Šta je novo?

Uber app

Pa ne znam ti dodaj sta hoces, covek je pitao za iskustva ja preneo i to je to.
Sto bi ista dodavao iko ili oduzimao?
Da napomenem samo da taxiste stvarno ne volim pogotovu u saobracaju iz vise razloga a i ovako.
Inace sam neko ko se zalaze da dodje Uber.
Najvise hvalim app jer je stvarno super jedino sto srce bateriju ali...

Poslednja izmena:
Nisi razumeo. Šta čovek dodati posle ovako pozitivnog iskustva, čist primer kako može taxi usluga da izgleda i da svi budu zadovoljni.

Eeeeee, ali ništa bez Ubera, jer je to kompanija vredna desetine milijardi, osim kada treba da plati porez, kada ćemo ga zvati komunikaciona alatka...

Jedino negativno iskustvo za Car Go i Taxify koje sam do sada čuo, a i to nije negativno direktno iskustvo, jeste što oko ponoći nije bilo vozila koja bi povezla uz Požešku na Banovom Brdu, sa kraja na kraj ulice, pa se tabanalo. Sve ostalo što sam čuo je skroz OK i za pohvalu.

Poslednja izmena:
U ns kad padne kiša, nema ni jednog taxija, nigde, pa je to normalno :)

Nisi razumeo. Šta čovek dodati posle ovako pozitivnog iskustva, čist primer kako može taxi usluga da izgleda i da svi budu zadovoljni.
A to da na moje iznenadjenje a i suprugino.
Stvarno ova aplikacija je dobra i totalno drugi dozivljaj od obicnog zvanja ili zaustavljanja taxija.
Taxify je bitno da svi taxisti budu ok da se njihovo ime ne razvlaci u negativnom kontekstu koliko znam onaj koji padne ispod 4.7 u ocenama njega zovu na razgovor da vide o cemu je rec.
Znaci usluga i sve oko iste cista 5 samo ostaje to da je skupo kao i obican taxi sto u stvari i jeste.
Cekajuci Uber....

Ima ljubomorne kolege to da im skenjaju...

Sta?

Zli crveni, malo im je što su ovo iskorenili
cwba_300x210.jpg
, pa traže hleba preko pogače.

Pa kao i obicno, neko "new age" komunisticko pravdanje pravima radnika i sl. ;)
ili recimo, dzaba sve to kad radi samo u beogradu. ako je tako lepo i korisno zasto se ne prosire po celoj srbiji? i tako je taxi u beogradu limitiran brojem vozila, zar ne?

Zli crveni, malo im je što su ovo iskorenili
cwba_300x210.jpg
, pa traže hleba preko pogače.
Heh toga valjda nikako nije bilo u Komunistickim diktaturama!!!??? Samo si morao da nosis radnicke uniforme, pionirske kape i marame, da ides na "radne akcije", da se lozis na vojsku i policiju, itd... a sve to od prvog osnovne i krajem 20-og veka (negde bogme i dan danas), da ne mislis mnogo svojom glavom vec "po planu i programu", dok se "elita" brcka na Visu, ima desetine hiljada kvadrata na "izvolte", vozi u Pullmanu, pije Macallan/Chivas, pusi havanu, itd... Ma bilo je to isto kao i 30 kvadrata na Nbg-u, fica, Basko polje, drina i vinjak... preko sindikata i na bonove ;)

Strasno pravedan sistem je to bio zar ne!? Dokazano bolji od "zlog zapada"!?

Samo pogledati te dzinove napretka i slobode a la Kuba, Severna Koreja, ex DDR, ex Yugoslavija, itd...

Filipe kao neko ko "jede hleb" (bar koliko me secanje sluzi) od ciste zapadnjacke tvorevine (aka internet portala) mnogo su ti puna usta "komunizma"!? Ti radis u firmi koja je isto kao Uber u odnosu na Taxi aka Benchmark u odnosu na npr. neki stampani medij... Jel' trebaju sada svi IT based stampani mediji da hejtuju Benchmark i strajkuju jer vi ne placate stampanje i poveci poslovni prostor??? Razmisli malo o tome ;)

Malo manje licemerja drugovi :)

Poslednja izmena:
ili recimo, dzaba sve to kad radi samo u beogradu. ako je tako lepo i korisno zasto se ne prosire po celoj srbiji? i tako je taxi u beogradu limitiran brojem vozila, zar ne?
Iz tvoje poruke proizilazi da ja lazem?
Da nije onako(lepo) i dobro(korisno) kako sam napisao susret "u prvom licu" sa Taxify-jem?
A ti koji nisi koristio si realan u smislu da znas koliko je lepo i korisno?
To sto trenutno ima samo u BG ne znaci da je lose, tj da lose funkcionise kako si ti to zakljucio?

wtf, gde sam ja rekao da ti lazes.

samo sam rekao (pitao) ako je tako extra zasto samo u BG?

edit: btw ti si rekao da je lepo i korisno, ne ja

Poslednja izmena:
wtf, gde sam ja rekao da ti lazes.

samo sam rekao ako je tako extra zasto samo u BG?
Pa tako ispada, ako je tako lepo i korisno sto ne radi van BG? Pa moze da se izvede zakljucak da nije istina to sto ja pisem, nisam nigde rekao da si rekao to nego sam napisao da ispada tako kad covek procita sta si napisao.
Bilo kako bilo radi savrseno ali mislim da je Uber ono sto treba vise ljudima.
Meni je svejedno ja licno taxi ne koristim, ali supruga da kad ja ne mogu da je odvezem gde treba (ko joj kriv kad nije polagala vozacki) tako da bi njoj znacilo.
I dalje mislim da je Uber ipak bolje resenje, mada sa ovim su me kupili pa nije ni problem platiti malo vise za "potpuni ugodjaj".

ili moze da se izvede zakljucak da postoji jos nesto sto mi ne vidimo?

Ne znam sta vidis i sta ne vidis ali ja samo prenosim moje skromno iskustvo sa Taxify-jem.

Kanda misic povremeno promoli nosic iz rupe. I prenosi necija vidjenja i tumacenja nekog proslog vremena, uglavnom pogresna. Elita? Vis? Kao i ono napisano pre i posle toga... Kad li si ti bio na Visu? Limburga meseca i godine?

Filipe kao neko ko "jede hleb" (bar koliko me secanje sluzi) od ciste zapadnjacke tvorevine (aka internet portala) mnogo su ti puna usta "komunizma"!? Ti radis u firmi koja je isto kao Uber u odnosu na Taxi aka Benchmark u odnosu na npr. neki stampani medij... Jel' trebaju sada svi IT based stampani mediji da hejtuju Benchmark i strajkuju jer vi ne placate stampanje i poveci poslovni prostor??? Razmisli malo o tome ;)

Malo manje licemerja drugovi :)

Da se ne osvrćem na ostatak totalitarne propagande, ovo poređenje ti je potpuno pogrešno. Uber u odnosu na Taxi predstavlja utajivača poreza, dok Benchmark u odnosu na štampani medij predstavlja najnormalnijeg konkurenta koji posluje po istim pravilima kao i ostala konkurencija. U tome se i krije caka; nije Uber tu "uštedu" omogućio tako što je uveo neku genijalnu inovaciju, kapsulu koja ti prepolovljuje utrošak goriva, specijalno vozilo koja možeš da kupiš pod povoljnim uslovima, whatever. Uber je samo tu da ne plati porez i iskoristi to što ne mora da misli na amortizaciju automobila, jer na to ima da misli nesrećni vozač kada nakon nekog vremena shvati koliki su mu računi za to. Benchmark plaća poreze na sve što treba, i nikako ne možeš da ga ekvivalentiraš sa odnosom Benchmarka i štampanog medija, odnosno uštedama u štampanju i(li) poslovnom prostoru.

Isto tako ja mogu da kažem da sve novine imaju garantovani prihod jer će prodati par hiljada primeraka po X stotina dinara, što mi nemamo jer je naša usluga besplatna. Dakle, nema tu nikakve inovacije u poslovanju na koju se promoteri digitalnog hleba mogu pozivati. Uber bi morao da nudi besplatnu taksi uslugu svim korisnicima, a da naplaćuje reklame koje gledaš tokom vožnje u taksiju i da na to povrh svega plati porez da bi mogao da se ekvivalentira sa odnosom Benchmarka i medija "standardne definicije".

Kao što možeš videti, ja nemam ništa protiv Taxify-a ili Car:GO-a. To su, prema informacijama koje imam, normalne kompanije koje prihoduju i posluju u skladu sa zakonima, bez izvrdavanja i zaobilaženja. Kontam ja da je nekome super kada korporacija na prihode od 13 milijardi plati 6 miliona poreza i viče "toooo, majstori." Problem je što su ozbiljne države izgrađene na nekim drugim pravilima. NA primer, kada su Boris Beker ili Štefi Graf hteli da se izvrdaju na Monte Karlo, nemačka policija je aproprijativno reagovala, dok se ovde odvija takmičenje u uvlakaštvu našoj verziji Borisa Bekera. Dok se to ne promeni, i vrati diktatorsko vreme kada je predsednik SFRJ insistirao da kupi kartu u autobusu, dotle će nam biti ovako. Ne zbog karte u autobusu, već zbog toga što Srbija danas treba da digne BDP za 50% da bi dostigla BDP iz 1989. godine, kada smo tobože živeli veoma loše samo to nismo shvatali. A to se ne radi tako što ćeš da ubijaš poreske platiše za račun poreskih utajivača.

Dok se to ne promeni, i vrati diktatorsko vreme kada je predsednik SFRJ insistirao da kupi kartu u autobusu, dotle će nam biti ovako. Ne zbog karte u autobusu, već zbog toga što Srbija danas treba da digne BDP za 50% da bi dostigla BDP iz 1989. godine, kada smo tobože živeli veoma loše samo to nismo shvatali.

Au... koji je to predsednik SFRJ hteo da ide autobusom a da nije za "svi smo isti, radite-gradite, nase je najbolje na svetu" slikanje??? Vidis on posle u Pullmana a ti u Yuga/ladu/keca/moskvica/trabanta (ako si "dobro prosao" onda u Renoa, Citroena, Bubu, itd...), On u vilu na Dedinju/Senjaku a ti u 30kvm (ako si dobro prosao i celih 60-90) na Novom Beogradu, itd... itd...

Filipe taj cuveni BDP "made in Malagurski" i slicni mu likovi je bio vestacki da "vestackiji" ne moze biti ;) naravno to jedno 95% stanovnistva nije zanimalo kao i da razmisljaju sta im se sprema "iza ugla", nego su krenuli da tripuju "zapadnjacko potrosacko drustvo" ;) Koji to tada bese razlog opsteg lozenja na zapad ako je sa Titom bilo tako predobro!!!???

Neces valjda da spominjes "gigante" ondasnje zemlje??? Koje "gigante"??? One sto su izvezli celih 4.000 automobila na trziste od 200 miliona ljudi??? Ili mozda one sto su Gadafiju/Sadamu/Mubaraku/Aminu i slicnima pravili rezidencije i bunkere??? Dok su kod kuce ofc pravili "vrhunski dizajn" sa "po malo" azbesta tipa... hocemo li sivi/beli kvadar da stavimo horizontalno ili vertikalno... a sve to dok su po "selima" i dalje isli zemljanim putevima, bez semafora/pesackih prelaza sa sve neomalterisanim kucama (ovo je vala i dan danas tradicija ;)) i "masovno" 80-ih uvodili fiksni a naravno analogni telefon!!!??? Ili mozda one sto su izvezli cela 2 kontigenta katodnih cevi Holandskom Phillipsu??? Najbolji su valjda bili oni cije se oruzje i dan danas koristi po belosvetskim bojistima, *** kvalitet ;)
Eh da je taj EKV snimio album na Engleskom U2 ne bi postojao (sto btw ne bi bilo uopste lose :)) a i Stonsima bi pala prodaja!!!???

Manje mitova i "nase je uvek najbolje" drugovi ;) koliko kod drmala nostalgija ta zemlja ipak nije bila "Svicarska", to sto je de fakto bila daleko bolja od svega "onoga posle" je vec druga tema... koja je btw daleko bitnija od "secanja na lepa vremena" ali avaj ne vredi... "treba se protiv Ubera i zlog kapitalizma boriti" ;)

I da tu si bar pravu... "dotle ce nam biti tako"... ali dok god se secamo, tesimo i trpimo :)

@ivke76:
100% si u pravu. Još kad bi neko objavio finansijske rezultate najvećih giganata SFRJ pa da vidimo koliko je uloženo i koliko su zaradili... Taman da se razbiju pusti snovi.

Ohoho, evo vidimo i komitetsko titranje jajca jednih istomišljenika drugima, serdare/vojvodo filozofija razvijena u vreme kada nije bilo zlih crvenih da remete idilu. Eh, kada bi neko postavio brojeve...Oh, wait!

grafikon1.jpg
1272264_INDUSTRIJA%20SRBIJE%201990%202013.JPG

Ali lakše je odbijati prihvatiti istinu i prosipati teoriju iz kojekakvih udžbenika koja ne važi više ni u zemljama odakle je došla...

@ivke76:
100% si u pravu. Još kad bi neko objavio finansijske rezultate najvećih giganata SFRJ pa da vidimo koliko je uloženo i koliko su zaradili... Taman da se razbiju pusti snovi.

Nismo bili stoka koja sve gleda kroz zaradu i samo vrednuje ono što generiše zaradu, kao što se radi današjem bolesnom neoliberalnom svetu. Gde se jedino ulaže u istraživanje lekova koji mogu dati zaradu, gde svako biće nema jednaka prava na lečenje i školovanje bez obzira na materijalno stanje. Gde sportisti i muzičari zarađuju više od najboljih stručnjaka u naučnim granama (jer to generiše veći "profit"), a pri tome one grane koje ne mogu u dogledno vreme da donesu profit se ni ne finansiraju, jer se sve gleda kroz kratkoročnu isplativost, a ne realne potrebe čovečanstva, ali zato se finansiraju privatne industrije koje imaju bolje lobije i bolje potplaćuju, poput industrije naoružanja u SAD.

Bilo je bitno zaposliti ljude, dati im krov nad glavom i obezbediti školovanje i zdravstvo za sve. Nije se gledalo da li će neki proizvod koji se proizvede kod nas doneti zaradu, ili će na njemu biti gubitaka, jer su ti gubitci manji nego da te iste pare izađu iz države na uvoz nekog sličnog proizvoda, a pri tome se obezbedi hleb za čitav lanac ljudi koji radi na proizvodnji tog proizvoda, za razliku od uvoza gde neka zarada ostaje jedino uvozničkim lobijima i nekolicini nesrećnih prodavaca koji rade za 23k.

Poslednja izmena:
@ivke76:
Potpuno si u pravu. Npr cesto se u NS spominje kako su se fabrike ugasile i kako vise nema pobede, novkabela, jugoalata i sl. Ali te firme su uvek bile u velikim finansijskim problemima sa kracim periodima kada je bilo ok. Samo sto je tadasnja drzava bila voljna da ih vestacki odrzava u zivotu.

Inace nisam ziveo dugo u SFRJ i hvala bogu na tome, taj sistem je iznedrio poltrone i beskicmenjake.

Poslednja izmena:
@rama
Bravo [emoji122]

Globalizacija i ekonomski kapitalizam najveca zla savremenog sveta

Poslednja izmena:
@rAMA:
Meni nije logično da država slupa 100M eura u firmu koja generiše još veći gubitak od uloženog, samo da bi tih 5000 zaposlenih imalo socijalni mir i nekakav posao. Bolje je svakom od njih dati otpremninu od 20k eur i staviti katanac na firmu. Dalje, zašto su oni privilegovani da primaju platu, a realno nisu u stanju da isporuče proizvod kojim bi opravdali svoju platu?
Nije ovo neoliberalizam, već zdrava pamet.

Sve ste vi u teoriji u pravu, samo niko da mi objasni kako je moguće da u praksi ni nakon 25+ godina finog, demokratskog razvitka, ne uspevamo da prismrdimo BDP-u iz 1989. kada je sistem bio debelo u krizi i koliko će još trebati dotle.

Da ne ulazim sada u to kakva je raspodela i koliko je ravnomernija bila 1989. u odnosu na 2016. jer zaista mislim da je to svakoj babi u najdaljoj zabiti jasno, bez obzira što se ovde stanovi od 80-90 kvadrata predstavljaju kao simbol pljačke državnog budžeta od strane SFRJ rukovodilaca...

Bilo je bitno zaposliti ljude, dati im krov nad glavom i obezbediti školovanje i zdravstvo za sve. Nije se gledalo da li će neki proizvod koji se proizvede kod nas doneti zaradu, ili će na njemu biti gubitaka, jer su ti gubitci manji nego da te iste pare izađu iz države na uvoz nekog sličnog proizvoda, a pri tome se obezbedi hleb za čitav lanac ljudi koji radi na proizvodnji tog proizvoda, za razliku od uvoza gde neka zarada ostaje jedino uvozničkim lobijima i nekolicini nesrećnih prodavaca koji rade za 23k.

Ma gde se nije gledalo da li će biti zarade. Naravno da se gledalo. Samo je bila komandna ekonomija, izveze se oružja za 500 miliona, pa onda 150 miliona ide u zdravstvo, 100 miliona u školstvo, 150 miliona natrag u fabrike da se obnavlja proizvodnja, 50 miliona u državnu bezbednost i 50 miliona u kulturu i sport. Pa onda razne anomalije nisu dolazile do izražaja na vreme, ali to je država koja je imala ozbiljnu privredu i ozbiljnu industriju. Danas bi trebalo da se svih 500 miliona vrate u proizvodnju minus PDV državi, samo što danas ne možemo da napravimo ni 5 miliona izvoza, i onda se traže podaci da li je to bilo baš tako nekada :d Naravno da nije sve bilo "realno", ali šta je "realno" u ekonomiji koja pukne jer se (crno)berzijanci igraju derivativa u finansijskom sektoru, ili u pravljenju 5000 Abrams tenkova koji čuče u hangarima swing state-ova (američkih država) u kojima se prelama da li će kongres biti demokratski ili republikanski? Šta je "realno" u ekonomiji u kojoj su najvrednije firme na svetu mehuri od sapunice? Ništa.

Nemoj nikada misliti da se nije mislilo kako i šta. Samo što smo onda bili ozbiljna nacija i uvezivali spoljnu i unutrašnju politiku u ekonomski razvoj. Pomagali smo celoj Africi i polovini Azije da se oslobode kolonijalizma, pa ih uvlačili u svoj savez da bismo im, što kaže ivke, pravili bunkere i prodavali čačkalice. Tako rade velike sile! U to vreme je Engleska bila paralisana štrajkovima i katastrofalnom situacijom u industriji, Severna Koreja imala veći BDP od Južne Koreje, a cela centralna Evropa je služila Moskvi kao bojno polje za primanje prvog strateškog udara u slučaju rata. I pevala ode radosti, pride. Nije bilo "slobodnog tržišta" niti slobodnog protoka kapitala, nije bilo slobodne nabavke deviza već su sve zemlje strogo kontrolisale valute u opticaju. Treba ti nabavka kafe, ali Brazil hoće samo liru jer treba nešto da uveze iz Italije, ali ti nemaš lire da platiš toliko i onda odjednom nema kafe u zemlji. I ta "strahota" se dešavala po celoj Evropi, zapadnoj i istočnoj, samo smo mi pametni da zbog toga razrušimo državu. I sada bismo opet, sa Uberom i njemu sličnima.

Poslednja izmena:
I da tu si bar pravu... "dotle ce nam biti tako"... ali dok god se secamo, tesimo i trpimo :)

Ivke, pa ti stvarno vise ne zivis u Srbiji. Retki se danas secaju Jugoslavije, komunizma i partizana. Aktuelna vlast vredno radi na brisanju tog secanja iz kolektivne svesti naroda. Vracaju milo za drago onima pre njih koji su to isto radili, kao i oni pre tih i oni pre svih njih... i tako u nedogled. Televizijski igrani i dokumentarni program je poslednjih nekoliko godina je 100% cetnicki fokusiran. Partizani, kasnije drugovi komunisti se ne spominju, cak ni u izrazito negativnom svetlu. Kao da ih nikad nije ni bilo. Svabe je porazio Draza Mihailovic, kaze RTS.

Nisu problem Srbije komunisticka, desnicarska ili demokratska vlast. Revizionizam je problem. Zbog toga nijedna vlast ne moze nista da napravi, jer im ona posle njih sve srusi. Sve se radi po principu drzi vodu dok majstori ne odu. Zato ne postoji sistem pa samim tim ni institucije. Sto znaci da civilizacija u Srbiji nije produkt drustvenog uredjenja, vec deo onoga sto je ostalo od vrednosnog sistema koji se prenosi kroz porodicu. Drzava ni na koji nacin ne (p)odrzava civilizaciona nacela u Srbiji, zapravo ih vec decenijama urusava.

Poslednja izmena:
BDP je nikakav jer se ovde nista ne proizvodi i ne stvara se nikakva vrednost. Velika većina građana ne shvata da sve više i više zaostajemo. Mi idemo unazad, a negde tamo privatne kompanije razvijaju sopstveni svemirski program. Oni će tamo da šalju putnike u orbitu, a mi ne možemo vozom ni do Valjeva. Brzinom od 30km/h. Sa kašnjenjem u startu od 2h. I poluispravnom lokomotivom.
Okruženje nas je pristiglo i nismo u mogućnosti da budemo drugačiji. Moramo da budemo bolji, a to može samo ako se pare ne spaljuju na kupovinu socijalnog mira, već se ulažu u nešto drugo što ima smisla. Cak iako ne znamo sta sa tim parama, daj da smanjimo poreze.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno