Šta je novo?

Који хард?

somi303

Cenjen
Učlanjen(a)
16.08.2013
Poena
170
Цркао ми је хар диск јуче, а немам појма који да купим. Не знам како се гледа који је бољи, који је најбољи произвођач ни шта значи сата 2-3 :crash:
Овај има 4 звездице и на неком попусту је па ми изгледа ок
http://www.gigatronshop.com/hard_diskovi/wd_500gb_sata_iii_16mb_3.5_7200rpm_caviar_blue_-_wd5000aakx-9586
У коментарима препоручују ову серију
http://www.gigatronshop.com/hard_diskovi/wd_500gb_sata_iii_64mb_3.5_intellipower_caviar_green_-_wd5000azrx-9589
Шта радити? Ако знате неки бољи кажите, само цена да буде разумна :D

Imaš o tome na prethodnim stranama, a ima i tema o tom disku...

On je i napravljen da sluzi tome kako mu i samo ime govori, za arhivu, nabacis na njega sta hoces, ugasis i odlozis, kad zatreba spojis ga na usb ili komp itd....nije za konstantan rad, za OP. sistem, za raid nizove u serverima itd...

vidim po komentarima, a baš sam se ponadao jeftinom hardu ogromnog kapaciteta :( da li je bolje onda uzeti 3 hdd po 3TB, konkretno Toshibine Model: DT01ACA300 sa garancijom: 2 godine? ps. čovek spustio cenu na 78€ po komadu

Prilozi

• 000025.jpg
    000025.jpg
    17.3 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Ništa mu ne fali, tek će se pokazati. Pretpostavljam da kolegi treba nešto za torrent, striming, ili nešto slično...?

Sta sad fali tom 8TB archive disku ?

planirao sam da prodam hdd Seagate Barracuda ST2000DM001 ali pre toga ću prebaciti sve podatke na novi(nove) hard/ove. Jer ništa ne bih brisao, i da ne brinem dal će ubuduće zafaliti mesta....radio bi konstantno u kompu pored ssda(samsung evo 850 250GB). znači SVI PODACI će biti prebačeni uključujući i privatna dokumenta slike i klipove...tu je velika kolekcija muzike filmova, serija koju planiram da proširim, a naravno torent da skladišti na novi hdd

Poslednja izmena:
Kao što možeš da vidiš u temi, WD Red-ovi su se pokazali lepo u 24/7 radu. Ali *obavezno* nabavi i bekap disk, na kome ćeš napraviti dodatnu kopiju najvažnijih podataka.

planirao sam da prodam hdd Seagate Barracuda ST2000DM001 ali pre toga ću prebaciti sve podatke na novi(nove) hard/ove. Jer ništa ne bih brisao, i da ne brinem dal će ubuduće zafaliti mesta....radio bi konstantno u kompu pored ssda(samsung evo 850 250GB). znači SVI PODACI će biti prebačeni uključujući i privatna dokumenta slike i klipove...tu je velika kolekcija muzike filmova, serija koju planiram da proširim, a naravno torent da skladišti na novi hdd
Za kucnu upotrebu bice ti ovaj archive vise nego ok, imas SSD, pored njega ovaj, ostavi pwr manage upaljen da disk ide u off kad mu je time-ing i nema da brines....

Kao što možeš da vidiš u temi, WD Red-ovi su se pokazali lepo u 24/7 radu. Ali *obavezno* nabavi i bekap disk, na kome ćeš napraviti dodatnu kopiju najvažnijih podataka.

Ovo sam baš hteo da pitam kada se pokrenula priča oko tog Archive diska, šta uzeti kao disk za sekundarni bekap koji stoji offline - jednom nedeljno/mesečno bi se prebacili bitni podaci sa NAS-a na njega i ostatak vremena provodi u kutiji za čuvanje? Kapacitet 2-3 TB, brzina nebitna, podaci bi bili enkriptovani i na njemu, mada pretpostavljam da ako se ima odgovarajući ključ to ne otežava spašavanje u slučaju havarije? Ili da? :d

Razmatram worst case scenario sa situacijom gde mi je ostao samo taj disk i još poluživ ili ne radi, pa da vidimo šta bi se onda dalo izvući sa njega.

Ja imam taj RED i zaista fino radi. Njegov brat Black kupljen u isto vreme zvekno je iz čista mira posle 15meseci pre neki dan dobio zamenu. Lično ne bih više nikada uzimao disk većeg kapaciteta od 1TB iz jednostavnog razloga ako zveknu a zveknu (jedan GREEN od 1.5TB posle 2g iz čista mira takođe zvekno)bez upozorenja ode ti sve što imaš na njima. Bolje je imati više njih od po 1TB nego jedan od 2+TB. Izgubićeš mnogo više podataka kada crknu...zato otplači sve ono što imaš na disku a nisi bekapovao...

Ovo sam baš hteo da pitam kada se pokrenula priča oko tog Archive diska, šta uzeti kao disk za sekundarni bekap koji stoji offline - jednom nedeljno/mesečno bi se prebacili bitni podaci sa NAS-a na njega i ostatak vremena provodi u kutiji za čuvanje? Kapacitet 2-3 TB, brzina nebitna, podaci bi bili enkriptovani i na njemu, mada pretpostavljam da ako se ima odgovarajući ključ to ne otežava spašavanje u slučaju havarije? Ili da? :d

Razmatram worst case scenario sa situacijom gde mi je ostao samo taj disk i još poluživ ili ne radi, pa da vidimo šta bi se onda dalo izvući sa njega.

Upravo za to i služi Seagate Archive.

Lično ne bih više nikada uzimao disk većeg kapaciteta od 1TB iz jednostavnog razloga ako zveknu a zveknu (jedan GREEN od 1.5TB posle 2g iz čista mira takođe zvekno)bez upozorenja ode ti sve što imaš na njima. Bolje je imati više njih od po 1TB nego jedan od 2+TB. Izgubićeš mnogo više podataka kada crknu...zato otplači sve ono što imaš na disku a nisi bekapovao...

Super logika. Kada se udubiš malo u verovatnoću, shvatiš da je manja verovatnoća da crkne jedan disk od 6TB nego šest diskova od po 1TB, pretpostavljajući da su serije približno jednake pouzdanosti. ;)

Osim toga, i u slučaju koji si ti opisao, opet se izgube podaci. A to je neprihvatljivo ako govorimo o bitnim podacima. Stoga je jedino rešenje bekap na bar dve, ako ne i više lokacija.

Planiram da ubacim napokon jedan novi hdd u komp, trenutno imam sistemski ssd Samung EVO 250, 1xWD SE 1TB koji ima 18000 radnih sati i 1xWD Black 1TB koji ima 60000 radnih sati.

Glavni kandidat mi je: HDD SATA3 4TB WD Gold 3.5" WD4002FYYZ, 128MB, 7200rpm, pa me zanima da li je neko koristio ovo i kakvi su utisci?

Poslednja izmena:
Ja imam ovaj Transcend od 1TB (ima i 2TB verzija) već malo više od godinu dana i za sada sam zadovoljan.

Nisam se bavio testiranjem brzine upisa/čitanja pošto me to ne zanima mnogo, ali na osnovu korišćenja rekao bih da je prosečna. Ono što je po meni vrlo korisno je gumirana spoljašnjost diska, pošto ga često nosim u rancu sa dosta drugih stvari, a i već mi je nekoliko puta ispadao ali za sada radi bez problema.

Znam da je pisano vise puta, ali mi je hitno jer mi je HDD u procesu crkavanja.
Hteo bih da ga sto pre zamenim. U opciji su diskovi iz nasih prodavnica...E..i (zbog brzine kupovine).
Koji od ova dva se pokazao bolji (pouzdaniji):

HDD SATA3 7200 2TB Toshiba DT01ACA200
HDD SATA3 7200 2TB Seagate Barracuda Guardian ST2000DM006

Cena im je slicna, a garancija ista (2 god.)
Potrebni su mi za cuvanje podataka, filmovi, muzika i sl.

WD ne dolazi u obzir. U kratkom periodu su mi crkla dva WD green 1tb, pa bih preskocio ovu marku.

Kupujujem u ponedeljak u E..i, a nemaju na stanju P300 od 2tb samo od 1tb, koji mi ne odgovara.
Citam da ima dosta zalbi na Seagate, pitanje je da li je Toshiba bolji HDD.
Ostaju ova dva u ponudi Toshiba DT01ACA200 vs Seagate Barracuda Guardian.
Sta odabrati ?

Ako je moguce, kupi u nekoj drugoj radnji, posto se P300 pokazao veoma dobro. Odlicno u odnosu na navedene. Na tebi je da odlucis. Seagate bih zaobisao nakon nebrojano losih iskustava.

Ako je moguce, kupi u nekoj drugoj radnji, posto se P300 pokazao veoma dobro. Odlicno u odnosu na navedene. Na tebi je da odlucis. Seagate bih zaobisao nakon nebrojano losih iskustava.

Hvala na informacijama.
Isprobavam ovaj moj HDD, instalirao sam WD Data Lifeguard Diagnostic koji ne pokazuje nikakvu gresku na hardu ??
Pustio sam extendet test pa cu da vidim sta dalje. Verovatno cu da uradim i write zero.
Inace su mi i CrystalDiskInfo i HDSentiel signalizirali da su se odjedanput pojavila 8 bad sektora.
Mada postoji i varijanta da kupim (napokon) SSD, a da ovaj sistemski disk ostavim za storage. Sto mislim da je bolja pocija.

Koliko sam čuo, Toshiba je preuzela pogone nekadašnjeg Hitachi-ija, što objašnjava zašto su današnji hardovi tako dobri i stabilni.
Kada je WD kupio Hitachi (i oformio HGST kao poseban brend), zbog anti-monopolskih zakona (samo Seagate-Samsung sa druge strane), morala je i Toshiba da uđe u igru.

Svakako preporuke za P300 seriju.

@terzazak, nema na cemu.
Razmisljas u pravome smeru - bolja je opcija. Na benefit ne vredi trositi reci, dok je i dalje best buy Samsung 850 EVO 250gb koji dolazi sa petogodisnjom garancijom. Posedujem isti i prezadovoljan sam. Ukoliko se odlucis za kupovinu pomenutog, proveri tacnu cenu kod preprodavaca i uporedi je sa cenama u nasim radnjama. Razlike cu cesto zanemarljive u poslednje vreme.

Pa imam nameru da uzmem Samsung 850 EVO, cena kad nas i na kp se razlikuje za 10-ak evra.
Nije mnogo da bih se zezao sa garancijom.
Doduse trenutno je kupovina stopirana jer sam imao vanredne troskove (popravka turbine na autu).
Na zalost kupovina SSD-a morace da saceka malo..:(

Treba mi hard disk kapaciteta 2TB ili 3TB.
Ono sto sam uspeo da pronadjem a da je najisplativije za ulozen novac su ova dva modela:

Seagate ST2000DM006 Barracuda Guardian i SEAGATE ST330000651NS Constellation.

Opcije po slicnoj ceni su :

Toshiba DT01ACA300 ili Toshiba DT01ACA200.

Koliko sam i na benchu mogao da ispratim, nisu bas neka najbolja iskustva stecena sa ACA serijom vec se ABA pominje kao bolja.
Ja konkretno sada posedujem Toshiba HDWD110.

Najpre bih uzeo Hitachi HGST HUA722020ALA331 koji ima u ponudi ali on je repariran.

Najblizi sam SEAGATE ST330000651NS Constellation samo nisam siguran u firmu koja ga jedina ima na stanju?

Ja sam uzeo dva Constellation-a od pomenute firme, dobio fiskalni (garancija je 2 godine, pošto je u pitanju refubrished).
E sad, dotična serija diskova je poznata kao nepoderiva, u pitanju su serverski diskovi.
Kolega sa foruma je kupovao od njih, ali do sada nije imao ništa za reklamaciju (što je dobro), pa ne zna kakvi su kad do toga dođe.
Ja sam uzeo dva komada i ubacio u NAS, za sada sam zadovoljan, brzi i ne preterano topli diskovi (ako se uzme u obzir da se vrte na 7200).

Posto vidim da su ostali kacili linkove, ne znam kakva su pravila za ovaj podforum, okacicu link do firme za disk na koji sam mislio.

https://gembird.rs/product/hdd-35--3tb--seagate-constellation-7200rpm-64mb-sata3-st33000651ns/19619

@ RingeRaja

Ako si ovde uzeo kako znas da su refubrished? Koliko je to bezbedno? Meni treba pouzdan disk na kome bi sacuvao bitne podatke.
HGST HUA722020ALA331 je isto serverski disk ali sam ga izbegao zato sto je repariran a ovde je to lepo i naglaseno:

https://viphouse.rs/proizvod/proizvod/proizvod/proizvod.117088

Vrh Dno