Šta je novo?

Windows (phone) 10

Jeste, sistem je donekle ok nego nema aplikacija i svi ti wp dead naslovi...

Aplikacije polako dolaze. Problem je što su neki očekivali da će se to desiti preko noći. Ono, danas smo objavili W10M a sutra broj dostupnih aplikacija 5x veći. Treba vremena da se aplikacije razviju, portuju, isprave bagovi. Drugo, mnogi čekaju da vide kako će ići usvajanje Windows-a 10 u globalu da bi znali da li im se isplati da krenu da razvijaju/portuju aplikacije ili ne. A ljudi nestrpljivi, mislili da će sve to ekspresno i da će W10M u startu da prestigne iOS i prepolovi tržišni udeo Android-a. Mnogi zaboravljaju da ljudi retko menjaju i marke/proizviđače Android telefona a ovde treba svi da skoče na potpuno drugačiju i nepoznatu platformu. Znam ljude koji kupuju isključivo LG ili Samsung telefone. A da ne pričam koliko ljudi nije ni čulo da postoji W10M.

Što se tiče natpisa da je W10/M mrtva platforma samo pokazuje koliko ljudi imaju negativno mišljenje. Kad god MS uradi nešto ili izda OS aplikaciju prve reakcije su uvek negativne. W10M su proglasisli mrtvim još dok nije zvanično ni isašao, dok je još bio dostupan isključivo preko insajder programa.

Mnoge negativne krtitike su došle i od tzv. WP fanova koji su kritikovali W10M kako nije tako brz kao WP 8.1 na njihovom starom hardveru. Nikako, čak ni danas da shvate da je W10 daleko kompleksiniji sistem od WP8.1, kao i njegove aplikacije i da kompleksnost umanjuje performanse. Da se razumemo, Nokia 3310 je momentalno otvarala poruke zato što je su Poruke imale par stotina linija koda najviše. Današnja aplikacija Poruke ima nekoliko desetina megabajta i hiljade linija koda.

Drugo, od tih takozvanih fanova MS ima samo štetu. Ne samo što napadaju i u negatvnom svetlu predstavljaju novi sistem čak i ne kupuju nove telefone pa od njih MS nema profit ni sa te strane. Koliko je samo pljuvanja bilo što Lumia 920 stara 3 godine neće dobiti W10M i da njeni vlasnici nikada više neće kupiti Windows telefon. Mislite li da vlasnici iPhone-a kupe telefon i čuvaju ga godinma? Ili da jedva čekaju da izađe novi model da bi zamenili prošlogodišnji model?

Dalje, imamo pad prodaje novih Lumia početkom 2016. godine. A šta MS može da proda kad je do sad izdao samo 3 modela. L550 kao najjeftiniji budžetski model i 2 najskuplja modela koja su imala problem sa nestabilnim sistemom. MS stalno ponavlja da želi da stimuliše druge proizvođače hardvera da krenu sa proizvodnjom W10M telefona i zato im ostavljaju srednji segment gde postoji mogućnost za pristojnu zaradu i prodaju. Isto su izjavili da rade na unifikaciji desktop i mobilnog sistema i da se će se izbrisati razlika između Windows 10 i Windows 10 Mobile a svi to ignorišu i i pričaju kako MS odustaje od mobilne platforme. To stvara uzdržanost kod kupaca a samim tim i uzdržanost i sumnju kod proizvođača.

WM je nedovršena platforma zbog toga i takav hejt... Ja imam l925 i moram da ga koristim kad ne mogu da prodam... Spomenuo si iphone, tacno svi čekaju da kupe najnoviji uređaj ali cak i 4s ima zvaničino ažuriranje na iOS 9.x ili ne znam ni ja koji... Od trenutnih telefona samo ce l950 dobiti naredni win. ako ga bude. Evo moj drug ima l735 i upoređivao sa mojom lumiom nema nikakve značajne razlike u performansama, sekunda ili dve ako je sporiji u nekim operacijama, l735 je dobila i hdr mod dok l925 iako ima bolju kameru nema... Kad se setim kakve noćne slike sam pravio sa lumia kamera aplikacijom ali ms je morao i to da uništi.

Ja bi onda na tvom mestu koristio Windows Phone 8.1... Ako su tu slike bitnije, što jeste razumljivo, onda ti sad igranje sa Windows 10 Mobile ne isplati toliko. Ima tu raznih novih stvarčica koje su zanimljive, ali da ja imam kameru kod koje bi se videla velika razlika u kvalitetu slika, i to da ni je bitno, sistem me ne bi zanimao. Posle kad dovedu i kameru u red, OK, ali do tad - kao što sam rekao. :)

WM jeste nedovršen jer još uvek rade na unifikaciji sa desktop verzijom. To bi trebalo da završe do izlaska Redstone-a jula ove godine. Veći deo su već završili. Jeste, trebali su da završe ranije ali to nije razlog da blogeri i novinari na sve strane trube kako je platforma mrtva iako se tek pojavila.

Redstone će dobiti svi telefoni koji su zvanično dobili TH2, ne samo 950. Znači, i 550, 640, 650, 830, 735, 930, 535, itd. Jedan od problema WM je i širenje poluinformacija i netačnih pretpostavki.

iPhone 4s je dobio nadogradnju ali su zato mnogi korisnici optužili Apple da su im namerno umanjili performanse kako bi ih podstakli da kupe nove telefone. Pre bih rekao da hardver u 4S pokazuje svoju tehnološku zastarelost i da ne može baš da isprati novi iOS iako je u svoje vreme bio flagship. Koliko znam ljudi nisu zadovoljni kako 920 i 925 rade pod W10M. I sam kažeš da je 925 sporiji od 735. MS je samo ispoštovao feedback korisnika.

Poslednja izmena:
WM jeste nedovršen jer još uvek rade na unifikaciji sa desktop verzijom. To bi trebalo da završe do izlaska Redstone-a jula ove godine. Veći deo su već završili. Jeste, trebali su da završe ranije ali to nije razlog da blogeri i novinari na sve strane trube kako je platforma mrtva iako se tek pojavila.

Redstone će dobiti svi telefoni koji su zvanično dobili TH2, ne samo 950. Znači, i 550, 640, 650, 830, 735, 930, 535, itd. Jedan od problema WM je i širenje poluinformacija i netačnih pretpostavki.

iPhone 4s je dobio nadogradnju ali su zato mnogi korisnici optužili Apple da su im namerno umanjili performanse kako bi ih podstakli da kupe nove telefone. Pre bih rekao da hardver u 4S pokazuje svoju tehnološku zastarelost i da ne može baš da isprati novi iOS iako je u svoje vreme bio flagship. Koliko znam ljudi nisu zadovoljni kako 920 i 925 rade pod W10M. I sam kažeš da je 925 sporiji od 735. MS je samo ispoštovao feedback korisnika.

Neznam za ostale ali na mojoj L925 OS Build 10586.218 radi perfektno. Nikakav problem nemam. Dok se isprave još neke greškice biće odličan.

Kaži mi, kakve su ti fotke na L925? Kako to se čine, iste, bolje ili gore...!?

^nemaš loading kad ulaziš u phone i messaging aplikacije? Korisnici optužuju apple da je namerno osakatio os da bi kupovali nove uređaje a ovamo jedva čekaju nove telefone? MS nije mogao da napravi dve aplikacije gore spomenute da nemaju lag? A za kameru? Što ne ubace hdr? Nema valjda l730 bolju kameru?
Edit. Noćne nisu nikakve, a ove po dnevnom svetlu ok.

Velika većina iPhone korisnika želi najnoviji iPhone ali nemaju svi para da ih kupe. Zato su i ostali na starijim verzijama ili su ih kupili polovne. Kada su nadogradili na iOS 9 telefoni su počeli da im rade sporije. Žalili su se i čak optuživali Apple da je to uradio namerno da bi ih podstakao da kupe novije modele. Mogli su jednostavno da ostanu na iOS 8 i ne bi imali te probleme.

Isti slučaj imamo i sa MS. Ljudi su stavili W10M na stare lumije koje ne mogu da ga iznesu kao što su to radile sa WP 8 i WP 8.1 i sad sipaju drvlje i kamenje po MS-u i W10M. A kada MS nije pustio upgrade za takve telefone onda drvlje i kamenje što nije to uradio. A mnogo veći problem MS-a je što, za razliku od vlasnika iPhone-a koje uglavnom finansijska situacija sprečava da svake godine kupuju flagship telefon vlasnici Lumia telefona smatraju da za njihov model ne postoji dostojan naslednik iako je njihov telefon u rangu današnjih low-end telefona po pitanju performansi i da ih jedino izdvaja dobra kamera. Lumia 1020nema naslednika jer nema telefona sa 41MP kamerom a 950 i 950XL nemaju metalno kućište ili metalnu lajsnu, koliko sam ja shvatio pritužbe. OK, možda današnje Lumije nemaju kameru od 41MP ali sumnjam da 950 i 950XL ne mogu da naprave slike kao što to radi 1020. Čak su i proizvođači Android telefona smanjili rezolucije kamera jer nije sve u megapikselima.

Gde da ubace HDR? U L925? Što bi ubacili HDR u telefon koji nije na listi da dobije W10M? Koliko se sećam, vlasnici L925 su se žalili da im telefon radi primetno sporije pod W10M u odnosu na WP 8.1.

Ipak mislim da je stvar u kvalitetu prethodne aplikacije, evo npr. kamera, koja je primetno bolja na 8.1.
Naravno, ni to nije problem, koliko me zbunjuje činjenica duplih fotografija, koje nisu u varijanti +dng.
Isti slučaj imam na L950, kao i na L925, 820...
Glupo je, da stavim na najbolju fotku, koju kad obrišem iz fotografija imam i dalje, kad češljam sa eksplorerom...
A iste nema u fotografijama...

Ide 10586.242 regularno ...

Od kad su odustali od windows mobile baš dosta izbacuju :D

Ne znam... Meni se sistem jako dopada (na oko), brže nevo 8.1 mi radi na 1520 i jedina zamerka su mi aplikacije, to kad i ako srede videćemo

Malo pre sam baš žestoko popiz**o! Jutros mi se telefon restartovao dok sam čeprkao nešto po netu preko Edge-a i večeras izvadim telefon iz džepa, prikaže se Glance i telefon ne reaguje ni na šta da bi se za par sekundi restartovao... Mislim stvarno mi više ništa nije jasno.
Isčupao sam mu SD karticu i pukao mu ponovo sad HR. Pustio sam ga sad da povuče apdejtove svih aplikacija bez kartice i za sada jedino vidim prednost da mi je normalno povukao one sistemske stvarčice (Glance, touch, eq . . .). Instaliraću sad baš sve app na telefon, a na SD ću ostaviti samo muziku i fotke pa ću videti kako će se ponašati.

Poslednja izmena:
Malo pre sam baš žestoko popiz**o! Jutros mi se telefon restartovao dok sam čeprkao nešto po netu preko Edge-a i večeras izvadim telefon iz džepa, prikaže se Glance i telefon ne reaguje ni na šta da bi se za par sekundi restartovao... Mislim stvarno mi više ništa nije jasno.
Isčupao sam mu SD karticu i pukao mu ponovo sad HR. Pustio sam ga sad da povuče apdejtove svih aplikacija bez kartice i za sada jedino vidim prednost da mi je normalno povukao one sistemske stvarčice (Glance, touch, eq . . .). Instaliraću sad baš sve app na telefon, a na SD ću ostaviti samo muziku i fotke pa ću videti kako će se ponašati.

Naravno, ne može ništa bez problema... sad je odjednom Store odlučio da neće da radi i search ne pronalazi ni jednu jedinu aplikaciju. Bilo šta da ukucam prijavljuje da nema rezultata - Ringtone, messenger, instagram, facebook... to je samo deo onoga što sam pokušao da tražim i za sve prijavi da nema rezultata na store.
Pokušao sam da instaliram nešto od onih app koje ponudi kad pokrenem store na početnom ekranu i samo izbacuje error! Stvarno mi se više smučila *******cija sa ovim...

Poslednja izmena:
Ma da im ja malo . . . da ne idem sad u detalje. :d
Malo malo nešto ne radi.

Znači komplet zveknuo store... to mi je bar olakšanje da znam da nije samo kod mene. :banana:

Poslednja izmena:
Meni je insider na production i nemam nikakav update ?

Sent from mTalk

kod mene je tako samo muzika i fotke sve ostalo na telefonu i radi okej

Videću baš... Ali nije ni bitno jer me je već smorilo. Podigao sam mu .242 pa kako mu bude.
Sent from Microsoft Lumia 640 LTE via tapatalk

Uključio sam se opet na insajdera danas, Release Preview. Vrv će sledeće nedelje svima da puste.

Evo mogu odmah da prijavim da i na .242, svež sistem sa odrađenim HR, apsolutno svim app instaliranim na internu memoriju, za manje od 10h rada telefona, kamera opet krenula da fejluje i ne može da se pokrene. Postavke sve vode na internu memoriju jer sam pomislio da možda problem pravi što se fotke i videi zapisuju na SD karticu, ali ipak nije problem u tome...

Evo mogu odmah da prijavim da i na .242, svež sistem sa odrađenim HR, apsolutno svim app instaliranim na internu memoriju, za manje od 10h rada telefona, kamera opet krenula da fejluje i ne može da se pokrene. Postavke sve vode na internu memoriju jer sam pomislio da možda problem pravi što se fotke i videi zapisuju na SD karticu, ali ipak nije problem u tome...

Promasio si temu, meni radi odlicno kamera, ako ti ne valja: http://forum.benchmark.rs/showthrea...u-vezi-sa-MS-i-Windows-telefonima-Recycle-bin

Stvarno čudno , ja imam 640 ds ne verujem da se toliko razlikuje od lte verzije pa nemam takvih problema - Hard reset sam radio još januara, februara. Sad samo instaliram i šljaka .

Nikako da provalim šta bi mogao biti toliko problem da se kod nekog manifestuje takav problem. Ajde da kažem da ne slikam toliko pa mi se ne javlja problem , drugo mi ne pada na pamet.

@tolero, ja baš aktivno fotkam i to mi je jedna od najbitnijih stvari na telefonu. Napravim 30ak fotki dnevno i onda izvučem jednu ili dve na kraju koje su mi najbolje pa čuvam za Flickr i Instagram. Mislim da jednostavno fali lepo sređen firmver da bi to svima bilo ok. Znam da nekima na 640(XL) radi odlično ono što mene zeza, ali sam naletao i na dosta pritužbi na ono što meni radi bez problema. ***,jednostavno neki problem postoji kad nije kod svakoga isto.

Joj mani me toga... :d

Poslednja izmena:
Vidim da sad rade i zive slike, ali na lutke, nekad hoce, nekad ne.

Nazad
Vrh Dno