Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Vi ste uzivali u 4g odmah,po skupljim tarifama,a mi cemo od sad po jeftinijim.Neko kaze ko ceka taj doceka,neko kaze ko ceka taj se naceka. :wave:

Koga su navukli, navukli su da pređe na jači paket :)

Pilićarska fora, ovo je trebalo od početka da bude na ovaj način ...

Poslednja izmena:
Svi to rade mislim pilicare pa dok moze nista nisu bolji ni u Vipu ni Telenoru.
Ne mislim na 4G vec na uslove, promocije....

Наравно, имамо 3 пилићарске фирме ;)
Данас сам ишао Петлово брдо, Раковица, Канарево брдо, Бањица, Дедиње, Центар. Теленор нема нигде 4Г до центра (тј. има у траговима, али неупотребљив). Вип исто, само око Дедиња нисм проверавао. Мтс има свугде, само не знам да ли је увек употребљив.
А до руралнух предела ће стићи за једно 5 година ;)

Mts ima u celom Bg i po manjim gradovima. Tipa 90% Sapca je pokriveno i radi super. Telenor isto imam i npr. oko Komande ne moze da radi ni 3g, 4g ni od korova.

Наравно, имамо 3 пилићарске фирме ;)
Данас сам ишао Петлово брдо, Раковица, Канарево брдо, Бањица, Дедиње, Центар. Теленор нема нигде 4Г до центра (тј. има у траговима, али неупотребљив). Вип исто, само око Дедиња нисм проверавао. Мтс има свугде, само не знам да ли је увек употребљив.
А до руралнух предела ће стићи за једно 5 година ;)

Ja nisam skapirao sta si rekao? MTS i VIP nemaju 4G u centru? Centru cega? Posto u centru BG-a ne postoji deo koji nisu pokrili sa 4G.
Ako ti ne radi 4G na njima u centru, garant nemas 4G uSIM karticu ili ti nije aktivirana 4G uslugu (jako tipican problem u MTSu)

4G_usluga_940x529.jpg

http://mondo.rs/a884537/mts/telekom-srbija-vesti/Uz-vasu-mts-postpejd-tarifu-4G-svuda.html

Promena "strategije" :D

Poslednja izmena:
Tih 25MB koliko ima u tom paketu, ipak će morati da se iskoriste na 3G :)

Ima li pomaka po pitanju mts turist sima? Brzina na 4g i 3g je maltene identična, očigledno je ograničavaju. Ne bi to bio problem, da ne piše lepo u meniju da je brizina po maksimalnoj dostupnoj u mreži. Ovi iz call centra naravno nemaju blage veze, niti znaju šta je to. Lik mi se čudi što sam uopšte povezan na internet i ako nemam kredita?!

DOPUNA:

ZAPREPAŠĆEN sam drskošću operatera u call centru. Tolika količina nadr*****i i želje za iskazivanjem besa... Objasnim ja izvesnom Lazaru situaciju i kaže on: "Ko vama garantuje maksimalnu brzinu u 4G mreži? Mreža se i onako još uvek razvija". Ja mu kažem da sam na istom uređaju sa post pejd broja ostvario brzinu veću 8 puta od one koju dobijeam sa turist simom. "To mora da je podešavanja telefona" Zamolim ga da proveri moj broj u sistemu i da je problem očigledno u namernom smanjenju brzine. Neće. - to je do vas. Sve vreme tako nadobudan.

Verujte mi, nikada nikada nisam bio od onih koji maltretiraju operatere, ali ovog izvesni Lazar je zaslužio. Znam tačno šta govorim, ali je očigledno problem u tome što zapošljavaju ljude koji jednostavno ne znaju osnovne stvari. Prodati to leglo od mreže kome god, pa neka se dižu cene. Jednostavno nije vredno te razlike u ceni da se čovek aka sa njima. Ovo je strašno.

Radnici u call centru drugog operatera su ljubazni za početak jer znaju da im od toga zavisi posao i da je dovoljan jedan ispad, a drugo, znaju tačno koliko ne znaju, i kada shvate da ne mogu da reše problem prijave to stručnjacima. Ovog čobana mrzi da proveri broj u sistemu, jer eto, on zna da se mreža još gradi i da je problem do dometa.

Poslednja izmena:
Djakavac, tema o prodaji je prozvakana, ali ako se tebi ne svidja MTS, idi drugde, imas izbora.. kod drugog i nemas izbora 4G u prepaidu.

Jeste ogranicena brzina, mozes se zaliti u poslovnici (verovatno neces dobiti pozitivan odgovor na zalbu, koju ce oni samo proslediti, ali ne i resiti pozitivino), ali posle bilo koje zalbe, pisi dopis RATELu, jesi pokusao da operaterom da resis prvo, i skoro sigurno ce ti omoguciti brzinu.

Inace sada sam malo testirao 4g mts. Mislim da ga na bezanijskoj kosi nema nigde (veoma cudno) a zanimljivo je da ga ima u izobilju u ciganskom naselju(ne znam kako se tacno zove) i tom putu izmedju zeleznicke stanice kod z.polja i samog zemun polja.. Zato kada udjes u z.polje opet ga nema [emoji23]

Znaci verovatno je logika prvo pokrivati signalom ona podrucija gde nema ili ima veoma malo ljudi ?

Poslednja izmena:
Je l' mogu nekako da proverim da li ima 4G signala ako nemam aktiviranu 4G uslugu na mts-u, imam usim karticu i 4G telefon? Aplikacija ili negde u sistemu?

Inace sada sam malo testirao 4g mts. Mislim da ga na bezanijskoj kosi nema nigde (veoma cudno) a zanimljivo je da ga ima u izobilju u ciganskom naselju(ne znam kako se tacno zove) i tom putu izmedju zeleznicke stanice kod z.polja i samog zemun polja.. Zato kada udjes u z.polje opet ga nema [emoji23]

Znaci verovatno je logika prvo pokrivati signalom ona podrucija gde nema ili ima veoma malo ljudi ?
Da se dopunim. 4g mts i to veoma dobar siba lepo na kosi kod vodovoda to jest vojnih zgrada i tom celom pravcu do pijace gore.(mozda cak i do ledina)
Eto ako neko zivi u toj oblasti moze pokusati 4g mts ,za sada skroz pun signal :)

b2e867071ad956972f7814b00ccd5369.jpg

Poslednja izmena:
Je l' mogu nekako da proverim da li ima 4G signala ako nemam aktiviranu 4G uslugu na mts-u, imam usim karticu i 4G telefon? Aplikacija ili negde u sistemu?

Може наравно, само пређеш на 2Г/3Г/LTE и претражиш мреже. А можеш да видиш и јачину сигнала, преко нпр. андроид апликација Netmonitor, G-mon, GNetTrack. А може чак и за све три мреже и све три генерације, чије сигнале хвата у том тренутку (бар на LG Spirit, не знам за друге тел). Нпр. док покушава да се повеже на другу мрежу и наравно не може... али базну станицу и јачину сигнала те мреже показује кад отвориш неку од ових апликација.

Poslednja izmena:
Ima li pomaka po pitanju mts turist sima? Brzina na 4g i 3g je maltene identična, očigledno je ograničavaju. Ne bi to bio problem, da ne piše lepo u meniju da je brizina po maksimalnoj dostupnoj u mreži. Ovi iz call centra naravno nemaju blage veze, niti znaju šta je to. Lik mi se čudi što sam uopšte povezan na internet i ako nemam kredita?!

DOPUNA:

ZAPREPAŠĆEN sam drskošću operatera u call centru. Tolika količina nadr*****i i želje za iskazivanjem besa... Objasnim ja izvesnom Lazaru situaciju i kaže on: "Ko vama garantuje maksimalnu brzinu u 4G mreži? Mreža se i onako još uvek razvija". Ja mu kažem da sam na istom uređaju sa post pejd broja ostvario brzinu veću 8 puta od one koju dobijeam sa turist simom. "To mora da je podešavanja telefona" Zamolim ga da proveri moj broj u sistemu i da je problem očigledno u namernom smanjenju brzine. Neće. - to je do vas. Sve vreme tako nadobudan.

Verujte mi, nikada nikada nisam bio od onih koji maltretiraju operatere, ali ovog izvesni Lazar je zaslužio. Znam tačno šta govorim, ali je očigledno problem u tome što zapošljavaju ljude koji jednostavno ne znaju osnovne stvari. Prodati to leglo od mreže kome god, pa neka se dižu cene. Jednostavno nije vredno te razlike u ceni da se čovek aka sa njima. Ovo je strašno.

Radnici u call centru drugog operatera su ljubazni za početak jer znaju da im od toga zavisi posao i da je dovoljan jedan ispad, a drugo, znaju tačno koliko ne znaju, i kada shvate da ne mogu da reše problem prijave to stručnjacima. Ovog čobana mrzi da proveri broj u sistemu, jer eto, on zna da se mreža još gradi i da je problem do dometa.

Ja se i dalje borim sa tom tourist sim karticom. Naime lepo sam im dostavio merenja brzine sa 15 lokacija,a zatim sa istih lokacija brzinu sa moje postpaid kartice. Nije mi bilo zao ni 3GB da potrosim,samo da im dokazem da sam kod Beogradjanke sa tourist sim karticom izvukao 10,a sa mojom 15 sekundi nakon toga 100 Mbps. Na kraju sam im rekao da cu otici u ratel ili u njihovu poslovnicu kako bi testirali sim karticu.Rekli su mi da odem u delta city i trazim sefa poslovnice,otisao sam i covek je testirao u svom iphone 6s plus i kaze ima limita.

Zatim mi je zamenio karticu,koja se nije aktivirala 1h i 15 min.Onda mi je opet zamenio karticu koja je bila za 1h aktivna,ali nije imala 4G. Ja sam ukupno u poslovnici proveo 3h i 30 minuta tog dana. Da bi se na kraju cuo i sa nekim direktorom,i taj je obecao da ce videti o cemu se radi. Navodno u sistemu NE postoji limit za te kartice,ovaj kaze da je problem u cipu prepaid crvenih kartica da ne podrzavaju vece brzine.Sledeci put cu traziti BELU postpaid karticu,da mi na njoj aktivira prepaid broj.Od tada je proslo 3 nedelje i nema odgovora.

Promociju cu aktivirati u petak,a ako je brzina i dalje 10 Mbps pisacu ratelu,a nije mi problem ni da se sudim sa mts-om. Neko ce popustiti na kraju :D I 100x sam im ponovio,ja ZNAM da brzina NIJE garantovana,ali isto tako znam da NIJE moguce na 15 lokacija da brzina bude uvek 10 Mbps zakucana.Gospodin Ivan je maksimalno korektan,i zvao me je 3 dana za redom dok mi nisu aktivirali 4G uslugu,i pitao za brzine.Ali se na zalost tu stalo i nema pomaka.

Predlazem ti da izmeris brzine sa sto vise lokacija,i da im to posaljes na e-mail [email protected] Samo pomeni ratel,i da zelis da karticu testiraju u njihovoj poslovnici i ubrzo ce ti odgovoriti.

Najljubaznije Vas molimo da posetite našu poslovnicu u Delta sitiju i tražite kolegu Ivana Mirića (koji radi od 10-17h) kako bismo izvršili testiranje SIM kartice i brzine u drugom telefonskom aparatu.

Zahvaljujemo na razumevanju.

Poslednja izmena:
Ja se i dalje borim sa tom tourist sim karticom.
Nesto se razmisljam...
Ja sam isto dobio crvenu.
Posto to nije kartica samo za net nego i za telefoniranje, a prilikom prodaje su mi trazili podatke za registraciju.
Mozda bih mogao reci da sam izgubio pa da trazim novu sa istim brojem... :)

Tražio sam ja novu,dve su zamenili i ništa. Jedino mi još ostaje da tražim belu,mada sumnjam da će mi dati jer su bele za postpaid a crvene prepaid. Reče mi šef da su sve usim i da nema razloga za brigu,a brzina opet 10 Mbps :D On mi pomenu kaže možda sam čip u kartici ima ograničenje,pa sam se ja zato vodio tom logikom da će bela raditi ok,s obzirom da imam belu postpaid. Ali ja ipak mislim da u sistemu stoji limit na 10/5 a da se oni prave ludi. Hajmo svi sa aktivnom promocijom u isto vreme sa istim problemom kod Ivana u delta city :D Možda upali.

Evo kakav je signal kod mene u kancelariji (blizu autobuske stanice u Pirotu).
VOvvRHV.png

Za sad jedino mts ima LTE signal, video sam u RATEL registru da ce na jos jednoj baznoj stanici aktivirati LTE (sada je aktivna samo jedna). Po njihovom internom obelezavanju baznih stanica to je bazna stanica PI 09 - blizu centra grada. Bice aktivan LTE i na PI 01.

Kod mene kuci (debela periferija grada) - oko 4.5km od centra grada, imam mts LTE na spratu kuce, signal od -110 do -125dBm, ali radi solidno - 40ak mbps down/6mbps up. Ovde u kancelariji ide oko 60/10Mbps.

Nazad
Vrh Dno