... Ugasis karte kada zarada bude mizerna, jer za 50 evra mesecno nema smisla rabiti kartice.
Pozdrav,
pretpostavljam da si to 50€ spomenuo onako okruglo, ali deluje mi da je potrošnja mnogo manja. Evo neka moja računica:
Jedan običan komp sa jednom 380-icom troši najviše negde oko 350W da kažemo. Za razliku od njega jedan rig sa 4 kartice troši oko 850W, kad se podeli - dobije se 210W po kartici (otprilike). Kada se pomnoži sa 24 sata i 30 dana u mesecu, dobije se
252 kW/h na mesec dana (za komp sa jednom karticom) ili 612 kW/h za rig sa 4 kartice, odnosno
153 kW/h po jednoj kartici na mesec dana.
Ako nisi stigao u crvenu zonu, izaći će najviše do 4 dinara po kW/h, a ako si debelo u crvenoj zoni (nekoliko puta preko limita, i ako je tačno da se nakon ulaska u crvenu zonu tarifa ne povećava), onda da kažemo da je najviše 13 dinara.
Po toj računici, komp sa jednom karticom i umerenom potrošnjom el. energije bi mesečno koštao oko
1000 dinara, a sa veoma velikom potrošnjom u crvenoj zoni 1000-3250 dinara (a ako je samo jedan komp sa jednom karticom, mala je verovatnoća da ćete preći u crvenu zonu).
Računica za individualne kartice (da ni ne računamo izvan crvene zone), bila bi
od 600 do 2000 dinara.
Tako da, troškovi na struju mogu slobodno da se svedu
do nekih 10$ mesečno.
Osim toga, računao sam i amortizaciju - izračunao sam da bih 380-ku nakon 3 godine korišćenja u garanciji mogao da prodam za pola cene, a da bi me tako svakog meseca koštala oko 3$.
Sve u svemu, 13$ samo na struju i amortizaciju. Za rig u kojem bi bile i druge nove komponente (ako se na taj način ide), bilo bi još nekih 5-7$ mesečno.
Kada se podvuče crta, izgleda mi da troškovi mesečno ne mogu da porastu preko 20$.
Pošto sam još nov u ovome, još ne znam kako su se ranije kretale kripto valute i da li je bilo slučajeva da barem par valuta u isto vreme nisu mogle da premaše tu granicu od 20$ mesečno?