sve je to super, nego živimo u zemlji u kojoj imamo višak radne snage a manjak posla a ne obrnuto. u tom smislu, ti tamo ideš zato što tebi treba, a oni biraju od vas ponuđenih ko će im najviše odgovarati. oni koji se previše "nadobudno" postave nemaju ama baš nikakve šanse, osim ako nije konkurs za izbacivača u disko klubu, a na ta mesta se ipak lakše stiže preko šipke stadiona nego preko konkursa.
što se firme kojoj se javljaš na konkurs tiče, ti ni ne moraš da radiš
Ima istine u tome sto pricas, ali opet, ja nemam problem da dobijem posao kad odem na razgovor

tj imam jako velik % uspesnosti

Uvek sam se vodio filozofijom da necu raditi ako mi nesto "smrdi" u firmi, a to se lako vidi na razgovoru za posao.
Npr bio sam na razgovoru za posao pre jedno hm ... 8 godina, mesto CAD crtac, dolazim ... prvo cekam jedno 30 min od zakazanog termina u nekom tzv predsoblju kancelarije vlasnika, koje je ujedino i hodnik i arhiva.
Napokon me zove baja, sa pricom:
Mi smo najjaca firma na Balkanu (ok...), radimo sve vece projekte, i tako drobi jedno 10 minuta kako su extra, vrhunski itd, posle toga krenu da me ispituju on i njegov pulen o tome sta znam i kako radim ... ispitivanje se zavrsava posle 5 recenica jer ih ispravljam tj. ukazujem da je to sto rade hm ... losiji nacin. Krece prica kako bih mogao da im uvedem sistem rada, da li bi znao da im podesim baze kao sto ja radim i slicno, sve super. Kad smo se zblizili i krenulo opusteno pricanje prokomentarisem kako imaju lep vozni park (2 nova DODGE dzipa parkirana, crni i bordo), vlasnik sav ozaren krene da mi objasnjava ... e da extra su skoro smo ih uzeli ... inace su 2 crna za mene i drugog suvlasnika firme, nego je jedan na servisu pa su nam dali ovaj. I onda dolazimo do plate, gde me pitaju koliko bih zeleo da budem placen, ja kazem, 800e neto dok se ne upoznamo, posle cemo se dogovoriti. Lika samo sto nije srcka strefila, gleda me, kaze uh dosta je to ni moji inzenjeri nemaju tolike plate, ja mu odgovorim, to dosta govori o tim inzenjerima. Pozdravim se i odem uz obecanje da cu se javiti ako zelim da radim za manje para ... how yes no ... cao
E imam slicnu pricu i za ARUP koja je svetska projektantska kuca (a kod nas projektovali vile mafijasima za crnogorsko primorje i sad su zatvoreni), prica je skoro identicna, osim dzipova
Tako da, dok ne cenis sebe nece te ni drugi ceniti, a ja cu i dalje slati CV na engleskom, pa ne moraju da me zovu ste me briga ionako imam posao
Takodje bih dodao da je istina da imamo visak radne snage, ali je ista mahom nestrucna, tj pojma nema da radi posao za koj se prijavljuje. Ja kad sam dao oglas (i ovde postovan) za CAD crtace (3D nije morao da se zna samo totalne osnove potrebne za izradu tehnickog crteza), javilo mi se cca 140 ljudi, mahom inzenjeri i arhitekte. Osoba zaduzena za testiranje je napravila test koj nije mogao laksi da bude, ala tipa kao da u Wordu treba da, napise text, promeni postojeci text, promeni velicinu fonta, bolduje deo i odstampa. Od 140 ljudi 40 sam pozvao na razgovor (ovih 100 ne znam sto su se prijavljivali verovatno nisu citali oglas), 2 je znalo trazeno, 2 polovicno ali smo ih ipak angazovali. Mene bi bilo sramota da ne znam osnove na razgovoru. Ove iste price slusam i od drugih ljudi koji organizuju konkurse.
Trebao bih ponovo da tarazim ljude jer ocekujem neke poslove ponovo, ali iskreno odlazem to vec 3 meseca, i nisam ni siguran da li cu traziti ljude preko oglasa ili jednostavno potrositi 2 meseca da naucim par prijatelja da rade i organizovati im posao da nema mnogo razmisljanja.
Takodje bih ti skrenuo paznju da pojedini "buzdovani sa sipke na stadionu" rade u ozbiljnim firmama na visokim polozajima, i to ne preko veze koliko sam upucen (ne racunam drzavna preduzeca).
Nije sve crno u zemlji, samo je nas narod navikao na "hocu sve odmah i sad" neke stvari dolaze sa vremenom.