Mushishi zapravo i nema radnju. U pitanju je omnibus raznih prica iz kvazi mitologije Japana. Svaka epizoda je bajka/basna za sebe. Paranormalno je baza svih prica jer se vrte oko mushi (da sad ne objasnjavam sta su, gledaces i sam). Zbog toga anime ima specifican vajb, koji je smesa folklora, misterije, okultnog, na momente jezivog. Zbog toga je sporo, jer se zapravo nista ne desava na gro planu. Nema velike price gde neko spasava svet. Svaka epizoda je za sebe i mogu se gledati kojim redom zelis i koliko zelis. Savrsen anime da gledas uz neki anime sa pricom koja se razvija iz epizode u epizodu ali je kvalitetniji od vecine takvih.
Pored nedostatka price sto je razlog za "sporost", zamerka ide i na nerazvijenost likova. Sto je daleko od tacnog, ovaj anime ima bas dobre likove koji su vise ljudi nego mnogi "slozeni" likovi u drugim anime. Glavni lik je pogotovo interesantan i misteriozan. Ali na pola prve sezone ces saznati ko je on. Moja jedina zamerka na likove ide na crtez nekih sporednih likova. Imam osecaj da se jedan te isti klinac pojavljuje u svakoj epizodi samo je uvek drugi lik... da li ja tripujem ili je tako namerno uradjeno ne znam stvarno.