Šta je novo?

Zagusenje Internet Veze Izmedju 18h-23h

davlab

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2007
Poena
320
U celoj srbiji dolazi do opadanja protoka interneta izmedju 18h i 23h skoro kod svih provajdera a narocito vikendom. Kod mene licno na sbb-u sa 97mbps padne na 30mbps ali nema pucanja linije, isto se desava i kod dosta ljudi u celoj srbiji. Takodje sam upoznat sa par slucajeva i kod telekoma da u tom vremenskom periodu paketi od 10mbps padnu chak na 2mbps, a kod kopernikusa je izgleda najgora situacija kod njih opsti kolaps, ne samo da opada protok vec dolazi i do stalnog pucanja linije. Da li mozda neko zna sta se desava sa internetom u Srbiji? Sve je pocelo krajem prosle godine a od januara 2016god je postalo ozbiljan problem.
Neka se jave svi koji imaju slican problem, kog provajdera koriste i lokaciju. Takodje neka se jave i oni koji ovaj problem nemaju ili imaju neku bitnu informaciju. Hvala.

Nisam primetio da se to dešava kod mene na Telekom VDSL-u 50/2. Preključe sam baš u tom periodu skidao 72 GB torrent brzinom 4.9 MB/s (~39 Mbps, toliko sam stavio limit na komp) dok su istovremeno matorci koristili D3i...

Baš ću danas da obratim pažnju tj uradim par speedtest-ova.

Kod mene to nije slucaj. Uvek imam punu brzinu a najcesce i koristim DL u to vreme, od 17h pa na dalje. Nisam primetio nikakvo opadanje brzine u realnom vremenu a navika je da makar jednom dnevno kliknem na speedtest...

Pozdrav!

Nisam primetio da se to dešava kod mene na Telekom VDSL-u 50/2. Preključe sam baš u tom periodu skidao 72 GB torrent brzinom 4.9 MB/s (~39 Mbps, toliko sam stavio limit na komp) dok su istovremeno matorci koristili D3i...

Baš ću danas da obratim pažnju tj uradim par speedtest-ova.

napisi lokaciju kako bi znali gde se desavaju problemi a gde ne, sto se vishe javimo lakse cemo skrenuti paznju operaterima.

Kod mene to nije slucaj. Uvek imam punu brzinu a najcesce i koristim DL u to vreme, od 17h pa na dalje. Nisam primetio nikakvo opadanje brzine u realnom vremenu a navika je da makar jednom dnevno kliknem na speedtest...

Pozdrav!

kod kog si operatera i koja lokacija?

Poslednja izmena:
Ne primecujem pad protoka ali je velika razlika u lagu u multiplejer igrama.

Ne primecujem pad protoka ali je velika razlika u lagu u multiplejer igrama.

Potpisujem, od pocetka februara je primetno veci ping, a zadnjih 5 dana cak imam i sitne prekide :( Ne pukne igra, ali i ona ima "waiting for players" na vrlo kratko. I YT sam primetio da mi ponekad zeza :(
Ovo je prvi pravi problem koji sam primetio na VDSLu :( (sve tri lampice svetle, i wifi mreza izmedju uredjaja radi bez problema)

Agregacija...
Nista cudno za kvalitet linkova i opremu koja se koristi kod nas.
Mala ulaganja, a trka za korisnicima sa paketima velikih brzina koje oprema ne moze da 'izgura' na kvalitetan nacin.

Ja na vdsl net 50 paketu nemam nikakve padove brzine ali povremeno u tom periodu osetim lag dok igram Planetside 2, nista strasno ali se oseti. Osim toga veza radi perfektno.

Ja na IKOM-u 50/2 ovo do sada nisam primetio ali cu obratiti paznju ubuduce.

Ja na vdsl net 50 paketu nemam nikakve padove brzine ali povremeno u tom periodu osetim lag dok igram Planetside 2, nista strasno ali se oseti. Osim toga veza radi perfektno.
Da dodam da i kod mene nema pada brzine, vec samo prekida u igrama, i generalno slabiji ping.

Nesto spremaju cim je kod vise operatera :(

Kod sbb-a to primecujem jedino kad su praznici/neradni dani, inace ne.

Ja na IKOM-u 50/2 ovo do sada nisam primetio ali cu obratiti paznju ubuduce.

Isto kod IKOMa, paket 75/2, nikad, a ni poslednjih par meseci nemam nikakvih problema ni pad DL/UL, a ni povisen ping u igrama. Isto tvrdim i za SBB na drugoj lokaciji, paket Duo gold.

@davlaba, ti kad imas informacija u vezi svih operatera u Srbiji i u svakom mestu, zasto onda nas pitas i trazis nekakve dokaze od nas forumasa? Postavi ti te dokaze da svima pada bandwidth u ovom vremenskom intervalu.

Poslednja izmena:
Isto kod IKOMa, paket 75/2, nikad, a ni poslednjih par meseci nemam nikakvih problema ni pad DL/UL, a ni povisen ping u igrama. Isto tvrdim i za SBB na drugoj lokaciji, paket Duo gold.

@davlaba, ti kad imas informacija u vezi svih operatera u Srbiji i u svakom mestu, zasto onda nas pitas i trazis nekakve dokaze od nas forumasa? Postavi ti te dokaze da svima pada bandwidth u ovom vremenskom intervalu.

ping je ok, zelim da vidim koliko je ovo rasprostranjen problem, uglavnom informacije dobijam od ljudi koji su na terenu i rade za pomenute provajdere. Imate temu o kds kopernikus digitalna tamo je vec potpuni raspad interneta skoro u celoj srbiji. Sto se sbb-a tiche od njihovih servisera sam saznao da sbb ima probleme u dosta gradova i da je pre 7-10 dana u KG bio sastanak direktora svih poslovnica u srbiji kako bi resili ovaj problem.
Od servisera kopernikusa sam saznao da imaju problem sa telekomovom optikom i da nedobijaju dovoljan protok da pokriju sve korisnike a da je vikendom prakticno neupotrebljiv. Takodje iz vishe gradova mi je potvrdjeno da telekomov adsl u ovo vreme na pojedinim lokacijama dosta obara protok. Inache veceras je malo bolja situacija i protok je opao samo za 30%

Poslednja izmena:
Ok, zeleo sam da znam kako je to problem na teritoriji cele Srbije i ti imas takve informacije. Ja od nikoga nisam cuo da ima takav problem, a u pitanju je Beograd ako ti to nesto znaci. Imam backup liniju na mts ADSLu, ni tu nema nikakvih problema osim ping-a, ali o tome su neki clanovi vec pisali.

Meni je brzina ista kao i jutros http://beta.speedtest.net/result/5094552498 s' tim sto su sada "na vezi" i dva laptopa i jedan tablet (komsinica dosla...) i 4 telefona.

@davlab - Malo je neozbiljno to sto navodis jer su sve to redovna desavanja u zemlji, nista tu nema cudno. Neozbiljno u smislu prve poruke koja otvara temu gde se navodi navodan problem na nivou Srbije...

Pozdrav!

Na boxu 4 sam kod mts-a, nisam primetio taj problem zagušenja. Na telefonu wifi 8.85Mbps, komp mi je trenutno njanjav kako okreneš (daj šta daš) jer je rezervna varijanta, , mada i na njemu pokazuje 8.65Mbps, rade mi trenutno oba tv-a, dete na laptopu, tašta na telefonu čagara neke igrice...

Imam ogromne probleme sa internetom od kraja prošle godine, Kopernikus je u pitanju, evo večeras je kod mene internet neupotrebljiv, 90% stranica ne može da otvori, a ono što otvori to traje veoma dugo, problem je izraženiji vikendom i popodne. Nekoliko puta sam morao da zovem korisnički centar u Beogradu, pošto ovde kažu da nije do njih. Dugo sam korisnik Kopernikusovog interneta, ovo nikad nije bilo. Potvrđujem sve što je davlab napisao.

Mozda u vezi Kopernikus-a. Ali to je problem Kopernikus-a a ne na nivou Srbije - a to je @davlab potencirao kao nesto generalno sto je netacno i potpuno pogresno sirenje dezinformacija.

Pozdrav!

kopernikus u zadnjih nekoliko dana sranj3, izgleda da cita neko postove pa sad imam ful protok (placam 20MB)

SBB od uvođenja UNIFI mreže, osetni pad protoka, od standardnih 50 mb/s do dnevnih 30-38-9, zavisi od satnice, ali najčešće od 17-23. Zvao, kumio, molio, ali ne vredi, čim istekne ugovor bežim od njih, ali i ne samo zbog toga.

Jel na kablu ili preko wifi ?

od kad sam poceo da citam ovu temu pukao mi telekom adsl 10 puta (ovo vece)... :D

Ja sam korisnik Jotel-a u Niškoj Banji. Koristim i SBB D3i uslugu i primetio sam otežan pristup njihovim serverima u večernjim časovima. Speedtest je u to vreme lošiji prema svim serverima, ali je najgori prema Speedtest serveru SBB-a, što mi uzrokuje probleme u radu D3i uređaja u večernjim časovima.

Nazad
Vrh Dno