Banex,bitan je proizvod a bogami i mesto gde ga prodajes... ne znam gde zivis ali pokusaj npr u Beceju... neces se proslaviti... mada i podatak da ti ipak moras da radis kod privatnika iako imate neki svoj sopstveni biznis govori sve...
I ja sam godinama bio u trgovini i to uvek u sivoj zoni.To nam je donelo ukupno 4 auta i kucu a krenuli smo od pozajmljenih 200 eura.Nikad nikog nismo prevarili,potkrali ili sl,radio ko konji ali za sebe... bilo je lepih dana kada smo za ujutro otisli sa 50e u dzepu i dodjemo uvece kuci sa 500e...
Dosta poznanika iz "branse" je pokusalo sa radnjama,buticima,kaficima i sl,svi do jednog popucali zahvaljujuci inspekcijama,izmisljenim porezima itd... ko je imao/ima firmu na severu Vojvodine dobro zna o cemu pricam... i sto je najgore u Srbiji se pravila ne primenjuju isto,svaki region ima svoja pravila i standarde... uzas... a kod nas kada je dosao Vodja su zestoko (i jos uvek to rade) sekli male igrace... sad je popularno "prijavi komsiju", tj kada visid komsu da radi na crnjaka,prijavis ga inspekciji,oni dolaze,plene sve i odvale te od kazne...
Kada smo videli da vise ne mozemo "plivati" pozaposljavali se u struci i radi... mogli smo preci na poslove koje sam prethodno naveo ali smo se jednostavno umorili,ipak je to previse stresa i jurnjave ami vise nismo mladi...
A kada smo videli da ni sa poslovima ne mozemo preziveti niti raditi u sivoj zoni a da ne varas,ne lazes i ne krades od drugih,doslo do pucanja filma,sve rasprodali i pravac Nemacka,kao sto kaze Serveto...
Jedino sto iskreno zalimo sto nam nije mnogo ranije puko film...
To je moje iskustvo i stav,naravno ne znaci da sam u pravu,ali dok se drzava postavlja kao feudalac politickog karaktera,tu leba nema za posten biznis,kao sto je izjavio moj prijatelj koji je imao kafic u centru kada smo bili zajedno u Segedinu da pravimo madjarski pasos na moje pitanje sta ce ti uopste pasos,odgovorio je "*** uopste se ne bojim da li cu imati pazara i kakav ce biti vikend ali strepim koja ce mi insprekcija banuti pa da imam za rezervu..."
I banula mu, i to finansijka i komunalna u 1 danu,sastavili mu ukupno 250.000 din kazne i to neosnovano + 2 nedelje zatvoren lokal (ne samo njemu,mnogi su stradali taj dan u centru),zalio se ali dzaba plus su tada stiglo neko resenje da mora na neku kaznu od prethodne godine da plati jos 60.000 din jer se nesto menjalo u zakonu plus neke kamate i kad su mu poreskoj rekli da prvo mora da plati pa tek onda moze da se zali,covek lepo sledece jutro u lokal,skino pecat sa vrata,uzeo sve sto se moglo poneti,prodao taj dan kome je stigao,isplatio 8 radnika u kesu + castio,ostavio srpski pasos i auto kod majke,meni naloge za prenos i kintu za banku za dobavljace da izmiri i tu noc zapalio u Austriju,licno ga odvezo na voz u Segedin.
Meni je bilo strasno da gledam coveka kako je za par dana meni na oci poceo da sedi i dusevno propada jer mu je kafic bio sve na svetu,zivotna zelja i bas zbog toga se uvek drzao pravila...
Te noci kada sam se vratio kuci i kada me zena sacekala sa kafom i videla u kakvom sam stanju + njega prethodnih dana jer smo skoro non stop visili zajedno sa covekom,samo je rekla dosta je bilo,idemo... a kad zena odluci onda je gotovo...
Salu na stranu,nije samo to presudilo,ali 10k evra je ipak premalo za bilo sta ozbiljnije i to jos legalno... bas kao sto Sale kaze,to te ceka sa tim kapitalom...