Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Godinu dana imam Sony i nemam nijedan problem o kom se ovde pričalo, da li za FPS ili nekakav frame pacing niti bilo šta slično, sve mi je bilo potpuno normalno. Više mi smeta kad igram na PC-u i negde spadne FPS na 45 sa 90, nego kad je sve vreme niži i stabilan.

A ja recimo ne mogu da razumem trolove... pusti ti nas da lepo uzivamo u 15-20fps tlou i gta v raspadima.
Pa uzivaj, ko ti brani? I ne vidim cemu potreba za vredjanjem.
Ako nije jasno (a izgleda da nije), pricam o ps3 verzijama. Na ps4 obe igre rade sasvim fino.

Godinu dana imam Sony i nemam nijedan problem o kom se ovde pričalo, da li za FPS ili nekakav frame pacing niti bilo šta slično, sve mi je bilo potpuno normalno. Više mi smeta kad igram na PC-u i negde spadne FPS na 45 sa 90, nego kad je sve vreme niži i stabilan.
Na ps4 je za sada situacija prilicno dobra. Jedino je u Until Dawn framerate bio los (sto me svakako nije sprecilo da ga odigram).
Sto se pc-a tice, nije da ne mozes da limitiras fps, ili (ako imas novca) uzmes gsync monitor.

Ako nije jasno (a izgleda da nije), pricam o ps3 verzijama. Na ps4 obe igre rade sasvim fino.

Na ps4 je za sada situacija prilicno dobra. Jedino je u Until Dawn framerate bio los (sto me svakako nije sprecilo da ga odigram).
Sto se pc-a tice, nije da ne mozes da limitiras fps, ili (ako imas novca) uzmes gsync monitor.
Odigrao oba pomenuta naslova i na ps3 i nisam primetio nikakav framedrop. Kako god, izvinjavam se ako si sam te uvredio

Odakle ti da mi je to prva asocijacija? Na osnovu cega si to zakljucio?
Odlicno za tebe ako ti ne smeta da se igras u 22-24, ali mi nije jasno zasto se uopste ukljucujes u diskusiju oko framerate-a ako te takve stvari ne doticu.
Nije nikakav problem Shin, zastupaj ti taj stav.

Ja se samo trudim da budem ona druga strana u pogledu na gaming, zato se uključujem .

Vrlo sam fokusiran na tehnikalije generalno, posebno na ovu temu, i ja bih najviše voleo da imamo sve u 120 fps na oled gsync displeju, ali zna se zbog čega sve to nije realnost za mnoge.

Zato mi bolje zvuči da sve što nije perfektno u tom smislu ne pretvaramo u đubre, nego da prihvatimo kao određeni standard, bar za konzole.

Čitaju ovo i ljudi koji nisu toliko upućeni, ima i mlađih itd. Glupo mi je da neko ko nije igrao TLOU, a planira da ga proba prvo čuje "Au, frame rate se raspada", jer ima mnogo toga što treba pre da čuje.

Bio sam i ja u tim fazama, i sad imam sasvim dovoljno dobar pc, i uvek sam za tehničku diskusiju, što da ne, ali ako već razumeš celu priču, moraš da razumeš i limite određenih platformi.

Znaš i sam da se ne pravi igra kao TLOU lako na ps3, to je ceđenje suve drenovine u raznim segmentima, a znaš da nije da ne umeju , nego su hteli taj utisak koji su hteli. I uspelo im je.

U tom smislu, nek bude nekad i malo ispod 30 na sekund ako je bar razlog dobar , nećeš da umreš i da te peku oči 😀.

A priču smo počeli od čoveka koji je video god of war sa unlocked frame rate-om koji je uvek iznad 30 i samo rekao "Ne deluje dobro". Eto, ja mislim da je to pogrešno i kraj.

A stvarno treba biti pametan pa zaključiti da je bolje da sve bude isto tako, samo u 60 ili 144 fps.

Tema je ps4, tako da...

Poslednja izmena:
Ma nisam umro, uzivao sam u igri koliko i vi 🙂.
Ali sam jos vise uzivao kada sam igrao na ps4, iako se radilo o drugom prelasku.
Moj pristup je da uvek uzivam u najboljoj mogucoj verziji igre i zato se igram uglavnom na kompu (osim ako me zanima MP). Ali ako je igra ekskluziva, odigracu je pa makar se "raspadala".

Sto se standarda tice, meni se cini da ce situacija biti sve gora i gora, buduci da sada imamo i nove verzije konzola, a sumnjam da ce se timovi preterano truditi oko optimizacije.
Doduse, siguran sam da cu odmah uzeti Neo (Scorpio me ne zanima, jer cu sve to moci da odigram na kompu), tako da sve ovo ne bi trebalo preterano da me potresa.

Eto, stress free gaming za tebe onda 😀

A nemaju svi sve platforme, pa i dobar pc . Ne možeš taj ugao kao nešto opšte..

I ja ću da uzmem neo radi reda, aj prvo da vidimo kakav je 🙂.

Poslednja izmena:
Pa nije valjda da gledaš u kakvom je stanju igra sada?

Zna se da će kad izađe biti sve kako treba, kao i svaki put do sada.

Digital foundry i slične analize prave sebi posao ovako svaki dan nekom glupošću, nebitno koja je platforma u pitanju.

Mislim da je taj pristup inače jedna od najgorih stvari u današnjem gamingu, ovakav pogled na igre.

Vidim da ti je skoro svaki komentar vezan za frame rate i da te otprilike to vodi. Ako je tako, odmah da znaš :

Igre na konzolama generalno uvek dovoljno dovoljno dobro rade, i pored svih preuveličanih priča koje pričaju samo ljudi sa "digital foundry" pristupom i deo pc gamera koji broji piksele po ceo dan i ne igra igre.

Većina igara je 30 fps, mada se stvari popravljaju i sve više je 60 fps igara, a često je i situacija da je SP 30fps, a MP 60.

Kad izađe neo, može da bude samo bolje.

Ako si za taj digital foundry pristup i "nije ti dobro" kad vidiš ovako nešto, toplo ti preporučujem da se držiš pc-a gde imaš potpunu kontrolu nad frame rate-om.

Ako kupuješ konzolu, kupi je ako ti odgovara celo to iskustvo i zbog izbora igara , a ne zato što baš tu "sve igre rade uvek najbolje".

Edit: sad sam pogledao do kraja, šta ovde ne deluje dobro?

Editovao si 3 puta sinoc post mrzelo me da prepravljam na tabletu jer sam legao. Ne znam cemu ovoliki post.

Jednostavno, "kako drugima tako i meni" je moj stav o zadovoljavajucem gejmingu. Ja sam oduvek bio PC gamer i ako nisam imao para za high-end hardver, a nisam mogao igru da teram na low detaljima a na 60-ak fps-a nisam ni igrao. Ali opet pokusavam da ne spominjem "PC" u ovom podforumu da ne bi bio ja koji zamera nonstop sitnicama. Jeste, svaki komentar mi je vezan za framerate jer se Neo bazira na tome, vecina ce ga kupiti iz tog razloga a ne zbog 4k rezolucije, kako ovde tako i svuda u svetu pogotovi oni koji nemaju duplo vise da priuste slican hardver i sastave komp.

Moj problem je ovde sto God of War kao ekskluzivu ciljaju na target 30/40fps-a dok ce Neo da gura na 60. Sta onda ocekivati od Horizona koji je open world ? Ocekivao sam 60fps-a u ekskluzivama, kraj price.

"Kad izadje NEO moze da bude samo bolje", moze ali ne za PS4 korisnike, nego za NEO jer tada moraju da naprave JASNU razliku 30/60fps-a u SP igrama, a nadao sam se da ce PS4 da prati performanse po ceni grafike sto su i reklamirali na prvom mestu. Jednostavno. Ako neko ne vidi razliku izmedju 30/40 i 60fps-a, nemam sta da vodim diskusiju sa takvom osobom jer je meni izuzetno bitno.

A "Ako si za taj digital foundry pristup i "nije ti dobro" kad vidiš ovako nešto, toplo ti preporučujem da se držiš pc-a gde imaš potpunu kontrolu nad frame rate-om", drago mi je sto si mi toplo preporucio da se drzim PC-a, zamalo da se ohladim. Ali sam kupio konzolu zbog ekskluziva i par multiplayer naslova koje mogu da igram na konzoli zbog veceg broja igraca.

Poslednja izmena:
Dugačak post jer ne volim "Lol no" komentare umesto toga. A i tako je ispalo.

OK, nadao si se da će sve biti u 60 fps na ps4, nije bilo realno, ***.

To je jasno svima koji koriste konzole već predugo. Bar je bolje nego što je bilo, i na običnom ps4.

Na pc-u je 60 fps uvek dostižno hardverom (uglavnom), a na konzolama je to BEZ OBZIRA NA HARDVER game design odluka.

Ljudi se uvek više loze na detalje i grafiku, nego na frame rate.

Zato i kad izađe neo, moraće da donesu odluku da prave ps4 verzije igara u 60 fps umesto 30, ali u višoj rezoluciji i nivoom detalja generalno.

Da sad izađe ps5 sa gtx 1080 grafikom, opet bi video jedan broj igara u 30 fps, ali ubitačnog izgleda.

Dobro postujem te jer si odgovorio ljudski za razliku od nekih clanova na ovom forumu zato sam i napisao tako u nekim delovima mog posta. Jeste vecinom game design odluka, ali Bloodborn (navodim kao primer) je bio na 30fps-a bas zbog grafike jer su objavili kasnije (ili pre) da su hteli izgled na prvom mestu pa tek onda performanse, i iz razloga sto bi fps bio nestabilan zakljucali su ga na 30fps-a. Sto me otprilike vodi na razmisljanje gde je limit hardveru koji je u trenutnoj konzoli. Doom, Siege su bile prijatno iznenadjenje medjutim opet nisu zahtevne po pitanju tekstura, Uncharted 4 je mozda primer kako ce biti nadalje (iako sam igrao samo MP i ocekivao 60fps-a i u SP dok se nisam malo razocarao).

Nisam siguran za PS5 i 30fps-a, jer je u neku ruku isto kao i 720p/1080p prelazak, postoje minimum standardi i kako sada ljudi jure 120/144hz a 60hz je minimum, tako verujem da ce i 60fps-a biti minimum za 1080p. Nemaju gde igre dalje da se razvijaju po pitanju grafike previse, a da to nije VR.

Kako god, rekao si. Ocekivao sam 60fps-a u ekskluzive sa slabijim detaljima. Ovako ispada da PS4 dobija i slabiju grafiku i manje performansi u odnosu na Neo. Samo sam izneo licno misljenje gde sam mozda trebao da obrazlozim zasto mi ne deluje dobro, umesto da se sada objasnjavam u 2 posta 😉 Kako god ako se odlucim za full console gaming naravno da cu uzeti Neo cak i na 1080p televizoru ako nudi bolje performanse.

Battlefield 4 ako sam lepo procitao radi u 900p i nestabilnih 60fps-a ? Iako je mp igra uglavnom, zanima me kako ce biti sa B1 sada. Verujem da ce uraditi 1080p i 30fps lock, a opet ne smeju da razdvoje Neo korisnike, ili ce nadam se da urade downgrade i naprave nekako igru na 60fps-a. Tu je jasno vidljiv slabiji hardver.

Poslednja izmena:

Until dawn, bloodborne, darksouls 3, gta v.....

Bloodborne nije imao problema sa fps-om, vec sa framepacingom, a to je na zalost nesto sto se sve cesce desava i na pc-u.

Neo ce sigurno bacati 60 fps stabilnih u igrama gde PS4 ne bude mogao da izvuce 30 fps. Sigurno nece forsirati upscaling na 1080p televizorima, mada verujem da ce biti opcija. Bice sve vise igara sa otkljucanim fpsom, sve vise opcija za podesavanje i tako tih PC momenata. Verujem da ce PS4 Neo nuditi bolji fps i u MP igrama. Nije fer prema PS4 korisnicima? Koga briga, ionako konzole nisu esports platforme, to malo sto se gura Halo je smesno u odnosu na PC scenu tako da sumnjam da ce forsirati even playing field za sve. Imas bolju konzolu, igraces se bolje.

Fino od cike Endija sto jos uvek razuverava fanboje i prica im ono sto zele da cuju. Ali kad krene Scorpio prica, ako stvarno omoguce full Winblows na konzoli i dodaju M&K podrsku, pa to vise i nije konzola zar ne? Sony ce sigurno mirno da stoji i gleda kako se to odvija pred njihovim ocima, kako da nece. Isti taj Spenser sto je najavio sva ta cudesa za Xbox Scorpio je prosle godine pricao potpuno drugu pricu. Verovatno on veruje u ono sto je pricao prosle godine ali finan. rezultati su takvi kakvi su i gospoda sa vrha su rekla, 'oces da Xbox i dalje postoji? Super, onda cemo ovako...

Neo ce sigurno bacati 60 fps stabilnih u igrama gde PS4 ne bude mogao da izvuce 30 fps. Sigurno nece forsirati upscaling na 1080p televizorima, mada verujem da ce biti opcija. Bice sve vise igara sa otkljucanim fpsom, sve vise opcija za podesavanje i tako tih PC momenata. Verujem da ce PS4 Neo nuditi bolji fps i u MP igrama. Nije fer prema PS4 korisnicima? Koga briga, ionako konzole nisu esports platforme, to malo sto se gura Halo je smesno u odnosu na PC scenu tako da sumnjam da ce forsirati even playing field za sve. Imas bolju konzolu, igraces se bolje.

Fino od cike Endija sto jos uvek razuverava fanboje i prica im ono sto zele da cuju. Ali kad krene Scorpio prica, ako stvarno omoguce full Winblows na konzoli i dodaju M&K podrsku, pa to vise i nije konzola zar ne? Sony ce sigurno mirno da stoji i gleda kako se to odvija pred njihovim ocima, kako da nece. Isti taj Spenser sto je najavio sva ta cudesa za Xbox Scorpio je prosle godine pricao potpuno drugu pricu. Verovatno on veruje u ono sto je pricao prosle godine ali finan. rezultati su takvi kakvi su i gospoda sa vrha su rekla, 'oces da Xbox i dalje postoji? Super, onda cemo ovako...

esport ili ne ljudi su lojalni soniju i igrama, rekli su a logicno je da ako zele da obe konzole zive, mp ne sme da se deli. Bice lock na 30 ili 60fps-a, nece biti razlike tu sigurno. Ne verujem u otkljucan fps jer je to optimizacija i kako na PC-u imas igre u odredjenim engineima gde je fps lockan na 60 bez obzira na monitor, tako ce biti i na konzoli. Rekli su da ni VR nece biti na 120 i da im je cilj i prioritet 60. Xbox samo generalno gubi kupce u neku ruku i smisao dok soni to cvrsto drzi i uvek ce imati konzolase koji su tu zbog koncepta i ekskluziva.

Sve to zavisi samo od jedne stvari, para. Ako se nova konzola bude dobro prodavala, baj baj stara. Ma sta neko mislio o tome. Fazon je sto je Sony u startu ove generacije pobedio Xbox sa pricom a ne igrama ili hardverom. Kada je X360 izasao, PS2 je bio apsolutni vladar konzola a onda su izgubili pola tog trzista losim odlukama. Od kako su krenuli sa PS4, oni se bukvalno uvlace gejmerima i govore "prave" stvari. To rade i danas. Covece, pa na E3 su izveli samo dvojicu ljudi da slucajno neko ne bi rekao neku pogresnu rec koja ce Sonija, spasioca gejminga prikazati u pogresnom svetlu kod redditora i ostale onlajn bagre koja maltene formira misljenje prosecnog malca koji i jeste kupac tih konzola i igara. Marketing je danas sve.

Sve je to super za 60fps-a i logicno je ako je hardware jaci ali iskreno meni 30 fps-a u U4 apsolutno nije smetalo pored igre koja izgleda brutalno iako sam generalno PC igrac "visokog frejmrejta". Ne pamtim kada sam se skorije tako odusevio grafikom i posvecenosti detaljima, bukvalno slican osecaj kao igrajuci Crysis pre 9 godina. Jednostavno i na 30fps su graficki razbili, a tek moze da se zamisli sta ce biti ako Neo zaista omoguci otkljucavanje frejmrejta na nekim igrama. 🙂

Drugačiji je razvoj na konzolama, kad se nešto optimizuje na jedan način, ne može samo da se doda malo bolji hardver i odmah je tu 60 fps.

Pritom često ne znamo kakvo je realno stanje, neka igra bi sa unlocked frame rate-om išla u 40-50 fps, pa joj malo fali, a mi samo znamo da je zaključanih 30. Kod takvih igara svakako može da se očekuje upgrade.

Ali ako neka igra jedva gura 30 i kompletno je osmišljena da izvlači skoro sve iz hardvera, ne verujem da ovaj upgrade može to da prosto digne na 60.

Tj. ne može jednostavnim patchovanjem, moglo bi da je razvijaju od nule za to novo.

Poslednja izmena:
Dovoljno je da otkljucaju frejmrejt i neke igre ce da polete, tj. da se verovatno zakucaju na 60fps. Interesantno je da su udarne igre tipa Killzone SF i Infamous SS imale otkljucan fps i solidno su se drzale, uglavnom je to bilo oko 40fps-a cini mi se, naravno negde je udaralo i na 60. Ove i ostale igre koje su otkljucane (cak i novig GoW i Detroit) ce sigurno moci lagano da se zakucaju na 60, dok kod onih gde je defaultno lockovano na 30, tu sam developer treba da odluci da li ce da pusti patch za ovo ili ne.

Može tako, mada nije praksa da otključavaju frame rate. Retko je.

Meni bi odgovaralo, tearing iz nekog razloga nije izražen kao na pc-u kad tako igram, a input lag je manji.

Tearinga nece ni da ima ako koriste triple buffering vsync a najveca vecina koja se na to odluci to i radi. 🙂

I ja ću da uzmem neo radi reda, aj prvo da vidimo kakav je 🙂.

Zašto bi to radio? Tebi je savršeno i igrivo i kada pada ispod 30. Što bi bacao pare, kada ćeš to zadovoljstvo imati zagarantovano na ps-matorku :d

Pa i jeste mi savršeno igrivo. Tj savršeno uživam u tome. Što ne znači da ne primećujem taj pad kad se desi.

Ako bude upgrade na foru 60 fps u odnosu na 30, uzimam svakako, jer meni znači takav upgrade u okviru konzolnog iskustva.

Ako bude samo 4k output podržan i ponešto sitno, ne uzimam.

Meni je to deo priče, a vi samo o frame rate-u I rezoluciji pričate , to je razlika.

Poslednja izmena:
Nije tebi lako ako je konstantni 30+ fps lose [pogotovo kod franshize koja je uvek na kucnim konzolama imala otkljucanih 30+].

Objasnjeno je u daljim postovima.. Da se ne ponavljam vise. Ocekivao sam da PS4 gura BAREM ekskluzive na 60fps-a uz kompenzaciju za grafiku a ne da zaostaje i u performansama i u grafici. Svi znamo zasto jos nema datuma za GoW, a mozda i zasto se Horizon odlaze konstantno (mada to je neko moje nagadjanje sad ko zna). GoW ce verovatno biti jedna od najvecih ekskluziva koja ce da pegla Neo.

Kako mislis zaostaje u grafici? Novi GoW, Horizon ZD, Detroit, sve to izgleda sjajno, a generalno ni nema sta da se poredi na drugim platformama a ni na pc-u da moze da se kaze da izgleda bolje. Naravno ne mislim na supersampling niti 4k niti 60fps vec generalno na efekte i dizajn i samu konzistentnost grafike.

cyZgrtZ.jpg

ClFCL8fWgAAc0-Y.jpg:orig

18_rage2.png

image_detroit_become_human-32149-3428_0005.jpg

^+1

Kako mislis zaostaje u grafici? Novi GoW, Horizon ZD, Detroit, sve to izgleda sjajno, a generalno ni nema sta da se poredi na drugim platformama a ni na pc-u da moze da se kaze da izgleda bolje. Naravno ne mislim na supersampling niti 4k niti 60fps vec generalno na efekte i dizajn i samu konzistentnost grafike.

cyZgrtZ.jpg

ClFCL8fWgAAc0-Y.jpg:orig

18_rage2.png

image_detroit_become_human-32149-3428_0005.jpg

Apsolutno se slazem, samo slazem kockice na osnovu njihovih izjava. Mada (edit trenutni) kada pogledam onaj citat onda ispada da im je poslednja izjava da bacaju akcenat na 4k korisnike i bolju grafiku a ne performanse. Zivota mi citao sam neki citat na vecem sajtu verovatno tokom onog perioda kada je Neo jos bio nagadjanje da je ova konzola samo za "vise od casual igraca koji traze bolju grafiku" cime sam se jako uvredio :d

Neo is for 2 niche group, customer with 4K TV but without 4K content, customer who want better graphic.

Tako da okej. Videcemo sta ce biti, mozda sam i ja previse remastera odigrao umesto pravih ekskluziva pa sam se zaneo. Kako god, kao sto rekoh. Kako drugima tako i meni. Da je kompjuter razmisljao bih upgrade ovako ako naleti neko da kupi trenutan, dodacu za Neo i to je to. Ne volim prepirke na forumu, samo sam obrazlozio moj kratak post i to je to. Sada ko se nadoveze ***a, nek procita nadalje.

P.S Uzivam u Destiny i Until Dawn tako da nisam cepidlaka po pitanju frejmova. Samo ne bi hteo da se osakati konzola i radi kao PS3 sa RDR, u drugoj polovini svog veka.

Poslednja izmena:
^Trebao si da naglasis da je ozbiljan spoiler za one koji nisu igrali Uncharted 4 🙂

^ MEGA SPOILERS ZA U4, ne vidim uopste poentu da linkovanje tako necega bez ikakvog upozorenja [spoiler tagovanja non-descriptive url-a? sta, bojis se da neko vidi da si postovao random ass link?]

Poslednja izmena:
Srecom samo sam grafiku provalio, nisam zumirao ali sam se pitao dal je igra u pitanju. Nisam skontao da je U4 srecom, niti zapazio radnju na slikama. Uf.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno