Šta je novo?

Factorio

Hehehehehhe probaj (jos jednom naglasak na probaj) da iskoristis letecu logistiku. :d *** otelio sam se dok sam napravio plave rampe za racvanje (za najbrze trake). Kada sam video sta mi treba za logistiku... Brateeeeeeee :D

Već 27 negativnih rivjuova na Stimu...

Sto vise vremena provodim u igri sve se vise slazem sa negativnim komentarima sa Steam-a...

Nisi mi bas najjasniji...

Srusi se na planetu, rasiri se kao virus, napravi totalni picvajz, potamani sve sto hoda i na kraju odleti s nje. Kakva igra!

Malo je dosadila posle 300 sati, ali za 5e se bolje nisam izigrao :D Jedan veliki savet, prelazite na solarnu nergiju i baterije sti pre možete i naravno električne peći sa efficiency modul lvl 1 u svakoj po dva komada. I koristite podzemne cevi gde god je to moguce.

Malo je dosadila posle 300 sati, ali za 5e se bolje nisam izigrao :D Jedan veliki savet, prelazite na solarnu nergiju i baterije sti pre možete i naravno električne peći sa efficiency modul lvl 1 u svakoj po dva komada. I koristite podzemne cevi gde god je to moguce.

Gde ima za 5 evrica?!?

Verovatno je mislio na onu recenziju gde lik spominje kako mu treba 'šargarepa' da bi ga motivisala za igranje. Ne ispunjava ga igra ako ne vidi neki cilj u tome što radi.

A-haaa.... hvala na objasnjenju... ne secam se dela sa sargarepom...
Meni ne treba sargarepa,tj ne treba mi cilj ili neko da me vodi,dovoljno mi je sto je sandbox i pustis kreativnost na slobodu.
Igra je bas zbog toga fenomenalna ali sve vise mi bodu mozak par stvari i na kraju osnovna koja me nervira kod vecine novijih igara sa Early access:
Glupo mi sto mozes da napravis mega fabriku ili portable nuclear reactor a ne mozes obican most.
Dosadilo mi razbijanje glave i vijanje YT klipova da skontam sta kako radi jer nema tutoriala,previse vremena kojeg nemam protraceno na to...
Totalni disbalans research dela tj nenormalno konzumiranje resource zarad jedne ljubicaste bocice.Bolje da se islo na vise vrsta resource a research na vreme uz neki bonus/boost npr Civ serial fazon...
Jako mali broj osnovnih ruda od kojih pravis ama bas sve... nema logike...

I sve je to reseno preko modova... znaci sklepamo Arci,Uruk i ja neku igru sa osnovnim mehanizmima,pustimo Early access,pokupimo lovu a zajednica neka pegla sa modovima... to me jako nervira.... bicce da sam jako omatorio izgleda...

Igrao jutros sat vremena, prilično sam se zarazio. Za početak me nervira nelogično korišćenje i tastature i miša. Mišem klikćeš po menijima, ali možeš da ih zatvoriš samo sa dugmetom na tastaturi. Veoma čudno.

A-haaa.... hvala na objasnjenju... ne secam se dela sa sargarepom...
Meni ne treba sargarepa,tj ne treba mi cilj ili neko da me vodi,dovoljno mi je sto je sandbox i pustis kreativnost na slobodu.
Igra je bas zbog toga fenomenalna ali sve vise mi bodu mozak par stvari i na kraju osnovna koja me nervira kod vecine novijih igara sa Early access:
Glupo mi sto mozes da napravis mega fabriku ili portable nuclear reactor a ne mozes obican most.
Dosadilo mi razbijanje glave i vijanje YT klipova da skontam sta kako radi jer nema tutoriala,previse vremena kojeg nemam protraceno na to...
Totalni disbalans research dela tj nenormalno konzumiranje resource zarad jedne ljubicaste bocice.Bolje da se islo na vise vrsta resource a research na vreme uz neki bonus/boost npr Civ serial fazon...
Jako mali broj osnovnih ruda od kojih pravis ama bas sve... nema logike...

I sve je to reseno preko modova... znaci sklepamo Arci,Uruk i ja neku igru sa osnovnim mehanizmima,pustimo Early access,pokupimo lovu a zajednica neka pegla sa modovima... to me jako nervira.... bicce da sam jako omatorio izgleda...

Sve stoji, i da pazario za 5e kada je bilo early access i pre steam-a. Oni su do duse i naveli da zele da pospese modovanje, ali sada malo vise traze na steam-u nego sto bi trebalo. Igra jeste nedovrsena u nekim aspektima, ali kazu da rade na tome i daleko su dogurali i dosta opcija ubacili. Dajte im malo vremena :)

u suštini, duke jeste u pravu - to nije najbolja praksa. sa druge strane, baš taj pristup omogućava da se danas realizuju ideje koje nikako nisu mogle biti realizovane "konvencionalnim putem".

meni najviše smeta što se i veliki zdavači i developeri nekad proguraju u early access i kicstarter, kao da oni nemaju uslova da nešto pripreme sopstvenim sredstvima, i time krnje novac preko potreban manjim timovima.

Factorio je bio realizovan (trenutno stanje) i pre pustanje na Steam...
99% tutoriala na YT je iz 2014 i `15 god... igra se,osim vizuelnog aspekta nije mnogo menjala... developeri imaju zvanicnu pisanu izjavu da ce patch-ovati igru jednom u 2-3 meseca i to samo bagove.... zadnji patch ispravio da ce te alieni napasti ako im gazis tenkom gnezda...yeah!

Nsam bio jasan,nemam ja problem sa Early Access,lepo pise sta je pa ko hoce neka uzme,smeta mi sto postoje ogromne rupe i nelogicnosti i modovi/zajednica peglaju osnovne stvari u igri tipa mostovi,nasipi,podzemni prolazi,dodatne rude (koje su minimum logika u ovakvoj igri) i po meni vrlo bitna stvar mod o ostacima obrade ruda i non-perpetum mobile beltovi...
Ima mod gde imas zemlju kao ostatak od obrade ruda i tu zemlju moras negde skloniti a mozes je iskoristiti za nasipe,mostove itd... extra stvar a slozicete se da je to neka osnovna minimum logika u igri zvana Factorio... ali ne,mora neko mod da napravi...
Neki reper,fabrika gde radim reciklira oko 90% otpadaka iz proizvodnje pa opet imamo oko 10.000 tona otpadnog materijala u dvoristu...sva sreca,veliko nam dvoriste...

Ajd da izuzmemo otpadke,nego kako beltovi rade bez ikakve energije?
Igra ima jednostavan sistem konstrukcije zeleznice sa kojim pravis super komplekse sisteme ali po meni totalno besmisleno jer ti treba vise energije,vremena i resursa da napravis zeleznicu nego da razvuces perpetum mobile trake i resio si problem...
Imao sam samo jednu prugu i to je napravio iz znatizelje i nju sam rasturio jer me voz par puta zgazio :)
Sve mi dovlace trake (a sada leteca logistika) sa udaljenih lokacija... postavicu sliku koja ce objasniti sto grmim...

Devovi nisu krelosi,npr insertere su fenomenalno resili i izbalansirali.Kreces od burnera kojeg i sada rado koristim ako necu da razvlacim struju ali je spor i treba ga "hraniti"... pa do fast koji je lud ali zdere struju...

Da devovi u ovakvim slucajevima uzmu 50% zarade a ostatak raspodele moderima tj onima cija se resenja implementiraju ne bih ni rec rekao...
I onda zavrsis sa poluproizvodom sa Steama koji kosta 20e,vijas gomilu modova pa ocel raditi ili nece,cek proradilo je,cek sto sad error... ma....

Poslednja izmena:
:))) ne može se reći da nisu u pravu :)
ja samo branim ks i ea kao koncepte, zato što su nam podarili brdo dobre zabave u ovim poslednjim godinama kada veliki igrači masivno fejluju pojednostavljujući sve čega se dohvate. da nije bilo ks-a i ea, kapiram da bih i dalje igrao igre iz devedesetih i osamdesetih, a to je totalno besmisleno.

Ks i Ea su super stvar,ali i sam vidis da postaje trendy izbaciti poluproizvod,ljudi se pomame,uzmes kintu i cao,vise te ne interesuje,jer imas idealan izgovor "pa to je Ea.samo prototip i sl..:"

Zašto se veliki ne bi gurali u EA i KS? Ako ima onih koji im daju pare - a ima - zašto da ne? To je do ljudi, ne do velikih imena.

Obaška što stvari ne funkcionišu crno-belo kako se to često predstavlja. Veliki izdavač ima pred sobom 20 projekata i razmišlja šta da finansira, šta da kofinansira, šta da kašira. Kao što su nam EA i KS podarili brdo zabave koju su doneli mali timovi, tako su doneli i gomilu igara koje ne bi bile finansirane da prethodno nije opipan puls preko KS ili EA. Na pamet mi pada Pillars of Eternity, recimo. Dakle, stvari nisu crno-bele. A ako se nekad dođe dotle da se Fifa ili CoD finansiraju preko KS i EA, onda to i zaslužuju svi koji igraju takve igre.

Odlicno, more free content :D

Mile sry nisam bio na forumu prosirivao sam bazu :D Uglavnom Uruk objasno sta sam mislio :D

Elem zar vanzemaljci ne napadaju trake? Mislim da zato koristis voz kako ti grickonje ne bi pojele trakicu.

BitterI će pojesti samo ono što im se nalazi na put do mete ili preko čega ne mogu preci. Uglavnom napadaju radarske stanice prvo u blizini vaše glavne fabrike ili sa mesta odakle dolazi zagađenje. Ako nema radara, onda fabrike i kopači su meta. Trake i pruge mogu isto nasumice pojesti, ali uglavnom ih napadaju ako su blizu njihovih baza.

Imaju manjka gvozdja u organiznu...

Pfffft moram da redizajniram celu bazu. Oni robotici su mnogo zgodni :D Ova igra je po tom pitanju sjajna. Sve zivo se reciklira i stavlja u skladiste, samo napravis to sto zelis zapamtis kao Blueprint i onda stavis gde hoces. Zato sadda kada imam gomilu resursa mogu ponovo da redizajniram sve :D

Nego outpost moze da se napaja ili strujom iz glavne baze, razvlaci se zica, ili solarnim panelima u samom outpost? Oce ovi mali da grickaju stubove za struju?

Oce,ako im je usput i ti nisi glavna meta.
Mozes da napajas kako hoces,npr u jednom momentu sam imao cetiri elektrane za 4 zasebna sektora... kombinujes kako ti odgovara

Ako imate viska nekih tecnosti, samo prikacite sa jednom cevkom boiler i steam engine. Bojler napajate sa ugljom ili drvetom iz neke kutije i jednim inserterom i puf, ode sva tecnost. Tako ja sa heavy oil da ne bi usporavao proizvodnju light i gasa za proizvodnju plastike. Polse nekih 6 rezervoara sa teskim uljem, dojadilo, a lubricanta koliko hoces u dva rezervoara. Moye tehnicki da se pretvara u light, pa onda u gass, ali ovako jednostavno resenje :D

Vrh Dno