Šta je novo?

Nemacka i madjarski pasos/drzavljanstvo (zivot i rad u Nemackoj sa EU pasosem)

Meni bi gore bilo da mi deca gladuju nego da kopam kanal u Nemačkoj. Ako će neko zbog svog ponosa da ostane u Srbiji i da ugrožava budućnost (i sadašnjost) svoje dece... Nemam reči.

Dobri ekonomisti imaju i te kako prođu. Filolozi takođe, drug mi je ovde završio germanistiku, otišao u Nemačku i tamo uči male Kineze, Japance i ostale nemački. Evo, ja bih vrlo lako mogao da odem negde da vozim kamion, stravično težak posao, ali pre bih to radio nego sedeo kući i kukao kako nemam posla.

Jedna od značajnijih prednosti EU je što nisi građanin drugog reda ako nisi u partiji. Ako ti treba zdravstvena pomoć, dobićeš je. Ako ti treba kredit, dobićeš ga i bez krvne grupe pokojne strine teča-Milosava. Ne možeš u spa centru da vidiš savetnika ministra kako se grli sa dilerima droge. Uređeno društvo.

Duke, je sve objasnio što se tiče plate i zarade ovde, sve zavisi od firme do firme koliko će da plate satnica za isti posao. Dobra firma daje dosta da kažem dodataka na radne sate kako kad se radi druga smena od 19h do 22h i ko samovoljno se upiše da radi subotom 5,5h dobijes još 50%,bar je tako u firmi gde ja radim. Znaci svaba ceni tačnost, odgovornost, rad i trud, i naravno da znas odlično jezik, tu već niko neće problema da ima za sebe, da i šefovi me ne jure na poslu, dodjem na posao i znas sta treba da radiš, radi kako treba i imas svoju slobodu na poslu gde ti niko neće nad glavom da stoji.
Neko je pomenuo kako zdravstveno u FR ne plaća naočare, evo moje iskustvo, i ovde zdravstveno ne plaća naočare, svake naočare sam morao sve sam da platim.
Takodje je neko vec napisao kako je ovde sve skuplje, uopšte se ne bih složio, skuplje su cigare i hleb, ostale namirnice za potrebu svakog domaćinstvo, verujte mi vise kupim ovde za 100e nego kod nas u Ns, od hrane pića itd itd...
Da ne bude zabune i da svi misle kako ovde svi mnogo zarađuju, ne i ne, uopšte nije tako, svako ko se potrudi sam za sebe da uspe da udje u dobru firmu, rešio je veliki korak napred, a na žalost dosta naših ide radi sve i svašta, jer imaju slabo znanje nemačkog jezika a i ne biraju posao, naravno imaju svoje razloge zašto i zbog čega, ne podcenjujem ni takve ljude.
Ne kazem da je ovde život bajan i sjajan, ali je bar država uredjena zakonom, i zakon ama baš vazi za sve, nema pardona, i to svi poštuju i svako gleda u svoje dvorište a ne u tudje kao kod nas, na žalost većinom
Što se tiče stana, za sad živim u manjem stanu od 40kv, cena uopste nije velik, u centru mesta gde živim, planiram da nadjem veći stan, jer sam se oženio, a uskoro mi i žena dolazi. Što se auta tiče, imam opel vectra b karavan 99god, i sasvim zadovoljan još uvek sa tim autom, mada planiram promeniti auto nesto novije, normalan sam i skroman čovek, živim za sebe ovde i ovde da ulozim u svoj život, a ne da živim ovde kao bednik a da u srb imam vilu itd itd... Meni treba život tamo gde i živim, a to je ovde u nemačkoj, pre cu kupiti ovde stan ili kuću nego praviti kuću u srb,to je moje mišljenje i moj život, da neko ne shvati pogrešno da se nešto duvaj ovde ili ponizavam drugačije mišljenje, svako zna šta želi od svog života, bar bi trebao da zna :)

Poslednja izmena:
Sta ce da rade diplomirani ekonomisti, menadzeri, politikolozi, arheolozi, filolozi, psiholozi i ostali koji su zavrsili neki durstveni fakultet. Izuzetno ste nerealni i snishodljivi. Eto @Duke otisao u Nemacku i radi kao KV radnik..ne znam za ivketa i mitra. I sta sad neko ko je studirao ovde da ide tamo i pere noge Nemcima i Austrijancima, jer logicno, sta ce im neki psiholog, pravnik, ekonomista...

Tamo se sa istim problemom suocavaju i "domaci" (nemacki) politikolozi, menadzeri i ostali "drustvenjaci". Ko im je kriv sto nisu izabrali "dobro" zanimanje?

Ovo nije bio sarkazam.

Tamo se sa istim problemom suocavaju i "domaci" (nemacki) politikolozi, menadzeri i ostali "drustvenjaci". Ko im je kriv sto nisu izabrali "dobro" zanimanje?

Ovo nije bio sarkazam.

Dobro zanimanje..nadam se da svarno nisi sarkastican. Pa ne moze, niti je svako stvoren da bude matematicar, hemicar, biolog, inzenjer. Sta bi ti, da teras nekog pod prisilom da zavrsi Masinski jer je eto to "dobro zanimanje". Ovo razmisljajne je pogresno na mnogo nivoa.

Meni bi gore bilo da mi deca gladuju nego da kopam kanal u Nemačkoj. Ako će neko zbog svog ponosa da ostane u Srbiji i da ugrožava budućnost (i sadašnjost) svoje dece... Nemam reči.

Dobri ekonomisti imaju i te kako prođu. Filolozi takođe, drug mi je ovde završio germanistiku, otišao u Nemačku i tamo uči male Kineze, Japance i ostale nemački. Evo, ja bih vrlo lako mogao da odem negde da vozim kamion, stravično težak posao, ali pre bih to radio nego sedeo kući i kukao kako nemam posla.

Jedna od značajnijih prednosti EU je što nisi građanin drugog reda ako nisi u partiji. Ako ti treba zdravstvena pomoć, dobićeš je. Ako ti treba kredit, dobićeš ga i bez krvne grupe pokojne strine teča-Milosava. Ne možeš u spa centru da vidiš savetnika ministra kako se grli sa dilerima droge. Uređeno društvo.

Ti nemoj da pravis decu ako ce da gladuju,prosto i jednostavno. Nikada necu razumeti ljude koji se bune kako im je lose i kako ne mogu da nahrane svoju petoclanu porodicu. Moje pitanje je: "Zasto si pravio troje dece, ako si unapred znao i znas da nemas dovoljno materijalnih sredstava da im obezbedis kvalitetan zivot?"

Na Beogradskom univerzitetu ima oko 80000 studenata. Ako je i 5% dobrih, to je 4000 ljudi. Ne mislis valjda da i oni, a i ovih preostalih 76000 treba da se prijave za Madjarsko drzavljanstvo?

Dobro zanimanje..nadam se da svarno nisi sarkastican. Pa ne moze, niti je svako stvoren da bude matematicar, hemicar, biolog, inzenjer. Sta bi ti, da teras nekog pod prisilom da zavrsi Masinski jer je eto to "dobro zanimanje". Ovo razmisljajne je pogresno na mnogo nivoa.

Trziste rada diktira potrebe za zanimanjima, i gotovo sve prirodne nauke su na ceni jer donose novostvorenu vrednost drustvu, za razliku od menadzera, gender studies-a, istoricara umetnosti i ostalih. Ja zavrsavam elektrotehniku a burazer mi je zavrsio reziju na FDU, sa zenom je otisao u USA gde je ona dobila posao kao istrazivac (da ima doktorat) na Ohio state a on i dalje trazi sljaku u struci.

Tacno je da nemoze svako da bude inzinjer/matematicar/biolog/programer, ali je jos tacnije da nisu svi za fakultet, pogotovu oni koji zavrsavaju privatne fakseve ili marginalne stvari poput sumarstva/rudarstva i ostalog cisto da bi sutra imali fakultet. Takvi posle najvise kukaju kako nema posla, i svi su im drugi krivi za sudbinu koja ih je snasla.

Najbitnija stvar je da si pametan i zdrav,a to sta si zavrsio je uglavnom u drugom planu.. Milion primera gde su ljudi bez diplome prosli mnogo bolje od onih sa diplomom i obrnuto.

Poslednja izmena:
Pa i u Beogradu ti je garaža u centru 60-100 evra.

Ne živim u centru, tamo je još mnogo gore. Skoro cela Atina muku muči sa parkiranjem, jedino da se preselim negde u predgrađa, bogu iza nogu gde nikoga ne poznajem. Možda bi i vredelo uraditi tako nešto i po cenu veće kirije preseliti se na sever blizu posla i rešiti se dva i po sata u prevozu dnevno (standardno za Atinu), ali ako firma promeni lokaciju ili ti promeniš posao, eto još većeg problema. Ovaj grad je super da se poseti, ali je totalno ****** za život, čak i ako imaš dobre prihode. Da bi imao stvari koje većina drugde uzima zdravo za gotovo, treba da budeš milioner. Al šta ću, sedim gde sam i čekam da se završi procedura za državljanstvo. Dok ga dobijem, već će nas izbaciti iz Šengena i opet patka.

Trziste rada diktira potrebe za zanimanjima, i gotovo sve prirodne nauke su na ceni jer donose novostvorenu vrednost drustvu, za razliku od menadzera, gender studies-a, istoricara umetnosti i ostalih. Ja zavrsavam elektrotehniku a burazer mi je zavrsio reziju na FDU, sa zenom je otisao u USA gde je ona dobila posao kao istrazivac (da ima doktorat) na Ohio state a on i dalje trazi sljaku u struci.

Tacno je da nemoze svako da bude inzinjer/matematicar/biolog/programer, ali je jos tacnije da nisu svi za fakultet, pogotovu oni koji zavrsavaju privatne fakseve ili marginalne stvari poput sumarstva/rudarstva i ostalog cisto da bi sutra imali fakultet. Takvi posle najvise kukaju kako nema posla, i svi su im drugi krivi za sudbinu koja ih je snasla.

Pa dobro onda najbolje ukinuti sve te drustvene fakultete i ostaviti samo prirodne i onda taj neko i da hoce ne moze ih upisati vec samo ove inzenjerske/naucne.

A kukaju jer su zavrsili fakultet. Ako ne postoji potreba za tim zanimanjem onda treba ukinuti taj fakultet, jel tako? Onda svi da budemo inzinjeri i naucnici ili da cistimo septicke jame, jel da?

Na Beogradskom univerzitetu ima oko 80000 studenata. Ako je i 5% dobrih, to je 4000 ljudi. Ne mislis valjda da i oni, a i ovih preostalih 76000 treba da se prijave za Madjarsko drzavljanstvo?

Ovo je dobro pitanje. Kod nas ima više studenata od realne potrebe za tim profilima, a to je ostalo od ranijih dana kada se tako kupovao socijalni mir, "bolje dete da studira nego da se bavi kriminalom u vreme nemaštine". Na žalost, sad ti koji nisu išli za tom floskulom upravljaju ovom državom.

Najbitnija stvar je da si pametan i zdrav,a to sta si zavrsio je uglavnom u drugom planu.. Milion primera gde su ljudi bez diplome prosli mnogo bolje od onih sa diplomom i obrnuto.

Upravo, u danasnje vreme se smatra da si niko i nista ako nisi zavrsio faks, umesto da se ceni svako zanimanje koje znas da radis, kao naprimer automehanicar, elektricar, vodoinstalater, pekar, stolar i sl.

Pa dobro onda najbolje ukinuti sve te drustvene fakultete i ostaviti samo prirodne i onda taj neko i da hoce ne moze ih upisati vec samo ove inzenjerske/naucne.

A kukaju jer su zavrsili fakultet. Ako ne postoji potreba za tim zanimanjem onda treba ukinuti taj fakultet, jel tako? Onda svi da budemo inzinjeri i naucnici ili da cistimo septicke jame, jel da?

Da, moj brat kada je zavrsio master rezije na FDU njih 10 je bilo na tom smeru. Sta ce Srbiji 10 rezisera svake godine? Sta ce nam masa menadzera/pravnika/ekonomista/glumaca/prevodilaca engleskog/revizora i ostalih? Ne treba ukinuti te smerove ali ih treba drasticno smanjiti.

Nije meni toliko loše, niti još uvek imam decu. Ali složićeš se da postoje oni koji su pristojno živeli od svog rada, a koji su od kada se sve okrenulo u ovoj državi ostali bez posla i jedva mogu da prežive. Uzmi ljude iz Galenike, farmaceuti, radili u struci, istraživači, dobre plate. Tamo ode sve do đavola, ostadoše bez posla pa sad rade u trafikama ljudi. A alternativa u Srbiji skoro da ne postoji za njih. A nije ni samo stvar u tome sa dete ima šta da jede. Dete treba da odraste u normalnom društvu, da ne gleda tuče huligana po školama, da ne gleda kako je "normalno" da ti razbiju auto u Hrvatskoj, kako treba šutirati Cigane...

Da li smatrate da je normalno što se svake godine upisuje po 500 (ili koliko već) ljudi na medicinski fakultet? Kad toliko imamo nezaposlenih lekara? I šta oni ljudi da rade? Sa 18 godina kao znaš kakva je ekonomska situacija u državi, da li će biti posla za 5 ili 10 godina za tebe, da li ćeš moći da živiš normalno? Postoji neko ko je plaćen da o tome razmišlja, i to plaćen od poreza koji građani plaćaju. Nisam komunista da mislim da svako ko završi školu treba da dobije odgovarajući posao, ali treba da postoji poštena šansa za sve, a kod nas toga nema nažalost.

Da se razumemo, ne potenciram ja priču oko mađarskog državljanstva, da treba svi da ga uzmemo i bežimo, samo kažem da razumem ljude koji to urade i to iskoriste za svoj boljitak. Meni to uopšte ne predstavlja "izdaju". Odeš negde, lepo živiš, nisi na teretu svojoj državi, neke pare pošalješ ovamo i svi srećni. Nego smo mi ovde svi vezani za svoj dom, prilično neopravdano po meni. U Americi decu iseljavaju iz kuće kad napune 18 godina, pali u drugu državu na koledž, traži posao. Oni pređu 3000km za poslom, nama teško da se preselimo u susedni grad.

Postoje osnovna ljudska prava, među njima je i pravo na rad, a to pravo treba da ti obezbedi država, zapravo da stvori atmosferu u kojoj će svako moći da pronađe posao koji omogućava čoveku da preživi, prehrani porodicu, ne bude maltretiran za to vreme.

Upravo, u danasnje vreme se smatra da si niko i nista ako nisi zavrsio faks, umesto da se ceni svako zanimanje koje znas da radis, kao naprimer automehanicar, elektricar, vodoinstalater, pekar, stolar i sl.

Ako ja sa tim automehanicarom mogu da pricam o istoriji anticke Grcke, stem celijama i procesu nastanka nafte ja cu ga ceniti kao obrazovanog i pametnog coveka, a ne kao automehanicara. Mozda nisi primetio, ali ljudi se generalno druze sa pametnijima od sebe, retko sa glupljim. A pametni su u velikoj vecini fakultetski obrazovani. Kazem u vecini. Ja sa prosecnim vodoinstalaterom nemam bas ni o cemu da pricam osim o profilima cevi, Grand paradi, farmi i parovima. To me niti zanima niti povecava moje znanje. Sa biologom tek imam o gomili stvari da pricam jer me to zanima npr. Zato se vise ceni fakultet od pukog zanata.

Da, moj brat kada je zavrsio master rezije na FDU njih 10 je bilo na tom smeru. Sta ce Srbiji 10 rezisera svake godine? Sta ce nam masa menadzera/pravnika/ekonomista/glumaca/prevodilaca engleskog/revizora i ostalih? Ne treba ukinuti te smerove ali ih treba drasticno smanjiti.

Tvoj brat je zavrsio ono sto je voleo i zeleo. Ja vise cenim takve ljude od konformista, koji nemaju svoje "ja", pa ni filozofski pogled na zivot, jer uglavnom zivite sa materijom na umu, bez razmisljanja sta je to zivot uopste i kako ga kvalitetno treba ziveti, jer je samo jedan.

Nije meni toliko loše, niti još uvek imam decu. Ali složićeš se da postoje oni koji su pristojno živeli od svog rada, a koji su od kada se sve okrenulo u ovoj državi ostali bez posla i jedva mogu da prežive. Uzmi ljude iz Galenike, farmaceuti, radili u struci, istraživači, dobre plate. Tamo ode sve do đavola, ostadoše bez posla pa sad rade u trafikama ljudi. A alternativa u Srbiji skoro da ne postoji za njih. A nije ni samo stvar u tome sa dete ima šta da jede. Dete treba da odraste u normalnom društvu, da ne gleda tuče huligana po školama, da ne gleda kako je "normalno" da ti razbiju auto u Hrvatskoj, kako treba šutirati Cigane...

Da li smatrate da je normalno što se svake godine upisuje po 500 (ili koliko već) ljudi na medicinski fakultet? Kad toliko imamo nezaposlenih lekara? I šta oni ljudi da rade? Sa 18 godina kao znaš kakva je ekonomska situacija u državi, da li će biti posla za 5 ili 10 godina za tebe, da li ćeš moći da živiš normalno? Postoji neko ko je plaćen da o tome razmišlja, i to plaćen od poreza koji građani plaćaju. Nisam komunista da mislim da svako ko završi školu treba da dobije odgovarajući posao, ali treba da postoji poštena šansa za sve, a kod nas toga nema nažalost.

Da se razumemo, ne potenciram ja priču oko mađarskog državljanstva, da treba svi da ga uzmemo i bežimo, samo kažem da razumem ljude koji to urade i to iskoriste za svoj boljitak. Meni to uopšte ne predstavlja "izdaju". Odeš negde, lepo živiš, nisi na teretu svojoj državi, neke pare pošalješ ovamo i svi srećni. Nego smo mi ovde svi vezani za svoj dom, prilično neopravdano po meni. U Americi decu iseljavaju iz kuće kad napune 18 godina, pali u drugu državu na koledž, traži posao. Oni pređu 3000km za poslom, nama teško da se preselimo u susedni grad.

Postoje osnovna ljudska prava, među njima je i pravo na rad, a to pravo treba da ti obezbedi država, zapravo da stvori atmosferu u kojoj će svako moći da pronađe posao koji omogućava čoveku da preživi, prehrani porodicu, ne bude maltretiran za to vreme.

U pravu si..vezani smo. Pa svako je vezan za mesto rodjenja. Prvenstveno u socio-psiholoskom smislu i vezama koje ostvari u najranijem detinjstvu. Sa druge strane odlazak u nepoznato je uvek problem normalnom coveku.

U Americi je takav sistem jos od osnivanja i on je normalan za njihovo podneblje. Kod nas to jednostavno nije slucaj, mada i ako bi zazivelo podrazumeva stabilnu ekonomsku situaciju gde bi ta mlada osoba mogla da nadje posao kako bi sebe izdrzavala i svoje studije. Mada evo sad novog statistickog podatka da je u Americi u proseku student zaduzen kreditima za studiranje u iznosu oko 400.000$.

Ako ja sa tim automehanicarom mogu da pricam o istoriji anticke Grcke, stem celijama i procesu nastanka nafte ja cu ga ceniti kao obrazovanog i pametnog coveka, a ne kao automehanicara. Mozda nisi primetio, ali ljudi se generalno druze sa pametnijima od sebe, retko sa glupljim. A pametni su u velikoj vecini fakultetski obrazovani. Kazem u vecini. Ja sa prosecnim vodoinstalaterom nemam bas ni o cemu da pricam osim o profilima cevi, Grand paradi, farmi i parovima. To me niti zanima niti povecava moje znanje. Sa biologom tek imam o gomili stvari da pricam jer me to zanima npr. Zato se vise ceni fakultet od pukog zanata.

Lepo receno, ALI, poznajem takodje podjednak broj fakultetski obrazovanih, i to ne gradjevinskih inzinjera koji racunaju statiku, nego onih sa filozofskog ili FDU koji pricaju o masonima, svetom trojstvu, HAARP-u i ostalim sranjima od kojih mi se povraca, tako da to sto je neko zavrsio fakultet ne znaci da je taj pametan ili kulturan/obrazovan. Ja znam par drugara koji rade grejanje po kucama, koji su za veliku vecinu onih "kulturnih" sa drustvenih fakulteta intelektualci, oni su na vreme ukapirali da od prazne price nema nista, krenuli sa rodjacima da rade grejanje i polako ali sigurno sebi obezbedjuju zanat i egzistenciju a ne kukaju kako im je celo drustvo krivo jer zaboga sa diplomom istoricara umetnosti nemaju gde da rade.

Tvoj brat je zavrsio ono sto je voleo i zeleo. Ja vise cenim takve ljude od konformista, koji nemaju svoje "ja", pa ni filozofski pogled na zivot, jer uglavnom zivite sa materijom na umu, bez razmisljanja sta je to zivot uopste i kako ga kvalitetno treba ziveti, jer je samo jedan.

Da, on je zavrsio to sto je voleo i hteo, cak je snimio i najbolji diplomski film oko koga sam mu i ja pomagao, i sta na kraju ima od toga? Da radi za minimum wage u meku, al dobro on nije konformista jer tako?

Meni je cale elektronicar/serviser i to je zanimanje koje ja volim jos od kad sam bio klinac, poceo sam da se majem sa kompjuterima i hardverom jos u osnovnoj skoli, sad zavrsavam faks a vec radim u struci za calovu firmu programiranje PLC-a, mikrokontrolera, sevis na terenu, cak i PC programiranje za usko specijalizovane stvari. Ja sam konformista i samo mi je materija na umu jer tako? Ili mozda nisam jer sam masu para trosio na putovanja a ne na najnoviji ajfon i sl., kad odem u BG idem u pozoriste, muzeje, sa drugaricom sam isao koncerte filharmonije.

Ukratko hocu da kazem i ponovim, ne mora da znaci da je neko ko je zavrsio fakultet, pogotovu drustveni, pametan/obrazovan/kulturan, ima onih koji jesu, ali nisu velika vecina.

EDIT:
PS
Prosecan student loan u americi je 28K dolara.

Pa ne meri se pamet i inteligencija po poznavanju grcke istorije ili po verovanju u harp masone i cuda.. Inteligencija se ogleda u tome da osoba zna kada sta i koliko da kaze i kada da cuti. Npr milion primera glupih ljudi na sahranama koji zbijaju fore kao da su u kafani.. Po takvim sitnim detaljima se vidi ko je duduk a ko pametna i inteligentna osoba

Poslednja izmena:

Odlično rečeno. Nije ni meni život u inostranstvu uvek bio bajan, ali nema poređenja sa onim kako sam živeo pre. Čovek MORA da bude u stanju svoj lebac da jede, bez toga nema dostojanstva, bez toga nema ničega, bez toga si beskoristan i sebi i drugima.

Ne kapiraju to mnogi u Srbiji, a ni ovde u Grčkoj, isti mentalitet. Sad je ovde neko kukanje oko novog smanjenja penzija koje zahtevaju strani kreditori. Kažu ovde da to nije u redu, mnoge nezaposlene porodice sada zavise od primanja penzionera. Molim?!?! Ti dopuštaš sebi da sediš i zavisiš od penzije ostarelog roditelja?! *** u Nemačku da pereš ulice, ako ne možeš ništa bolje! Gradi svoju karijeru gde možeš, pa svojim ostarelim roditeljima pošalji neku kintu. Tako se prave ljudi, a ne beskorisni ******i kakvih je ovde mnogo.

Za pojedine koji ovde baš svašta saraju i pišu, nisu ni u Nemačkoj svi sa fakultetom itd itd, i ovde ima i (NE) KV radnika i koji sve i svašta rade, mislim bas na Nemce prave.
Jeste, sad su sve šefovi i direktori i radnici na položajima samo Nemci, kako da ne...
Pa ljudi ovde ima 80mil stanovnika, od toga je aj da kažemo 10 do 15% ukupno stranaca, razmislite malo šta pišete..
Ponavljam, nema veze koje si nacije i vere, ukoliko se pokažeš na poslu i odgovoran , vredan si i radan, uspeces na poslu, jednostavno ceni se rad i trud i da si vaspitan.
Pa nemačka bre živi od radne snage, kako i samih nemaca ,tako i svih stranaca.

Nemaci su po pitanju posla max profesionalni, tu se ceni samo znanje i rad. Kakve crne diplome, to ih skoro ne zanima.
Znaju da cene radnika za razliku od naših robovlasnika, većine privatnika, koji su dobrim delom neki iskompleksirani ljudi koji nisu imali dinara kao mladi ili ih je neko ugnjetavao pa sad kad su sticajem sumnjivih okolnosti došli do love misle da mogu da gaze po ljudima jer im to korumpirana država i društvo omogućava. Znam mnogo bogatih ljudi, retko ko od njih ima poštovanja prema tebi kad mu nešto odradiš, većinom to je takvo gledanjem visine da mi se zgade.
Ono što mi nikad nije bilo jasno kod naših ljudi je to da su spremni da idu u državnu firmu koja danas važi za najsigurniji posao za manje pare, umesto da se izbore za svoje u privatnoj firmi ili kao samostalni preduzetnik. Našim ljudima kao da je usađeno u glavu, daj da radim neki siguran posao za 350evra i da ćutim i gledam svoja posla, umesto da se zapravo zainteresuje, nauči nešto da radi što je plaćeno.
Imam neke rodbine i prijatelje u Nemačkoj i Austriji i kad mi pričaju da su tamo 30,40 godina i rade na traci u fabrici za 1500 evra pa ja ne znam, muka mi je, kako neko može da bude tako nezainteresovan, bez ikakve ambicije u životu.

Jel ima vas u Americi sto radite i zivite?
Kako ste otisli sredili papire itd?

Imam drugara tamo vozi kamion(istekla mu viza odavno) i stalno mi govori da dodjem tamo moze da mi sredi isto da vozim.Lepe pare su u pitanju.
Kako je najbolje otici tamo ? On je otisao preko onogo work and travel, ali meni se opet ne upisuje faks posto sam pre par godina batalio jedan skroz.
Citao sam da on moze da mi posalje turisticku vizu, ali sam takodje i nasao da mogu da mi prave problem u vezi te turisticke iz razloga sto imaju sumnju onda da bih ostao tamo itd posto me nista ne veze za domovinu...Imate vi neku ideju kako najbolje otici tamo :D ?
On mi kaze da upisem ovaj megatrend(za dzabe je prva) i da dam par ispita i da se prijavim za ovaj work and travel, ali problem je sto je moguce to tek sledece godine......

Boze boze kakva tema i kakvi komentari... Dosta vas je i zluradih, prosto mi je krivo sto ima i takvih na ovom forumu.... Mnogi pisu o nekom zivotu preko koji su otprilike videli na razglednici al eto izgleda se razumeju bolje od onih koji su zaista tamo.....

G@w, da li bi mogao da mi objasnis sta je to u Becu "mnogo, mnogo skuplje nego kod nas"? Jesi li ti u nekoj drugoj temi pre par meseca bese lupio ono da je red bull jeftiniji od vode u Becu?

Lepo receno, ALI, poznajem takodje podjednak broj fakultetski obrazovanih, i to ne gradjevinskih inzinjera koji racunaju statiku, nego onih sa filozofskog ili FDU koji pricaju o masonima, svetom trojstvu, HAARP-u i ostalim sranjima od kojih mi se povraca, tako da to sto je neko zavrsio fakultet ne znaci da je taj pametan ili kulturan/obrazovan. Ja znam par drugara koji rade grejanje po kucama, koji su za veliku vecinu onih "kulturnih" sa drustvenih fakulteta intelektualci, oni su na vreme ukapirali da od prazne price nema nista, krenuli sa rodjacima da rade grejanje i polako ali sigurno sebi obezbedjuju zanat i egzistenciju a ne kukaju kako im je celo drustvo krivo jer zaboga sa diplomom istoricara umetnosti nemaju gde da rade.

Da, on je zavrsio to sto je voleo i hteo, cak je snimio i najbolji diplomski film oko koga sam mu i ja pomagao, i sta na kraju ima od toga? Da radi za minimum wage u meku, al dobro on nije konformista jer tako?

Meni je cale elektronicar/serviser i to je zanimanje koje ja volim jos od kad sam bio klinac, poceo sam da se majem sa kompjuterima i hardverom jos u osnovnoj skoli, sad zavrsavam faks a vec radim u struci za calovu firmu programiranje PLC-a, mikrokontrolera, sevis na terenu, cak i PC programiranje za usko specijalizovane stvari. Ja sam konformista i samo mi je materija na umu jer tako? Ili mozda nisam jer sam masu para trosio na putovanja a ne na najnoviji ajfon i sl., kad odem u BG idem u pozoriste, muzeje, sa drugaricom sam isao koncerte filharmonije.

Ukratko hocu da kazem i ponovim, ne mora da znaci da je neko ko je zavrsio fakultet, pogotovu drustveni, pametan/obrazovan/kulturan, ima onih koji jesu, ali nisu velika vecina.

EDIT:
PS
Prosecan student loan u americi je 28K dolara.

Vidi, super za tebe ako si pronasao ono sto zelis da radis u zivotu relativno mlad, pa jos je to i posao koji je popularan u inostrantstvu. Isto tako postoji gomila ljudi koji u kasnim 40-im ulaze u krizu bas zbog toga sto su ceo zivot bacili na nesto sto ih nimalo ne zanima iako je profitabilno, pa pokusavaju to da nadomeste kolima, mladjim devojkama i sl. Medjutim time ne resavaju svoj problem, osim promene zivota u korenu, a to sa sobom povlaci mnogo drugih problema pogotovo ako imaju i porodicu i decu i stalan prihod od tog posla. Nametati nekome da mora da zavrsi ETF ako ga zanima rezija je cisto psihicko maltretiranje te osobe i recept za bas te pomenute probleme koji nastaju kasnije u zivotu.

Tvoj brat ima neopisivo zadovoljstvo i izuzetnu lakocu zavrsavanja tog fakulteta. Seti se kako je kada nesto radis i ucis na silu, a kako je kada te nesto zanima i volis tu materiju.

Drugo pitanje je kako ce se dalje neko snaci sa tim sto je zavrsio, a da to ne bude rad u meku, jer u suprotnom tvoj brat mozda nikad ne bi ni zavrsio ETF npr. vec bi ostao zaglavljen na drugoj, trecoj godini pa bi onda verovatnije pitanje bilo "Sta ima od toga?"..

Pa i u Beogradu ti je garaža u centru 60-100 evra.
To ako imas srece da nadjes! Oko 150e su za neke garaze trazili ovde, a i sada ponekad (i dobiju, takve odu za nedelju dana).

Sta ce da rade diplomirani ekonomisti, menadzeri, politikolozi, arheolozi, filolozi, psiholozi i ostali koji su zavrsili neki durstveni fakultet.
Trebaju im dobri pravnici i ekonomisti.

Takodje je neko vec napisao kako je ovde sve skuplje, uopšte se ne bih složio, skuplje su cigare i hleb, ostale namirnice za potrebu svakog domaćinstvo, verujte mi vise kupim ovde za 100e nego kod nas u Ns, od hrane pića itd itd...
Da su stvari za normalan zivot (sem stana) skuplje u DE moze reci samo onaj ko nije bio tamo skorijih godina, ili kupuje sve od babe sa sela :)
Ja rekoh bas, u Frankfurtu sam manje potrosio za mesec dana za SVE troskove, nego u BGu sto bi za istih mesec dana.

Inace, neke simpaticne plate za koje znam:
- odrzavanje grada u Nemackoj (osobe koje popravljaju ulice/trotoare, sijalice, ciste sneg zimi, i rade sva ostala odrzavanja grada) mogu zaraditi od 1500-4000e. Zavisi da li prihvataju dezurstva (od kojih vecina se i ne ostvari, jer se zna da nece padati sneg recimo, ali on dobija to placeno). 1500-4000e nije koliko razliciti dobijaju, nego koliko jedan dobija u razlicitim periodima. 1500e je ako samo dobija platu, i nikakva dezurstva, niti prekovremeni rad ne prihvati. 2000e je realan minimum za taj posao.
- Alatnicar, oko 2000e i manje.
- IT u Samsungu (Koreja), preko 100.000$ godisnje neto. Posao koji, kako kazu, ne biste zeleli. Obaveznih 12h dnevno i rad subotom.
Cifra sa kojom tamo ne znam sta bi radili sem da bacate na luskuzne stvari i svakodnevno opijanje (za koje i nemate vremena :D)
Obican IT inace ide od ~1000$-6000$. Ovih 1000 je za najobicnije programere, tipa web, jer takvih ima na pretek, ali C/C++ ko zna cak i bez iskustva, moze po 3-4000$ da zaradi, vec na pocetku, jer ih nema :(
Zemlja je extra liberalna za dotok IT radnika, mozda najliberalnija na svetu inace. Mora vas traziti firma doduse! Ne drugacije.
Ranije je bilo dovoljno da vas traze i dobijate radnu i ubrzo i boravisnu bez ikakvih uslova. Sada je malo teze, ali:
- 5 godina iskustva ko ima (nevezano da li ima fakultet uopste), lagano radna/bo.
- 3 godine iskustva i BS (kod nas je to Masters valjda) isto
- godinu iskustva i PhD isto.
Engleski je dovoljan.

Problem je sto morate naci firmu i pokazati joj da vredite, da bi vas pozvali. Nema oglasa za posao koje mozete gledati.

Bravo, suština i poenta, objašnjeno.
Ovde mnogi trube kako je u de, jer su čuli ili neko im rekao itd... Cista nagađanja, lepo vi sto pametujete, zavrnite rukave, ako sto sam i ja ovde, rekoh vec, svako za sebe treba da se izbori, bilo gde bitan je realan cilj u zivotu. Džaba budali i milioni i kamioni, ako ne zna da iskoristi, ili da to sve spuca na provod izlaske, ribe ovo ono... A naših u srbiji je većina takva.

Jel ima vas u Americi sto radite i zivite?
Kako ste otisli sredili papire itd?
Ako nemaš posao, odbiće te za USA vizu.
Zavisi od godista, ali Amerika odbija bukvalno samo one koje su ili previsi nervozni na intervjuu ili pokazuju da nesto kriju zbog cega ne treba da odu.
Osoba koja je stalozena, deluje da nece ostati nelegalno (ili barem da nece praviti probleme, iako ostane nelegalno! sto je u Americi skoro isto), moze dobiti vizu i ovako. Ali ne treba rizikovati to.

Posto je ovo IT forum, za dalje savete bolje potrazi ES forum, imas sekciju gde ti dele savete kako da zeznes ambasade maltene ;)

Drugo pitanje je kako ce se dalje neko snaci sa tim sto je zavrsio, a da to ne bude rad u meku, jer u suprotnom tvoj brat mozda nikad ne bi ni zavrsio ETF npr. vec bi ostao zaglavljen na drugoj, trecoj godini pa bi onda verovatnije pitanje bilo "Sta ima od toga?"..
A sta ima od fakulteta koji nije trazen? Sta je dobio od toga sto je ucio nesto sto nece primeniti u zivotu, jer nema zahteva za time? Pa ce ga i zaboraviti.

Lepo je kada neko upise pravni/ekonomski jer zna da to hoce da radi i ozbiljno da shvati. Nazalost, u mojoj generaciji, samo jednu takvu osobu znam. Ostali, a 70% njih jeste otislo na pravni/ekonomski, su to uradili jer je neko iz drustva vec odlucio da ode tamo, ili jer nisu znali gde ce.
Takvi nikome ne trebaju.

Drama, rezija, filozofija i ostalo - neka isfilozofiraju zasto oni vrede icemu i dobice posao. Ovo nije sala, vec su to poslovi gde se treba probiti kao onaj ko vredi. A ne da obavezno ima posao. Ako to nije znao kada je upisao, taj je gori od pomenutih 70% za pravni/ekonomski, jer ne razume ni prostu filozofiju svog posla.

Imas ovde baš u temi, moj proces koji sam delimično objasnio, naći ćeš, to što piše piše, ostalo ne bih objašnjavam jer je previše lično i privatno, uglavnom, lako bilo nije, upornost se isplatila, koja je i koštala.

Pročitao sam temu i upoznao se opet sa tobom :) sad se sećam cele teme, a znam i kako si otišao. Postoji samo jedan način da prvo središ papire pa nađeš posao a to je ženidba. Mislim, postoji i studiranje i magistarske i doktorske studije ali si sam rekao da nisi završio fakultet.

Fakultet nemam, imam zanat, koji sam završio kod nas u Srbiji, ženo sam se tek prošle godine, žena mi je takodje iz Srbije.
Posao koji trenutno imam odgovara mom zanatu, promenio sam posao iako za manju platu ali se ponavljam, na kraju trud i rad isplatio i dobio poštovanje na novom poslu . U početku kada sam prešao u firmu gde sad radim sam imao nešto manju platu nego u staroj firmi, sad je to već dosta dosta iznad proseka.

Poslednja izmena:
Zavisi od godista, ali Amerika odbija bukvalno samo one koje su ili previsi nervozni na intervjuu ili pokazuju da nesto kriju zbog cega ne treba da odu.
Osoba koja je stalozena, deluje da nece ostati nelegalno (ili barem da nece praviti probleme, iako ostane nelegalno! sto je u Americi skoro isto), moze dobiti vizu i ovako. Ali ne treba rizikovati to.

Posto je ovo IT forum, za dalje savete bolje potrazi ES forum, imas sekciju gde ti dele savete kako da zeznes ambasade maltene ;)

A sta ima od fakulteta koji nije trazen? Sta je dobio od toga sto je ucio nesto sto nece primeniti u zivotu, jer nema zahteva za time? Pa ce ga i zaboraviti.

Lepo je kada neko upise pravni/ekonomski jer zna da to hoce da radi i ozbiljno da shvati. Nazalost, u mojoj generaciji, samo jednu takvu osobu znam. Ostali, a 70% njih jeste otislo na pravni/ekonomski, su to uradili jer je neko iz drustva vec odlucio da ode tamo, ili jer nisu znali gde ce.
Takvi nikome ne trebaju.

Drama, rezija, filozofija i ostalo - neka isfilozofiraju zasto oni vrede icemu i dobice posao. Ovo nije sala, vec su to poslovi gde se treba probiti kao onaj ko vredi. A ne da obavezno ima posao. Ako to nije znao kada je upisao, taj je gori od pomenutih 70% za pravni/ekonomski, jer ne razume ni prostu filozofiju svog posla.

Dobio je fakultet kao prvo. Akademsko obrazovanje. Neki drugi fakultet ne bi ni mogao da zavrsi, da se ne ponavljam sada. Inace u svim poslovima se treba probiti.

Dobio je fakultet kao prvo. Akademsko obrazovanje. Neki drugi fakultet ne bi ni mogao da zavrsi, da se ne ponavljam sada. Inace u svim poslovima se treba probiti.

Za oko 200k dinara, koliko ga je kostala samo skolarina, jer nije upao na budzet, izmedju ostalog zato sto je glumu (bachelor's) zavrsio na privatnom faksu.

Burazera su dva puta odbijali za turisticku vizu za US, dok je njegova zena bez problema dobila prvo turisticku a posle radnu, mada je za nju garantovao Ohio State. Kad je ona dobila tamo posao, onda je i on dobio dependent vizu vezanu za njenu vizu.

Dobio je to da moze ljudima da prica da je zavrsio FDU, sto mnogi tretiraju kao da je zavrsio nuklearnu fiziku.

Takvi nikome ne trebaju.

+1 Kod mene na Elektronskom fakultetu od nas 40-ak na smeru automatike je nas 3~4 koji cemo se posle zavrsetka baviti elektrotehnikom. Ostali su to upisali "jer se to sada trazi", mogu tek da zamislim kakva je situacija na pravnom/ekonomskom koji masa ljudi koji nisu za fakultet/nemaju neke ambicije upisuju.

Zbog mase ljudi koji zavrsavaju/rade njegov posao, cena rada je niska a samim tim i kvalitet. Za razliku od drugih sfera, gde ce gazda platiti skuplje kvalitetniji/pouzdaniji proizvod (primer neko ko kupuje traktor ili autobus), u sferi filma/umetnosti/filozofije se gleda samo najniza cena, jer kao da je bitan kvalitet reklame/spota/teksta, bitno je samo da se sto manje plati a zaradi vise para.

Vrh Dno