Šta je novo?

Kupujem prodajem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moze, i lepo bi bilo, ali ne mora.
I kad kupujes auto niko ne pominje sta je tu sve popravljano.

Poslednja izmena:
A mozda i ono sto sam ja napisao.
A i gde ja napisah da mu bilo sta smeta?

ono sto si ti napisao je jako primitivan stav
covek mu je prodao stvar koja mu je nacinila dosta stete, koja moze sledecem potencijalnom kupcu da nacini stetu, pogotovo ako kupi od lopova preprodavca koji laze i govori da je sve u redu

nema tu nekome sta da bude zao sto nije bio djubre i lagao potencijalne kupce

ne verujem da su clanovi ovog foruma takvi...doduse ima ih par

A gde sam napisao da njemu ista smeta kako ti napisa?
Da li je primitivno ili ne, ne znaci da li je nesto ispravno ili ne.
Jednostavno tako deluje s obzirom da nije pitao coveka da li je popravio kvarove. Ako jeste i ako radi to je ispravna stvar. Da li je trebao da napise po meni JE TREBAO ali nista preterano bitno ako nije A RADI.
Znaci samo da nije iskren do kraja ali ne znaci da je prevarant, bio bi u slucaju da prodaje tu neispravnu stvar, a mi ne znamo da li je doticni samo hteo da uzme vise kesa i da proda stvar koja radi(a on je popravljao precutno) ili je prevarant.
Licno mislim ono prvo, a ovaj sto se nije pomucio i prodao ga za 15€ verovatno misli ovo drugo.
Ja u svakom vidim postenog coveka(valjda polazim od sebe kako ja drugima tako i oni meni, a verovatno i ovaj sto prodade za 15€ misli isto) jer nikog nikada nisam prevario pa ne zelim ni drugi mene.

A gde sam napisao da njemu ista smeta kako ti napisa?
Da li je primitivno ili ne, ne znaci da li je nesto ispravno ili ne.
Jednostavno tako deluje s obzirom da nije pitao coveka da li je popravio kvarove. Ako jeste i ako radi to je ispravna stvar. Da li je trebao da napise po meni JE TREBAO ali nista preterano bitno ako nije A RADI.
Znaci samo da nije iskren do kraja ali ne znaci da je prevarant, bio bi u slucaju da prodaje tu neispravnu stvar, a mi ne znamo da li je doticni samo hteo da uzme vise kesa i da proda stvar koja radi(a on je popravljao precutno) ili je prevarant.
Licno mislim ono prvo, a ovaj sto se nije pomucio i prodao ga za 15€ verovatno misli ovo drugo.
Ja u svakom vidim postenog coveka(valjda polazim od sebe kako ja drugima tako i oni meni, a verovatno i ovaj sto prodade za 15€ misli isto) jer nikog nikada nisam prevario pa ne zelim ni drugi mene.

svako ko nije iskren je lazov i prevarant
to je najosnovnija logika

Treba da pomene da je popravljano.

Jes vidim i ovi sto prodaju polovna kola, svi su naveli sta im je radjeno i koliko su presla :D

To je polovna roba, macka u dzaku, i ovaj sto prodaje to napajanje za 70e verovatno ga je sredio da radi, sad koliko ce, to je drugo pitanje, kupac polovne stvari snosi rizik da to sto kupuje moze vec prekosutra da crkne.

svako ko nije iskren je lazov i prevarant
to je najosnovnija logika
Losa ti logika.
A hajdmo ovako.... Dakle lik popravio sve i napajanje radi perfect, i on je lazov, a po cemu? Sta je slagao jer napisao da je novo a nije, jer napisao da radi a ne radi(a predpostavka je bila da je popravio).
Nije niko njega pitao jel si ti to popravljao pa da ga je ovaj slagao i rekao da nije, ako bi to uradio onda bi bio to sto si rekao. Za sad ga smatram samo neiskrenim prodavcem svakako NE lazovom kako ga ti nazva.
Previse olako dajes kvalifikacije ljudima koje ne poznajes i nemas uvid u to sta i u kakvom stanju prodaju.
A logika ti je do 00!!!

Losa ti logika.
A hajdmo ovako.... Dakle lik popravio sve i napajanje radi perfect, i on je lazov, a po cemu? Sta je slagao jer napisao da je novo a nije, jer napisao da radi a ne radi(a predpostavka je bila da je popravio).
Nije niko njega pitao jel si ti to popravljao pa da ga je ovaj slagao i rekao da nije, ako bi to uradio onda bi bio to sto si rekao. Za sad ga smatram samo neiskrenim prodavcem svakako NE lazovom kako ga ti nazva.
Previse olako dajes kvalifikacije ljudima koje ne poznajes i nemas uvid u to sta i u kakvom stanju prodaju.
A logika ti je do 00!!!

ok, sada stvarno vidim da je bespotrebno pokusavati bilo sta da ti se kaze

neiskrenost = laganje
ne govorenje necega ili govorenje neistine = laganje
laganje => prevara
prevara = lose
lose = steta

neko je ocigledno bezao iz skole

Poslednja izmena:
Jes vidim i ovi sto prodaju polovna kola, svi su naveli sta im je radjeno i koliko su presla :D

To je polovna roba, macka u dzaku, i ovaj sto prodaje to napajanje za 70e verovatno ga je sredio da radi, sad koliko ce, to je drugo pitanje, kupac polovne stvari snosi rizik da to sto kupuje moze vec prekosutra da crkne.

Prilicno losa analogija. Jedino ako govorimo o autu koji je bio poplavljen, pa ga onda neko kupio za bagatelu, sredio i prodaje dalje. Onda je analogija na mestu - odnosno od toga koliko je sredio taj auto zavisi da li je preprodavac takvog auta prevarant.

Stalno se provlači ta priča kako je polovna roba mačka u džaku, a zapravo je sva roba "mačka u džaku", jer svaki uređaj može da crkne posle sat vremena korišćenja, isto kao što može da potraje milion sati. Garancija je ono što delimično štiti kupca nove robe. Isto tako, iskrena reč prodavca je ono što štiti kupca polovne robe, u meri u kojoj on može da bude zaštićen (ne može prodavac da ga zaštiti od iznenadnog kvara, npr.).

Kao kupac uvek želim da budem u potpunosti informisan o stanju uređaja, što uključuje i eventualne prethodne kvarove. U principu nemam problem da kupim uređaj koji je servisiran, ali svakako hoću da budem informisan o tome, i da budem u poziciji da donesem informisanu odluku. I naravno da ću bar malo da oborim cenu zbog tog kvara, jer uređaj koji je bio na servisu ne može više da se shvati kao "9.9/10". To bi trebalo da prihvati i prodavac, jer je samo njegov problem to što je prethodno imao kvar. Naravno, isto tako rezonujem i kada prodajem nešto. Moje je da ukažem na svaki eventualan problem za koji znam, pa neka kupac odluči šta mu je činiti. Bolje mi je i da ne prodam ništa nikad više, nego da mi presedne i novac i nečija nesreća.

Problem je u tim pohlepnim prodavcima, a naročito dilerima i preprodavcima, koji za sitnu zaradu unesreće na stotine ljudi, što za posledicu ima nebrigu i apatiju prema kupoprodaji i poštenoj trgovini uopšte...

Prijavio si ga za sta?
Mozda je on to popravio, ljudi se bave tim popravkama.
Dovoljno je da napise ispravni i nema prevare. To je polovna roba.

Za to što piše u oglasu da je "kao novo" a cijena je kao za "ispravno, malo korišćeno" a ne "reparirano, uzmi na sopstvenu odgovornost". Sve je ok ako je otvoren prema potencijalnom kupcu, ali u oglasu to ne piše.

Inače, u pitanju je LC Power Metatron 750w modularno, NS. Ima samo jedno.

Losa ti logika.
A logika ti je do 00!!!

Da li znaš da se bolja napajanje ne poporavljaju, već se vrši zamena za nova.

Loša analogija, to nije nikakav parametar, nema potrebe da objašnjavam zašto.
Popravljeno napajanje može da bude bolje od polovnog nepopravljanog, relativno prost uređaj, nije svemirska tehnologija.
Nazoveš čoveka i pitaš, ako tvrdi da nije popravljano, imaš osnova da tvrdiš da je lažov, nema moralne obaveze da stavlja to u oglas.
Opet se ponavljamo, kupovinom polovne stvari se ide na uštedu i nosi određene rizike, na žalost, prevara je jedna od njih takođe, što ovde nije slučaj

Prilicno losa analogija. Jedino ako govorimo o autu koji je bio poplavljen, pa ga onda neko kupio za bagatelu, sredio i prodaje dalje. Onda je analogija na mestu - odnosno od toga koliko je sredio taj auto zavisi da li je preprodavac takvog auta prevarant.

Naravno, mislio sam na auto koji je uvezen havarisan ili pokvaren, ili kupljen u dosta losem stanju radi sredjivanja i preprodaje, a to ti je ustvari 95% automobila po oglasima...

Stalno se provlači ta priča kako je polovna roba mačka u džaku, a zapravo je sva roba "mačka u džaku", jer svaki uređaj može da crkne posle sat vremena korišćenja, isto kao što može da potraje milion sati. Garancija je ono što delimično štiti kupca nove robe. Isto tako, iskrena reč prodavca je ono što štiti kupca polovne robe, u meri u kojoj on može da bude zaštićen (ne može prodavac da ga zaštiti od iznenadnog kvara, npr.).

Pa naravno da jeste 'macka u dzaku' sve sto nema garanciju, bilo da je nova ili polovna roba. Garancija je jedino sto te osigurava da neces izgubiti novac posle sat vremena koriscenja uredjaja

ok, sada stvarno vidim da je bespotrebno pokusavati bilo sta da ti se kaze

neiskrenost = laganje
ne govorenje necega ili govorenje neistine = laganje
laganje => prevara
prevara = lose
lose = steta

neko je ocigledno bezao iz skole
Blago tebi, menjao bih se sa tobom da se malo odmorim, uhhhh...
Samo uzivaj da sam zeleo da bezim iz skole ne bih isao i zavrsio fakultet, kao sto si ti bezao.
I molim te, batali me nadji sebi drugu zanimaciju mene ostavi jer nisam ovde zbog tebe.

Da li znaš da se bolja napajanje ne poporavljaju, već se vrši zamena za nova.
Da to je kvantna fizika.

Poslednja izmena od urednika:
Blago tebi, menjao bih se sa tobom da se malo odmorim, uhhhh...
Samo uzivaj da sam zeleo da bezim iz skole ne bih isao i zavrsio fakultet, kao sto si ti bezao.
I molim te, batali me nadji sebi drugu zanimaciju mene ostavi jer nisam ovde zbog tebe.

tesko da sam bezao iz bilo kakve obrazovne ustanove, ali s obzirom da ti osnovna logika nije jasna, logicno je da tako nesto pretpostavljas :(

naravno da nisi tu zbog mene, ali ne dozvoljavam da branis prevarante ovde i da kazes da je coveku krivo zato sto prevarant prodaje njegovu neispravnu stvar za vise novca

samim tim sto mozes da pojmis takvu situaciju u svojoj glavi, pokazujes nivo na kom procesuiras informacije

tako da blago tebi ako si ti umoran sa takvim razmisljanjem

ovim forumom odavno vlada preprodavacki, buvljacki i mentalitet seoskih trgovaca, a tome nije mesto na ovom forumu

ali posto takva sorta preovladava ovde, pogotovo u ovoj temi, nekako se samo namece da su svi cija je savest cista, a moral na mestu, *****i i da nemaju sta da traze u raspravi sa vrsnim biznismenima cija ekspertiza dostize tolike domene da su sposobni da menjaju znacenje reci iz recnika, prekrajaju globalni moral i poslovnu etiku :(

imam odlican iphone 5s, stanje 10/10 za 100e, hoces da kupis? necu ti reci da uopste ne radi, ali neces mi uzeti za zlo jer to nije laz, jel tako? samo sam precutao detalj

Poslednja izmena:
Blago tebi.... Bas bih se odmorio da mi je tvoja glava bar na 5 minuta.... Neki ljudi bas imaju srece uzivotu a znanja i logike..... pa nigde, ali udri tako je lepse..... razmisljju oni.

Glavni problem je sto mnogi misle da kupovina na kupujemprodajem treba da bude laka, bez prevara, opisa gde prodavci precutkuju bitne detalje, i svi se nadaju onim srpskim "nece valjda brat brata". Problem je sto kupovina na KP zahteva da kupac bude tehnoloski pismen, da cak iako prodavac ima 500 ocena bez negativnih zna da postavi prava pitanja u vezi predmeta za koji se interesuje, da zna da view source pa search image by google da vidi da je nije neko digo sa drugog oglasa ili ebay slike (obicno prodavci koji ovo rade nemaju puno pozitivnih ako i uopste). U idealnom svetu neko ko kupuje polovne stvari sa interneta (primer ebay i paypal zastita kupca) bi trebao da na svaki moguci nacin bude zasticen, toga ovde nema, ali srpski narod oseca da bi trebalo da bude tako, a nista ne radi povodom toga, ali ipak oseca, kako tamo neki svaba amer (pu mamu mu) moze a mi se ovde zlopatimo mora detektiv da budes da kupis iphone/graficku kako valja - klasika.

Postoji plejada nacina da se izbegne prevara na KP, najbolji od svih je da se jednostavno odustane od kupovine ako ne mozete licno da se uverite u stanje predmeta ili ne verujete maksimalno prodavcu da nece da vas izradi. Za to morate da budete i detektiv, i tehnoloski pismen, a ako mislite da to nije vredno vaseg vremena i eventualne ustede - onda kupite novo. Licno sam prodavao vise nego sto sam kupovao na oglasima, mozda 7-8 stvari u zadnje 2-3 godine sam kupio (S4 Samsung za 130e, TV nov od madjara za 240e 32", Sony Vita za 80e, philips 24" monitor za oko 100e, galaxy s1 za 30e), i za svaki od tih predmeta (osim za TV mozda jer je proveren prodavac sa 250 ocena i neki ljudi bliski meni su ga preporucili i vec kupovali od njega) sam debeo domaci odradio pre nego sto sam prodavcu pustio podatke i rekao salji, i nije mi bilo svejedno ni kada ima po 100-200 ocena a prodaje polovnu robu. Kod S1 sam se recimo zeznuo jer zvucnik nekad radio nekad ne, sam sam ga srecom popravio, ali se to ispoljilo tek posle drugog dana koriscenja, pa nisam krivio ni prodavca, niti mi je bilo u interesu da se ganjam za nesto sto sam lako opravio sam - ali opet isto bi bilo da sam i licno preuzeo a ispoljilo bi se tek posle drugog dana. A da imao je telefon i burn in gde je status bar, nije opisao to prodavac, ali znam sta je AMOLED i znam da je telefon star 6 godina skoro, kao sto i znam koliko sam para dao za njega i zbog kojih razloga.
Ostalo je sve bilo kao opisano/ocekivano.

Jednostavno ne kupujte preko oglasa ako niste spremni na najmanju sansu da nesto ne bude kako valja, posle toga zavisite od dobre volje prodavca - a po tome se i ne razlikuje KP mnogo i od nasih prodavnica, svako ko je imao vise od par reklamacija na nesto u garantnom roku je svestan koliko oni zavlace i zezaju, teraju te da cekas dok se ne "utvrdi kvar u servisu" i ostalo. Ja sam matematiku odradio i shvatio da mi se vise isplati polovno bez garancije nego novo, i imam tehnicku potkovanost da mogu da prosudim sta je prevara a sta ne (u nekoj meri), ko nije spreman na to ne da ne mora nego ne bi ni trebao da kupuje preko KP-a, Limunda, itd.

Poslednja izmena:
Bravo isto razmisljam i ponasam pri kupovini na KP.
Par puta prodavao i uvek fer bilo sto govore i ocene.

Većina ne shvata tako i zato bivaju prevareni. Recimo sad mi pade na pamet, jedno pitanje koje može da se postavi prodavcu, da li predmet ima skrivenih mana tj. da li je prodavac nešto prećutao. Ako tvrdi da nema a recimo pojavi se nešto u razumnom roku, tipa 5 dana, da li prodavac prima reklamaciju ili ne? To mnogo govori o prodavcu.

Kako ćeš (ili ko će) utvrditi da li je to skrivena mana (prodavac prećutao) ili se pokvarilo posle 3 dana, pokvašen, ostao na suncu itd?

Većina ne shvata tako i zato bivaju prevareni. Recimo sad mi pade na pamet, jedno pitanje koje može da se postavi prodavcu, da li predmet ima skrivenih mana tj. da li je prodavac nešto prećutao. Ako tvrdi da nema a recimo pojavi se nešto u razumnom roku, tipa 5 dana, da li prodavac prima reklamaciju ili ne? To mnogo govori o prodavcu.

Ako je namerno prećutao skrivenu manu, zašto misliš da mu reč, da prihvata reklamaciju u roku od 5 dana vredi nešto? Ako je pokvaren prodavac, odgovoriće ti upravo ono što želiš da čuješ...

I zamsili sad da li bi taj lik, da mu vratim posle 3 dana i kažem brate pogledao sam naduveni su svi kondenzatori, ja bih ovo da vratim, priznao reklamaciju? Verovatno bi rekao ja garantujem da ce da radi 5 dana nemoj ti sad meni naduveni kondenzatori.

Ja napišem ljudima, šta očekujem od proizvoda i koji su slučajevi kada tražim lovu nazad. Volim i da se čujem telefonom, tokom razgovora mogu da ocenim dosta, ne kupujem od drčnih, bahatih, nevaspitanih ljudi. Naravno ništa nije sigurno ni tako.

Ako ne kazes da ne radi a on ne pita,nema prevare. Ni po poslovnoj etici ni po zakonu!

a u kom to svetu? potencijalno prodajem neispavnu stvar kao ispravnu, sto predstavlja laganje i pokusaj obmane kupca
gde su to lazi o obmane moralne radnje? u trgovini sigurno nisu
na buvljacima i pijacama verovatno jesu

u glavnom, evo pogledaj gore za onaj slucaj, ispalo je da je prodavac ipak prevarant

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno