Šta je novo?

Uber app

Naravno da je nejasno. Uber je kao d.o.o. za razliku od vozača obveznik PDV, oni su dužni da naplaćuju uslugu sa uračunatim PDV, a isti ne bi mogli da odbiju prilikom plaćanja vozačima, jer od vozača ne mogu da dobiju fakturu sa istim. Plus uzimaju svojih famoznih 25%. Ne treba biti veliki matematičar da se shvati da nešto u toj računici ne može da funkcioniše...

Ali kako trenutno funkcionišu taksi udruženja, zar ne bi mogao i uber tako da se organizuje, osnuje kompaniju, u Srbiji?
A onda recimo neki vozači iz drugih udruženja predju kod njih, već kako to ide uopšte?

Taksi udruženja ne naplaćuju vožnju, vožnju plaćaš taksisti direktno, ne udruženju. Kod Ubera vožnju plaćaš Uberu, a onda oni isplaćuju 0,75 od cene (bez PDV) vozaču.

Poslednja izmena:
Ovim mehanizmom bi uber bio skuplji od taksija
1) taksisti ne placjaju PDV (jel neko nekad video fiskalni u BG?)
2) ne daju bash 25% zarade udruzhenju.

Delatnost taxi prevoza odnosno delatnost 49.32 je oslobodjenja evidentiranja prometa preko fiskalne kase i to>

Uredbaom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase

(„Službeni glasnik RS“, br. 61/10, 101/10, 94/11, 83/12,59/13, 100/14)

Kakve veze ima fiskalni i pdv ?
Nevezano za taksiste, ovde kolko vidim veicna ljudi misli ako si u pdvu moras da izdajes i fiskalni ili ako izdajes fisklani mora da si u pdvu, sto apsolutno nije tacno i ne znam kako su povezali te dve stvari

Poslednja izmena:
Taksi udruženja ne naplaćuju vožnju, vožnju plaćaš taksisti direktno, ne udruženju. Kod Ubera vožnju plaćaš Uberu, a onda oni isplaćuju 0,75 od cene (bez PDV) vozaču.

Ali bi mogao tipa uber da radi kao neki payment procesor/gateway, recimo kao paypal, ili kao kada bih placao karticom u radnji, oni rade naplatu/billing/kako god, meni skinu 100 rsd, uzmu 25 za sebe (ili već koliko) i prebace taksisti ostatak?

Delatnost taxi prevoza odnosno delatnost 49.32 je oslobodjenja evidentiranja prometa preko fiskalne kase i to>

Uredbaom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase

(„Službeni glasnik RS“, br. 61/10, 101/10, 94/11, 83/12,59/13, 100/14)

Kakve veze ima fiskalni i pdv ?
Nevezano za taksiste, ovde kolko vidim veicna ljudi misli ako si u pdvu moras da izdajes i fiskalni ili ako izdajes fisklani mora da si u pdvu, sto apsolutno nije tacno i ne znam kako su povezali te dve stvari

Za to su se "gospoda" izborila zakrchivanjem centra Beograda......Kada su svi imali fiskalnu kasu, samo nisu imali : doktori, advokati i pijachari e da i TAKSISTI.

Zar ne bi u tom slučaju Uber morao da ima svoja registrovana vozila, kao i kod njih zaposlene vozače? Valjda taksista na osnovu licence (ili kako se već zove) koju je dobio od grada dobija i mogućnost da koristi ova prava. A Uber do tih licenci svakako ne može tek tako da dođe.

Pa i ne mora. Uber je servis koji povezuje vozaca i putnika. Kakva je razlika u usluzi ako taxi poručiš preko twittera, fb, sms, telefonom ili uber app? Usluga je ista, samo što uber to naplaćuje, twitter i fb nenaplaćuju, sms i telefon placa korisnik. Uber se bavi posredovanjem u usluzi i to naplaćuje.

Razlika je ta što u prvom slučaju tebe preveze licencirani taksista, a u drugom ilegalac. Upravo tu je i najveći problem.

Kakav ilegalac, UberPop ne radi (nigde?) u Evropi, vec samo UberX (profi vozaci).

^Ne čitaju ništa posle Uber.

Za to su se "gospoda" izborila zakrchivanjem centra Beograda

Bas tako. Ne znam uopste ni cemu ova tema - narodnjaci su pobedili. Selim se u Bus Plus temu. :/

Za to su se "gospoda" izborila zakrchivanjem centra Beograda......Kada su svi imali fiskalnu kasu, samo nisu imali : doktori, advokati i pijachari e da i TAKSISTI.
Spisak onih koji nemaju fiskalnu kasu je mnooooogo duzi od toga sto si nabrojao.

sada, tada nije bila.

Uh, jedva čekam da veseli usvajači svake nove tehnologije zaređaju sa mounting lawsuits from traffic collisions po Uberu kao i po nezdravoj konkurenciji, pa ih pošalju pred nadležne sudove na lokacije kao što su Britanska devičanska ostrva, Portoriko i Isle of Man.

Pocetkom ove godine u EU ocekuje se velika pravnicka bitka - da li je Uber samo tehnoloska kompanija koja spaja A i B ili i prevoznik. Isto vazi i za AirBnB i to ce predefinisati njihov biznis model u regionu.

Ne sumnjam da ce Uber (kroz UberX, UberLux) preziveti, kao i da ce se taksi kakav znamo do sada nesto malo promeniti - poneki popusti ali nista vise od toga. A taksisti ce raditi za maticnu firmu i, u međuvremenu, omrazeni Uber. Bas kao sto mi je regularni taksi stigao kada sam koristio Car:GO - kad nema voznji, dobar je i Car:GO ili Taxify - kaže taksista.

Hehehe pa naravno da im je dobar i upravo ce svi oni najglasniji prvi i preci u "neki uber" kada napucani splavari i splavarke sve zajedno sa wanna be wolf-ovima sa "Nbgd streeta" i strancima krenu masovno da ga koriste ;) bice "krv na ulicama" malo morgen :)

Meni se kod kod ubera (ne znam za druge servise) svidja sto ima ocene vozaca, iskreno sada taksi udruzenja bas briga ko vozi za njih...da li neki super lik ili ****** .....Zato bih voleo da ceo taxi prevoz postane malo vise "it"...ocene, kvalitet vozila, cistoca vozila....

I za one sa jeftinijim ulaznicama info da slede sankcije za one kojima prosečne ocene padnu na 4.7 od 5 i niže...

Da, Uberova politika je da one sa ocenom ispod 4,7/5 poziva na razgovor.

Vrlo mi se sviđa mogucnost ocenjivanja. Nije da je sve u tome, ali znaci. I povratno,na vozača, više će obraćati paznje na UE (user experience, da budem trendi).

sada, tada nije bila.

Ako mislis na pocetak 2012 , jeste bila je.
manje od 20% je dodatno na trenutnu listu u zadnje 4 godine.
Ako zelis kad budem na poslu od ponedlejka izvucicu iz paragrafa stari propis pa cu postovati da vidis.
Spisak je i tada bio poprilicno dugacak.
Jos od leta 2010. godine je taj spisak poveci.

Poslednja izmena:
U cemu je razlika izmedju UBER i divljeg taksiste? Ako divlji taksisti kvare reputaciju legalnim taksistima, zasto nema sukoba izmedju istih?

Postoji sukob između legalnih taksista i divljih, samo neće svaki da se kači sa budalom.. Prijavljuju ih pa nekad neko za potrebe medijske kampanje uhvati divljeg taksistu i novine pišu o tome.

Čekajući Uber...

Sem jednog clana, sto jos neko ne iznese svoje utiske koriscenja Car:GO i Taxify u BG? :) Valjda se koristi. Mada kad gledam mapu jednog i drugog obicno vidim oko pet (slobodnih?) vozila u celom gradu.

Car:GO mi je čestitao novu godinu i priznao da imaju malo vozila i da rade na tome.

Ja mogu za Taxify da prenesem iskustva nisu bas moja licna jer ja se samo svojim kolima vozim, ali mogu supruzina iskustva da prenesem.
U dva navrata je koristila do duse ja sam preko app pozvao za nju oba puta.
Elem, kad sam zvao bili su brzi oba puta u roku od 3 min su stigli i jedan i drugi.
Dobra je stvar sto stvarno u real time-u mozes da pratis vozilo i kad dolazi na adresu i kad se vozi do odredista i zna se kojom je putanjom vozeno sto radi savrseno stvarno. Korisna stvar je sto mozes kad narucis taxi odmah ti ispise ko dolazi znaci ime taksiste, registarski broj, marka i model kao i godiste istog, i imas mogucnost da pozoves ili posaljes poruku taxisti ali mozes i da otkazes voznju. Naravno ukoliko to namerno vise puta radis da bi lerao taxiste bices banovan na par dana a kasnije i zauvek ako nastavis sto je ok.
Sve vreme sam pratio vozila i kuda idu i tacno znas kad dodje do odredista u tom trenutku kako pokazuje mapa ja zovem suprugu cisto da vidim koliko je sve to tacno kako je prikazano na mapi kaze zena upravo izlazim iz kola kao sto i mapa pokazuje da je taxi stigao na odrediste. Znaci odlicno.
Sta bih jos pohvalio to je mogucnost placanja karticom kao i kesom sto moze da se bira pre svake voznje.
Posle prve voznje dobijas promo kod kojeg podelis sa nekim i taj neko upise kad hoce da koristi Taxify i ima free voznju do 600 rsd ako bude vise placa samo resto od konacne cifre znaci voznja kostala 700 sa kodom doplacujes 100 din.
A tada kad taj neko iskoristi ti takodje dobija isti toliko free.
Zena kaze da su obojica bili max korektni i ljubazni a isla je sa sinom koji ima 19 meseci i kome je sve u kolima zanimljivo svaki dugmic(sto znam iz mojih kola) tako da je non stop pipkao dugmice a i gospodin koji je vozio bio je cool po tom pitanju jer kaze zna sve jel ima i on klinca od 22 meseca tako da se covek nije bunio zbog toga kaze supruga, naprotiv.
Ne znam da li sam nesto propustio da kazem ako nekog nesto interesuje pitajte pa ako znam reci cu.

Nazad
Vrh Dno