Šta je novo?

Benchmark: Tražimo nove saradnike!

mitar1982: je napisao(la):
Meni je zanimljivo kako neko koga mrzi da prevede CV Eng->Srp, ili obrnuto uopšte očekuje da ga neko pozove na razgovor za posao, i na kraju da mu da neki posao/zadatak.
Bravo Mitre, ime dedino, sve si lepo rekao

Napravili ste od jednostavne stvari čitavu nauku.

Meni je zanimljivo kako neko koga mrzi da prevede CV Eng->Srp, ili obrnuto uopšte očekuje da ga neko pozove na razgovor za posao, i na kraju da mu da neki posao/zadatak.

Ja sam nekad imao CV na više jezika i slao ih uvek na jeziku na kom je oglas. Sad imam CV samo na engleskom i zabole me. Kad imaš dobre stvari u CV-u slobodno možeš i da ga šibneš na kineskom. :smoke:

Da ne bude da samo trolujem, da kažem da je posao na Bench-u sasvim ok privremena šljaka za mladog čoveka bez iskustva i obaveza. Dođeš, upoznaš interesantne likove, produžiš dalje. Puno nas je prošlo kroz tu priču.

Zavisi to od posla, referenci, države u kojoj tražiš posao, mnogo različitih elemenata je u igri. Ono što sam ja zaključio tražeći posao, u državi gde nisam imao nikakvu poslovnu istoriju, i poznanstva, i uz to sa srpskim pasošem, je da je taj CV, kao i propratno pismo vrlo bitan dokument koji ti otvara vrata za dalje korake u traženju posla. I samim tim sam potrošio dosta vremena na izradu i korekcije istog.

A za drugi deo, to što je neki posao prolazan, i možda ne zadovoljava neke kriterijume, ne znači da pristup treba da bude traljav i neprofesionalan. Uostalom ko smatra da je za nešto bolje može valjda odmah da preskoči nepotreban stepenik.

Ja sam nekad imao CV na više jezika i slao ih uvek na jeziku na kom je oglas. Sad imam CV samo na engleskom i zabole me. Kad imaš dobre stvari u CV-u slobodno možeš i da ga šibneš na kineskom. :smoke:

Da ne bude da samo trolujem, da kažem da je posao na Bench-u sasvim ok privremena šljaka za mladog čoveka bez iskustva i obaveza. Dođeš, upoznaš interesantne likove, produžiš dalje. Puno nas je prošlo kroz tu priču.
A cime se ti bavis kad ti je bench za ljude bez iskustva i obaveza ?

Zavisi to od posla, referenci, države u kojoj tražiš posao, mnogo različitih elemenata je u igri. Ono što sam ja zaključio tražeći posao, u državi gde nisam imao nikakvu poslovnu istoriju, i poznanstva, i uz to sa srpskim pasošem, je da je taj CV, kao i propratno pismo vrlo bitan dokument koji ti otvara vrata za dalje korake u traženju posla. I samim tim sam potrošio dosta vremena na izradu i korekcije istog.

Naravno, zavisi puno od sredine, od okolnosti, itd. U moj CV recimo ne bi zavio ribu, nema potrebe da bude dobro napisan pošto poslodavci uglavnom kontaktiraju mene, ne ja njih. Bitno je šta ću da pokažem na tehničkom intervjuu.

A za drugi deo, to što je neki posao prolazan, i možda ne zadovoljava neke kriterijume, ne znači da pristup treba da bude traljav i neprofesionalan. Uostalom ko smatra da je za nešto bolje može valjda odmah da preskoči nepotreban stepenik.

Eh, tužna stvar je da često samo oni najbolji i/ili najsrećniji mogu da preskaču stepenike na putu do uspeha. Za nas boraniju, nema prečica. Sad, profesionalizam... Po meni, treba uvek biti tačno onoliko profesionalan koliko je uprava profesionalna, pre svega prema tebi, ali i generalno.

A cime se ti bavis kad ti je bench za ljude bez iskustva i obaveza ?

Trenutno mi je zvanična titula back end support engeneer, al ja nekako najmanje vidim taj back end. :d

Ne znam kako je danas na Bench-u, pričam iz iskustva starijeg of deset godina. Tada smo bili mlada ekipa, ljudi su dolazili i odlazili. Ja kad sam počeo sam znao vrlo malo, skoro ništa o materiji koju je trebalo da pokrivam.

Да ли може да се пошаље сутра пријава или је сада у 00:00 истекао рок? Тек сада видим ово..

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Mene samo zanima, kome je palo na pamet da stavi ovakvu sliku ??? Da li se trazi takav profil/izgled ljudi ili tako izgledaju poslodavci :d

WquNOm3.jpg

Sto, sta joj fali?Zabavna je, privlaci paznju, a i u skladu je sa temom, koliko god na prvi pogled izgledala neozbiljno.

Slika je kul

U Srbiji igleda treba Legija da bude na slici da bi bila cool.

Ta slika se verovatno plaća da bi se iskoristila. Čini mi se da sam je više puta video i ništa joj ne fali. Osim možda toga što je vidjena više puta.

+1
Klasičan stereotip, što je možda i trebalo da bude neka poenta..
Mada sa druge strane da su postavili sliku neke utegnute sekretarice, verovatno bi im pao mail server [emoji14]

Sta sve ljudima nece pasti na pamet...

Vama ugoditi...

Meni je isto odbojna ta slika, cvikeras me podseca na spajalicu iz ofisa 98.

vidim koristio si macintosh devedesetih............

ili je samo random lupetanje?

Poslednja izmena:
A da smanjimo malo upotrebu glagola "lupetati"... Vidim postala je omiljena alatka u ad hominem argumentaciji na forumu.. Nikako da to čujem od ljudi oko sebe uživo..

***,svi smo hrabri iza monitora...
Da nam je Peca live u prostoriji sa mrgodnim pogledom i Wiz u pozadini sa bejzbolkom,svi bi cutali ko popisani...

Jos kada bi pamtio koja godina stoji uz koju verziju ofisa... ja sam ga koristio na W98 zato sam i mislio da je Office98. Ed Hunter bas nekad zna biti dosadan kao ta spajalica :d

Да ли може да се пошаље сутра пријава или је сада у 00:00 истекао рок? Тек сада видим ово..

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
Licno, shvatio sam da je rok za slanje zakljucno sa danasnjim datumom, posebno jer je nedelja, pa sutra sa radnim danom krece razmatranje prijava.

Ako nisam dobro shvatio, pa nista, nadam se da ce urednistvo ipak imati razumevanja i za moju prijavu, kao i ostalih koji su mislili kao ja. :)

Sent from my ASUS_Z00TD using Tapatalk

Poslednji put kada je bio slican konkurs pre nekoliko godina, kada su izabrali Dragoslava umesto svih nas :) mislim da Peca i to urednistvo koje pominjes nisu vrsili siri odabir kandidata vec samo uzi. Te CV koje posaljete je pregledala HR, neka zenska osoba, mozda su ukinuli to radno mesto u firmi s obzirom da je to popularna praksa ovih dana kada je poslovanje svima ugrozeno i kada su profitne margine tanke. Meni svakako nisam zao, ko je kriv psiholozima sto su studirali nauku koja nema korisnu i prakticnu primenu. Bolje da su ucili programiranje, ko mi ostali :p

Pa dobro, ko god da birao, htedoh samo da kazem da se nadam da ce se uracunati i prijave poslate tokom 15. maja. :)

Ne sumnjam da ce biti ostra konkurencija, i ko zna - mozda uzmu i vise od jednog saradnika... :)

Sent from my ASUS_Z00TD using Tapatalk

nevezano za ovo ali ja moj CV saljem iskljucivo na engleskom, ako ne znaju da procitaju to, a radimo sa softverom onda ni ne zelim da radim u toj firmi ;)
Inace sve firme traze znanje engleskog, a samo sam par puta imao intervju na engleskom i to kad su bili stranci na intervjuu, dok sam u drugim situacijama morao da pitam na intervjuu sto nije na engleskom kad je oglas na engleskom i kad se trazi rad za englesko govorno podrucje, i sveki put posle 5 minuta mi je jasno sto nije na engleskom ;)
A to da li neko zna da napise CV ili ne ... je totalno nebitno, kao sto kazes neko drugi ce im napisati...
sve je to super, nego živimo u zemlji u kojoj imamo višak radne snage a manjak posla a ne obrnuto. u tom smislu, ti tamo ideš zato što tebi treba, a oni biraju od vas ponuđenih ko će im najviše odgovarati. oni koji se previše "nadobudno" postave nemaju ama baš nikakve šanse, osim ako nije konkurs za izbacivača u disko klubu, a na ta mesta se ipak lakše stiže preko šipke stadiona nego preko konkursa.
što se firme kojoj se javljaš na konkurs tiče, ti ni ne moraš da radiš :)

:)))
fakat, ali nekako sumnjam da iko od nas / vas ima tako dobar cv. još kad na to nalepiš da ljudi u ozbiljnim firmama (ne pričam sad konkretno o ovom slučaju) koji se pitaju oko zaposlenja it stručnjaka, dakle neke napičene glave iz hr-a, imaju poseban filter za takve koji "ruše barijere svojom nekonvencionalnošću". tržište radne snage je veliko, posla ima malo, i matematika je prosta - ukopi se ili se teraj.

upravo to. ako ti deluje da su neozbiljni, zaobiđi. qr*enjem nećeš ništa postići, osim što će te neko slatko ismevati na korporativnim večerima pred mlađušim koleginičicama.

Te CV koje posaljete je pregledala HR, neka zenska osoba, mozda su ukinuli to radno mesto u firmi s obzirom da je to popularna praksa ovih dana kada je poslovanje svima ugrozeno i kada su profitne margine tanke
još gora varijanta. to znači da je hr outsource-ovan kod neke super prenapičene firme gde sede "superprofesionalni" megabalvani koji se nikako ne razumeju u it, ali su i te kako potkovani da prepoznaju sa kim imaju posla. ljudi iz hr-a vide materijal u nekom poslušnom i odmerenom, sa dobrim preporukama, viškom škole i manjkom loših navika.

Poslednja izmena:
Nazalost, sve je to tako. Gde bi nam bio kraj da imamo zdravo trziste i da smo svi Peca, ali da ima mesta za sve. Korporativno drustvo u kojem zivimo je zlo mene pitas. Uvek sam pre za konkurenciju velikog broja malih firmi sa radnicima punih entuzijazma nego ucmale, trome korporacije koje teze apsolutnoj kontroli trzista.

ali mi ne živimo u doba malih i srednjih preduzeća. njih su pojeli monopoli i karteli, na svetskom nivou, još odavno.

živimo u doba gde multinacionalke kontrolišu praktično sve, pa i publikacije koje govore da je u nekoj drugoj zemlji blagostanje puno srećnih ljudi koji rade u malim porodičnim firmama. niko zaista ozbiljan više ne veruje u to.

sve je to super, nego živimo u zemlji u kojoj imamo višak radne snage a manjak posla a ne obrnuto. u tom smislu, ti tamo ideš zato što tebi treba, a oni biraju od vas ponuđenih ko će im najviše odgovarati. oni koji se previše "nadobudno" postave nemaju ama baš nikakve šanse, osim ako nije konkurs za izbacivača u disko klubu, a na ta mesta se ipak lakše stiže preko šipke stadiona nego preko konkursa.
što se firme kojoj se javljaš na konkurs tiče, ti ni ne moraš da radiš :)

Ima istine u tome sto pricas, ali opet, ja nemam problem da dobijem posao kad odem na razgovor ;) tj imam jako velik % uspesnosti :) Uvek sam se vodio filozofijom da necu raditi ako mi nesto "smrdi" u firmi, a to se lako vidi na razgovoru za posao.

Npr bio sam na razgovoru za posao pre jedno hm ... 8 godina, mesto CAD crtac, dolazim ... prvo cekam jedno 30 min od zakazanog termina u nekom tzv predsoblju kancelarije vlasnika, koje je ujedino i hodnik i arhiva.
Napokon me zove baja, sa pricom:
Mi smo najjaca firma na Balkanu (ok...), radimo sve vece projekte, i tako drobi jedno 10 minuta kako su extra, vrhunski itd, posle toga krenu da me ispituju on i njegov pulen o tome sta znam i kako radim ... ispitivanje se zavrsava posle 5 recenica jer ih ispravljam tj. ukazujem da je to sto rade hm ... losiji nacin. Krece prica kako bih mogao da im uvedem sistem rada, da li bi znao da im podesim baze kao sto ja radim i slicno, sve super. Kad smo se zblizili i krenulo opusteno pricanje prokomentarisem kako imaju lep vozni park (2 nova DODGE dzipa parkirana, crni i bordo), vlasnik sav ozaren krene da mi objasnjava ... e da extra su skoro smo ih uzeli ... inace su 2 crna za mene i drugog suvlasnika firme, nego je jedan na servisu pa su nam dali ovaj. I onda dolazimo do plate, gde me pitaju koliko bih zeleo da budem placen, ja kazem, 800e neto dok se ne upoznamo, posle cemo se dogovoriti. Lika samo sto nije srcka strefila, gleda me, kaze uh dosta je to ni moji inzenjeri nemaju tolike plate, ja mu odgovorim, to dosta govori o tim inzenjerima. Pozdravim se i odem uz obecanje da cu se javiti ako zelim da radim za manje para ... how yes no ... cao
E imam slicnu pricu i za ARUP koja je svetska projektantska kuca (a kod nas projektovali vile mafijasima za crnogorsko primorje i sad su zatvoreni), prica je skoro identicna, osim dzipova :)

Tako da, dok ne cenis sebe nece te ni drugi ceniti, a ja cu i dalje slati CV na engleskom, pa ne moraju da me zovu ste me briga ionako imam posao ;)

Takodje bih dodao da je istina da imamo visak radne snage, ali je ista mahom nestrucna, tj pojma nema da radi posao za koj se prijavljuje. Ja kad sam dao oglas (i ovde postovan) za CAD crtace (3D nije morao da se zna samo totalne osnove potrebne za izradu tehnickog crteza), javilo mi se cca 140 ljudi, mahom inzenjeri i arhitekte. Osoba zaduzena za testiranje je napravila test koj nije mogao laksi da bude, ala tipa kao da u Wordu treba da, napise text, promeni postojeci text, promeni velicinu fonta, bolduje deo i odstampa. Od 140 ljudi 40 sam pozvao na razgovor (ovih 100 ne znam sto su se prijavljivali verovatno nisu citali oglas), 2 je znalo trazeno, 2 polovicno ali smo ih ipak angazovali. Mene bi bilo sramota da ne znam osnove na razgovoru. Ove iste price slusam i od drugih ljudi koji organizuju konkurse.
Trebao bih ponovo da tarazim ljude jer ocekujem neke poslove ponovo, ali iskreno odlazem to vec 3 meseca, i nisam ni siguran da li cu traziti ljude preko oglasa ili jednostavno potrositi 2 meseca da naucim par prijatelja da rade i organizovati im posao da nema mnogo razmisljanja.

Takodje bih ti skrenuo paznju da pojedini "buzdovani sa sipke na stadionu" rade u ozbiljnim firmama na visokim polozajima, i to ne preko veze koliko sam upucen (ne racunam drzavna preduzeca).

Nije sve crno u zemlji, samo je nas narod navikao na "hocu sve odmah i sad" neke stvari dolaze sa vremenom.

U redu je ceniti sebe ali ovo sto ti radis/prikazujes/pises se granici sa arogancijom.I pises isto u vise tema,ako se ne varam...
Drago nam je da ti je super i da si trazen ali ocekivati strucnost u Srbiji... i kako se kaze "ne pisaj po sirotinji" jer gde ce to mladi postati strucnjaci,molim te... hoce,manje od 0,1 koji imaju srece...manje vise sto nemamo kadar,problem je sto nemamo "strucne" poslodavce... vecina su bas takvi kakve si naveo... i zbog takvih sam i ja u Nemackoj a bio sam strucnjak za neke stvari samo niko nije voljan da plati tvoju strucnost vec bi da voza dzipove a tebi crkavicu od tvoje strucnosti...

Peca moze da zaposli "strucnjaka" kojeg su sutnuli iz npr Kurira... extra... ovaj oglas je super stvar za mlade koji hoce nesto vise i zanimaju se za vise od farmi,parova i ne znam cega...
On nije predvidjen za nas "teske strucnjake" tako da ni ne treba da se javljamo i treba ostaviti prostora nekom mladjem...

I cisto info,problem strucnosti je jos veci u Nemackoj... ni sam ne verujem koliko iako to vidjam svaki dan... teska kriza kvalitetnog ljudstva...

Vrh Dno