Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Ima četiri računara na koje sam stavio 360 Security, nijedan nije moj. I ni na jednom ne iskače.

Ovo je delimicno poboljsalo situaciju, barem tokom ovih nekoliko sati testiranja. Pikovi su jos tu ali su manje primetni (tj. krace traju). Pokusacu da ukljucim High performance u Power options pa da vidim menja li stogod.
Ovaj problem se desavao i na matoroj Gigabyte GA-945P-S3 ploci sa Realtek LAN in Win10 dok na Windows 7 nije bilo problema.

Edit: nevermind, sve po starom, problem je i dalje izrazen u istoj meri kao i pre. Upravo je bio jedan pik
Pogledajte prilog 187624

Ovo je SS iz ProcesHacker-a, ako se ne varam? Kako se manifestuje problem u realnom radu? Pretpostavljam da spajkovi nestanu cim iscupas mrezni kabl? Ja sam imao Asus Z77 Deluxe plocu koja je imala i Intel i Realtek mreznu. Spajkovi su se javljali od neke verzije Intel drajvera i nestali su kada sam poceo da koristim Realtek umesto Intel mrezne (ili kada sam se vratio na stariju verziju drajvera). Mozes da probas da iskljucujes komponente (u BIOS-u) pa da vidis da li ce da nestane. Probaj da koristis fiksni napon (ako koristim offset/adaptive) i iskljuci EIST.

Ovo je SS iz ProcesHacker-a, ako se ne varam? Kako se manifestuje problem u realnom radu? Pretpostavljam da spajkovi nestanu cim iscupas mrezni kabl? Ja sam imao Asus Z77 Deluxe plocu koja je imala i Intel i Realtek mreznu. Spajkovi su se javljali od neke verzije Intel drajvera i nestali su kada sam poceo da koristim Realtek umesto Intel mrezne (ili kada sam se vratio na stariju verziju drajvera). Mozes da probas da iskljucujes komponente (u BIOS-u) pa da vidis da li ce da nestane. Probaj da koristis fiksni napon (ako koristim offset/adaptive) i iskljuci EIST.

Da, SS je iz Process Hacker-a. Manifestuje se tako sto audio zapuca/loop-uje na par milisekundi i nastavi, poput hardlock-a... ne znam kako da opisem bolje, al verovatno si iskusio kad zvekne BSOD usled audio reprodukcije (samo sto traje krace).
Nisam cupao mrezni kabel, ali probacu sve sugestije. Potrajace, posto hocu jednu po jednu stvar eliminisem. Tenutno testiram da nije HWInfo problematican, jer sam ga uvek drzao u pozadini pa mozda sensor polling zeza (nisam ukljucio one napredne ASUSove senzore za VRM i sl.).

Tokom instalacije novih drajvera dobio sam poruku (u prilogu), koju ne razumem. Instalaciju sam obustavio.
Potreban savet, da li nastaviti sa instalacijom?

Mozes da nastavis, ta opcija nije bitna za tebe. Mozes i da iskljucis sve opcije u instalaciji osim Drivers.

Poslednja izmena:
Tebe kao da plaćaju da se toliko kuneš u Windows 10? Vidim da na svaku zamerku ti imaš nešto "pametno" reći, bez uvrede. (upućeno Vuk40 prim. prev.)

-----------------------------------------------------------------------------
Evo ja sam pre mesec dana kupio sestri laptop (dakle nov proizvod iz 2015.), instalirao sam licenciran win 10, instalirao svoje drajvere (zvanične od asusa sa podrškom win10) i sve je to radilo ok par dana dok nisu počeli problemi.... Opet vratim sve, itd da ne dužim priču. Pre 2 dana me zove opet i kaže kako joj se u sred kucanja seminarskog rada restartovao da bi izvršio update. Tada mi je pukao film i to veče sam instalirao win 7...zar je moguće da i pored toga što sam podesio da ne radi restart i update bez odobrenja opet zas**e stvar?

Ovo što je opisao Lauda da se desilo njegovoj sestri je tipičan nightmare scenario sa Automatic Updates (Recommended). To da ti operativni sistem samovoljno pogasi sve prozore i restartuje se bez upozorenja, je apsolutno neprihvatljivo i meni samo nije jasno kako su uopšte mogli da taj scenario stave kao default i recommended (no less)! Meni se to isto desilo jedanput, no srećom nisam imao nikakve otvorene prozore u kojima sam nešto aktivno radio u tom trenutku. Ali kada sam video šta radi, odmah sam u settings sprečio da se to ubuduće dešava i izabrao jedinu drugu moguću opciju - da me pita kada ja želim da restartujem, umesto da on to uradi dok sam ja AFK jer sam npr. otišao do prodavnice. Znači da mi se desi to kao njegovoj sestri, premda Word ima autosave na svakih 10 min po defaultu, ali to je samo olakšavajuća okolnost, ima aplikacija koje nemaju autosave i gde bi izgubio sve što je rađeno jer sam otišao na pauzu, a Windows je "sračunao" da je to idealno vreme da mi ugasi kompjuter. Dakle to bi bila katastrofa biblijskih razmera u režiji Mikrosofta, i baš bih voleo da vidim kako će dežurni branitelji lika i dela Windows 10 da opravdaju takvo ponašanje OS-a.

Kad smo već kod dežurnih branitelja, a tu prednjači lokalni stručnjak za instalaciju Windows-a Vuk40, njegovo ponašanje je najblaže rečeno - nesnosno, gde on sebi daje za pravo da svakoga ko kritikuje bilo šta u vezi Win 10 proglasi za neznalicu, početnika, proziva na neki neduhovit ali glup način i uopšteno vređa ljude od kojih su neki zasigurno i stručniji od njega a i lepše vaspitani.

To da te neko napada na taj način zato što si izneo svoje loše iskustvo u vezi nekog proizvoda, softvera ili čegaveć, to nema nigde, niti priliči jednom civilizovanom forumu takvo ponašanje.

Lepo je konstatovao Lauda, nakon napada na njega zato što se usudio da argumentovano kritikuje Windows 10, da ako zbog toga mora da trpi takve ispade i ad hominem napade (napadi na ličnost, bez ikakvih kontra-argumenata), da je na pogrešnom forumu i na žalost zbog tog jednog ili dva korisnika isapada i da jeste.

Pitanje za dežurne Vukovce: ako je Windows 10 tako savršen i radi besprekorno na svim mogućim uređajima, zašto su uopšte potrebna sva ta svakodnevna ažuriranja? Da je sve tako ružičasto kako on tvrdi, onda ne bi bilo potrebe za bilo kakvim ažuriranjima a kamoli svakodnevnim. Pre će biti da je Windows 10 pun bagova, koje Mikrosoft svakodnevno grozničavo pokušava da okrpi, nego da je to sve jedan lep, siguran i besprekoran softver koji eto ne rdi savršeno samo u rukama početnika sa nekompatibilnim hardverom.

Jedini argument koji Vukovci imaju je da su oni instalirali Windows 10 na hiljadama i hiljadama sistema i da svaki od njih radi magično dobro ili u najgorem slučaju besprekorno. Nakon toga sledi da su svi koji se usude da tvrde drugačije, nestručni početnici koji ne znaju šta rade i koji namerno izmišljaju probleme i troluju temu jer mrze Windows 10. U tu kategoriju je smestio i mene, pa me je pored navedene argumentacije još i ubeđivao da mi se ustvari nije desilo to što sam opisao, već da sam ja to umislio ako ne i izmislio (ni manje ni više).

Ceo taj fazon odvraća ljude i korisnike da se uključe u diskusiju da ne bi morali da se upuštaju u prepirke o svom poznavanju procesa instalacije (nivo znanja deteta od 10 godina) i troubleshootinga.

Da, SS je iz Process Hacker-a. Manifestuje se tako sto audio zapuca/loop-uje na par milisekundi i nastavi, poput hardlock-a... ne znam kako da opisem bolje, al verovatno si iskusio kad zvekne BSOD usled audio reprodukcije (samo sto traje krace).
Nisam cupao mrezni kabel, ali probacu sve sugestije. Potrajace, posto hocu jednu po jednu stvar eliminisem. Tenutno testiram da nije HWInfo problematican, jer sam ga uvek drzao u pozadini pa mozda sensor polling zeza (nisam ukljucio one napredne ASUSove senzore za VRM i sl.).

Kapiram. Probah bas sa Balanced i High Performance i jos uvek se drzim tu negde.

Balanced.png HighPerformance.png

Sto se tice HwInfo, meni je pre neki dan pravio probleme u kombinaciji sa ASMedia SATA drajverima. Kada ga pokrenem, i kada krene da detektuje diskove, nestane mi HDD koji je nakacen na njega.

http://www.hwinfo.com/forum/Thread-HWiNFO-disables-some-of-my-harddrives

Pobij sve sto radi i pozadini. Ipak je to proces koji ima low-level pristup.

Jel zna neko kako se zove default-ni font u Windows-u 10??

Može li se Win10 instalirati u Virtual Boxu ali preko USB-a?
Kakva su vam iskustva sa oni programom Rufus koji od ISO instalacije pravi bootabilan USB?
Može li se Win10 instalirati sa USB 3.0 sticka (neko mi reče da na svim pločama koje je susretao nije bilo moguće podići sistem preko USB 3)?

Skidam sad Win10 sa MS sajta pa sam mislio da probam tu instalaciju preko USB-a, prvo bih to odradio sa Rufusom a onda probao preko USB-a instalirati u Virtual Boxu.

Naredne sedmice mi stiže novi računar pa sam mislio možda staviti Win 10 na njega ali koliko ovde ovih dana zavirujem ima tu još dosta problema. Na kraju mu možda ipak dam šansu neko vrijeme pa ako me bude zezao vratio bih se na Win 8.1 a dok izađu DirectX 12 igre valjda će ga dovesti u red.

Može li se Win10 instalirati u Virtual Boxu ali preko USB-a?
Kakva su vam iskustva sa oni programom Rufus koji od ISO instalacije pravi bootabilan USB?
Može li se Win10 instalirati sa USB 3.0 sticka (neko mi reče da na svim pločama koje je susretao nije bilo moguće podići sistem preko USB 3)?

Skidam sad Win10 sa MS sajta pa sam mislio da probam tu instalaciju preko USB-a, prvo bih to odradio sa Rufusom a onda probao preko USB-a instalirati u Virtual Boxu.

Naredne sedmice mi stiže novi računar pa sam mislio možda staviti Win 10 na njega ali koliko ovde ovih dana zavirujem ima tu još dosta problema. Na kraju mu možda ipak dam šansu neko vrijeme pa ako me bude zezao vratio bih se na Win 8.1 a dok izađu DirectX 12 igre valjda će ga dovesti u red.

Ja sam imao problema sa USB3 butabilnim Rufus-om za win 8.1 i 7.Nije mi dozvoljavao podizanje sa USB3 porta matične.A USB3 stik je mogao sa 2.0

Definitivno i ja imam stutter zvuka, na obe zvučne povremeno.
Resetovao sam BIOS, kako bih eliminisao OC kao uzrok.

@kriket
Predlažem ti da ne ulaziš u diskusiju sa dotičnim insajderčićem, jer to ne vodi ničemu. Čovek je pokupio svo znanje ovog sveta, jer realno ipak je on Redmond "fan boy".
Ja sam samo izneo deo svog iskustva sa Win 10, nisam tražio nikakav savet nego čista kritika.
To što neko traži argumente u kritikama i posle tvrdi da je nemoguće jer se to nije njemu desilo je njegov problem. Ja svakako znam i umem da rešim 99% problema koji zateknu mene i/ili druge u radu, tako da nema potrebe da tražim rešenja ovde i posle čitam kako me neki serviser (pretpostavljam da mu je to zanimanje) ubeđuje da nemam pojma i da takav problem nije moguć, jer je Win10 savršenstvo. Uostalom cilj moje kritike su bili "obični" korisnici kojima je i control panel nepoznanica i način na koji win10 radi određene stvari i sa kojima se oni ne mogu izboriti osim poziva osobe koja se razume u računare, a to neretko budu i serviseri koji deru na banalnim stvarima.
Pa nisam ni mislio, namera mi je bila da ukažem na obrazac ponašanja koji se ponavlja iz dana u dan, samo se menjaju žrtve - jedan dan sam to bio ja, drugi dan ti, pre toga ko zna ko, posle toga neko četvrti (ili stoti, nisam čitao 900 strana ove teme). Obrazac ponašanja koji je krajnje neumesan, nepristojan i nadobudan.

Elem, uzeo sam slobodu da te spomenem jer sam video kako si bio napadnut premda si izneo potpuno argumentovanu kritiku, problem s kojim si se susreo, rešenja koja si pokušao (i koja su predviđena za takve stvari (gpedit)), a koja nisu radila kako bi trebalo. Iz toga što si napisao se lepo videlo da znaš o čemu pričaš i šta radiš, ali si ništa manje bio isprozivan da si "nestručan" i hejter, te da eto, pošto Windows 10 nije ispoštovao administrativne polise koje si odredio, ti ne umeš da instaliraš Windows 10. Krajnje logičan zaključak - ti si kriv a ne softver. Odnosno, svi mi koji smo se susreli sa bagovima, jer otkud bagovi u Windowsu i to još 10-ci koja je ultimativni Windows koji je raskrstio sa bagovima jednom za svagda! (ha ha)

Poslednja izmena:
E ovako, kada sam govorio o vasem "ne snalazenju" da ne bude da pricam u prazno.
Iz tri reci se vidi da kao prvo ne znate ni kako ovaj operativni system funkcionise.
Njegovoj sestri se kazes resetovao system sam od sebe...
Jeste to tacno, ali te je i obavestio kada ce da se to desi, i mogao si to da odloizis.
E sad sto ti ne poznajes system i nisi se postarao da ga upoznas to je tvoj problem.
Mogu da vam navedem primer za svaki vas problem izazvan "ne poznavanjem".
Sad vi svoje ne snalazenje proglasavate bagovima i cudnim pojavama...

Ja nisam neki strucnjak ali sam odmah video da moze da se odlozi posto nekad smara.

Prestanite da gusite temu prepucavajuci se, nego se dokazite znanjem i tako sto cete pomoci nekom.

Nisam na nicijoj strani ali mi je Vuk40 pomogao nekoliko puta.

Одрадио сам неки апдејт, али сад комп не ради. Појави се лого виндовса добродошли, и онда само црн екран. Види се курсор миша, цтрл+алт+дел у таску нема ни једног програма. Шта ли се десило?

To je moguće opšte poznati bug, koji se vuče od Viste. U Task Manager-u idi na run, ukucaj explorer.exe i vidi da li će da proradi.

Kucaj u new task explorer.exe
Ako se pojavi desktop onda da resavamo dalje...

Screenshot (577).png

Pretece me Dark...:)

Poslednja izmena:
Појавили су се процеси, били су скривени(more details). Заузеће процесора је 0%, меморија је 25%.

Poslednja izmena:
Појавили су се процеси, били су скривени(more details). Заузеће процесора је 0%, меморија је 25%.
Je si li odradio ovo sa explorer.exe?
Pojavio se desktop ili ne?

Десктопа нема, само црн екран. Једино што се појављујњ а да се види је таск менаџер.

Десктопа нема, само црн екран. Једино што се појављујњ а да се види је таск менаџер.
Ok, hajdemo polako ponovo...
Jesi li otvarao new task u Task Manager i ukucao explorer.exe i ok?
Kao na slici koju sam ti okacio?

A sta mislis gde je kucao ovo explorer.exe? u vazduhu?

A zašto se ti odmah ku*čiš? Kao da imaš neki težak kompleks pa sve u vezi ove glupe 10-ke shvataš lično ...

Ja sam samo pitao kako bi inače video procese ako nema desktop. I čovek je lepo odgovorio:

I ja kažem OK, hvala na informaciji, na tu opciju sam zaboravo jer je davno nisam koristio.

A zašto se ti odmah ku*čiš? Kao da imaš neki težak kompleks pa sve u vezi ove glupe 10-ke shvataš lično ...

Ja sam samo pitao kako bi inače video procese ako nema desktop. I čovek je lepo odgovorio:

I ja kažem OK, hvala na informaciji, na tu opciju sam zaboravo jer je davno nisam koristio.
Odovorio sam ti tako zato sto ti ne citas sta je covekov problem.
Interesantnije od toga je da mene prozoves? i samo si to i citao.

Nemaš pojma koliko si bitan i kolika mi je želja da te prozovem ... samo o tome sanjam. Ali, definitivno imaš neki problem sa kompleksima.

Zar nije bilo jednostavnije da kažeš ono što je čovek rekao malo kasnije? Ne, nego ti 'oćeš da bidneš pametan. Pa bidni :D

Nazad
Vrh Dno