Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Sve je to stvar moralnih principa i zdravog razuma. U Srbiji nisi gospodin kupac ni kada kupiš nov auto, grebu nas za garanciju kako stignu, čekamo automobile po 3-6 meseci i slično a hoćemo da budemo gospoda kupci za sitnice do 10$ kupljene online preko pola sveta.

Mi Srbi baš volimo da nas lažu. Da nam obećavaju ono što neće ispuniti. Na to najlakše padamo.
Da je prodavac bio pošten i napisao dostava do 90 dana, ili dodao 2$ za cn poštu svi Srbi bi ga zaobilazili kao šugavog.

RC718725163CN
ETHMY83870757
ETHMY83870729

Znači za prvi da otvaram dispute odmah pošto sam dobio lažni treking broj?
Šta da radim sa drugim i trećim? To su neki bez veze brojevi? Toliko drsko se ide da se predpostavlja da sam toliko "dumb"?

EDIT:
Evo za ovaj prvi broj, prodavac "nudi"
6. If you have not received your orderafter 30 days from payment, please contact us. We will trace your order and get back to you asap. Our goal is customer satisfaction!
Ima i ova tabela:
HTB12wpFFVXXXXaGXFXXq6xXFXXXr.jpg

EDIT2:
Garancije prodavca:
Seller Service : On-time Delivery
If you do not receive your purchase within 39 days, you can ask for a full refund before order completion (when you click ‘Confirm Order Received’ or exceed confirmation timeframe).

EDIT3:
Ovde se ne spominje mogućnost otvaranja "dispute" zbog pogrešnog treking broja:
http://activities.aliexpress.com/adcms/help-aliexpress-com/make_refund_request.php
Dok ovde piše:
http://activities.aliexpress.com/adcms/help-aliexpress-com/track_package.php
Da ako 3 dana nakon dobijanja broja ne mogu da pratim pošiljku - da u tom slučaju kontaktiram prodavca.

:S:

Poslednja izmena:
@SuperStarr, kao sto rekoh prvi sa 58 prodaja ukupno je prevarant, a ova druga dva su ti poslala sa trekingom koji ne moze da se prati van granica Kine. To ti je sad vec standardna pojava na Aliju kada pise Sellers metod ili cak i kad obecaju besplatan treking kineskom postom a kupio si nesto jeftino, tipa par dolara. Ja licno i ne produzavam zastitu. Mrzi me da se bakcem za par dolara i uvek su mi stigle i takve posiljke. Realno najveca opasnost ti je da postar zabode posiljku u sanduce pa te neko od komsija pokrade. Iz nekog (meni nepoznatog razloga) postari su prestali da lapaju. Inace takva posiljka se urucuje bez potpisa ali kao sto rekoh sve sam ih dobio do sada (dosta sporije putuju).
...sa druge strane, narucujem na adresu kod roditelja a oni su dobri sa svojim postarom.

http://www.pos.com.my/

To ti je Malezijska neka jeftinija posta, jedan broj ima, drugi ne!? Taj sto ima davno je usao u Srbiju (17.12.). Ko ce ga znati sta je s'njim, drugi kao da ne postoji,
Screenshot_34.png

U zadnje vreme, zbog toga, narucujem samo kod onih kod kojih moze da se doplati treking.

Poslednja izmena:
Tačno tako moj poštar ima moj br moba i kada stigne takva pošiljka on me nazove - stvar rešena [emoji41]

RC718725163CN
ETHMY83870757
ETHMY83870729

Znači za prvi da otvaram dispute odmah pošto sam dobio lažni treking broj?
Šta da radim sa drugim i trećim? To su neki bez veze brojevi? Toliko drsko se ide da se predpostavlja da sam toliko "dumb"?

EDIT:
Evo za ovaj prvi broj, prodavac "nudi"

Ima i ova tabela:
Pogledajte prilog 189329

EDIT2:
Garancije prodavca:

EDIT3:
http://activities.aliexpress.com/adcms/help-aliexpress-com/make_refund_request.php
Dok ovde piše:
http://activities.aliexpress.com/adcms/help-aliexpress-com/track_package.php
Da ako 3 dana nakon dobijanja broja ne mogu da pratim pošiljku - da u tom slučaju kontaktiram prodavca.

:S:

Slusaj ti mene i uzivaj ;)

Prvi broj ti je od neke poste Cainiao jedine informacije koje imas, to jest kao da ih i nemas vezano za tvoj broj su ove : bqZ1QP3.png
Ovo prvi put u zivotu vidim i ovde ces morati da sacekas do dan pred istek zastite i da mu lupis dispute iz razloga jer je proslo navedeno vreme za dostavu a buduci da nema nikakvih informacija o paketu i o tome gde se on nalazi i da li je poslat uopste ( jer moguce da ovi brojevi funkcionisu poput malezijskih laznih ), trazi pare nazad i ne odstupaj od toga, ako ti dodje tamo nekad za 2 meseca onda mu plati.

Druga dva broja su lazni brojevi, svi statusi koje oni izbacuju nemaju veze sa mozgom i ne gledaj to, ne mozes jednostavno da pratis paket ni dal je poslat ni da li nije preko tih brojeva ! Meni je jedan paket poslat preko malezijske poste stigao za 40 dana jedan za 45 dva uopste nikada nisu dosla a upravo sam pokrenuo dispute za jos dva komada koji nisu stigli posle cak 65 dana !
Kako to izgleda mozes videti ovde, tebi savetujem da isto postupis...
Pocetna poruka za dispute glasi : '' I wait 60 days and still I don't receive it ! This fake malaysian tracking code can't tell anything about packet. Best regards.''
Dalje mozes videti ovde : VHQKDhi.png

Sta se konkretno ovde desava, on pokusava mene da ubedi da radi ovaj lazni kod, ja to kategoricki odbijam i kazem mu da nije tako, posle ovoga on nema sta dalje, nego da uradi refund sto ce se desiti vec sutra/prekosutra, znaci 60 dana je bila zastita cekao sam toliko nisam dobio, cao vise me ne zanima ni da trosim vreme ni da cekam i da bacam graske dal je poslao ili ne, ako dodje platicu mu do tada ocu da vidim pare na kartici !

Inace pisalo mu je da salje Kineskom postom pre kupovine, i tu sam prevaren, znaci poslao mi je Malezijskom umesto Kineskom kako je pisalo, lud sam bio sto mu odma nisam zalepio dispute, ne mozes da pises jedno a radis drugo to nije lepo, al eto ja sam spreman da cekam dok ne dodje u roku koji on propise i to je to, nikakvi dalji izgovori posle toga me ne zanimaju.

Tako da ti lepo zalepi tu dispute dan pre isteka, budi bezobrazan trazi pare natrag, a ako ti nekada stigne, lako ces mu platiti ponovo.

EDIT : Moram da kazem u vezi ebay koja je to razlika, zemlja i svemir, nije mi se desilo mozda jednom samo da prodavac na aliju prihvati dispute bez prepucavanja, u ostalim slucajevima sve se prepucavaju i pokusavaju da te zavrnu tako sto ce vratiti ili manji iznos ili te ubedjivati da cekas jos ili sta vec... Na ebay pre neki dan na dva razlicita prodavca, sam javio ovako porukom :
''Proslo je ocekivano vreme za dostavu, ali ja sam spreman da sacekam jos 10-setak dana da posiljka stigne, ovo pisem samo da vam skrenem paznju da nisam dobio predmet u ocekivanom vremenu ali nema problema sacekaju jos malo''
Oba prodavca mi se izvinjavaju sutradan, automatski rade refund obojica i nista ne pominju vise, ne traze cak ni da im platim ako stigne ( 5.5$ i 3.5 $ ) ! Na ebay sam za jedno 6-7 predmeta sigurno dobio full refund i zadrzao predmet jer mu je nesto falilo, nikakvih problema nema ama bas, profesionalno sve vrh vrhova !

Poslednja izmena:
Трећи број сигурно није лажан, за други не можемо да знамо...

Poslednja izmena:
Inace pisalo mu je da salje Kineskom postom pre kupovine, i tu sam prevaren, znaci poslao mi je Malezijskom umesto Kineskom kako je pisalo, lud sam bio sto mu odma nisam zalepio dispute, ne mozes da pises jedno a radis drugo to nije lepo, al eto ja sam spreman da cekam dok ne dodje u roku koji on propise i to je to, nikakvi dalji izgovori posle toga me ne zanimaju.

Bas za ovo sam ja pitao pre neki dan, ali ne dobih odgovor. 4 porudzbine sam napravio u 2 nedelje, sve sam narucivao tamo gde je naznaceno da se salje Kineskom postom, kao registrovana posiljka. Prvi je poslao Malezijskom, ja mu odmah poslao poruku da TN nije validan broj CN poste. On me je ignorisao i posle 12 dana, kako se nista ni na jednom pracenju nije pojavilo, jos jednu poruku je ignorisao i ja sam uradio dispute i dobio pare nazad. Istovremeno, njegova prodavnica http://www.aliexpress.com/store/812064 vise nije imala ponude, tako da pretpostavljam da je izvarao mnoge i da je usledila neka reakcija Alija.
E sad, posle toga sam narucio kod jos 3 kineza, svi sa naznacenim slanjem putem Kineske poste, kao registrovana posiljka. Ni jedan nije poslao tako, vec:
1. http://www.aliexpress.com/store/1425141 Prvi koristi Yanwen, koja imam utisak da proizvoljno ispisuje neke statuse posiljka
2016-01-07 00:00 BeiJing Handled by Airline
2016-01-06 00:00 Beijing Internationg Mail Center Prepare to Dispatch
2016-01-05 14:00 The post office of electronic information has been received
2016-01-05 00:00 BeiJing Arrived at Beijing Internationg Mail Center
2016-01-05 00:00 Beijing Internationg Mail Center Received
2016-01-04 20:00 ShangHai Despatched from Yanwen ShangHai Sorting Center
2016-01-04 18:00 ShangHai Accepted at Yanwen ShangHai Sorting Center
2. http://www.aliexpress.com/store/1110964 Drugi mi je dao TN RS00...0CH i sajt za pracenje http://www.faspeed.com/ gde imam samo ovo:
2016-01-04 SHENZHEN OF CHINA Order entry processing center
2016-01-04 SHENZHEN OF CHINA Awaiting quality checking
2016-01-04 SHENZHEN OF CHINA Packing
2016-01-04 SHENZHEN OF CHINA Leaving the warehouse
2016-01-06 SHENZHEN OF CHINA Acceptance, China 830099
3. http://www.aliexpress.com/store/1186980 Treci mi je dao obican broj i www.hkrpost.com za pracenje, ali to pracenje ne radi, dobijem MySQL error kad ubacim broj.

Sve porudzbine su < 10$. Dakle, zakljucak je da niko ne postuje napisan izbor poste za slanje, nego salju cime stignu, i to je potpuno legitiman nacin poslovanja na Aliju ovih dana?

Трећи број сигурно није лажан, за други не можемо да знамо...

Posle ovog tvog posta, ja samo mogu reci, da treba kinezi jos vise da na zaje**vaju i da nam dupe pomeraju i da nam rade jos gore stvari, da budu jos bezobrazniji. Koliko sam primetio aktivan si ucesnik foruma, pratis ovakve teme i cesto komentarises, i ti i dalje ne znas koji je lazan Malezijski a koji pravi broj ??? Pa svaka cast, a pisano je o tome 549811845 puta, izmedju kojih ja sam samo napisao 10x.
Nije problem sto ti ne znas i zivis u zabludi tvoja stvar, ali nemoj molim te da dajes lazne informacije drugim clanovima foruma, i da ih zbunjujes sada.

@brzibg, ma da bre, salje ko kako stigne i sa cim, mada ima jos uvek prodavaca koji salju kako napisu, cak sta vise ima onih koji redovno ali redovno daju tracking kod za porudzbe od 1.5 $ recimo itd... No ja smatram da je sve dobro sto posalju dok ne posalju preko Malezije, e onda je to pravo mucenje.

Pa to nisam znao, ranije se postovalo to sto napisu, a ja eto godinu dana nisam nista porucivao sa Alija. Ja smatram da je to prevara, jer lepo imaju opciju "Seller shiping metod", koja znaci upravo to. Ako napisu Kineska posta, onda bi trebalo da salju Kineskom postom. Necu se buniti kod ovih porudzbina, sacekacu da vidim da li ce stici paketi, ali cu ubuduce pre porudzbine porukom proveriti da li Kinez salje postom koju je naznacio sa TN, pa ako mi uvali ove brojeve, odmah dispute zbog laganja i cao. Jer ako je u startu spreman da laze oko nacina slanja, sta ga sprecava da namerno uvali pokvareno ili da ni ne posalje paket.

Pa to nisam znao, ranije se postovalo to sto napisu, a ja eto godinu dana nisam nista porucivao sa Alija. Ja smatram da je to prevara, jer lepo imaju opciju "Seller shiping metod", koja znaci upravo to. Ako napisu Kineska posta, onda bi trebalo da salju Kineskom postom. Necu se buniti kod ovih porudzbina, sacekacu da vidim da li ce stici paketi, ali cu ubuduce pre porudzbine porukom proveriti da li Kinez salje postom koju je naznacio sa TN, pa ako mi uvali ove brojeve, odmah dispute zbog laganja i cao. Jer ako je u startu spreman da laze oko nacina slanja, sta ga sprecava da namerno uvali pokvareno ili da ni ne posalje paket.

Nema sta da se smatra jednostavno jeste prevara. To bi isto bilo kupujem ja sada u nekoj online prodavnici u Srbiji i kazu saljemo post expressom, ok sve super, ja narucim oni posalju zapreznim kolima :-devil-:
Elem, ja se uglavnom ne zalim, neka mu je na cast kada napise jednom a posalje drugom, nego sto me posle iscekanog full processing timea prave majmunom to ne mogu da svarim.

A sto se tice te provere, to samo ako naletis na normalnog prodavca da ti odgovori, meni veci procenat ne odgovaranja i nekih bezveznih poruka nego sto odgovore... Tipa ja lepo pitam, please can you tell me with which post carrier you will send package to me if I order ? I ono poruka sa odgovorom, yes dear friend... Pa da se covek upuca.

Da li je neko uzimao dresove sa alija..planiram da uzmem 2-3 komada pa se pitam da li ce da ide na njih pdv carina tj da se otvaraju uopste.

+1

Elem, ja se uglavnom ne zalim, neka mu je na cast kada napise jednom a posalje drugom, nego sto me posle iscekanog full processing timea prave majmunom to ne mogu da svarim...

Mene u principu ne zanima kako mi je posalo ako će to da stigne. Shvatam da svako mora da se "snalazi" kako bi bio konkurentan.
Hvala na opširnom postu i deljenju iskustva. ;)

Ono čega se ja bojim ("smrdi mi na to") jeste da ću biti prevaren a pošto mi se ovo nikada nije dešavalo raspitujem se kako da se postavim da me ne pravi budalom tamo neki iz daleke Azije za tu neku sitnu lovu.

Moja moralna načela i poglede na dogovor ću ostaviti za sebe jer vidim da ima ljudi koji iz meni neshvatljivih razloga imaju razumevanja za one koji ne poštuju dogovor i to smatraju normalnim tako da sada ja nisam siguran da se postavljam ispravno kao kupac - onaj koji hiće da potoriši svoje pare, prema "prodavcima"...

Poslednja izmena:
@SuperStarr
Kinezi rade ono sto im prolazi i mislim da ce to tako da bude sve dok kupci ne pokazu svoje nezadovoljstvo putem ocena i komentara. Prvi ja "zaboravim" da napisem da je broj bio lazan, jer paket stigne na vreme i bez odlaska na carinu (recimo)
Ono sto sam ja uradio zbog sebe je da ne idem na 'free shipping' nego platim dostavu i ti brojevi se jako brzo prikazu na sajtovima za pracenje. Mada, po mom iskustvu, isto brzo stize nepracena i pracena posiljka iz Kine.

Malezijska posta je smece, opet po mom iskustvu koje datira od momenta uvodjenja ogranicenja mAh po posiljci iz HK. Ta posta je iz Kine isla u Maleziju gde se znala kiseliti i do mesec dana pre nego je stave na avion za Evropu. Ja ne znam sta je problem sa tim Malezijcima, ali mi se cini da rade po principu FILO (first in, last out), tj. ako vam posiljka zapadne negde u dubinu skladista, a nove je zatrpaju - ima da se nacekate, ali ako imate srece, moze i posle 3 dana da krene ka Evropi. Znam makar jedan sajt koji je odustao od malezijske poste (ili ih stavio kao jeftiniju opciju) bas zbog te njihove "logike". Opet, iskustva su od pre 5 godina, pa se mozda nesto i promenilo do danas...

Prošle godine sam kupovao neke stvari 11.11 i stizalo je u roku od 30-40 dana. Evo, uskoro će 2 meseca kako mi nekih par sitnica nije stiglo dok mi je upravo prispelo nešto iz decembra. Ranije nikad nisam imao ovakvih situacija, izbezobraziše se kinezi. Naravno, lažni treking brojevi.

Naručio sam 11.11 . Malezijska pošta piše Arrived in Serbia 26.12.2015. Za 3 dana je trebalo da istekne, ali je prodavac produžio još 30 dana, ne pitajući mene. Pre neki dan mi je stigao paket, adresiran na drugog čoveka, vratio sam poštaru. Znači imam "nesigurnog" poštara i stoji Arrived in Serbia 26.12 -šta da radim

Meni je danas stiglo zastitno staklo za telefon poručeno jos 17.09.2015 i poslato odmah sutradan (vidi se na deklaraciji). Odavno sam trazio i dobio pare nazad i ostao ubeđen da ili ga nisu ni poslali ili je negde nestalo u transportu.
Tako da nikad nije kasno da se paket pojavi.
Moracu da kontaktiram prodavca, da i mu platim ponovo.

Imao sam sličnu situaciju i kontaktirao prodavca, dogovorili se jednostavno da kupim još neke futrole i poslao mi još i gratis zastitno staklo jer sam bio iskren. :)

Hoce naravno, otvaraju se.

majica obicna da se otvara? strasno...
Inace narucio sam jednu stvar pre nekih mesec ipo dana..i vec nekih 15 dana stoji da je u srbiji i da je isporucena...sto naravno nije, dok na trackingu na aliexpressu pise da je u tranzitu i da jos nije ni usla u srbiju...Sta da radim ? Prodavcu kada kazem da mi nije stigla on mi daje linkove sa kineske poste gde pise da je urucena. Ako otvorim dispute da li gledaju onaj tracking na sajtu ili kucaju na nekoj posti, stvar nije toliko vredna pa mi nije cimanje toliko

Posle ovog tvog posta, ja samo mogu reci, da treba kinezi jos vise da na zaje**vaju i da nam dupe pomeraju i da nam rade jos gore stvari, da budu jos bezobrazniji. Koliko sam primetio aktivan si ucesnik foruma, pratis ovakve teme i cesto komentarises, i ti i dalje ne znas koji je lazan Malezijski a koji pravi broj ??? Pa svaka cast, a pisano je o tome 549811845 puta, izmedju kojih ja sam samo napisao 10x.
Nije problem sto ti ne znas i zivis u zabludi tvoja stvar, ali nemoj molim te da dajes lazne informacije drugim clanovima foruma, i da ih zbunjujes sada.

@brzibg, ma da bre, salje ko kako stigne i sa cim, mada ima jos uvek prodavaca koji salju kako napisu, cak sta vise ima onih koji redovno ali redovno daju tracking kod za porudzbe od 1.5 $ recimo itd... No ja smatram da je sve dobro sto posalju dok ne posalju preko Malezije, e onda je to pravo mucenje.
Ау бре човече, што си толико искључив. Број није лажан, прави је, само није класичан (него нека за њих јефтинија варијанта) који се не прати до испоруке и вероватно не захтева потпис. Ако је писало free tracking number онда је наравно превара али број није лажан (барем овај други, пермутовао сам их). Ако је писало seller's shipment method онда није ни превара. Иди на сајт Малезијске поште и наћи ћеш га.
За убудуће, за пакете мање вредности ако не платиш посебно број знај да ће ти ићи оваквим поштама,
467d9996d49b1e6e9fa8e1a5fc0c6f82.jpg

6f2da42f6538dd48a42306c7c745810e.jpg

95e51ba26ea0d66d1f642b1f6178b93f.jpg

Ако га сајт званичне поште види као валидан онда је 100% валидан.
Ти вероватно мислиш на класичан међународни трекинг број али *** постоје и друге поште и врсте пошиљки (као што сам већ написао који пост раније али кад жуч удари слабије се чита).

Poslednja izmena:
Napokon su na alixpres apk ubacili da sortiras feedback po oceni.. Trebalo im je samo 2god :)
Moze i po drzavi i po slikama..

af30dea07366c55e454a2fc31ac9f2cb.jpg

Odlicna opcija, al' meni i dalje ne rade notifikacije.... [emoji52]

Pazi kad sam danas provalio da ima chat sa operaterom Alija. Nekada je bila samo ona virtuelna devojcica ili ja to ranije nisam video. Elem, postavio sam pitanje vezano za promenu nacina slanja bez pitanja. Trazili su mi brojeve narudzbina i potvrdili da to nije dozvoljeno i da pokrenem dispute. Rekose mi i da ce te prodavce upozoriti i da ce ih proveravati ubuduce, sto mislim da je samo fora da ispadne kako paze na korisnike.

Ja sam se odlucio da sacekam ishod, ali ubuduce cu drugacije da nastupam prilikom porucivanja.

majica obicna da se otvara? strasno...
Inace narucio sam jednu stvar pre nekih mesec ipo dana..i vec nekih 15 dana stoji da je u srbiji i da je isporucena...sto naravno nije, dok na trackingu na aliexpressu pise da je u tranzitu i da jos nije ni usla u srbiju...Sta da radim ? Prodavcu kada kazem da mi nije stigla on mi daje linkove sa kineske poste gde pise da je urucena. Ako otvorim dispute da li gledaju onaj tracking na sajtu ili kucaju na nekoj posti, stvar nije toliko vredna pa mi nije cimanje toliko

Neko molim vas hitno je uskoro istice protection

Sta ti daje 17 track? U kom formatu je broj? Da li se pojavljuje na postinom sajtu?

Pa *** ako je kineska posta sa klasicnim trekingom pise ime i prezime onoga ko je preuzeo (ime sa koverte). Ako je tvoje ime onda prevac u postu i trazi kontrolora.

Ovo sortiranje feedback-a u aplikaciji i ne funkcionise bas najsjajnije... [emoji2]
eb64843cc175f7c25397a8f27923b1cc.jpg

Jutros stigao i drugi paket, postar doneo, bez ikakve naknade.
Proizvod je placen 2.60€.
Do kraja nedelje se nadam da ce stici i treci paket, carina ga trenutno pregleda, a njega sam prvog narucio a sticice zadnji. :)

Vrh Dno