Šta je novo?

nVidia Pascal

Da bi izbacili GP104 koji će biti u rangu 980Ti moraće da naprave čip od ~300mm^2 u koji bi, s obzirom na noviji proces, ugurali manje viši isti broj tranzistora koje sada ima 980 Ti. Imajući u vidu troškove i performanse (škart) novog procesa, neka potencijalna GTX 1070 karta bi teško mogla da bude ispod 400€, možda i više. Što je ok imajuću u vidu performanse, ali većina ljudi kupuje karte u rangu 200-300€, pa bi to teško mogao da bude best buy kao što je sada GTX 970. Ne kažem da ne postoje šanse da dobijemo na leto GTX 1070/1080 karte po cenama koje sada imaju 970/980, ali bi u početku zarada na njima bila veoma mala.

Sve si lepo složio ali si zaboravio da je 970 ekstra profiter pa samim tim 1070 može da bude po istoj ceni ali zavisi od i toga šta AMD bude ponudio.

To da li novi proces pravi probleme će se videti po samim karticama.

Danas su u EU solidno pojeftinile Maxwell kartice. Gtx970 od 275€, gtx980ti od 600€.

AMD i nVidia treba da objave nove grafičke za laptopove u aprilu; u Junu i prvi laptopovi sa Polaris/Pascal grafikama.
Sačekaću sa kupovinom bar do aprila. Nadam se da neće zabiberiti cene ...

Ne ide to tako...

Nakon što budu predstavili te grafičke čipove u aprilu neće odmah to ići u laptopove. Plus što ide leto. Realno, laptopove sa tim grafikama na evropskim tržištima ne treba očekivati pre septembra. Tako je uvek bilo sa laptop grafikama predstavljanja u proleće. Jednostavno, to nije tržište desktop grafika gde se same grafike odmah izbacuju u prodaju nakon najave.

Čisto da se ne razočaraš ako budeš morao da čekaš još nekoliko meseci nakon aprila. Jedno potpisujem - u aprilu/maju nema teorije da ćeš naći laptopove sa novim grafikama. Moooožda neku zamenu za najgrđi low-end, mada i to sumnjam.

Na GTC-u ocekujem da otkriju Pascal ali samo sa nekim high level informacijama.
Po meni prve Pascal karte bi mogle da se pojave najranije u junu i to najverovatnije karte koje ce da pogoni naslednik GM204 GPU-a.

A jos lepse pise da se ocekuju cipovi sredinom juna, da bi u notebookovima dosli u "back to school sezoni" sto je septembar.

Kada pise rumor, uglavnom dalje ni ne citam. :d

Ne znam zašto verujete tim natpisima, umesto da verujete meni, koji nemam nikakve dokaze ali zato obilujem instantnom predikcijom.

To šta kažu u belom svetu je apsolutno nebitno. Praksa je takva da se čipovi najave u periodu april/maj, prvi laptopovi se proizvode tokom leta, a u prodaji se nađu krajem avgusta i početkom septembra. U svetu se pokoji model nađe i pre toga, zarad demonstracije i pusha, u Srbiji može samo da se nađe nakon toga. Prosto, naše tržište neće dobijati nove modele među prvima jer se ovde prodaje najjeftinije, a i ono što dobije će biti low end.

Stoga, nema nikakve poente da čovek čeka april ukoliko misli da će se tada njegovo čekanje završiti i da će kupiti laptop sa Pascal grafikom. Naprotiv, njegovo čekanje tada tek počinje.

Mislio sam da vidim performanse nove generacije, pa iskalkulišem vredi li pazariti u ~septembru. Slažem se da kod nas stiže kasno, ali tu su nam severne komšije...

i gtx1070 ce takodje biti gddr5x a i logicno je zbog cena,hbm i hbm2 je preskup.

oce ali samo za high end gtx 1080ti i titan xxx a i cena ce da bude bas lepa

Hebes HBM samo dize bespotrebno cjenu GTX 1070/80 nece biti toliko jake karte da ima treba HBM
Ni za Full GP 100 nece biti potreban toliki mem.protok koji nudi HBM2

Koje su to cene za HBM i GDDR5X?

mislim da nece biti znacajne razlike za upgrade gtx970/1070,980/1080 ili 980ti/1080ti i dosta ljudi ce biti razocarano.

ako 1070gtx bude oko 30 % brza od 970gtx plus 8gb vrama to ce biti pun pogodak :D

ja se nadam... :) ali cela ta prica sa gddr5x mi smrdi.

i gtx1070 ce takodje biti gddr5x a i logicno je zbog cena,hbm i hbm2 je preskup.

pa nvidia nabije cenu za svoje graficke, cak i kad ne koristi hbm, a amd nudi hbm graficke po istoj ili po jeftinijoj ceni od zelenih, tako da nemoj da se nadas da ce cene zelenih biti jeftinije, zato sto nemaju hbm.

GDDR5X moze izvuci ~1000GB/s sto je dovoljno i za azdaje od kartica... sve ce tu zavisit od cene najvise

ako 1070gtx bude oko 30 % brza od 970gtx plus 8gb vrama to ce biti pun pogodak :D

Naravno da ce biti, nemoj da se primas. Siromastvo u Srbiji, pa cim se nesto skuplje kupi nastupa ona varijanta "neka novije bude losije da moja kupovina ne ispadne smesna". Ima toga po forumu ovih dana koliko hoces.

Tip memorije ne određuje cenu kartice.

Tip memorije ne određuje cenu kartice.

Ne ali HBM je bas zeznut, pogotovo zbog tog interposer-a pa aj placas za cipove aj za njega, mi ne mozemo znati koliko im je "teze" proizvesti HBM od GDDR5x i da li se mogu uklopiti u cenu koju su AMD i NV spremni da plate
generalno cena vise zavisi od obima proizvodnje da vrate ulozeno u masine i postrojenja

Nazad
Vrh Dno