Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

A sta ja mogu da ocekujem sa ovom mojom bedom od linije?
Downstream Upstream
SNR Margin : 8.4 6.3 db
Line Attenuation: 22.0 14.8 db
Data Rate : 10240 1021 kbps

Ja u principu nesto pregovaram sa mojim provajderom za ADSL do 20/1 Mbps paket, i prvo su me naljutili da sam hteo da predjem na Telekom cisto iz inata (nisam im to rekao). Ali su negde usput izgleda prestali da budu rigidni i izracunali da je to sto sam trazio najnormalnija stvar na svetu, pa su pristali.

U svakom slucaju, bio bih zahvalan da neko sa slicnim parametrima, ili neko ko ima takvog iskustva kaze sta mogu da ocekujem i od 20/1 ADSL-a, i od 20/2 VDSL (od ovog drugog pretpostavljam nista, ali nije mi toliko ni zapelo za VDSL-om)

Trenutno sam na 10/1, kao sto se vidi, a efektivno imam ~8.5/0.85

Izvini pomesao sam sa superboxom koji je trenutno 3 nes free.
Dakle mozda daju sa vise od 5 meseci free ili mozda padne stotka za dobru kintu tipa 2000 din recimo.

Dakle mozda daju sa vise od 5 meseci free ili mozda padne stotka za dobru kintu tipa 2000 din recimo.

2400 je sada sa ugovorom. Cudi me da i nju nisu ponudili sa nekih 6 meseci gratis ili slicno. Taman na 2000 da bude prosek sto kazes.

Sta vredi da daju i za 1000 din kad skoro niko ne ispunjava uslove! Klosari nesposobni ni pravih 10/1 ne mogu da obezbede vecini! Bogami ako ne unaprede opremu dok ne zazivi 4G i dok ne stigne 5G ostace od njih samo losa uspomena!

Pa ima nekih koji i iapunjavaju, jeste manjina ali nas ima.

Kompanije (pogotovo telekom) ne zive od manjine. Kad je sugavom Kopernikusu najmanji paket 20/2 a veliki srebrni Telekom ne uspeva ni krstenih 10/1 onda tu nesto debelo ne stima!

Na koliko lokacija Telekom ne moze 20/1 da izgura da neki kablovski operater ima svoju infrastrukturu?

Pa u pola Srbije. Kod mene u komsiluku ove godine egzodus sa Telekoma na SBB. Pre sve bili Telekom ruteri, samo desetak SBBovih, sad obrnuto (i to bez onih UniFi SSIDa)! Nije niko lud da cuti i uziva u nepunih 10/1 kad moze 30/2 za iste pare!

Poslednja izmena:
Budi ljubazan pa nadji odakle ti takvi podaci. Ne zanima me tvoj kraj, daj podatke za celu Srbiju, jer na takvoj povrsini mozemo pricati o ovome sto si poceo.
Imam i ja podatak da 100% ljudi mogu da priuste izlazak u kafane svaki dan, nove cipele i haljine i salove... evo, vidim ih kad prodjem kroz grad stalno. Ne vidim nikoga ko ne moze. Ne prolazim pored prosjaka, eto, ili ih ne vidim, ionako sam legalno slep.

Na tom nivou je i tvoje vidjenje, ne mozes ni uopste na svom ili na primeru cak nekolicine sa ovog foruma imati predstavu koliko je koji operater rasprostranjem, i u kojoj meri Telekom na tim delovima ne moze 20/1 da opsluzi.

Takvi podaci su od blize okoline (kuca-poso) i rodbine i prijatelja (i njihovih prijatelja,poznanika,komsija) iz unutrasnjosti (koji eto imaju cast da uzivaju u 20/2 za 1100 din tj. 30/3 za 1400) i to me jedino zanima a ne za nekolicinu srecnika koji zive na 10m od centrale pa imaju uslove!
A od strucnog izvora iz Telekoma imam podatak da uz postojecu infrastrukturu 90% korisnika (to su oni koji sad imaju 10/1 ili Box) nema sanse za vecu brzinu od 20/2! Trebace im godine da dostignu kablovske (bar po brzini ako ne po ceni) a do tad ce stici i 5G! U narednih 5-6 godina nas ceka veci skok nego sa dial-up interneta na DSL a tamo sede i bez volje za zivotom a ne radom i napretkom!

Poslednja izmena:
Opet ne odgovaras na pitanje, nego okolisas nekim sitnicama koje ne cine ni promil cele slike. Koliko korisnika Telekoma, u delovima gde postoje alternative kablovskih operatera (a ne svih Telekom korisnika), nema mogucnost za preko 20?

Molim te, samo javno dostupne i proverljive informacije. Sve ostalo je daleko nize od cak rekla kazala.

Ili da prihvatimo po tvojoj logici da svi u Srbiji zive u izobolju kao sto rekoh gore, pa da povecamo PDV na 50%, ukinemo sva socijalna davanja, i povecamo carinu.

U delovima za koje ja znam, desetine hiljada. A ti zi mnogo nize da bi mogao da odredjujes kakvo je nesto i sta su proverljive informacije a sta rekla-kazala! A bas zato sto vecina ne zivi u izobilju i ne treba da preskupo placa prespori Telekom!

Poslednja izmena:
U delovima za koje ja znam, desetine hiljada. A ti zi mnogo nize da bi mogao da odredjujes kakvo je nesto i sta su proverljive informacije a sta rekla-kazala! A bas zato sto vecina ne zivi u izobilju i ne treba da preskupo placa prespori Telekom!

OK, kada budes nasao koliko je to procenta barem otprilike, moze i +/-10%, ali da se to moze potvrditi javno dostupnim informacijama, mozemo da nastavimo da razgovaramo.

Inace, daleko si od prave cifre.

OK, kada budes nasao koliko je to procenta barem otprilike, moze i +/-10%, ali da se to moze potvrditi javno dostupnim informacijama, mozemo da nastavimo da razgovaramo.
Možeš li da potvrdiš nekim javnim informacijama?
Moram da se složim sa @antena, u zadnje vreme vidim dosta unifi na mestima gde se krećem.
Kao neko ko se razmišlja mts ili sbb, moram da kažem da za isti novac 2700din, sbb nudi tri puta veću brzinu u down i duplo veću u up. Za samo 300 din više, sbb nudi pet puta veću brzinu down i tri puta veću brzinu up. Ne vidim razlog zašto dati mts 2700din za box 3, osim ako nema neko mogućnosti za nešto bolje, zaista je 10Mbps danas malo za ovu cenu.

Ne vidim ni ja, pogotovu sto fixni sigurno koristiti necu, a TV mozda i upalim po principu da se nesto random vrti u pozadini.

Ali, ja ne tvrdim da Telekom ima 1000 samo takvih korisnika - on tvrdi da je ogroman broj. To sto on vidi, i sto mi vidimo gomilu UniFI signala, uopste nema veze sa pitanjem.
I kod mene ima gomila UniFi signala, ali mogu 100/2 da dobijem bez problema kod TSa. A to je poenta - da li u delovima gde SBBa ima, nema uslova za vise od 20/2 kod TSa.

Zasto uopste poredis 2700 sa Boxom, BTW? Ima za 2000 net kod TSa sada uz fixni. A kdo SBBa moras 2700 minimum. I mroas TV.

Poslednja izmena:
Ja cu od sledece nedelje placati 50 Mb/s 1400 din kod mts-a.
I na to da dodam pretplatu za fiksni, koliko 600 din ? Dakle za 2000 din 50 Mb/s i 150 minuta u nacionalnom saobracaju, sve to na ugovor od 2 godine. Sta bolje daje sbb u ovom trenutku ?

ali mogu 100/2 da dobijem bez problema kod TSa. A to je poenta - da li u delovima gde SBBa ima, nema uslova za vise od 20/2 kod TSa.
Recimo 800m od centrale sam, Žarkovo, nova zgrada, sve novo postavljeno, ali neće da može. Komšija u zgradi ima fix, na osnovu njegovog fix su videli koliko je udaljena zgrada. Nemam tehničkih mogućnosti za super box kao iz topa čujem, meni samo super box izgleda primamljivo. Ako mts ne može da baci više od 20Mbps na nekoj lokaciji, sam je kriv. Godinama TS sada MTS naplaćuje pretplatu a ne vidim nikakav boljitak po pitanju brzine (matorci su mi na box dugo vremena, dva-tri puta produžavali ugovor).

Zasto uopste poredis 2700 sa Boxom, BTW? Ima za 2000 net kod TSa sada uz fixni. A kdo SBBa moras 2700 minimum. I mroas TV.
Uloženo i dobijeno. Poredim 2700/3000din sa box 3, zato što mi treba i TV, fiskni mi ne treba u životu, lično ja TV ne gledam godinama jer me nerviraju reklame, ali ima ko gleda, moram da uzemem i TV.

Ja cu od sledece nedelje placati 50 Mb/s 1400 din kod mts-a.
I na to da dodam pretplatu za fiksni, koliko 600 din ? Dakle za 2000 din 50 Mb/s i 150 minuta u nacionalnom saobracaju, sve to na ugovor od 2 godine. Sta bolje daje sbb u ovom trenutku ?
Ne vidim to na sajtu MTS? Može li link?
Vidim net 50 za 1800din + fix 660din = 2460din. Obzirom da za 540din više kod sbb dobija se isti down a već up + kablovska, više se dobije na sbb.

Ajde se vrati nazad i vidi sta je antena tvrdila, i na sta ja trazim odgovor.
Daj koliko je to otprilike ljudi u hiljadama i koliko je to % od TS korisnika, pa mozemo dalje.

A meni ne treba TV uopste, ni mojima koji su dosta matori. Vise nam znaci za 2000 standardna ponuda za 50/2 (moji imaju tu mogucnost, iako su u prilicno slabo naseljenom kraju Nisa) nego 30/2 za 2700.
A meni mnogo vise odgovara 100/2 za 1700, nego 30/2 za 1700 :) (jer to su cene za OSI kod oba)

Ne vidim to na sajtu MTS? Može li link?
Vidim net 50 za 1800din + fix 660din = 2460din. Obzirom da za 540din više kod sbb dobija se isti down a već up + kablovska, više se dobije na sbb.
1800 na 24 meseca, samo sto prvih 5 meseci ne placas, pa ti to u konacnom skoru dodje 1400 din mesecno.

Na sbb je 3 meseca minus 9000din, oduzmes od cifre i vidiš. Ne bih da ispadnem reklamozder sbb, a nemam ni snv ni mts.

Da, ali kod sbb-a moras da ne budes korisnik kablovske televizije bar 6 meseci da bi se vodio kao nov korisnik i imao samim tim priliku da iskoristis te promo mesece u okviru ugovora. Kod mts-a promocije moze da iskoristi bilo stari bilo novi korisnik, samo je bitno da ima teh. uslova i da mu je ugovor istekao ili ima do isteka postojeceg ugovora 3 ili manje meseca. ;)

Alfa je definitivno u pravu.
Na svakom mestu gde postoji SBB tu je i vdsl, dok ne bih rekao da po unutrašnjosti ima negde SBB-a....

Vrh Dno