Šta je novo?

Gde uloziti i kako zaraditi?

Evo nekoliko uspesnih primera iz proizvodnog sektora u Srbiji za koje sam direktno i indirektno cuo:

1. Posle 10-15 godina radnog iskustva u alatima za izradu plastike dvojica inzenjera iz bivse (propale) drzavne firme davne 2001./2002. (nzm tacno) godine osnivaju svoju konsultantsku firmicu. Svoje usluge nude lokalnim privatnicima, dok nekih godinu dana kasnije dobijaju iz Nemacke poziv na saradnju. Narednih 2-3 godine oni vrse potpunu konstrukciju i proizvodnju alata za livenje plastike iskljucivo za Nemacke klijente, pri cemu je okvirna cena jednog alata izmedju 20k-50k evra pa navise. Posto nemaju svoje CNC glodalice u ovom periodu oni vrse konstrukciju alata + kreiranje CNC programa, izrada se vrsi kod lokalnih privatnika, a gotov alat zatim salje u Nemacku. Neke 2005. godine kontaktira ih ogromna Nemacka kompanija za izradu nekih ~200k+ plasticnih delova, oni salju svoju ponudu i dobijaju taj posao. Podizu kredit da kupe masinu za livenje plastike i samo za ovaj posao inkesiraju preko 100k evrica (revenue). Nekoliko godina i par masina kasnije, u 2016. godini promet firme je preko milion evra, imaju veliki broj inostranih partnera, a broj zaposlenih je preko 100.

2. Kao druga generacija gastarbajtera i posle ~10-15 godina rada u Siemensu u Nemackoj covek se vraca u Srbiju sa idejom da otvori svoj biznis. Fast forward na 2016. godinu, ta firmica pravi aluminijumske vagone za Siemens (brzi vozovi su u pitanju), i krece u posao sa Airbus-om tako sto pravi alat za montiranje prednjeg dela "fuselage"-a za Airbus A350. Trenutno ta firma ima potpisane ugovore do 2024. godine u vrednosti od par desetina miliona evra. Broj zaposlenih je oko 250, trenutno se gradi nova hala.

3. Oko 2008./2009. godine covek u Ivanjici uzima kredit i daje 2-3 dvospratne kuce na hipoteku kako bi izgradio malu hladnjacu. Sada u 2016. godini ima 3 hladnjace u Ivanjici, celu zadrugu u Arilju, i hladnjacu u Nemackoj. Otkupljene maline brendira i uglavnom ih prodaje na zapadnom trzistu po visestruko visoj ceni od kupovne. Zaposljava oko 100 ljudi.

4. 1983./1984. trojica mladjih inzenjera odlucuju da proizvode masine za pakovanje papirne konfekcije (salvete, maramice itd.), pri cemu se nekoliko godina kasnije jedan od te trojice se izdvojio i napravio svoju firmu (nazovimo je firma 2). Sada ta firma 2 proizvodi te iste masine za pakovanje, pri cemu se cena jedne masine krece oko 1 milion evra, a uskoro ce da predstave novu masinu od 4 miliona evra. Sami rade svoj R&D, a svoje masine su prodali u preko 50 drzava u svetu. Oko 50 zaposlenih.

Svaki od ovih primera je ili zahtevao znanje i debelo iskustvo, ili znanje, iskustvo i profesionalna poznanstva ili mnogo mnogo rizika.

Kao sto je neko pre napomenuo odrzati biznis nije nimalo lako, primer.

5. Jedan od najvecih dobavljaca prohrona u Srbiji (srpski vlasnik) je zeleo da prosiri svoj biznis i da u saradnji sa nekim Italijanom bude kooperant Fiatu. Dogovor je bio usmeni, ali uprkos tome nas covek je izgradio 5-6 hala po svetskim standardima. Italijan je posle par meseci odustao od usmenog dogovora (lokalna prica), tako da je vlasnik lokalnog biznisa ostao sa 5-6 praznih hala i kreditom od par miliona evra. Nekim cudom biznis je preziveo, i u 2016. godini se u nekoj odredjenoj meri i obnovio (i dalje daleko od prethodnog nivoa).


Svaki od prethodno navedenih biznis modela zahteva znatne novcane investicije. Ako se neko odluci za proizvodnju cepa za koka kolu, njemu je potreban alat od ~5k - 10k evra, masina za livenje plastike koja polovna kosta po par desetina hiljada evra, i konacno repromaterijal. Pocetno ulaganje u livenje cepova za koka kolu iznosi oko ~50k evra (izdavanje hale, placanje radnika, itd.). Nesto jeftinije je ako se neko odluci za štancovanje limenih delova jer je presa znatno jeftinija nego masina za livenje plastike (alat kosta isto, a repromaterijal je znatno skuplji). Ali i tu lezi drugi problem i ogleda se u cinjenici da je za proizvodnju najobicnije sarke za kuhinju potrebno napraviti 3-4 dela, odnosno 3-4 razlicita alata.

Iz gornjih primera se moze uociti da je vecinu firmi pokrenuo ex-Yu kadar koji je radio u drzavnim firmama koje su radile konstrukciju + proizvodnju. Danas dosta ljudi deli misljenje da je jako malo R&D-a u Srbiji (u odnosu na SFRJ), pri cemu ove poslove nude pojedine strane firme i neki privatnici kod kojih ex-Yu kadar prenosi svoje znanje na mladje generacije. Sa druge strane fakulteti obucavaju 90% studenata za R&D poslove, dok posle zavrsenog fakulteta maksimalno 1% radi u R&D-u, a 99% nalazi poslove kao inzenjer proizvodnje. Na osnovu ovoga se samo moze zakljuciti da je izuzetno diskutabilno da li ce na nasim prostorima oko 2030. 2040. godine uopste postojati veci broj inzenjera koji ce posedovati npr. znanje za izradu nekog ozbiljnijeg industrijskog alata za livenje plastike/stancovanje lima, dok konstruisanje + proizvodnju neceg ozbiljnijeg ne treba ni pominjati.


Ako OP hoce da pokrene biznis, neka batali proizvodnju i neka se okrene ka IT-u, jer su tu ulaganja minimalna. Par racunara od 500 evra, par monitora od 200 evra i jedan stan za izdavanje tesko da ce preci cifru od 10k evrica. Jedino sto fali u ovoj jednacini je klijent/posao za tih nekoliko programera :).

Inace ukoliko neko sa srednjom skolom zeli da brzo i legalno zaradi novac najbolje mu je da postane sertifikovan zavarivac. Po dobijanju sertifikata odmah ga ceka solidno placen posao (mislim da se plate krecu oko 500 evra). Nekoliko godina kasnije moze i da emigrira i na zapad (Nemacka/USA) jer je ovo zanimanje izuzetno deficitarno svuda u svetu. Jedina osnovna mana je sto ovaj posao moze imati ozbiljnih posledica po zdravlje.

'leba u 3D modeliranju tesko da ima. Kod nas tesko da ce iko da plati full CAD + CAM inzenjera vise od 500 evra, a vecinu prostijih projekata ce neko da Freelance-uje za dzabaka. Stranci mozda plate vise od 500 evra, ali ukoliko je taj inzenjer podrska proizvodnji onda je to u pitanju dead end job. Ozbiljnijih CAD + CAM inzenjera ima na trzistu Srbije i najcesce rade za privatnike koji konstruisu + proizvode i konacno svoj proizvod izvoze, ali oni pored znanja softvera vrse konstruisanje i poseduju brdo iskustva :).
 
Ako si dobar u bilo cemu i znas da se snadjes trebalo bi da uspes... evo ti primer, decko resio da lije plastiku, trazio kupca kome ce da lije sta je potrebno i nasao ga, sve se dogovorili usmeno, sva sreca da je ovaj nesto posumnjao pa nije digo kredit, jer na kraju ovaj se uopste ne javlja jer je mislio da uzima robu na recku koju posle ne bi ni platio, lepo je sto su uspeli iz exYU ali sada vecina sa kojima radis su hebeni prevaranti i samo gledaju da te zahebu i posle ih boli uvo a zakon necu da komentarisem....

Primer 2, decko resio da radi plastificiranje, radio nekih 1.5 god sa gubitkom dok nije malo pridobio trziste, sledecis 1.5 god je radio na nuli, e sad ima za solidnu platu, i sam odredjuje kad ce da radi

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока
 
Lagano sam citao sve postove na ovoj temi i sve se samo vrti u krug.
Jedino oko cega se svi slazu jeste treba uloziti novac u "Obrazovanje".
Nikakav ograniceni fond novca ne moze da presudi u uspesnosti firme-biznisa ukoliko Vi sami niste dosegli vrh obrazovanja koji se nudi i postali jedan od 10 najboljih u tom poslu u zemlji. NPR hirurg koji najbolje vadi slepo crevo il ugradjuje bajpas, PHP programer koji zna sve probleme da resi brzo lako i efikasno, Ugostitelj koji npravi najbolju pljesku u gradu, pekar koji pravi vrh burek zbog kojeg je uvek red ispred radnje (npr Trpkovic na Slaviji).
Sad na to treba dodati i neko znanje iz ekonomije, malo srece i put ka parama je otvoren.
Za one koji imaju 35 godina, prosecno obrazovanje i mogu da ponude prosecnu uslugu, nemaju kombinaciju u "odredjenim" krugovima ni 100.000 eura im nece pomoci.
 
...Nekoliko godina i par masina kasnije, u 2016. godini promet firme je preko milion evra, imaju veliki broj inostranih partnera, a broj zaposlenih je preko 100.
Nisi napisao neke detalje, ali milion EUR prometa (prihoda?) za firmu od 100+ zaposlenih mi deluje prilično malo...
 
Treba znati malo i da iskoristis zakon na svoju ruku, posto kako ti seppvecava broj zaposlenih tako ti drzava steze omcu oko vrata e onda poslodavci otvaraju firmena svoje radnike sa po 1-2-3 zaposlena i imaju manje namete

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока
 
Ne, ali poznajem ljude. Pročitaj opet onaj savet koji je dao Devil, pa nađi nešto sporno u tome.

Има, да се ради 2 недеље. ;)
Ко не верује слободно може да дође код мене да види како се ради. :)

Иначе за ово дрво пауловнија, нема шансе да успе ако немате некога у Србија/Војводина шуме.
Пробали смо ми пре неколико година са више врста дрвета (траженог у то време) и не вреди.
 
Има, да се ради 2 недеље. ;)
Ко не верује слободно може да дође код мене да види како се ради. :)

Иначе за ово дрво пауловнија, нема шансе да успе ако немате некога у Србија/Војводина шуме.
Пробали смо ми пре неколико година са више врста дрвета (траженог у то време) и не вреди.

Gde sam ja to pomenuo 2 nedelje? :zgran:
Sto se tice tog drveta ili borovnice, ako makar 1 godine nastane problem sa plasmanom - to je najcesce NEPREMOSTIV problem i cist gubitak - zato sam i preporucio malinu, tu nikada nije problem prodati, i cena nikada nije losa. Svakako je niska u poredjenju sa tim koliko izvoznici zarade (npr. izvoz maline bi bio odlican biznis - ali je nemoguc, jer je "rezervisan"), ali u odnosu na bilo koju drugu kulturu u Srbiji je odlicna.
 
Не ти, него Девил :)
Написао си да нађемо нешто спорно у његовом посту, зато сам то написао.
Иначе се слажем са тобом у вези осталог.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
 
Iz gornjih primera se moze uociti da je vecinu firmi pokrenuo ex-Yu kadar koji je radio u drzavnim firmama koje su radile konstrukciju + proizvodnju. Danas dosta ljudi deli misljenje da je jako malo R&D-a u Srbiji (u odnosu na SFRJ), pri cemu ove poslove nude pojedine strane firme i neki privatnici kod kojih ex-Yu kadar prenosi svoje znanje na mladje generacije. Sa druge strane fakulteti obucavaju 90% studenata za R&D poslove, dok posle zavrsenog fakulteta maksimalno 1% radi u R&D-u, a 99% nalazi poslove kao inzenjer proizvodnje. Na osnovu ovoga se samo moze zakljuciti da je izuzetno diskutabilno da li ce na nasim prostorima oko 2030. 2040. godine uopste postojati veci broj inzenjera koji ce posedovati npr. znanje za izradu nekog ozbiljnijeg industrijskog alata za livenje plastike/stancovanje lima, dok konstruisanje + proizvodnju neceg ozbiljnijeg ne treba ni pominjati.

Potpuno tacno, odnosno uopste nije diskutabilno - sasvim sigurno ih nece biti. Na fakultetu se takvo znanje ne moze steci, a masinska industrija je klinicki mrtva - a ono malo sto nije mrtvo ne ulaze ni cent u R&D, jer nema odakle da ulozi.
 
Nisi napisao neke detalje, ali milion EUR prometa (prihoda?) za firmu od 100+ zaposlenih mi deluje prilično malo...

Nisam namerno iznosio detalje kako neko ovde ne bi identifikovao te firme, pa sam iz tog razloga neke cifre malo promenio (5%-10% max). Tacne podatke ti saljem na PM.

@jericho

Bice pomalo strucnjaka iskljucivo zbog domace industrije, a manjim delom zbog stranaca. Ispod imas jednu sasvim lepu listu vecinom domacih firmi u kojima se radi konstruisanje + proizvodnja:

http://www.solfins.com/strana.php?seo_link=solfins-klijenti-uspesne-implementacije&start=0

http://www.solfins.com/strana/referenc-lista/

Neke od ovih firmi ulazu u svoj R&D, a pojedine firme i dovode tehnologiju u Srbiju. Do 2008./2009. godine niko u Srbiji nije radio dvokomponentno livenje plastike (masina oko ~150k evra, alat isto toliko), nigde nije postojala literatura itd. Ex-Yu kadar uz malu pomoc je uspeo da posle nekih par meseci da ovlada ovom tehnologijom i dobije ugovor od inostranog partnera. Danas tu tehnologiju livenja plastike u Srbiji moze da izvede mozda 3-5 firmi, odnosno ~10-15 ljudi poseduje znanje za konstruisanje jednog takvog alata. Moras priznati da je 10-15 ipak bolje nego 0, a to je postignuto zahvaljujuci nekoj od domacih firmi sa gornjeg spiska.

Tuzno je sto se ovim problemom niko ne bavi. Idealno bi bilo kada bi se napravio neki podsticaj da neka veca strana firma makar napravi lokalni micro R&D. Izuzetno dobar primer je Fiat-ov lokalni R&D u Brazilu, ali Fiat vec poseduje takav centar u Evropi tako da makar oni za to nisu zainteresovani. Inace kapitalna ulaganja u jedan masinsko/elektro R&D su mnogo mnogo mnogo veca u odnosu na jedan odlican softverski R&D koji posluje vec 10+ godina u Beogradu. Najbolji primer ozbiljnog R&D u okruzenju je Renault u Rumuniji, jer je tamo bukvalno pokriven celokupan ciklus izrade automobila (od konstruisanja, testiranja, optimizacije pa do proizvodnje).

Za pad nezaposlenosti je izuzetno dobro sto kod nas dolaze firme koje motaju kablove (100% rucni posao) i zaposljavaju brdo ljudi (svi zajedno sigurno oko 20k+ ljudi), ali ta industrija je u pogledu zarade bukvalno race to the bottom. Jedan od najvecih nemackih proizvodjaca kablova za auto industriju hteo je da pravi svoj pogon u Srbiji i zaposli ~3000 radnika. Medjutim kada je doticni uocio da je u Makedoniji prosecna plata ~50-100 evra niza, on je svoj pogon napravio tamo. Bilo kakav R&D neke brand kompanije bi makar nekom stranom investitoru porucio da nismo jeftina radna snaga, vec i da posedujemo sveze mlade kadrove koji poseduju visok nivo znanja.
 
Ugostitelj koji npravi najbolju pljesku u gradu, pekar koji pravi vrh burek zbog kojeg je uvek red ispred radnje (npr Trpkovic na Slaviji).
.

Za uslužne delatnosti su važne 3 stvari, lokacija, lokacija i lokacija. Stepin vajat, Cica-Sarajevski (više ne radi), Šiš ćevap.
 
Aco lokacija jeste bitan faktor ali je daleko od odlucujuceg. Sto se tice pljeski tipican primer ti je ona pljeskavicarnica na Slaviji. Na trolebuskoj stanici je, stanici gde dnevno ceka po par hiljada ljudi pa nije zazivela. Ne prave dobru pljesku, al zato odes na pljesku kod Mare smestene u maloj i neuglednoj ulici plus 30% skuplja od ostalih i pritom manja i uvek cekas u redu. Akose time bavis ima da pravish pljesku od pravkog mesa i da bude ukusna, i sve sto mozesh da ucinis da je musterijama prijatno. A ne ****** na prodaji, pljavstina i pljeske od mehanicki odkoscenog mesa od 100 dinara.
 
Šiš je najočigledniji pokazatelj da ti ne treba kvalitetan roštilj da bi dobro radio. Ubedljivo su najgori u celom bulevaru, a uvek je gužva ispred. Doduše ne sećam se da sam više od par puta video nekog iz kraja da jede tamo.
 
Aco lokacija jeste bitan faktor ali je daleko od odlucujuceg. Sto se tice pljeski tipican primer ti je ona pljeskavicarnica na Slaviji. Na trolebuskoj stanici je, stanici gde dnevno ceka po par hiljada ljudi pa nije zazivela. Ne prave dobru pljesku, al zato odes na pljesku kod Mare smestene u maloj i neuglednoj ulici plus 30% skuplja od ostalih i pritom manja i uvek cekas u redu. Akose time bavis ima da pravish pljesku od pravkog mesa i da bude ukusna, i sve sto mozesh da ucinis da je musterijama prijatno. A ne ****** na prodaji, pljavstina i pljeske od mehanicki odkoscenog mesa od 100 dinara.

Pljeska ko pljeska, sve su iste. Dobro, nisu iste ali su VEOMA slične. Problem sa pomenutom na Slaviji može da bude menadžment, u šta spada i marketing, nisu se pročuli. Ako ja živim na Banjici a izađem u centar a nije mi pri povratku kući teško da svratim na suprotan kraj grada na Nbg da jedem zato što sam čuo da "Cica otkida sarajevski". Pre dvadesetak godina Arkanova pekara Zlatna kruna je pravila ubedljivo najbolje krofne u gradu. Taman montiramo kad se vraćamo iz grada da svratimo na vruć pleh čini mi se beše 1 ili 2 noću, tačni kao sat. Koliko puta smo sedeli sa poznatim srpskim boemima tu u 2 noću, znalo se gde ima dobro da se jede.
 
Kad smo vec kod klope,kad kod prosetam kroz nas Hauptbahnhof uvek me fascinira jedna jako mala radnjica,jedva se vidi salter i prave samo krofne i nista vise.
1 krofna=1 euro,sto je skupo jer npr u Aldi-ju kupis 5 za evro... ali kod njih uvek nenormalna guzva... rekoh daj da i ja probam sta se tu lome ljudi...
U zivotu bolju krofnu nisam jeo... vratio se u red i kupim 10 kom za familiju...
 
Aco pa i sam kazes da je kvalitet najbolji. Pominjes cevape koji otkidaju i najbolje krofne u gradu. Cak ti ije daleko i nbgd da odes na cevape. Dakle bitan je kvalitet, tj da budes najbolji u onome sto radish,a ako si uporan, saznace se za tebe.
 
U bulevaru pljeskavica na Nbg. ;)

Sent from my ONE A2001 using Tapatalk
 
Pa nije bulevar to , vec ulica ;)

Moze ulica hrane ili ulica pljeskavica
 
Bulevar gladnih ga mi na NBG zvali, Goce Delceva :)))
 
Ta pljeskavičarnica na Slaviji ima fin promet plus deo za ispijanje piva u kome uvek ima žednih.
 
Pljeska ko pljeska, sve su iste. Dobro, nisu iste ali su VEOMA slične.

Kod vecine, da. Ali ja sada jedem samo pljeske od 100% konjetine, posto nisam nasao od 100% teletine za normalne pare. Znam da jedna mesara na Bajloniju usluzno pece konjetinu, hrane se bilderi tamo. Bilo bi lepo kada bi vise mesta sa tako unikatnom ponudom bilo u gradu a da nije neka "fensi" rupa sto naplacuje triput skuplje.

Edit: Sto se tice tih u narodu popularnih mesta, kakav narod takva i preporuka... na primer pica kod Bucka. Pica je realno krs, ali ti natrpaju onog govedjeg sosa ili sta je vec preko pa ispadne dobra. A taj sos otvara apetit najstrasnije, pojeo bi gumu od traktora umocenu u taj sos. Naravno, posto se nazderes tog smetja dodje ti da bacis peglu jer nit valja sos nit valja pica.
 
Poslednja izmena:
pekar koji pravi vrh burek zbog kojeg je uvek red ispred radnje (npr Trpkovic na Slaviji)..

Daleko od toga da nije dobra pekara, ali, valja spomenuti i jedan izuzetan marketinški potez za koji skidam kapu vlasniku ili onome ko ga je tako posavetovao jer je u mnogome doprineo da se napravi fama oko Trpkovića a izgleda da ne primećuju to baš svi:

"Red za burek" je kod Trpkovića UVEK bliži ulaznim vratima - svesnom dezorganizacijom (male pekare a dva reda) su učinili da izgleda kao da je ne znam koja gužva. Jer, uzmi recimo da ne znaš za to pravilo i vidiš ljude koji stoje u redu, čekaćeš iza njih, nećeš ući i stati u red za pecivo. A da ne pričamo što kada usput pogledaš i vidiš gužvu ispred pekare svaki put pre ili kasnije ćeš hteti barem da probaš.

I tu onda nastupa kvalitet, koji opravdava celu famu.
 
Ne opravdava kvalitet famu, vec je fama posledica kvaliteta.
 
Ne branim (dez)organizaciju pekare Trpković ali tamo jeste skoro uvek gužva (kad ulazim kod njih, to je na Dušanovcu ili u D. Tucovića). 7-10 ljudi je uvek unutra što nisam gotovo nikad video u nekoj drugoj pekari. Možda samo kod Tome u Kolarčevoj ulici, pri čemu mislim da je kvalitet proizvoda ubedljivo na strani Trpkovića. Što naravno ne znači da je Trpković najbolja pekara u gradu ali jedna od boljih verovatno.
 
Ma i jedno i drugo je povezano, e sad, šta je prvo počelo, ne znam. Ali znam, da pekara na Slaviji ispod nudi poprilično sličan kvalitet, a zjapi prazna.
 
Kad već spominjete pekare i njihove biznis modele, oduvek mi je bila zanimljiva pekara kod šiptara na Trošarini (ne vređam nikoga na nacionalnoj osnovi, tako ga znaju ljudi). Čovek se ubija od posla sa praktično samo jednin SKU-om - hlebom. Ljudi znaju satnicu dolaska novih tura i uredno oforme red ispred pekare. Iako mu je hleb uvek bio malo skuplji, ljudi su očigledno spremni da plate (nešto) više za ono što je dobro.

Послато са SM-G928F уз помоћ Тапатока
 
U Smederevu je jedno vreme bio poznat burek "kod Makedonca". Čikica je sve vreme pravio isključivo burek sa sirom i nudio jogurt u staklenim čašama i rekao bih da je jako dobro poslovao. Umro je neke 2004te otprilike, došli neki novi ljudi, zakupili lokal, napravili generičnu pekaru, i, pazi čuda, propali - a jedva da su 300m udaljeni od gradske bolnice sa kojom su u istoj ulici.
 
Ugostiteljstvo (fast food,ketering i sl) je mač sa više oštrica.
Treba keša da pokriva minus u startu (fiksne namete od države, plate, kirije itd) , a to može potrajati, treba živaca za državne namete koji se menjaju iz godine u godinu, treba živaca i za inspekcije a po najviše živaca za mušterije, jer ko sa ljudima nije radio taj ne zna šta je muka ☺ !
 
Nazad
Vrh Dno