Šta je novo?

Gde uloziti i kako zaraditi?

Nije nemoguce otici preko. Svako ko je zeleo, nasao je nacin. Problem je sto nasi ljudi mahom ocekuju da im ti napravis vizu, nadjes posao gde ce malo raditi a puno zaraditi, nadjes im smestaj malo jeftinij nego na periferiji Bga i usput nauciti strani jezik umesto njih. Cak bih rekao da je ovo poslednje presudno jer ocigledno svi zele preko sa ocekivanjima da ce bas svako uspeti da se snadje jer poznaje engleski.

Za 10000€ možeš da kupiš 10000 šećerana i da kreneš u biznis

Nije nemoguce otici preko. Svako ko je zeleo, nasao je nacin.

Preko je širok pojam. I naravno da nisu svi našli način, ne bi tema o emigraciji bila onoliko posećena.

Današnje generacije starosti 20-40 godina su trajno upropašćene situacijom u Srbiji. Izgubio se moral, poštenje, fer poslovanje, marljivost. Svi bi preko noći da se obogate, tako glasi i naslov ove teme. Zašto kažem 20-40, pa zato što će naša deca imati bolju šansu jer im neće makar trebati zayebancija oko pasoša, nego nađu posao preko (ovog puta mislim na EU) i samo zapale. Sada je teže nego ikad na pošten način otići u EU. Svi odoše kao izbeglice pre 20 godina pa nam sad sole pamet, svi sa duplim pasošima, hrvatski, bosanski, slovenački, mi sa jedinstvenim srpskim pasošem nemamo rezevnu državu. Sad se ide preko mađarskih, rumunskih pasoša. Osećanja su mi pomešana, da li sam ja ultra moralan ili bih i ja nešto slično uradio da mi se pružila šansa?

Uradio bi bez razmisljanja... ali mozes i sa srpskim... jeste malo teze,ali ako imas sta da ponudis ili jos bitnije vezicu/poznanstvo koje ce se iscimati (mada nije to nista extra) da ti da "plavi" papir,eto tebe napolju... jos ako imas dzeparac 10k evra,nema brige...

Gledam po sebi i po mojoj okolini, ovaj narod je zaboravio šta znači živeti normalno, mozgovi su nam isprani da je buljenje ceo dan u TV vrhunac zabave posle posla (ako ga imaš). Većina nas samo traži prosek ne iznad proseka, onu staru srednju klasu koja je kod nas nestala. Da radiš i živiš od svog posla, da provedeš nedelju sa porodicom na izletu, da se izađe 3-4 puta mesečno u grad na piće, u bioskop, pozorište, da se ode na more 10-15 dana, da voziš kola koja se ne kvare od starosti i izraubovanosti, da ne izbegavaš dalje prijatelje jer nemaš para da ih posetiš ili ugostiš.

Gledam po sebi i po mojoj okolini, ovaj narod je zaboravio šta znači živeti normalno, mozgovi su nam isprani da je buljenje ceo dan u TV vrhunac zabave posle posla (ako ga imaš). Većina nas samo traži prosek ne iznad proseka, onu staru srednju klasu koja je kod nas nestala. Da radiš i živiš od svog posla, da provedeš nedelju sa porodicom na izletu, da se izađe 3-4 puta mesečno u grad na piće, u bioskop, pozorište, da se ode na more 10-15 dana, da voziš kola koja se ne kvare od starosti i izraubovanosti, da ne izbegavaš dalje prijatelje jer nemaš para da ih posetiš ili ugostiš.

Upravo tako.

@aco, da ne citiram sad sve sto si napisao, slazem se sa tobom u svemu, osim u jednom...u EU mi necemo nikad uci. Ne zato sto narod nece, vec sto politicari(to sto pricaju, macku o rep) i tajkuni nece...tamo se igra po pravilima i zakonu, a oni su navikli da pravila i zakon za njih ne vaze.

Ne znam da li sam ovu sliku pokupio ovde ili na drugom mestu ali dobra je vodilja za buduće programere

which_programming_language_should_i_learn_first.png

Ima i srpski specijalitet za "uspeh", to je danas vidim aktuelno, da ucestvujes po rijalitijima...10.000e sprcas na snimanje nekog ****** albuma ili jos bolje samo spota,sa kradjom istocnjackog melosa, ubacis malo "repovanja" i onda sledecih nekoliko godina prijavljujes i visis po rijalitijima, sa pricom da si reper, da povratis tih 10.000 i ako imas srece zaradis jos toliko.i eto duple zarade.[emoji1]

Zanimljivo da niko nije spomenuo kriminal. Vec 25 godina najisplativija grana privrede u Srbiji. Daje najbolje rezultate, najbolje beneficije. Najmanji rizik u odnosu na bavljenje istim poslom bilo gde u Evropi. Mozes da ga radis napolju a Srbiju koristis kao bazu gde se mozes skloniti u slucaju nevolje. Oruzje se lako nabavlja kao i obavezna odeca koju nose krimosi. Skoknes do Pandorfa ako ne zelis da placas ekstra po BG buticima i kupujes majice, farmerke, kosulje i jake na sekciji za estradne umetnike (tamo gde se oblace Cira, Sale P. i Djani). Za veze nema problema, ionako nemas posla pa sigurno imas milion ortaka jer treba ispuniti to slobodno vreme. Formirate klan i eto vas na konju. Deset hiljada evra je sasvim adekvatna suma za pokretanje ovog posla :)

PS. Dobijas bonus zavisno iz kog si kraja Srbije. Ako si iz Sapca najbolje ce ti ici nesto sa automobilima, na primer.

Edit: Ako hoces da budes bulletproof kriminalac zavrsis srednju za milicajca, radi taj poso par godina i savladaj umetnost presvlacenja stranacke uniforme tako da si uvek na vlasti. Tvoj klan ce isto biti uvek deo vlasti i bices neki nacelnik neke policije ili sluzbe a istovremeno imati firmu za obezbedjenje koja ce raditi svasta nesto korisno ;):)

Poslednja izmena:
Ako imas preko 18 i cist dosije, onda je prekasno.[emoji1]
Ko ce bre da kupi nesto od dilera bez "radnog iskustva"

Jedno je sigurno, ako pitaš na forumu u šta da uložiš, nisi ti ni za kakva ulaganja :)

Neko je ili sposoban za samostalni posao ili nije, većina nije i uvek će samo nalaziti razloge zašto je sigurnije i jednostavnije raditi za nekoga. Da imaš sklonosti za to već bi nešto sam pokušavao i bez ikakvog početnog novca i imao bi neke ideje i sve to.

Ja nikada ni dan nisam bio zaposlen, nikada mi nije bila opcija da radim za nekoga 09-17h i tako ceo život, to mi je ono, ravno zatvoru. Neki moji prijatelji isto, neki od njih su od velikih poslova i kraha u istima opet nastavljali nešto sasvim drugo, od nule, opet samostalno.

Nije stvar samo potencijalno većeg novca, nego neko voli da sve sam kontroliše, organizuje, pre svega svoje vreme, uvek bih i za manje para nešto radio sam, gde je na meni hoću li danas da spavam ceo dan ili nešto radim, nego za bilo koje pare da mi nego drugi govori šta i kada i kako itd.

Tako da ono, zaključio sam da je većina ljudi jednostavno nesposobna da se bavi nekim sopstevenim poslom, neki jesu, što ne znači da će biti uspešni, mislim da je to više neka genetika šta li :) Neko voli izazove i da ih rešava, neko voli da ne razmišlja ni o čemu, dodje sa posla i gleda tv ili šta već.

Ja ne znam, ali meni se cini najbolje uloziti pare i nauciti neki zanat. Ovde u Francuskoj, svi zavrsavaju fakultete, hoce da rade u kancelarijama, po bankama, da budu menadzeri,.... a niko ne ide na zanat. U komsiluku je bila jedna prodavnica servis za motokultivatore, motorne pile, kosilice za travu,.... Kad je vlasnik dosao za penziju, zatvorio je radnju i servis jer ni jedan od sinova nije hteo da nastavi posao ( sve vec bilo uhodano), niti je neko drugi hteo da uzme biznis. To je bilo pre par godina. Rekao sam prijatelju da dodje , on nije hteo jer nije hteo da ostavi zenu i decu . Npr, renoviranje, kod mene ( nije moja kuca) gde zivim, kuhinja, predsoblje sa stepenistem i jedna soba. Renoviranje podrazumeva, krecenje kuhinje, i farbanje stolarije, soba postaviti laminat, i tapete zalepiti. Jedino predsoble sa stepenistem je bilo malo problematicno, jer je trebalo krpiti zidove i tako, ali nista posebno ( cena tog je trebala biti 13000evra, plus vlasnik kupuje sav materijal). Vlasnik kuce nije hteo da plati jer sam ga ja ubedio. Uradio sam sve ja to u roku od mesec dana. ( kako sam imao vremena i rad dnevno oko 3-4h) i zaradio 4000evra. Vlasniku bilo bolje da plati meni, nego derikozama. Hocu da kazem koliko ovde kosta jedan zanatski posao, moze odlicno da se zaradi. Npr menjanje krova povrsine nekih 100m2 je bilo 30000evra.

I ja sam u pocetku mislio da su derikoze ali nisu... fora je da jos razmisljamo "srpskim" sistemom...
Npr zamenis ti krov jer si jeftin i znas,ali dodje oluja,prokisne krov i strada lupam 4 stana... ko ce to da plati? E u tih 30k je garancija obavljenog poslai izvodjac snosi full odgovorost.
Isto na mojoj zgradi nedavno menjan krov i video sam ugovor... nase majstorske firme ne bi ni mesed dana opstale ovde da moraju da se drze svih tih pravila,standarda i garancija...

Slavisa je u pravu,napolju se nenormalno traze zanatlije, jer svi novi narastaji hoce fensi poslice bez prljanja...

Imam prijatelja,covek radi exterijer i enterijer (moleraj,malter itd..)... on kao i Lappy,radi sam i samo za sebe... kaze kad je raspolozen bez problema inkasira 8000e mesecno...
Eto,neka OP nauci moleraj i na konju je...

Poslednja izmena:
Još da mi je upoznati jednog molera koji izdaje fiskalni... :)

Slazem se ja oko garancije, zato ni ne kazem da cu ja menjati krov, jer ja nisam strucan. Zato kazem da treba uciti neki zanatski posao i onda to radis, jer to je po meni buducnost isto kao i IT. Ovi kad su menjali krov, umalo nisu srusili celu zgradu, jer imali su onaj bager ili sta vec sa kasikom da bi mogli dici gore crep, i posto je bilo dosta visoko, bager se naslonio na gradju i ako ga budu pomerali onda ce se sve srusiti. Tako da su morali pozvati speciajalan kamion da to odradi bezbolno za gradjevinu. Rec je o ozbiljnoj firmi. Posle par dana ti posalju racun i ti platis. Ali 30000evra je 30000, i to sve za nekih nedelju dana rada njih trojica. Jeste da imaju taj bager, ali ne kosta on toliko. Nenormalne su cene sto se tice tih stvari.

Da mi je ova pamet kad sam upisivao srednju, upisao bih za autoelktricara ili kako se vec zove taj smer. Polako ali sigurno na ulicama je sve vise I vise novijih automobila koji imaju neku elektroniku, neke kompove itd. Sve ce to morati da se popravlja, znam decka koji je ovo zavrsio, otvorio svoj servis, ubi se od para ali bukvalno (za nase pojmove)

Da mi je ova pamet kad sam upisivao srednju, upisao bih za autoelktricara ili kako se vec zove taj smer. Polako ali sigurno na ulicama je sve vise I vise novijih automobila koji imaju neku elektroniku, neke kompove itd. Sve ce to morati da se popravlja, znam decka koji je ovo zavrsio, otvorio svoj servis, ubi se od para ali bukvalno (za nase pojmove)

I ovo je srpsko razmisljanje koje nece raditi jos dugo. Kad tad ce svi lokalni servisi biti zatvoreni i moci ce da rade samo autorizovani. Pa ne moze svaki brka da cacka oko auta. Sutnes u tocak i odlucis da moze to da izdrzi do sledeceg servisa.
A elektronika se ne popravlja nego menja. Niko se vise ne bavi servisom jer je nemoguce zameniti mikrokontroler radjen i programiran namenski. A i ti sto "popravljaju", cesto samo prikrivaju/ponistavaju greske da ih racunar ne vidi ili ne prikazuje.

Ta prica se vrti od kad je automobila, ali uvek ce postojati lokalni servisi, ne samo za automobile vec za sve sta se popravlja.

Ako se ne razumes u to sto radis, vrlo brzo ostanes bez posla. A valjda svako ko vozi ima svog proverenog majstora.

A ne verujem bas da se bolje razumes u elektroniku automobila od decka koji se skolovao za to, pa radio 7-8 godina u ovlascenom servisu i sada par godina privatno da bi znao kako se greske sakrivaju ili sta vec.

Poslednja izmena:
I ja sam u pocetku mislio da su derikoze ali nisu... fora je da jos razmisljamo "srpskim" sistemom...
1. Npr zamenis ti krov jer si jeftin i znas,ali dodje oluja,prokisne krov i strada lupam 4 stana... ko ce to da plati? E u tih 30k je garancija obavljenog poslai izvodjac snosi full odgovorost.
Isto na mojoj zgradi nedavno menjan krov i video sam ugovor... nase majstorske firme ne bi ni mesed dana opstale ovde da moraju da se drze svih tih pravila,standarda i garancija...

Slavisa je u pravu,napolju se nenormalno traze zanatlije, jer svi novi narastaji hoce fensi poslice bez prljanja...

2.Imam prijatelja,covek radi exterijer i enterijer (moleraj,malter itd..)... on kao i Lappy,radi sam i samo za sebe... kaze kad je raspolozen bez problema inkasira 8000e mesecno...
Eto,neka OP nauci moleraj i na konju je...

1. Moze to i kod nas, samo cena nece da bude 25e dnevnica nego mnogo, mnogo veca. Boli nekog uvo da ti da garanciju za sitne pare. Plati po cenama iz Francuske, dace ti i duzu garanciju nego tamo

2. Laze. Znam ljude koji vode manje firme sa vise od 5 ljudi koji rade sve zivo i nisu dobri 8000e mesecno. Rade bukvalno sve,znaju bukvalno sve, i struju, enterijer, eksterijer...cak ih uzimaju i kao podizvodjace kad se rade restauracije starih zdanja kulturne bastine. Mozda uzme 800-1000e neto. Jedino ako radi napolju...to mi je nejasno definisano

Poslednja izmena:
@subtractor
Bas tako pa onda ce morati da zavrsi fakultet od 8 godina pa jos 4 godine specijalizaciju i onda ce moci da mi popravlja auto.
Kod nas bre kad odes kod doktora on te sutne i kaze ti mozes da guras do sledeceg Svetog Nikole al nemoj da jedes, slano, slatko, ljuto, kiselo, masno...
Kod nas ce lokalni servisi da rade dokle god mi vozimo krsine od 10+ godina, a ako nekad nekim cudom budemo normalna zemlja onda ce i pozatvarati jer nema sta da popravljaju nov auto.
E tad mogu da ostanu samo autorizovani i rade servis u garantnom roku.

Ja u mom gradu ne poznajem automehanicara, autoelektricara ili auto limara koji oko garaze nema, u svakom momentu, bar 5 automobila koji cekaju.
Dobro se zaradi na tom poslu, jedino sto ima tri nezgodne stavke, puno se radi, uvek si zamazan uljem i treba bar nekog osnovnog znanja oko automobila.

Ovo oko auto servisa potpisujem. Komsija a ujedno prijatelj u selu u Srbiji, ima auto servis. Isao sam kod njega na praksu ( zavrsio sam saobracajnu skolu). On ima jako puno posla, bukvalno od 7h do 20h ponekad i duze. Kaze da je sve teze i teze, da zna neki drugi posao zatvorio be servis, jer sa nasim ljudima nije lako raditi. Kaze jos da svi noviji automobili, imaju neke svoje sarafe, npr bmw ima drugacije od pezoa, itd. Pa onda npr isto tako i na samom motoru ima dve vrste sarafa, i za sve to trebaju specijalni odvijaci, koji su skupi. Zato mi nije cudno kad kaze za skoro svaki novi auto koji dodje u servis, da je krs :) "mani ti kad je to od celika, metala, a ne od plastike " :)
Sto se tice moleraja ja mislim da i kod nas moze da zaradi mesecno vise od 1000evra, Ja kad sam pravio kucu moj moler je zaradio i 2000evra ( unutrasnji rad i kompletna fasada spolja bez lepljenja stiropora). Samo sto trebas naci takve poslove .
Npr i keramicar je dobar posao. Moj jedan rodjak je keramicar, i imao je jos 2 pomocnika, isli su raditi svuda po Srbiji. Kod nekih su postavljali plocice po celom dvoristu ( ispod su bili grejaci da tope sneg). I taj moj rodjak je bas zaradio mnogo, dobro da je stede, nakupovao je zemlje crnice, ali mu se desio peh a to je da kad je jednom silazio sa merdevina, one se izkliznule i on padne na kuk i ruku i sve smrska, kuk su mu popravili a kod ruke nema zglob ( u Sloveniji u bolnici mu neka bakterija napala zglob i morali su ga odstranit ):( Eto ni sam ne znam zasto sam ovo ispricao.

Fingon: izvinjavam se,nisam naveo da je u Nemackoj,nekako mi se podrazumevalo posto "svi" znaju da sam preko...
Inace se sa tim likom nismo se videli ni culi pola godine i usred jedne noci mi banuo na vrata,kaze nema ni centa,bio je totalni krele,bio kuci i sve je pare spucao na kocku i niko ne zeli sada kad je bez kinte da cuje za njega...Ako moze da bude par nedelja kod mene,dok ne stane na noge.Vrlo rado,i on je meni jako puno pomogao...
I bio je 3 nedelje,malo se raspitivao okolo i razglasio,moleraj tu,malterisanje tamo i stao na noge... i ode i posle 2 meseca mi navrati,daje mi 3000e u kesu i auto kao zahvalnicu.Naravno,oterao sam ga u 3 lepe,nista nisam uzeo,rekoh sad smo kvit,ako vec hoces da merimo... :) proslo od tada pola godine,covek ima svoju firmu a ne zna nemacki,natuca engleski.... ako se on snasao,svako moze...
Poenta: ovde ako imas zanat,ti nikada neces biti gladan...

Juce isli sa zenom autom po gradu,malo se zezali,video sam oko 10-tak servisnih auta,*** svaki izlepljen sa: trazi se elektricar,trazimo kolege molere,trazimo bravare... prosao kroz industrijsku zonu-tek tu da ne pricam...

Autoservisi u Nemackoj: imas ovlascene koji se bave samo sa 1-2 marke auta ili kao nasi.Ovlasceni deru ali daju garancije.
Npr radio veliki na mom Fordu,ovlasceni trazio 600e ali daje garanciju godinu dana ili 60,000 km (valjda)... odradio u nekom obicnom jer svakako uskoro menjam auto,cena bila 300e ali nema nista od garancija...

Kakav apsurd :) U sred buma potrage za IT stručnjacima na ponajvećem IT forumu kao predloge za ulaganje kolega dobija moleraj i lepljenje pločica po klonjama, auto servis, sitan kriminal...
Ulozi u sebe, nauči nešto što se traži, vratiće ti se kroz dobru platu za godinu dana. Ne treba ti ni pola od cele sume...
Za dobru online školu i HW za rad.

Stoji da je veliki bum na tržištu za IT sferu, ali ne žele svi da se bave time. Otuda i toliko raznoraznih primera za ovu napaćenu državu. Ovde ima primera kako preko može da se zaradi baveći se raznoraznim poslovima, dok za Srb to baš i ne važi. Moraš da se snalaziš kako znaš i umeš, vise ti razne inspekcije za vratom, poslovanje ti je na granici sive zone... Uglavnom, sve se ovde svodi na usluge i preprodaju. Gomila proizvoda se uvozi.

Ja sam se, na primer, nagledao papira jednih te istih preduzeća koji na svake dve-tri godine promene ime, ali tako da je slično starom i sve to zbog neplaćanja poreza i ostalih dažbina. Mi smo odvajkada bili zemlja za poljoprivredu, ali šta to znači kada se pasulj uvozi iz Afganistana dok tri vagona pasulja trunu negde u Vojvodini, paprika u Leskovcu košta 10-15din za kilogram, a dok dođe do Bg-a već je 150. Ako kreneš da se baviš uvozom i posao ti krene jer imaš jeftiniju robu a kvalitetom ne odstupaš mnogo od jačih proizvoda, na vrata ti pokucaju batinaši ...

Eno, digla se frka oko legalizacije zgrada, kuća, stanova. Ako želiš da gradiš zgradu treba platiti 120 000e za neke građevinske dozvole, a ako sagradiš na crnjaka, pa posle podneseš zahtev za legalizaciju to te izađe 22 000e... Apsurda i ironije na sve strane.

I tako dolazimo da izbora da se radi u IT sferi. Plata jeste dobra, možeš da radiš i do kuće, ali valja buljiti u ekran 6-8-10 sati.

Danas svi koji rade po kancelarijama bulje po ekran 8-10 sati, ma cime se bavili. Ekonomisti, pravnici, gradjevinci, arhitekte... jedino ako si terenski radnik onda si postedjen ekrana, mada i tu mora neko vreme da se konsultuje kompjuter tj. laptop/tablet/stavec. Da je neko mojoj mladjoj sestri rekao da ce se njen posao u prodajnom sektoru banke sastojati u celodnevnom odgovaranju na mejlove i unosenje kojekakvih podataka u kompjuter, ona bi studirala IT kao i ja sto sam. Bas zbog kompjutera nije studirala IT, ali od kompjutera se danas ne moze pobeci.

Kakav apsurd :) U sred buma potrage za IT stručnjacima na ponajvećem IT forumu kao predloge za ulaganje kolega dobija moleraj i lepljenje pločica po klonjama, auto servis, sitan kriminal...

Sitan kriminal je kradja po radnjama, kradja automobila, dilovanje marihuane. Ono o cemu sam ja pisao nije bas sitan kriminal vec neki srednji nivo, polulegalan u Srbiji... ali nisam bio ozbiljan jelte :)

IT sam pomenuo u prvom postu tj. ono cime se bavim u slobodno vreme a to je razvijanje mobilnih aplikacija. Nesto ne verujem da cu za godinu dana da zaradim pare koje pominjes ali za sada fino napreduje aplikacija. Mozda se i desi ko zna, ako redizajn bude uspesan.

Poslednja izmena:
Da je OP i pomislio da se bavi IT ne bi otvarao ovakvu temu vec bi pisao u temama sa "Kako da postanem xyz...?"
Tako da su svi postovi validni... plus za IT treba i malo talenta... to bar ti Ji najbolje znas...

Sto se tice mog pisanja, samo sa hteo da kazem da eto pored IT koji je najaktuelniji postoje i drugi poslovi koji su vredni paznje, a ne zahtevaju mnogo znanja i ucenja, a to su zanatski poslovi. Ne mogu svi da se bave ITom valjda neko treba da gradi, reparira,... nesto. Nece valjda jedan arhitekta sazidati kucu, on ce je nacrtati, ali bez zidara i ostalih nema kuce. Valjda neko mora sazidati ili je sazidao tu kancelariju, ili tvoju kucu (sobu) gde se bavis ITom, da nije gde bi radio?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno