registrovana u Apr-u.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

To je tacno, pise u odgovorima na pitanja

Narucio sam danas ovu klimu, nadam se da ce biti full kvalitet kao sto svi hvale Fujitsu.
Drugar ce mi ugraditi, garancija vazi 2 godine bez obzira ko ugradjuje. Jedino je shit sto im je magacin cak u V(P)rcinu.
http://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg09leca-aoyg09leca
Ja sam kupio prosle godine ovu klimu i razocarao sam se,
ona jeste inverter ali nacin rada je kao klasicne ON-OFF klime.
Posto u dnevnoj sobi imam Toshinu Daisekai, ocekivao sam da ce i Leca barem slicno da radi,
sta joj zameram konkretno, recimo zadata temperatura 24 stepena hladjenje, ohladi ona to nije problem, i kada ohladi ona dize krilca zatvara se, ventilator za izduvavanje staje sa radom, prakticno ona se gasi, i onda se ponovo pali i krece da hladi kada se temperatura vazduha u sobi opet podigne i tako u krug, dok Toshiba kada ohladi prostor na zadatu temperaturu, ona stane sa hladjenjem ali ventilator nastavlja da radi i vrti vazduh i kud i kamo je prijatnije kada tako radi nego ono hladi, stani pa se dize temp u sobi pa opet hladi, te oscilacije u temperaturi bas osetim i smetaju.

Nije mi baš jasno kakva je korist od tog vrtenja vazduha. Tako se i deo vlage vraća u sobu.

Da li si možda merio temperaturu vazduha na izlazu u tom režimu?

Nisam dobro napisao sta sam hteo, ajd probam ponovo
kako se Toshiba blizi zadatoj temperaturi tako ona smanjuje hladjenje odnosno snagu duvanja ventilatora, i u tome da nazovem modu odrzavanje temperaure, ona duva hladno samo unutrasnji ventilator to radi na minimaloj snazi, dok Fujitsu kada dodje do zadate temperature ona staje i zatvara krilca, ta modulacija rada je daleko bolja i sa manje oscilacija u temperaturi kod Toshibe, ali dobro Toshiba i kosta duplo vise nego Fujitsu

Pa inverter klima i treba da se smanjuje/gasi kad postigne podesenu temperaturu?
Nemoguce da ova nema varijabilnu brzinu kompresora kad je inverter.
Ne kontam sto je Mitsubishi toliko skuplji od Fujitsu klima, jel ima neke drasticne razlike u kvalitetu?

Ja sam porucio Vox VSA8 12BE za 27000. Prethodna Vox (Kudo kopija) i dalje besprekorno sljaka posle 6 godina. U tom cenovnom rangu je sve isto njesra verovatno. Tri godine bezuslovne garancije je dodatni plus. Javljam utiske kad stigne i kad bude namontirana.

AJd javi kad je montiras kako radi kod tebe,
mozda se meni zalomila neka falicna, postavljeno je na 24 stepena i kada ohladi, dizu se krilca i staje sa radom

Isti model?

Par nedoumica imam. Nisam ništa ni gledao ni nabavljao od rashlade 10ak godina, niti sam pratio šta se i kako dešava.

Prostorija je 33m2 (8.5*4m grubo, prozori na užim zidovima). Zbog rasporeda prostorija i velikog hodnika ne verujem da ima smisla i pokušavati da se iz nje nešto drugo hladi.

Koristila bi se za hlađenje i grejanje, tako da bi verovatno išao inverter neki.

Koje "snage" nam treba klima za ovako nešto 12 ili 18? Takođe me zanima da li sve klime imaju manje više iste dimenzije unutrašnjih jedinica, pošto moram okvirno da znam tu dimenziju.

Poslednja izmena:
18-ica bi bila mozda i overkill za tu kvadraturu. Ja bih isao na 12icu.
Dimenzije unutrasnje jedinice kod split sistema su uglavnom slicne jer su uslovljene povrsinom isparivaca.

Jel neko mozda pravio neki vid centralne klime od prozorske. Da li je to uopste izvodljivo. Mislio sam cevima da povezem 3 sobe po 9m2

Pa inverter klima i treba da se smanjuje/gasi kad postigne podesenu temperaturu?
Nemoguce da ova nema varijabilnu brzinu kompresora kad je inverter.
Ne kontam sto je Mitsubishi toliko skuplji od Fujitsu klima, jel ima neke drasticne razlike u kvalitetu?

Verovatno je razlika u kompresoru. I LG ima neke modele koji su isti ali se proizvode u različitim zemljama. Tako ovaj iz Turske il Kine bude jeftiniji nego ovaj iz Koreje, a ista klima. Priča se da se drugačiji kompresori ugrađuju, pa otuda razlika.

Slabo se razumem u klime, imam neki LG star preko 10 godina i radi. Nemam inverter ali je koristim i kada je minus. Zimi kad je veći minus i ne gasim, odnosno samo smanjim temp kada napustim lokal uveče.
Želeo sam da kupim klimu za kuću, ne mora sve da greje i hladi, kuća nije velika oko 60m2, a sobe su dosta dobro povezane. Bitno mi je da dobro greje zimi, mislio sam neku sa inverterom.
Šta mislite o ovoj Midea klimi koja košta 51 hiljadu? Da li ima nešto bolje/pametnije za sličan novac, i da li uopšte vredi dati 50k za klimu ili uzeti neku od 25k din?
Vidim da Midea ima WIFI.. jel neko koristio WIFI na klimi, kako to radi?

http://www.klimauredjaji.net/shop/midea/midea-klima-inverter-msmbbu-12hrfn1qrd0gw/

Prodaje se u tehnomaniji za 51k din, da li je ok ta energetska vrednost koju spominjete?
http://www.tehnomanija.rs/klime/midea-klima-inverter-msmbbu-12hrfn1-qrd0gw.html

Poslednja izmena:
Par nedoumica imam. Nisam ništa ni gledao ni nabavljao od rashlade 10ak godina, niti sam pratio šta se i kako dešava.

Prostorija je 33m2 (8.5*4m grubo, prozori na užim zidovima). Zbog rasporeda prostorija i velikog hodnika ne verujem da ima smisla i pokušavati da se iz nje nešto drugo hladi.

Koristila bi se za hlađenje i grejanje, tako da bi verovatno išao inverter neki.

Koje "snage" nam treba klima za ovako nešto 12 ili 18? Takođe me zanima da li sve klime imaju manje više iste dimenzije unutrašnjih jedinica, pošto moram okvirno da znam tu dimenziju.

Ako nemas izolaciju i pvc stolariju onda 18-ica, ukoliko imas onda 12-ica

U vezi kvara koji sam ranije pominjao sa novom Tesla klimom, izvršena je servisna intervencija danas. Klima sad funkcioniše. Mail ucozniku i/ili proizvođaču sam poslao 24. odgovorili su mi 27. juna a problem je riješen danas. Istovremeno su oni koordinisali sa maloprodajnim objektom (supermarket) gdje je klima kupljena, jer servisera za ugradnju i održavanje klime u ovom slučaju angažuje maloprodaja. Uglavnom, u tehničkom smislu "nešto" (tj. neki senzor) su "premostili" na PCB-u unutrašnje jedinice kako se klima više ne bi restartovala u radu. Bitno je da se uvozik, nakon što je uspostavljen kontakt sa njim, zaista potrudio da se problem brzo riješi. Međutim u pitanju je ipak "damage control" s njihove strane, jer je očigledno da je u pitanju falična serija klima. Za njih (a i kupce)bi bilo bolje da pažljivije testiraju uređaje kod uvoza ili proizvodnje a prije puštanja u prodaju.

Ma to je klasična marketing prevara sa imenom tog 'brenda' ali kakvo tržište i potrošači takav i 'brend'.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Tja! I novi auto kada kupite, garancija je uslovljena redovnim servisom. Što i ima smisla. Treba zemeniti ulje, filtere il' šta već. Ili, ako je garancija 5 i više godina, i one kaiševe posle 100kkm il' kad' ko već propisuje. Bla.bla.bla... da ne razvežemo sada o automobilima, neću više.
Jedno je auto , drugo je tehnicka roba.
Ne mogu da uslovljavaju klimu, makar ona imala kaiseve,ulje i filtere.

^^ :p Ma, daleko od toga da ih opravdavam. Al' eto, da spomenem...

Slabo se razumem u klime, imam neki LG star preko 10 godina i radi. Nemam inverter ali je koristim i kada je minus. Zimi kad je veći minus i ne gasim, odnosno samo smanjim temp kada napustim lokal uveče.
Želeo sam da kupim klimu za kuću, ne mora sve da greje i hladi, kuća nije velika oko 60m2, a sobe su dosta dobro povezane. Bitno mi je da dobro greje zimi, mislio sam neku sa inverterom.
Šta mislite o ovoj Midea klimi koja košta 51 hiljadu? Da li ima nešto bolje/pametnije za sličan novac, i da li uopšte vredi dati 50k za klimu ili uzeti neku od 25k din?
Vidim da Midea ima WIFI.. jel neko koristio WIFI na klimi, kako to radi?

http://www.klimauredjaji.net/shop/midea/midea-klima-inverter-msmbbu-12hrfn1qrd0gw/

Prodaje se u tehnomaniji za 51k din, da li je ok ta energetska vrednost koju spominjete?
http://www.tehnomanija.rs/klime/midea-klima-inverter-msmbbu-12hrfn1-qrd0gw.html

Samo je spremna za wifi, moras da dokupis wifi prikljucak koji kosta 6-7 k.
Funckionise kao i sve drugo preko wifi, ako wifi radi radice i upravljanje preko istog.
Postoji vise aplikacija, zvanicna je odvratno lose odradjena, ali ima dobrih zamena.

Cool, a sama klima kao klima, i njene mogućnosti i za grejanje? da li je ok izbor, da se ne smram više i kupim to ili ...

Inače, inverter klime nisu specijalno pravljene da greju zimi (to mogu i obične), nego mislim da samo kod njih ubacuju neki dodatni grejač u spoljnu jedinicu, te otuda veći opseg radnih temperatura. Inače, klima ima najveću efikasnost grejanja na nekih 7C. Sve ispod toga se smanjuje efikasnost grejanja. Tako da na -5C verovatno ima 25% efikasnost (ako u specifikaciji stoji da greje na 3kW, računajte da će Vas grejati sa manje od 1kW na debelom minusu).

Inače, inverter klime nisu specijalno pravljene da greju zimi (to mogu i obične), nego mislim da samo kod njih ubacuju neki dodatni grejač u spoljnu jedinicu, te otuda veći opseg radnih temperatura. Inače, klima ima najveću efikasnost grejanja na nekih 7C. Sve ispod toga se smanjuje efikasnost grejanja. Tako da na -5C verovatno ima 25% efikasnost (ako u specifikaciji stoji da greje na 3kW, računajte da će Vas grejati sa manje od 1kW na debelom minusu).

Nije baš tako. Najpre, inverter ima promenljiv broj obrtaja, tako da ne mora stalno da staje i kreće sa radom, što kod klasičnih on/off klima pravi velike gubitke. Dalje, inverteri u startu imaju odličnu efikasnot, koja je na +7°C negde u opsegu 400-500%, tako da na -7°C padne na 200-300%.

A taj grejač kompresora u spoljnoj jedinici ima i moj Kudo, koji greje i na -15.

U vezi problema sa curnjem vode iz unutrasnje jedinice. Nasao sam neki video na youtube kako covek sa usisivacem resava taj problem zacepljenja. Uzeo sam crevo za odvod vode i usisivacem povukao tu vodu koja stoji tako sto sam napravio vakum izmedju creva klime i usisivaca. Dosta vode je oteklo, sva sreca pa sam na vreme izvadio crevo da ne ode voda u usisivac. Sad cu opet da upalim klimu pa javljam da li je curenje prestalo.

Inace, pokusavao sam da skinem masku klime i nikako nisam uspevao. Housel je u pitanju. Ne znam da li su ga dobro zatarabili pa treba jace da se povuce ili ima jos neki skriveni sraf koji drzi. Ja sam nasao dva, odmah pored display-a za prikazivanje temperature, sa obe strane po jedan. Ako neko zna kako se skida maska sa Housel klime, neka podeli, bas me zanima, da usput malo i dezinfikujem.

EDIT: Evo sad se cuje neko sistanje iz klime prilikom hladjenja...

Poslednja izmena:
U vezi problema sa curnjem vode iz unutrasnje jedinice. Nasao sam neki video na youtube kako covek sa usisivacem resava taj problem zacepljenja. Uzeo sam crevo za odvod vode i usisivacem povukao tu vodu koja stoji tako sto sam napravio vakum izmedju creva klime i usisivaca. Dosta vode je oteklo, sva sreca pa sam na vreme izvadio crevo da ne ode voda u usisivac. Sad cu opet da upalim klimu pa javljam da li je curenje prestalo.

Inace, pokusavao sam da skinem masku klime i nikako nisam uspevao. Housel je u pitanju. Ne znam da li su ga dobro zatarabili pa treba jace da se povuce ili ima jos neki skriveni sraf koji drzi. Ja sam nasao dva, odmah pored display-a za prikazivanje temperature, sa obe strane po jedan. Ako neko zna kako se skida maska sa Housel klime, neka podeli, bas me zanima, da usput malo i dezinfikujem.

EDIT: Evo sad se cuje neko sistanje iz klime prilikom hladjenja...

Kod mene nema šrafova, samo se cimne na gore :)

Umesto Vox VSA8 uzeh Gree Bee premium white. Videcemo kako ce se pokazati...

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Zasto nisi mideu f6? Procitah da si pitao za nju...

Pa dosta preporucuju gree. Midea f6 je isto prakticno sto i vox vsa7 s tim da je vox jeftiniji 5000. Gree sam nasao za nesto manje od 30000 rsd. Koliko sam citao po forumima, jedna je od najboljih u klasi i kazu da im je ok kompresor.
A opet, u drugom stanu imam Vox Kudo staru 6 godina koja besprekorno radi i odlicno hladi 50 kvadrata. Kazem, videcemo...
U svakom slucaju napisacu ovde iskustvo sa ovim sto sam pazario.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Moji su pre par godina kupili neku najjeftiniju Gree klimu, da zamene postojeći kompresor koji se pokvario, pri čemu je unutrašnja jedinica ostala od stare klime. Radi sasvim dobro u prilično ekstremnim uslovima, montirana na limenom krovu koji se usija u toku leta, i nikad nema hlad, i greje kancelariju ispod koja nema praktično nikakvu izolaciju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno