Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

A ja ponavljam: koliko njih koji imaju mogucnost za SBB/RV... nemaju mogucnost za VDSL? I koliko njih koji samo imaju mogucnost za ADSL ima mogucnost za vece brzine kod drugih providera?
Nadjite tu cifru... i shvaticete koliko nema smisla bilo kakvo kukanje na TS.

TO nije branjenje TS-a, to je prosto stanje u zemlji. Niko nece ulagati u manja podrucja sem njih. ONI su subvencionisali ADSL/VDSL u delovima gde SBB nece ni pomisljati na kroci.
Niste vi kroz ko zna kakve cifre za telefon, jer kada je postavljan telefon po tim cenama nije ni postojao DSL. To ih ne opravdava za taj deo (sto je toliko placano a ostaje u njihovom vlasnitsvu), ali ne opravdava ni ovo drugo vas da kukate stalno na MTS, kada se drugi jos manje trude.
TS se stvarno i trudi da sto vise ljudi moze obican internet da ima barem, i ipak dosta brzo siri mrezi za VDSL (to sto je nekome to presporo, jer sve dok njemu ne daju, nije dovoljno, je nebitno i nije isto).

Budite srecni za nesto sto stvarno nije lose kod TSa! Nemojte samo da kukate jer je drzavni i ne svidja vam se to. Ima mnogo pravih stvari za koje treba kod njih kukati, ali internet NIJE ni blizu medju njima!

Čekaj, taj ko ima uslov za SBB njemu VDSL i ne treba. Ja ih ne napadam, svi oni imaju svoje pozitivne i negativne strane što naravno, jači lokalni distributeri koriste (pozitivne stvari od jednih i drugih). Ali su hendikepirani zbog fiksne linije i mobilne kartice koja uvek pravi prevagu na stranu mts-a i dok je tako ja ću biti njihov verni pretplatnik. Ali ako nešto ne valja, a ne valja, onda ima i da se kaže. Ako ti u današnje vreme možeš sa 10Mbs da živiš, ok. Ili si beše na vdsl-u?To nije kuknjava ,izvini molim te. Druga stvar, uopšte nisam sentimentalno vezan za stanje u Srbiji po pitanju ko se više trudi, niti me pogađaju stanja tipa, da je pola Srbije još uvek na dial up-u na primer, pa da zbog toga ne treba kukati na nešto (što više ne pije vodu), jer nekom tamo sedi kosa od muke čekajući da bi mu se otvorila stranica.

Čekaj, taj ko ima uslov za SBB njemu VDSL i ne treba.
Odakle ti to? Treba mu kao alternativa. U stvari, ko ima uslove za VDSL po meni nema razloga za SjBBom. VDSL radi kao sat, do sada se niko nije zalio. Na SBB ima stalno zalbi, samo pogledaj SBB temu, a tek njihov forum.
VDSL ti nudi 50/2 za 1400 u proseku, plus fon, SBB najjeftinije nudi 30/2, za 1600, plus TV. Meni je to 2000 za 50/2 naspram 2800 za 30/2 - neka hvala :D
(u stvari meni je 1500 za 100/2 naspram 2800 za 30/2, ali nebitno)

Ali ako nešto ne valja, a ne valja, onda ima i da se kaže. Ako ti u današnje vreme možeš sa 10Mbs da živiš, ok. Ili si beše na vdsl-u?
To i ja kazem. MTS po pitanju neta uopste nije los, bolji je od ostalih. Nekome je losiji jer mu je situacija takva da KTV moze vise da ponudi, ali to jeste manjina.
10/1 je meni licno slabo, ali meni treba zbog posla po 1GB da skidam cesto memory dumps. 20/1 je sweetspot, jer vise od toga serveri ne mogu da isporuce nikada :)
Ali vecina koja samo 10/1 ADSL moze dobiti nema uopste mogucnosti za druge operatere. Tako da nema rasprave sta je bolje.

To treba imati u vidu.

Jel zna neko koje ce nove brzine biti od marta uz potpisivanje ugovora za BOX?

dosta nas je vec izvuklo maksimum iz linije tako bez ulaganja u infrastrukturu ne vredi povecanje brzine na papiru.

ja sam uzeo megabox sa 2 iptv-a. kad gledam oba tv-a, net mi ne prelazi 42mbps. ali ne zalim se na telekom jer ne moze bolje na mojoj liniji. i sada mi ne vredi ni da ponude 100 mbps u megaboxu kad to ne mogu da imam..

nemaju oni puno prostora za povecanje brzina.. jos malo da prebace na vdsl koga vec nisu a mogu i da puste koji mbps vise i to je to.

jedino neko smanjenje cena mozda, jer veca brzina vecini nije dostupna.

Odakle ti to? Treba mu kao alternativa. U stvari, ko ima uslove za VDSL po meni nema razloga za SjBBom. VDSL radi kao sat, do sada se niko nije zalio. Na SBB ima stalno zalbi, samo pogledaj SBB temu, a tek njihov forum.
VDSL ti nudi 50/2 za 1400 u proseku, plus fon, SBB najjeftinije nudi 30/2, za 1600, plus TV. Meni je to 2000 za 50/2 naspram 2800 za 30/2 - neka hvala :D
(u stvari meni je 1500 za 100/2 naspram 2800 za 30/2, ali nebitno)

To i ja kazem. MTS po pitanju neta uopste nije los, bolji je od ostalih. Nekome je losiji jer mu je situacija takva da KTV moze vise da ponudi, ali to jeste manjina.
10/1 je meni licno slabo, ali meni treba zbog posla po 1GB da skidam cesto memory dumps. 20/1 je sweetspot, jer vise od toga serveri ne mogu da isporuce nikada :)
Ali vecina koja samo 10/1 ADSL moze dobiti nema uopste mogucnosti za druge operatere. Tako da nema rasprave sta je bolje.

To treba imati u vidu.
Pa pomenuh taj vdsl a možda je bilo pametnije da sam napisao super box, jer ko može da ima sbb može da ima i njihovu varijantu mts super boxa, pa otuda i to moje "šta će im vdsl" (tj. super box), jer kontam da su svi, ili na gold paketima ili na boxovima :D a zaboravljam da ima ljudi koji koriste samo net pakete. Što se ostalog tiče slažem se sa tobom, ne zameram ja mts-u na kvalitetu veze, već na jako tankom paketu koga prodaju za velike pare, a šatro nude super box za jako malu razliku u novcu u odnosu na box 4 i mnogo bogatijom ponudom, a u praksi ga ne može imati većina naroda. Koja je tu politika ja stvarno ne znam. E tu sam ja kivan, ništa drugo :) Sa ovim ostalim se slažem sa tobom, jer činjenica je da nema tog državnog monopola, pitanje kako bi manja mesta i opštine prolazili sa netom i kablom i da li bi uopšte jedan sbb bio zainteresovan za takva ulaganja. Doduše ovima je to takođe palo s neba, ali fercera, što je najvažnije.

Jel mozes da postavis informacije o kvalitetu tvoje parice iz rutera?
2f22883cfd31be9b850f0ae8bb23bbfe.jpg

Pitao sam zato da uporedim da li bih ja uopste imao sanse sa mojom paricom za superbox, evo mojih podataka.
12a64b7fc4a3c6781c4a5243a8797173.jpg

Da, ovde je pitanje samo da li je VDSL centrala/IS, razdaljina izgleda super.

Mada je u temi jedan lik imao i mnogo goru paricu, i dobio je VDSL odlican posle :) TO je jedini slucaj koji sam video sa slabim ADSL parametrima koji je dobio VDSL.

Da li ja imam šanse za super box prema mojim parametrima:

Prilozi

• Hvataj.PNG
    Hvataj.PNG
    49.8 KB · Pregleda: 118
Box je bio odlican paket kad je mobilni broj imao 500minuta ka svima. Kad su to ukinuli i jos reklamirali da su povecali broj minuta samo sam cekao da mi istekne ugovorna obaveza. Koristio sam BOX3 bez IPTV, jer nije mi se nije svidjao izbor kanal, onda sto port ide na Interleaved a sa tim ide povecanje pinga X2(ne znam kakva je situacija sada na VDSL) i sto moram da koristim njihov ruter ako hocu IPTV. Internet mi je za tih 6-7 godina radio vrhunski.

Pre godinu dana je prosao SBB kod mene u naselju pa sam imao mogucnost izbora. Za ovih 6 meseci internet radi dobro i stabilno, nema nikakvih problema kao sto imaju ljudi u gusto naseljenim gradskim sredinama. Drugar uveo kablovsku, ja pogasio sve kod telekoma osim mobilnog broja, on uzeo Gold paket i sada imamo 50/3 net

Kad vec zivimo na periferiji gde nije zagusen etar steta je da se to ne iskoristi:D.

Samo neka on placaju skupe prenose i neka se kolju medjusobno(Arena i Spotklubovi) i neka ucenjuju narod sa mesecnim odrzavanjem od 1245 da bi imali internet prikljucak a ovi drugi sa fiksnim od 650 dinara ali od mene SBB dobija trenutno 500 dinara a mts 300 a imam sve sto mi treba.

Kad su vec napravili D3GO(ovo koristim od samog pocetka i radi vrhunski) i mtsTVGO steta je da se i ti nalozi ne sheruju sa rodbinom i prijateljima:D

Ja jutros podigao opremu za super box ,al rece mi devojka ,nisu mi jos pusteni portovi ,malopre pogledam ,pusten net opet do 10.pa ih zvao ,sad cekam sta ce uraditi.

neko ima vdsl a neko je u 20tom veku

49.1199326.jpg

Ja bi radije da imam mogucnost i za 10, nego da uopste nemam mogucnost dok ne budem u mogucnost identicne ostalima...
Zasto da toliko ljudi uopste nema net?

(mozemo svi da uzivamo u "pink world" zamisli, sto bi rekao jedan moj poznanik, ali svi znamo sta bi mi zeleli - ajde da vidimo sta je realno i sta se moze unaprediti)

BTW, sta bi sa idejom da svi napisu pismo da se vrati Upload Booster?:) Od kako sam predlozio, svi se ucutase :D Cim treba da se nesto uradi, tisina.. a dok se zali samo, svi bucni :D

Ja bi radije da imam mogucnost i za 10, nego da uopste nemam mogucnost dok ne budem u mogucnost identicne ostalima...
Zasto da toliko ljudi uopste nema net?
Druze pitao bih te da zivis u porodici gde svi clanovi koristi net!A posebno deca gde se streaming forsira u fullu,onda bi video da je tih 10 Mb/s smesno!
Pa necemo valjda da se zadovoljavamo i da ceo zivot pricamo "cuti dobro je da uopste imamo net" a ljudi oko nas su odavno vec poodmakli sa brzinama i uslugama!
Da ne ispadne kako samo kukam na Telekom,ali ocigledno je da nisam jedini i da nesto mora da menja u politici prema korisnicima i da bi trebalo da izadje u susret bar 70% pretplatnika!

Poslednja izmena:
Cekaj, a sta ti drugi nude?

Kakva je situacija kod mene?
Zašto mi je DS line attenuation 0?

modem.jpg

Druze pitao bih te da zivis u porodici gde svi clanovi koristi net!A posebno deca gde se streaming forsira u fullu,onda bi video da je tih 10 Mb/s smesno!
Pa necemo valjda da se zadovoljavamo i da ceo zivot pricamo "cuti dobro je da uopste imamo net" a ljudi oko nas su odavno vec poodmakli sa brzinama i uslugama!
Da ne ispadne kako samo kukam na Telekom,ali ocigledno je da nisam jedini i da nesto mora da menja u politici prema korisnicima i da bi trebalo da izadje u susret bar 70% pretplatnika!

Da, znam kako je, svaki dan se pitam kako i tih 10 završava posao, ali nije više to to.
Alfaunits kaže, a gde je to bolje? A mene zanima da li sbb, tamo gde su prisutni, može da ponudi narodu najmanje pakete, silver i gold? Da li bih ja mogao od sbb-a da su kojim slučajem u mom gradu, mogao dobiti gold paket, ako sam nekih 420 metara od mts centrale? Ako mogu, onda ima bolje, možda ne jeftinije, ali bitno je da postoji mogućnost. E šta imamo kod mts-a? Imamo taj njanjavi paket do 10Mbs po ceni onog do 50Mbs kojeg btw, ne mogu da ponude (mnogima).

Zasto idemo u krug stalno a nikako da odgovorite na pitanje?
Koliko vas koji samo 10/1 mozete kod MTSa imate uopste imate mogucnost za SBB/Ikom/RV? Nadjite tu brojku, i shvaticete.

Poenta je da samo MTS ulaze u vecinu takvih sredina, a ostali nece NIKADA doci samovoljno. Tj. trazice subvencije, jer znaju da ne mogu opravdati ulaganje za 2-5 godina koliko oni zele, negde cak ni kroz 10-20. A takvih delova ima vise nego sto ima gusto naseljenih.

Senjak i Dedinje ne bi imali SBB da nema nekog tipa subvencije tamo (preko poena)

Da li treba da se zadovoljite sa 10? Ne. Da li treba da se zalite na MTS? NE. Zalite se sto ste na mestu gde se drugima ne isplatite. Ali budite barem jednom u zivotu realni prema necemu drzavnom i budite zadovoljno sto barem i to nude!
Sve ostalo je nerealno.

A kako da to urade? Magicno stvore VDSL za 70% korisnika preko noci?
Broj mogucih VDSL pretplatnika se povecava lagano, ali to sto nije stiglo do vas ne mozete kriviti druge... ide se nekim redom, mozda i preko veze, ali ne moze 70% MTS korisnika preko noci dobiti VDSL, znate li vi koliko je to posla??

Poslednja izmena:
Privatni operateri nisu za poređenje sa Telekomom. Pošto ulažu svoj novac, normalno je i očekivano da ulažu prvo tamo gde je najisplativije i gde će najpre vratiti investicije. Tako bih radio i ja i svako sa svojom firmom i svojim novcem.
Telekom je taj koji je imao apsolutni monopol 50+ godina, jedini koji je od države i građana uzimao novac za širenje svoje mreže, a i danas ima zaštitu od strane države. Zato nije za poređenje sa drugima. Svi ostali su morali prvo da ulože novac, razvuku kablove, i onda da ponude svoje usluge.
Praktično svaki dan na TV-u hvalospevi o profitu Telekoma; a taj novac umesto da ulažu u modernizaciju mreže i u manjim mestim (da, i ti ljudi su davali svoj novac i tražili vezu za fiksne telefone), taj novac bacaju na finansiranje propalih klubova i ko zna kakvih gluposti.
Ali budite barem jednom u zivotu realni prema necemu drzavnom i budite zadovoljno sto barem i to nude!
Ovo jeste realno prema "nečem državnom". Ne trebaju ljudi da budu zadovoljni praktično ničim, jer su platili to isto koliko i ja ovde u BG, a možda čak i više. Kad sam pročitao drugi deo te rečenice, odmah sam se setio one "slavne" iz doba devedesetih "ćuti, odlično je sve dok ima hleba i mleka" :)

Edit: Ukoliko se uvođenje infrastrukture u nekim mestima nikome ne isplati, pošteno je da država obezbedi subvencije i raspiše tender, pa ko ponudi najbolje uslove, dobije posao...

Poslednja izmena:
Privatni operateri nisu za poređenje sa Telekomom. Pošto ulažu svoj novac, normalno je i očekivano da ulažu prvo tamo gde je najisplativije i gde će najpre vratiti investicije. Tako bih radio i ja i svako sa svojom firmom i svojim novcem.
Sto nigde u svetu, pa i kod nas nije tacno. U svetu je i privatnim operaterima dat novac kroz razne subvencije da prosire mrezu svugde, u zavisnosti od drzave do drzave:
- U JK je drzava uradila celu mrezu za net/fixni i daje je besplatno ili skoro besplatno. Operateri samo ubiraju profit od toga! (doduse zato i imaju mozda najjeftiji internet na svetu, iako im je mobilni od 3-4x jeftinijeg od naseg za 10 godina presao na medju najskupljima na svetu)
- U Finskoj je drzava subvencionisala delove gde privatnim operaterima nije isplativo da ulazu.
- u Norveskoj ako se dobro secam je drzava subvencionisala svugde da se prosiri neki minimum neta
itd. cak i u UK, gde je truli kapitalizam (stvarno najgori oblik..) pa ima nekih drzavnih subvencija i za privatne providere!
Ima i kod nas, ali to citajte izmedju redova.

Dakle, dosta sa pricama o "jadnim privatnicima", pogotovu ciji su vlasnici razni investicioni fondovi, koji danas u stvari i ne znaju gde da uloze, jer se svugde lose vraca ulozeno.

Praktično svaki dan na TV-u hvalospevi o profitu Telekoma; a taj novac umesto da ulažu u modernizaciju mreže i u manjim mestim (da, i ti ljudi su davali svoj novac i tražili vezu za fiksne telefone), taj novac bacaju na finansiranje propalih klubova i ko zna kakvih gluposti.
To si skroz u pravu, pricaj o tome onda!

Ovo jeste realno prema "nečem državnom". Ne trebaju ljudi da budu zadovoljni praktično ničim, jer su platili to isto koliko i ja ovde u BG, a možda čak i više.
Malo morgen su platili isto :D Evo, moji zive i dalje u Nisu, i ja sam svestan koliko je Beograd skuplji od Nisa. Porez na imovinu je meni 8x veci nego njima za 3x vecu povrsinu :) Pastrmka po 3x skuplja :( (a nista bolja u BG, u stvari bolja je u Nisu)
Plate mnogo vece u BG. Sve to ide i u infrastrukturu! Ma sta vi mislili. Tako da uopste nije neko u ruralnom, slabo naseljenom delu platio "isto".
A i da je platio "isto", za njega je trebalo mnoooogo vise kabla i rada nego za centar BG ili NBG, gde se za 5000 ljudi iskoristi isto kao i za 10 ljudi na Pesteru (lupam, ne znam uopste sta bi bio primer extra slabo naseljenog dela)

Edit: Ukoliko se uvođenje infrastrukture u nekim mestima nikome ne isplati, pošteno je da država obezbedi subvencije i raspiše tender, pa ko ponudi najbolje uslove, dobije posao...
Ne, hvala. Dosta privatne firme kradu ionako, nemoj im davati jos jedan nacin :)
Samo ne znam koliko ti mislis da treba da bi se celoj Srbiji dao VDSL? 200 miliona evra da je dovoljno?:)

U svetu se daju subvencije od strane države, naravno. Kad i kome je ovdašnja država dala subvencije za proširenje mreže (a da to nije Telekom)?
Samo bez ovakvih i sličnih "dokaza" i teorija :)

Edit: Koliko treba uložiti da u celoj Srbiji ima dobar net, ne znam. Kažem da treba da postoji plan za to, objave se cifre, raspiše tender za subvencije. Da, na taj tender svaki operater da može da učestvuje, ne samo Telekom jer to onda i nije tender...

Poslednja izmena:
Pitao sam zato da uporedim da li bih ja uopste imao sanse sa mojom paricom za superbox, evo mojih podataka.
12a64b7fc4a3c6781c4a5243a8797173.jpg

Ako su za 10mbit morali da ti stave Interleave Depth 32 pitanje je šta će se desiti sa VDSL na toj "krdžavoj" liniji

Interleaving and fastpath

ISPs have the option to use interleaving of packets to counter the effects of burst noise on the telephone line. An interleaved line has a depth, usually 8 to 64, which describes how many Reed–Solomon codewords are accumulated before they are sent. As they can all be sent together, their forward error correction codes can be made more resilient. Interleaving adds latency as all the packets have to first be gathered (or replaced by empty packets) and they, of course, all take time to transmit. 8 frame interleaving adds 5 ms round-trip-time, while 64 deep interleaving adds 25 ms. Other possible depths are 16 and 32.

"Fastpath" connections have an interleaving depth of 1, that is one packet is sent at a time. This has a low latency, usually around 10 ms (interleaving adds to it, this is not greater than interleaved) but it is extremely prone to errors, as any burst of noise can take out the entire packet and so require it all to be retransmitted. Such a burst on a large interleaved packet only blanks part of the packet, it can be recovered from error correction information in the rest of the packet. A "fastpath" connection will result in extremely high latency on a poor line, as each packet will take many retries.

Nazad
Vrh Dno