Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

ako je kvalitetan konektor odnosno prisan kontakt izmedju konektora medjusobno, verovatno ce 8 pinac izgurati bez frke.

problem nastaje kad ljudi neretko ne gurnu do kraja :D, shto bi se reklo, da shkljocne, ili pak loshiji kvalitet konektora ili pak razglavljeni oni ulazi za pinove, pa dolazi do varnichenja, pregrevanja... i toplljenja.
moj savet je uvek da se pipkaju i ti konektori (tj svi spojevi, i na adapterima ako se koriste, i na ulazima u napajanje ako su modualrni kablovi) kad se pokrene kopanje da se eventualno sprechi nastanak neke havarije.

pre par nedelja sam pakovao rig sa dve 295x2 koje imaju samo dva 8 pinca a navodno vuku 500w na defaultu...pa tom matematikom, 200w bi preko slota trebalo po komadu da vuku, shto je previshe za skoro svaku plochu,
otishla bi ploja sa dve te odavno u vechna lovishta (misilm pre svega na 24 pinski konektor 12v zicu), ali eto, shljaka vec par nedelja bez frke na p67 hydri, koja ima dodatni konektor molex za struju, nishta se ne pregreva, super radi....

elem, drugar mi je skrenuo paznju, ja nisam neshto gledao... razlika izmedju 6 pinca i 8 pinca je samo u dve mase (ona dva dodatna pina), oba konektora imaju po 3 12v zice...tako da....nisam elektronichar,
ali mi je malo nejasno zashto onda 6 pin navodno obezbedjuje 75w, a 8 pinac 150w?

kako god, ja sam odluchio da manje rizikujem i uzeo par komada msi 380 4gb, koje imaju kontrolu napona kao i 2 x 6 pina, kontam da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

edit
ako se malo progugla naci ce se da po nekom defaultu 6 pinac nema jedan 12v pin, ali da vecina proizvodjacha danas stavlja i njega u upotrebu, pa onda, lichno, ne vidim neku razliku izmedju takvog ful 6 pinca i 8 pinca, sem one dve mase

Poslednja izmena:
Pa kao sto paradigma rece sam kabal nema nikakvo ogranicenje, ali izlaz na kome je 8 pin moze da isporuci vise struje nego izlaz iz napajanja gdje je 6pin.

Sto se tice te gore R9 295 ja mislim da ona ne vuce 500w pogotovo ne na eth-u smio bi se opkladiti da ona ne povuce preko 400w samakroz 2 8pin-ca mozda ona da povuce i 500w ako napajanje izdrzi ali pre ce biti da povuce neki 330w i 75w daje joj slot tu je to oko 400w, da je skript pa ni tu ne vjerujem da ide na 500w.

ja nisam ni spominjao sam kabl kao ogranichenje, ali sigurno ce 3 zice/pina bolje podneti 200w npr nego li samo 2.
odnosno, jedna deblja zica ce se manje grejati i praviti manji otpor nego jedna tanja.

da li si siguran da smesh da se o'kladish za 295x2? :D
zao mi je da ti uzimam pare :p,
r9 295x2 ima default tdp od 500w i otprilike je tako na defaltu sve kad pustish heaven ili igru neku (cela gaming makina sa dva silverstona 1000w pre godinu i po kad sam sastavljao komshiji 4k gaming rig,
vukla je 1300w iz utichnice u testovima i to samo u 1080p), a kad se pusti eth to ide za jedno 10-15% gore...to naravno prichamo o potroshnji iz utichnice...a iz napajanja ~10% manje.

dve ove na -100mv i default taktovima sa najosnovnijim od ostatka riga, g530 cpu, 8 gb rama, ssd iz utichnice vuku 960w....za eth

Poslednja izmena:
Znaci stvarno vuku toliko, puno brate puno izgubio bi opkladu :p ako je 960w s ostatkom riga onda jedna vuce sigurno 450w- puno Koliko bgti daje R9 295 cisto info?

***, dve 290x na jednom pcb-u...to ti je to, ne moze manje....da su klokovi tipa 900-950mhz, i napon spushten, na ~1.05v npr, bilo bi to 400-450w

Momci, kako ste resavali onaj problem sa Vapor-x kartama kada se vent pali tek na nekim vecim obrtajima? Znam da je bilo price o tome ali ne mogu da iskopam i ne secam se najbolje.
Znam da uvek mogu da stavim neki drugi vent ali to ostavljam kao krajnje resenje. Kod mene je vent na naponskoj poceo da se pali tek na 57% i kad se upali posle sljaka normalno na bilo kojim obrtajima dok prvi sljaka najnormalnije.

Ja mislim da nema resenje Saj...
A jos ovo, voleo bih da vidim kolegu sa 6 karti na raidmaxu 1200 w.
Prvo ne moze da gura 6 karti a drugo ne postoji sansa zbog kablova povezati 6 karti.
Jedva kablovi dohvate 4 karte... a da nisu kao u sibici.

ja sam jednu takvu vaporku 7950 reklamirao i dobio dualx 280x, nisam se neshto bunio, prodao sam je ubrzo...drugaru su ja mislim dve sa istim problemom bile iz te ture, reklamirao tkdjer.

na raida 1200w bih lichno mooooozda stavio 6x 750ti i to je to...i to one sa 6 pincem, naravno :D

Poslednja izmena:
Nema sanse da nema resenja. Samo kad nadjem malo vremena rasturicu kartu i skarabudzicu nesto ;)
Pocela je karta danas da mi pravi probleme, cas radi drugi vent cas ne. Do sada nikada vent nije prekidao da sljaka jednom kad krene. Cujem odmah kad masina promeni zvuk. Nabudzicu nesto pa javljam sta sam uradio ;)

ja sam jednu takvu vaporku 7950 reklamirao i dobio dualx 280x, nisam se neshto bunio, prodao sam je ubrzo...drugaru su ja mislim dve sa istim problemom bile iz te ture, reklamirao tkdjer.

na raida 1200w bih lichno mooooozda stavio 6x 750ti i to je to...i to one sa 6 pincem, naravno :D

gura 3x380 na default i max. undervolt i 2x270x na 900/1400 razmislicu jos o sestoj karti nemoj da ga bas toliko potcenjujes. Pocinje da gubi efikasnost preko idealnog opterecenja i povecava se vise potrosnja nego sto bi trebalo kako se jos opterecuje. A ono za te mrcine dvoglave ne treba mnogo pameti imas na youtube corpus delicti oko 485W skript kroz plocu preko ekstendera bez molexa 6x750ti naravno radi se o Btc pro ploci kojoj drugoj. Karte su twin frozr msi gaming i nemaju 6pinac da ne bude zabune. https://www.youtube.com/watch?v=ou4URpboMP0

Poslednja izmena:
Nema sanse da nema resenja. Samo kad nadjem malo vremena rasturicu kartu i skarabudzicu nesto ;)
Pocela je karta danas da mi pravi probleme, cas radi drugi vent cas ne. Do sada nikada vent nije prekidao da sljaka jednom kad krene. Cujem odmah kad masina promeni zvuk. Nabudzicu nesto pa javljam sta sam uradio ;)

jedino da editujes bios i smanjis temp kad se ukljucuje taj vent

kako god, ja sam odluchio da manje rizikujem i uzeo par komada msi 380 4gb, koje imaju kontrolu napona kao i 2 x 6 pina, kontam da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Delimičnu ili potpunu kontrolu napona? Crno-bela ili crno-crvena verzija karte?

@saj
ako nije vishe u garanciji, onda vidi na aliju ima li original da se naruchi, eventualno skini ceo plastichni oklop sa ventovima i skarabudzi neke dve devetke ventove vezicama i teraj tako.
eventualno u neki servis odneti, mozda moze da se popravi, ili juriti ovde na oglasima neku neispravnu ali sa ispravnim kulerom celim.

@shaolin
pro btc plojka je pravljena za to, ja sam mislio na neke druge, koje nisu.
ne znam da li se neko seca mog mega gremlina sa 6 x 290 rigom i 2 x v1000?
kada sam zaboravio da sekundarni v1000 utaknem u struju i jedina veza izmedju oba napajanja je bio molex sekundarnog v1000 uboden u plochu iznad prvog pcie slota
i kad je struja preko tog jednog molexa odnosno ploche primala struju za cele 3 x 290 (600w) nakachene na to sekundarno napajanje :D
i naravno pochela da se topi ta jedna 12v zica na modularnom kablu...sreca na vreme primetih, bez havarija sam proshao, plochi i konektorima nishta nije bilo, i kabl taj je funkcionalan i dalje....ali to je pro btc....
druge plojke bi se verovatno istopile...takodjer, najneverovatnije je da je to radilo i kopalo tih 10 min...sve sa jednim v1000....1300w iz utichnice... najjache napajanje ikada.

po meni je raidmax lesh kvalitet i kraj priche, tebi se mozda zalomio ok primerak...sad ce mozda da me bombarduju oni koji imaju vishe komada, ali kad sam video slike otvorenog raida
kako je loshe uradjen unutra, pa ne bih HD5450 stavio na njega :D

meni za 3.5 godina kopanja nije crklo ni jedno napajanje (da kucnem u drvo i da ne izbaksuziram sad :D), a uzimao sam samo i iskjuchivo najkvalitetnije.

@jordan
crno-crvene....+ - 100mv slajder

Poslednja izmena:
@demios govoris o Cm V1000 napajanju? aj isprobaj te MSI GAming 380 pa mi javi cini mi se da cu i ja ici na 4xR9380 bas te MSI Gaming i V1000 napajanje nek ima rezerve :D

da, coolermaster v1000.. seasonic unutra.

sutra/prekosutra budzim, pa javljam.

Hocu recu ti od koga sam nabavio ima jos mislim 17 komada :D

20 cjenio spuatio na 17, ako kupis vise komada dace ih mislim po 15.

koliko je gpu-z pouzdan sto se citanja voltaza tice ?
uzeo sam pre par dana 280x tri-x gpu-z pokazivao 1150/1600 0.875mv nemoguce da radi na tim klokovima sa tako niskom voltazom
sacuvao fabricki bios koji kaze ovako
Pogledajte prilog 193784

prilikom pokusavaja da smanjim taktove i voltazu svaka opcija je bila bezuspesna 1000/1250(1500) 950mv,1000mv,1050mv,1100mv
cim pipnem deo vezan za voltazu prica se zavrsi posle flesovanja biosa sa tim da karta radi ovako

Pogledajte prilog 193785

jedino sto sam uspeo da uradim je to da ne diram voltaze u odnosu na fabricke a da spustim klokove od 1150/1600 na 1000/1500

u svakom od biosa koji sam flesovao vrednost koja se iscitava iz gpu-z je 0.875mv ma koliku voltazu da stavim u bios i flesujem ga

sad je prica ovakva
Pogledajte prilog 193790

takodje i asusi mi rade na 1000/1500 1000mw ukupan ucinak sa 5 kartica 113-115mh
gpuz pokazuje za asuse 0.950-0.960mv sa biosom flesovanim na 1000mw sto je ok
al mi safirko nikako nije jasan ili on ili gpu-z

Poslednja izmena:

Dolazi u utorak Cm V1000, a ovaj ce cros da padne za drugi rig vjerovatno 4x380 ili 380x samo mi se nitro nesto svidja one gige nesto ne mirisem tj. gigabyte i amd karte nesto mi se to nikad nije svidjalo, asus standardno skuplji, msi nema 380X vidicemo moram prelomit....

@pmfrulez to sto kaze bios je tacno 1.256v i 1150mhz taktovi to je tacno, ti 0.875 i 1150mhz nema sanse znas i sam. A sad cim si flesovao biose tu se vise tesko sta moze odgonetnuti :D samo nek kopa bjezi okanije se :)

Nazad
Vrh Dno