Šta je novo?

Nokia Lumia 930

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moji utisci za ovajvtelefon, eto posle vise od godinu dana posedovanja...

Telefon je preziveo svakakve padove, ni sam ne znam kako 🙂
Ove metalne ivice su mi iskrzane skroz...
Ekran kao nov, iako ga nosim sa 5 kljuceva na privesku u istom dzepu.
Imam dva neprimetna risa.. I to se vidi samo pod odredjenim uglom.

Operatuvni sistem radi savrseno. I dalje brzo. Nisam nikad morao da resetujem tel da bi ga "osvezio", a o factory reset i da ne pricam.
Jedino sto me smara je skype na 3g... On mi baguje non stop.
Nekad ni ne vidim notifikacije, nekad ih ni nema... Nekad i otvorim konverzaciju u kojoj znam da se pisalo, i onda mi vrti beskonacno i ne ocitava iako mi je signal dobar. Mozda jer isti acc koristim na jos dva kompa istovremeno.

Viber sljaka super.

Baterija nije sjajna, ali za moje potrebe je super.

Kamerica preko dana vrh, u zatvorenom prostoru uzas. Ponekad pomislim da je kineska...

Win10 da cekam ili da zbudzim nekako, kako god...?

Nemas sta da cekas 10ku CoyoteKG. Ide ti zvanican update , samo sto ga dobijas preko aplikacije "update advisor". 10586.218 je trenutna verzija.

Da li neko zna gde se moze naci dobra zastita za ekran a da to nije obicna folija. Tempered glass mu ne stojiu dobro posto ima zakrivljen ekran stavio sam ok to stiti ali ruzno izgleda ne moze da pride lepo samo se zalepi na serdinu, buff armor foliju nisam uspeo da nadjem na interenet sajtovima koji salju za Srbiju.

Vuk125, ako trazis nesto za zastitu celog telefona preporucujem ti Mumbi flip-case. Super cuva ekran i celo telo telefona. Imam je i stvarno je kvalitetna i radi posao super. Za samo ekran ne znam sta...
Za veljaNBG, nije naslednik 925-ice. 930 je bio flagship medju Lumia telefonima do izlaska 950ke. Daleko je jaci po svim specifikacijama, i po mom misljenju daleko daleko najlepsi telefon od svih WP/W10M telefona.

Vuk125, ako trazis nesto za zastitu celog telefona preporucujem ti Mumbi flip-case. Super cuva ekran i celo telo telefona. Imam je i stvarno je kvalitetna i radi posao super. Za samo ekran ne znam sta...
Za veljaNBG, nije naslednik 925-ice. 930 je bio flagship medju Lumia telefonima do izlaska 950ke. Daleko je jaci po svim specifikacijama, i po mom misljenju daleko daleko najlepsi telefon od svih WP/W10M telefona.

A koji model danas bi bio pandan onome što je L925 bio kad je izašao?

Normalno da je 930 nasledni 925 (920), to i same brojke kažu. Svi ti modeli su bili flagship kada su izašli. Samsung S3 vs lumia 920, S4 vs 925, S5 vs 930, S6,S7 vs 950. L 920 i 925 su veoma slični telefoni sem što im je izgled i panel promenjen. Sećam se da je Majkrosoft nešto lupetao kako njihov OS nepodržava četvorojezgrane procesore, itd. pa da zato nisu napravili model kao vodeći model iz konkurencije. Tako se bar pričalo.

Pa sumnjam da je 925 odgovor na S3 jer je izasla 14 meseci kasnije. Cak kasnije i od S4 2 meseca. Drugaciji su to sistemi tako da bi poredjenje jezgara i rezolucije i ostalih stvari bilo mozda malo blesavo. To je makar moje misljenje. Osmica i 8.1 sljakali su perfektno na 920/925/1020 mada po meni to su identicni telefoni sem malo kod izgleda 925 i bolesne kamere kod 1020. Istina za to vreme bili su najbolji u klasi. Porediti ih sa DroidOS telefonima tog doba mislim da nema smisla. Imao sam 920/1020 duze vremena i pokazali su se perfektno. Nokia je tek sa 930/1520 zagazila u trku sa specifikacijama, mislim na FHD ekrane, 4-jezgrene procesore vise memorije i puno jacim kamerama. Takodje te konfiguracije guraju 10ku puno bolje od moje bivse 1020 (koju sam prodao drugaru) sa kojom sam poredio performanse. Ako uzmes u obzir da i ona ima 2Gb RAM-a a 920/925 "samo" 1Gb, onda ispadne da 930ka i nije neki naslednik 920ke, nego skroz nova klasa telefona, iako je iz serije 900.

Poslednja izmena:

Ja nesto te sa preklopom ne volim. uzeo sam Fusion Case, i jos kada bi nasao buff foliju to ce da bude to.

Ne radi mi glasovno navodjenje na here drive +, dok upozorenje o prekoracenju brzine radi. To je naravno radilo na 8.1 denim. I kako da uklonim instalirane glasove sa here drive +? ne vidim opciju za njihovo deinstalciju.

Poslednja izmena od urednika:
Pa sumnjam da je 925 odgovor na S3 jer je izasla 14 meseci kasnije. Cak kasnije i od S4 2 meseca. Drugaciji su to sistemi tako da bi poredjenje jezgara i rezolucije i ostalih stvari bilo mozda malo blesavo. To je makar moje misljenje. Osmica i 8.1 sljakali su perfektno na 920/925/1020 mada po meni to su identicni telefoni sem malo kod izgleda 925 i bolesne kamere kod 1020. Istina za to vreme bili su najbolji u klasi. Porediti ih sa DroidOS telefonima tog doba mislim da nema smisla. Imao sam 920/1020 duze vremena i pokazali su se perfektno. Nokia je tek sa 930/1520 zagazila u trku sa specifikacijama, mislim na FHD ekrane, 4-jezgrene procesore vise memorije i puno jacim kamerama. Takodje te konfiguracije guraju 10ku puno bolje od moje bivse 1020 (koju sam prodao drugaru) sa kojom sam poredio performanse. Ako uzmes u obzir da i ona ima 2Gb RAM-a a 920/925 "samo" 1Gb, onda ispadne da 930ka i nije neki naslednik 920ke, nego skroz nova klasa telefona, iako je iz serije 900.

Verovatno sam ja bio "neprecizan". Pod naslednikom podrazumevam model koji zauzima mesto starijeg telefona u poretku, a naravno da ima jači hardver jer to i zahteva dolazak novog softvera. Prosto ono pitanje šta bi neko ko je kupio onda L925 sada kupio? Meni izgleda L930...

To jeste... Slazem se. 🙂

Jel moze neko ko ima 930 da mi kaze kako je zadovoljan?
Pre svega mislim na one probleme sa ekranom i mikrofonom.
Hteo bih da se vratim na WP i gledam izmedju L930 & L830 (koju sam vec imao).
Znam da je baterija slabija na 930, ali igre-facebook i te app ne koristim tako da ne bi trebalo da bude losa za moje potrebe.
Nasao sam samo na jednom mestu da se oba modela prodaju novi i 930 je skuplja za 40-ak €.

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Preporucujem ti 930. Dizajn i ekran su prelepi, mada je to individualno. Kamera je odlicna. Gura zvanicnu desetku odlicno. Poprilicno cackam telefon i drzi mi 1 dan opusteno. Kada malo vise radim onda i 1,5 dan. Obzirom da ne igram igre, do sada nisam primetio nikakva pregrevanja, sem kada ga punim na bezicni punjac, tada zna da bude malo topla. Nikakvih mrlja nemam po ekranu, iako su se mnogo zalili kada se dugo pregreva da pozuti. Sve radi kako treba. U principu zver je od telefona, i u radu, i po specifikacijama.

Ja ne bih prelazio na 10-ku jer nije to to.
Video sam da se dosta zalilo na te "greske", a prodaje se bez garancije (tj madjarska) tako da mi nije svejedno.

Desetka je vrh,samo ne idi na insajder jer tu postoje greske vec na zvanicnu verziju desetke.A i ako ti se ne svidi ,mada sumnjam,mozes da fon vratis preko wdrt na 8.1.

Znaci def ne treba da brinem o eventualnim defektima?
Jedino me to sprecava da uzmem + da prodam trenutni telefon. ☺

Sta znam. Uvek zna da se desi nesto neocekivano... Mada ja sam pazario polovnu od druga i imao sam priliku da je cackam i pregledam pre kupovine. Za sada sve super.

Proguglaj, pa ćeš naći sve vezano za hardver na šta da obratiš pažnju, da ne pišem sad predug post. Inače, ekran na 930 je neuporedivo bolji od onog na 830 (neka se ne ljute vlasnici 830, ovo je moje subjektivno mišljenje), mikrofon zna da zeza relativno često, pa te sagovornik na mahove vrlo slabo čuje, a i snimanje glasovne poruke na WA trpi zbog toga. Baterija na 8.1 je blago ispod proseka, izdržaće ti ceo dan umerenijeg korišćenja, ali neće ako telefon ne ispuštaš iz ruku. Na W10M moj primerak se pokazao bolje po tom pitanju, na moje iznenađenje i zadovoljstvo. Kamera na 8.1 je odlična, sa manuelnim podešavanjima i bez njih, a na W10M je sj**an softver, tako da je malo gora, posebno u noćnim uslovima. Igre se fino igraju, Asphalt 8, RR2 i neke druge koje su malo zahtevnije znaju da zagreju donji desni deo telefonа, ali nema seckanja prilikom igranja. W10M fino radi na 930, postoji par štuceva usled neispeglanog sistema (i neprilagođenog firmvera, rekao bih), ali sveukupni moj utisak je pozitivan. Svoj primerak 930-ice imam malo više od godinu dana i dovoljno sam zadovoljan da ga još ne menjam, ali da sad imam nešto keša u šteku, ipak bih birao 950(xl), a ne ovaj model - bez obzira na razliku u ceni. Eto, to ti je moje iskreno mišljenje o ovom modelu na osnovu ličnog iskustva. Dakle, telefon uopšte nije loš, naprotiv, ali (kao i svi telefoni bez obzira na OS, uostalom) ima mana.

Proguglaj, pa ćeš naći sve vezano za hardver na šta da obratiš pažnju, da ne pišem sad predug post. Inače, ekran na 930 je neuporedivo bolji od onog na 830 (neka se ne ljute vlasnici 830, ovo je moje subjektivno mišljenje), mikrofon zna da zeza relativno često, pa te sagovornik na mahove vrlo slabo čuje, a i snimanje glasovne poruke na WA trpi zbog toga. Baterija na 8.1 je blago ispod proseka, izdržaće ti ceo dan umerenijeg korišćenja, ali neće ako telefon ne ispuštaš iz ruku. Na W10M moj primerak se pokazao bolje po tom pitanju, na moje iznenađenje i zadovoljstvo. Kamera na 8.1 je odlična, sa manuelnim podešavanjima i bez njih, a na W10M je sj**an softver, tako da je malo gora, posebno u noćnim uslovima. Igre se fino igraju, Asphalt 8, RR2 i neke druge koje su malo zahtevnije znaju da zagreju donji desni deo telefonа, ali nema seckanja prilikom igranja. W10M fino radi na 930, postoji par štuceva usled neispeglanog sistema (i neprilagođenog firmvera, rekao bih), ali sveukupni moj utisak je pozitivan. Svoj primerak 930-ice imam malo više od godinu dana i dovoljno sam zadovoljan da ga još ne menjam, ali da sad imam nešto keša u šteku, ipak bih birao 950(xl), a ne ovaj model - bez obzira na razliku u ceni. Eto, to ti je moje iskreno mišljenje o ovom modelu na osnovu ličnog iskustva. Dakle, telefon uopšte nije loš, naprotiv, ali (kao i svi telefoni bez obzira na OS, uostalom) ima mana.
Hvala. 🙂

Samo nisam siguran zasto si cenzurisao rec "sjajan". :d :banana: :banana: :banana:

Hahahaha! gari pobedio sa postom 😀

Svoj primerak 930-ice imam malo više od godinu dana i dovoljno sam zadovoljan da ga još ne menjam, ali da sad imam nešto keša u šteku, ipak bih birao 950(xl), a ne ovaj model - bez obzira na razliku u ceni.

Sad gledam oglase i vidim da 950XL stare jedan dan prodaju od 350-400€, a 950 ima vec za 300€ dok 930 nova ima za 250€ (treba proveriti da li ima na stanju).
Meni licno se ne dopada 950/XL tako da bih pre 930.

Ima li uopste negde tih Nokia,u novembru se secam da sam zvao ko zna koliko radnji,niko ih nije imao na stanju a na oglasima kacili da ih imaju ?Tad nisam ni gledao ima li ih na kupujem-prodajem,mozda sam tamo mogao da ih nadjem.

Ima jedan oglas na kp za 930.E sad da li ima na stanju ili to drzi bzv nisam siguran.
Juce sam kontaktirao jednog za 830 (pise da ima orange na stanju) i kaze da nema i nece biti.

Ima li uopste negde tih Nokia,u novembru se secam da sam zvao ko zna koliko radnji,niko ih nije imao na stanju a na oglasima kacili da ih imaju ?Tad nisam ni gledao ima li ih na kupujem-prodajem,mozda sam tamo mogao da ih nadjem.
Ja sam video l925 ili l930 u Tehnomaniji pre mesec i po dana možda... Mada je bila oko 40.000, znam da mi je bilo puno s obzirom na to da telefon nije izašao juče. A najverovatnije je bila l925...

Poslednja izmena:
930 je odlican tel ukoliko nabodes primerak koji je ok. Glavni glichevi su neispravno dgme kamere, neospravan mikrofon mislim 4ti koji se aktivira kada ukljucis speakerphone. Problem softvera kamere se resava tako sto ne uradis update lumia-camera aplikacije, ako se ne update-uje ostaje onaj nokiin super softver. Sto se tice wm 10 radi sve kao doxa barem ja ne vidim nekih problema. Kamera je brutalna. Reprodukcija muzike vrhunska, ekran vrhunski. Po meni ovo ovo je najlepsi wm tel. 950/950xl nisam video uzivo, ali mi se svakako fizicki mnogo vise svidja 930. Inace nov tesko da ces naci. Ja sam jedva nasao. Inace 2x sam pre nego da nabavim ovaj koji sada imam kupio kod naas jednom u radnji jednom preko oglasa nove i oba puta su imali hw problema opisanih na pocetku gore. Ovaj iz CH je tip top.

Sent from mTalk

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno