Šta je novo?

SONY: PlayStation 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ce ovo da bude tačno ovo je odlična vest. Nadam se fokusu na vecoj kampanji.

Ja bi voleo da bude konja :d

Sony ako stvarno izadje sa 450 USD/EUR cenom oni su dobili VR utakmicu. Samo 800 evra za ceo paket protiv minimum 1500 evra za nesto nece raditi kako treba za godinu dana. Stvarno ne znam sta misle Facebook i Valve ali ovo nije nacin. Ako Morpheus postane glavni VR uredjaj i bude radio dovoljno dobro, prodaja PS4 ce da eksplodira. Ne vidim svetlo na kraju PC tunela u ovom momentu sa pohlepnim Valve-om na celu i Microsoftom koji se trudi da fragmentuje trziste a pritom nudi konzolno iskustvo za mnogo vise para. Jos je velika AAA PC ekskluziva Star Citizen izduvao...

Posmatraš sa strane hardvera. Naravno da Playstation VR ne može da se poredi sa konkurentima u smislu iskustva koje pruža, pošto će ekosistemi igara biti razdvojeni usled nesposobnosti PS4 da izađe na kraj sa zahtevnošću. Osim ako se tu nešto nije promenilo u poslednji par meseci, iskreno nisam pratio u poslednje vreme.

Betamax je bio bolji, pa smo svi po kucama koristili VHS 😉

Na kraju dana, cena je odlucujuci faktor. Pogotovo u vremenima permanentne krize kao sto je danas, kada nikome vise na planeti ne cvetaju ruze pa ni onima sto im nafta siklja iz baste. Ne prodaje se Xiaomi Redmi sto je najbolji vec zato sto nudi najbolji odnos ulozeno/dobijeno. Ako Sony to uradi sa VR i ako bude zadovoljavajuce dobar, koga briga za 90 fps, PC rezolucije, AA/AF i ostale gluposti. Ocigledno da 36 miliona ljudi nije bilo briga kada su kupili PS4, a bice takvih jos vise.

... koga briga za 90 fps, PC rezolucije, AA/AF i ostale gluposti. Ocigledno da 36 miliona ljudi nije bilo briga kada su kupili PS4, a bice takvih jos vise.

90Hz osvežavanje se navodi kao minimum za PS VR, a to bi trebali postići nekim interlacingom materijala (lupetam) preko one side konzole. E sad, koliko su plaćeni oni novinari ne znam, ali ko god je na E3 probao svi su bili vrlo zadovoljni.

Usvajanje tehnologije i inovativni nacini kontrole su ono sto je potrebno, da ljudi osete "ukus" VR-a. Ako znas sta nudi, pozeleces mozda nesto bolje i skuplje, neces sigurno odmah skociti u prvi voz i dati 1000e za neispitanu tehnologiju bez softverske podrske koja za godinu dana ili 6 meseci moze biti vec prevazidjena. Za vecinu ljudi VR headset je ipak "samo" periferija, potencijalno vrlo neudobna i nezgodna. Do sada predstavljeni headsetovi su lose pozicionirani, sto ce se vrlo brzo osetiti. Cak ni 450e nije zanemarljiva cena za PSVR, pasce i to ubrzo na 300, prodavati u primamljivim bundle-ovima koliko vec za bozic 2016.

Hype ce uciniti svoje, prvi kontigenti sa malim "tirazom" ce se razgrabiti kao i stanovi sa pogledom za Beograd na Vodi, ali nije u tome poenta.

Posmatraš sa strane hardvera. Naravno da Playstation VR ne može da se poredi sa konkurentima u smislu iskustva koje pruža, pošto će ekosistemi igara biti razdvojeni usled nesposobnosti PS4 da izađe na kraj sa zahtevnošću. Osim ako se tu nešto nije promenilo u poslednji par meseci, iskreno nisam pratio u poslednje vreme.

Epic dev je rekao da PC igre koje targetuju 970/980 mogu bez problema da se portuju na PS4 jer PC VR sistemi zahtevaju rendering u vecem framerate-u [za PS4 je dovoljno 1080p60].

90Hz osvežavanje se navodi kao minimum za PS VR, a to bi trebali postići nekim interlacingom materijala (lupetam) preko one side konzole.

Ne. 60fps je minimum, i te igre se upsampleuju na 120 pomocu reprojekcije. Native 90fps je opcija za one developere koji to zele. Processing Unit radi samo video splitting za HDTV i 3D audio. Sav rendering, ramerate upscaling [reprojection] i sl se radi direktno na PS4 konzoli.

Poslednja izmena:
Sigurno neće reći "znate šta, to sve slabo radi, ništa od toga, razdelićemo ekosistem". Mislim, takvih igara ima ~20. Sve je to lepo što se "može" napraviti, samo nešto ne verujem da će se napraviti.

Pogledaj bilo koji snimak PSVR gameplay-a sa sajmova. Sve igre/demoi ocigledno rade bez problema [eto i DC kojeg su optimizovali da radi u 60fps sa 3D renderingom]. 🙂 Plus sefovi PS-a su rekli da ce obratiti paznju da Cert pokriva vise stvari koje bi uticale na uzivanje VR contenta od strane korisnika [a framerate je tu jako bitan].

Anyhow, ko ne moze da doceka Uncharted 4, Sony je upravo najavio da ce ovog vikenda biti odrzan open MP test sa 3 mape [petak-nedelja]. Navalite, ja vec skidam client. 😀

Poslednja izmena:
Hvala za info, na UK psn-u je btw jer na mom EU nema.

Poslednja izmena:
Predstojeće 3.50 FW novine (do sada):

New Social Features

»Friend Online Notification – Want to know the moment your friends come online? With this update, you can, as we’ve added an option to be notified when members of your friends list sign on the network.

»Appear Offline – Sometimes you want to play a game or watch a movie without being bothered by friends. Now it’s easier to go incognito as we’ve added the option to appear offline. You can designate if you would like to appear offline when you log-in or at any time from your Profile or the Quick Menu.

»User Scheduled Event – Time for a play date! We’ve added the ability to schedule a future gameplay session with your friends on the system. When your event starts, users who registered for the event will automatically be added to a party so you can start playing right away.

»Play Together – This features allows all members of a Party to see what each person is playing so that you can easily join a friend’s game, or start a new game together.

Other New System Features

»Remote Play (PC/Mac) – We’re bringing PS4 Remote Play to Windows PC and Mac. This feature won’t be available to test in the beta, but you can look forward to it soon.

»Dailymotion – With this update, you’ll be able to live stream directly to Dailymotion on PS4. We’ll also support archiving live broadcasts, like we do for other streaming services.

Imam neke goste i kaze zena (ne moja, nego gosca):
"Sta vam je to crno kod televizora, ta crna ploca?", misleci pritom na PS4 😀
Priceless... :d

»Friend Online Notification – Want to know the moment your friends come online? With this update, you can, as we’ve added an option to be notified when members of your friends list sign on the network.

»Appear Offline – Sometimes you want to play a game or watch a movie without being bothered by friends. Now it’s easier to go incognito as we’ve added the option to appear offline. You can designate if you would like to appear offline when you log-in or at any time from your Profile or the Quick Menu.

Hvala k....

Odlicne novine.

Jos bolje, friends notifikacije mogu da se customizuju tako da ne iskacu bas za svakog usera.

Ja imam 150 i ovo mi bas puno znaci, a inace na njihovom sajtu postoji sekcija za predloge i sugestije i jos davno sam preporucio ovo, tako da drago mi je da su me poslusali.

(Mene i jos milion drugih :d )

A trazio sam i da uvedu one-time-only promenu PSN ID-a, zatim promenu adrese (pa i drzave), i da uvedu region Srbije, to sve se jos ceka :d

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi. Imam jedno pitanjce za vas, a pomoc bi mi i tekako dobrodosla.
Sestra mi za koji mesec dolazi iz SAD i planiram da joj narucim PS4.
E sad mene zanima da li ce on raditi na 220v? Npr da li mogu samo da zamenim naponski kabal sa ovim evropskim i da zavrsim pricu? Ili mora neki konvertor struje ili sta vec?
Na netu sam nasao sliku da navodno PS4 za americko trziste moze da radi i na 220v, ali ae mozda neko iz svog iskustva moze da mi kaze.
P.S. vec sam se malo upoznao sa PS4 bas zahvaljujuci autoru posta Rhisonicus.
Mozda je neko slicno pitanje do sada i postavio ovde, ali 580 strana ***! 😀
Hvala u napred momci! 😉

Ja imam američki i pročitao sam da se samo kupi novi kablić i da je to to, ali ja imam transofrmator, pa ga palim preko toga. Koliko vidim, nemaju ljudi problema sa time.

Moj PS4 (stara verzija) je iz USA i radi na 220V, samo nadji odgovarajuci kabal kod nas.

Zahvaljujem ljudi na brzim odgovorima. Nisam ja bio lenj, malo sam googlao i video da je PS4 napravljen da podrzava i 110v i 220. Nego ovako rekoh da proverim od ljudi iz prve ruke i sa slicnim slucajem.
Ne volim da se zezam sa transformatorom, samo bih kupio taj napnski kabal ovde ili eventualno bi iskoristio taj americki, gde bih na kraju stavio samo konverter za nasu uticnicu.
Zahvaljujem se u svakom slucaju. Ostaje da se strpim jos koji mesec, samo ne znam kako 😀
Poz!

PS3 i PS4 imaju univerzalni interni PSU, svaki model radi svuda u svetu. Samo se kabeli razlikuju jer se koriste u drukcijim uticnicama [mozes koristiti lokalni PS3 kabel, isti je].

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno