Šta je novo?

Šta mi predlažete dalje!

sekspir019

Cenjen
Učlanjen(a)
23.12.2014
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x - Be quiet! Dark Rock Pro 4
Matična ploča
MSI MAG B550 tomahawk
RAM
G.SKILL Trident Z Neo 16GB 3600MHz CL16
GPU
MSI RTX 3060Ti 8gb gaming x Trio
Storage
SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 500GB NVMe M2 2280 - KINGSTON HyperX Predator 240GB, PCIe Gen2 x4 - Samsung hdd 1TB ST1000LM024
Zvuk
Integrisan
PSU
Coolermaster G650M 650W
Kućište
Thermaltake Commander C32 TG ARGB Edition
Monitor
LG 24MP76
Miš & tastatura
Asus echelon - Redragon Vata K580 RGB
Laptop
Lenovo Ideapad
Mobilni telefon
Honor Magic 5 Pro
Pametni uređaji
Huawei watch GT2
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam konfiguraciju iz potpisa i planiram neki upgrade. E sada citajuci ovaj forum u nedoumici sam i neznam sta da uzmem, da li da ostanem na amd-u ili da predjem na intel i to da li uzimati novo ili polovno. Ovaj AMD phenom II X4 955BE me jos uvek sluzi bez problema na 3.6GHz ali mi je ploca sata2 i usb2 pa bih najvise zbog toga i menjao konfu ili enventualno samo plocu. Planiram da uzmem ssd pa zbog toga. Svaki predlog je dobrodosao. Samo da kazem da nisam neki okoreli gejmer, mada sam ranije igrao dosta. Znaci ne mora to da bude neki vrh komponenti ali opet i ovo kada sam kupovao bilo je extra. Pozdrav!

Najbolje da prodas taj phenom dok je jos na ceni, plocu i memorije.
Kupis i5 4440, plocu i 1x 8 gb ram.
Mozes i i3 ako hoces jos jeftinije.

Zavisi na koju bih platformu isao, ako bude amd isao bih na fx8320 i asus sabertooth a ako bude intel tu sam u nedoumici, znacajno veca suma novca bi trebala da se izdvoji.

SSD ako stavis na sata2 imaces vidno poboljsanje performansi u odnosu na HDD. I ja sam hteo da uradim slican upgrade zbog SSD ali sam odustao. Razlog odustajanje je dolazak sasvim nonve platforme od strane AMD(Zen) a posto kazes da te i ova konfiguracija dosta dobro sluzi, ne vidim razloga da sacekas 6 meseci. Izlaskom Zen procesora ce pasti cena Intel procesora pa ti vidi sta ti je ciniti.Moja preprouka je sacekaj a SSD kupi sad.

Poslednja izmena:
Toliko svi nade polazu u Zen procesore, a na kraju ce biti "tresla se gora, rodio se mis"...

Pa tako i ja kad sam sklapao masinu a trebao da izadje prvi Bulldozer fx8100 i ja uzeo napucanu 990x plocu i 955be kad ono "mosa" i prodao ceo komplet pre 2 god kad sam osetio da mi vise ne zavrsava posao a nije mi se islo na fx8320 jer su mi trebala jaka jezgra a ne vise osrednjih i za smesnu doplatu presao na i5 2400 i H67, razlika nebo i zemlja :)

Ili da kupim neku polovnu amd plocu koja ima sata 3 i usb3 i kupim onda ssd. Da li je to pametno. Gledao sam ima polovna GA 890FXA ud7 za 6k ali neznam da li je to pametan izbor a kasnije bih onda zamenio celu konfu.

Ili da kupim neku polovnu amd plocu koja ima sata 3 i usb3 i kupim onda ssd. Da li je to pametno. Gledao sam ima polovna GA 890FXA ud7 za 6k ali neznam da li je to pametan izbor a kasnije bih onda zamenio celu konfu.

Po meni ne bi dobio neku znacajnu brzinu prilikom bootovanja prelaskom sa SATA2 na SATA3. Dobio bi vecu bzinu prilikom kopiranja. E sad dati 6k samo za to.......

Pa dobro onda, sta predlazete?

Po meni uzimi neki ssd od 250 GB i zavrsio si posao, masina ce bukvalno da prodise. Imao sam i ja sata 2 plocu, a sada imam sata 3 i isti ssd, razlika izmedju sata 2 i sata 3 u realnom radu ne postoji (jedino ako dnevno kopiras 20 GB sa jednog ssd na drugi ssd, onda ces mooozda videti razliku od nekoliko sekundi :D ).
USB 3 ti jeste koristan, opet ukoliko cesto nesto kopiras na usb. Ako ne, jednom ili nekoliko puta mesecno kopiranje ne vredi tih para.
Znaci, ako te svrbe pare, prvo ssd, drugo dodaj jos 4 GB rama i to je to. Sledeci primetan i znacajan upgrade bi ti bio na neki I5, i to ako si bas neki gamer, posto ce I5 bolje da iskoristi tu graficku, tj bice visi minimalni FPS, sto je najznacajnije kod igara. Zamenom samo ploce neces dobiti nista vredno pomena.
Ako zelis da menjas samo zbog sata 2 i usb 2 - nemoj. Bacas pare ni za sta.

Kao sto sam iznad napisao, ne bih uzimao sigurno intel i3 i i5 bez K, jer kada sam i ovu konfu sklapao pre 6 godina bila je odlicna da ne kazem u vrhu. E sada bih za takvu ili slicnu trebao da dam gomilu novca preko milju evra sigurno a to mi u ovom trenutku ne pada na pamet. Stormbringer mi je odgovorio i mislim da cu ici na i5 ali neznam da li da idem na nov ili polovan. Maticna ce sigurno biti nova. Pregledom postova na forumu dosao sam nekako i sam do zakljucka da je najbolja investicija i5 e sad koji to vec ne bih znao, kazu da i vremesni i5 2500k zavrsava posao. Ici na i5 3570k ili na i5 4690k, polovan, nov nije bitno jer ce maticna biti nova. I samo mi recite za intel ovaj i5 da li memorija 1600, 1866 ili neka druga. Ploca ce biti iz srednjeg opsega znaci negde oko 20k.

Imam konfiguraciju iz potpisa i planiram neki upgrade. E sada citajuci ovaj forum u nedoumici sam i neznam sta da uzmem, da li da ostanem na amd-u ili da predjem na intel i to da li uzimati novo ili polovno. Ovaj AMD phenom II X4 955BE me jos uvek sluzi bez problema na 3.6GHz ali mi je ploca sata2 i usb2 pa bih najvise zbog toga i menjao konfu ili enventualno samo plocu. Planiram da uzmem ssd pa zbog toga. Svaki predlog je dobrodosao. Samo da kazem da nisam neki okoreli gejmer, mada sam ranije igrao dosta. Znaci ne mora to da bude neki vrh komponenti ali opet i ovo kada sam kupovao bilo je extra. Pozdrav!

Imao sam 955,prešao na FX8320...sve to uz SSD.Razlika je i te kako primetna,pogotovo u korist SSD-a.Ako hoćeš da čekaš te nove procesore...955 je fin procesor,upari ga sa nekom polovnom SATA3 pločom koja može da ide na neki ok klok i čekaj.Ako pak nećeš onda logika ideš na FX...i ako sam fan Intela,ne isplati se ići komplet na njega...previše košta za ono što nudi ako nisi neko ko zarađuje od Intel mašine.

I5 procesor slobodno kupi polovan, to ne znam da li je nekom nekada crklo. Mozes i 2500K za oko 120 evra, ili recimo 3570K za oko 150 evra. 3570K je na istom kloku brzi oko 5-6% od 2500K, tako da mozes da ides na jeftiniji, nece tu biti neke razlike. Kloknes ga na 4 GHz i miran si par godina.
Sto se memorije tice, ovaj test (kreni od drugog minuta) ce ti reci da je sve jedno da li imas 1333 ili 2400 MHz ddr3, tako da slobodno natrpaj 2, 3 ili 4 stangle od po 4 gb ili 1 ili 2x8 gb i uzivaj :) bezmalo su duplo jeftinije od fancy memorija od 1866 ili vise, a bukvalno isto rade (razlika postoji samo ako koristis integrisanu graficku, sto kod tebe nije slucaj). Znaci, prioritet je prvo kapacitet, pa dual channel, pa latencije, pa frekvencija. I to mozes da trazis polovno, 4 GB ddr3 na 1333 imas i za manje od 20 evra.

Zasad onda definitivno polovna ploca sata3, jos 4gb memorije i ssd, dok ne izadje ZEN i mozda eventualno padne cena intelu do leta. Recite mi samo za kasniji prelazak na intel najverovatnije, da li ce biti dovoljan ovaj kuler koji imam sada CM V6GT.

Kazem 'oko' :D Ja sam moj 3570K platio 150 evra, i po toj ceni se nalazi relativno cesto na oglasima, tako da racunam da je realno za 2500K oko 120, 130 evra.

Niko mi nije odgovorio za CM V6GT da li je dobar za i5 3570k ili 4690k, odnosno kako bi ga hladio Ne bi bio nesto preveliki klok zbog napajanja.

Nazad
Vrh Dno