Šta je novo?

Anime

Ma gledao sam online, ali brate, navika je cudo. A gde gledas, na kom sajtu? Ako ne moze kojim slucajem ovde da se napise (ako krsi pravila il slicno), posalji mi na PM.

Izvinite zbog duplog posta, ali vreme za edit prosloooooo.
IZGLEDAO COWBOY BEBOPA
Ali ipak nece dobiti desetku od mene. ODLICAN, svima preporuka, muzika predobra, animacija takodje, ali pricaaaaaa, ''Tek ponekad se javi delić priče koji otkriva prošlost nekog od junaka. Ovakav nedostatak konzistentnosti je jedan od retkih nedostataka ove serije. Čini mi se da je trebalo posvetiti više epizoda glavnom toku priče''. To me bode. Nismo mogli da vidimo tu ''sporednu'' pricu, tj. price Spajka, Dzeta, i Fej. Da ne duzim imate u spojleru jednu recenziju (nisam ja radio) sa kojom se slazem.
Na mene je, izgleda, spalo ovo teško breme opisivanja anime ostvarenja koje je pokupilo silne pohvale diljem, to jest, širom sveta – Cowboy Bebop. Pa, u startu ću Vam ovo reći – od mene, pomenuti anime neće dobiti tolike pohvale. Ne, ne, ne i opet ne. Anime jeste dobar, ali da bi ušao u mojih top 10 (da ne pominjem top 5) mora da ima standardnu i dobro definisanu priču, epizode koje se ne preskaču i koje nisu smor, a ovaj anime, dragi moji čitaoci to uopšte nema.

Anime se vrti oko lovaca na ucene, Spike Spiegela i Jet Blacka, i njihovim doživljajima tokom potrage za raznim kriminalcima, koje je teško uloviti, jer kako i sami znate, Galaksija je jedna beskonačna tvorevina, gde se pomenuti mogu lako sakriti. I Spike i Black teže da pobegnu od svoje prošlosti, no, ona ih proganja i uvek im je za petama, bilo da je to putem nekih sećanja koja se znaju javiti u najnepogodnijim trenucima, bilo da je to u vidu nekih opasnosti i starih/novih neprijatelja. No, nije sve tako crno – tokom svojih putešestvija, susreću i Faye Valentine, pomalo beskrupuloznu devojku koja im pomaže (mada ne njihovom voljom) u potrazi i lovu na razne kriminalce. Nakon nekog vremena pridružuje im se i Ed, tinejdžer-haker, kao i pas po imenu Ein. Da li će naše likove sudbina i mračna prošlost sustići, ili će ih obići kao ponekad što tornado obiđe regione koje bi trebao srušiti, saznaćete ako pogledate ovaj anime do kraja.

Uh. Kako da opišem ovaj serijal? Kako, kako, kako? Prva stvar koju trebate da zapamtite, jeste to da se Anime Jedinica sastoji od ljudi koji pišu subjketivno/objektivne opise anime serijala. Okej. Dakle, krećemo. Ono što najviše nerviralo kod pomenutog serijala jeste priča. Koliko su mi samo ljudi nahvalili Cowboy Bebopa! A must see anime, tako su ga opisivali! Ponukan njihovim dobrim utiscima, skinuo sam anime i krenuo gledati. Priča jeste dobra, anime jeste dobar, animacija jestre dobra, ali nije izvanredna i ne zaslužuje tolike pohvale! Prva mana ovog serijala jeste nekonzistentna priča; svakih pet minuta imamo uvid i flešbek u prošlost jednog od likova, a pomenuti flešbekovi, koliko god znaju da oplemenjuju priču, toliko znaju i da je koče i smaraju gledaoca. U redu, ruku na srce, priča jeste okej, i dosta je dobra, ali u ovom animeu sam iz dosade preskakao par epizoda. Outlaw Star, anime koji je i dosta stariji i bolji, i koji liči na ovo ostvarenje, po meni je za klasu iznad Cowboy Bebopa. I onda mi ljudi na raznim forumima daju 9/10 za priču u Bebopu! Ha!

Ono što krasi Bebopa jesu likovi. Najpozitivnija stvar u ovom serijalu i zbog čega mi je i bio malo iznad proseka jesu upravo oni – Faye, Spike, Ed...malo po malo imamo flešbekove, koji, kao što pomenuh, iako koče generalnu fabulu dosta oplemenjuju i karakterišu same crte ličnosti pomenutih likova. Anime je uglavnom orentisan na neke konflikte unutar likova i eventualno između jednog ili dva lika. Nema tu neke generalne fabule koja nije linearna i nepredvidiva.

Animacija jeste dobra, ali se to na početku serijala ne primećuje; tek nakon par epizoda, kada priča dobije na volumenu, i kad se likovi definišu kao takvi kakvi jesu, ona postaje bolja i oštrija. Muzika je izvanredna, gde se ponekad i likovi definišu kroz muziku. Muzika definitivno zavređuje visoku ocenu.

Na kraju, preostaje jedna stvar – izvinjavam se svim ljubiteljima ovog serijala na ovakvom opisu, ali na mene je anime ostavio takav utisak. Dobar je, ali nije najbolji, ali, kako ljudi znaju reći o ukusima ne treba raspravljati. U svakom slučaju, preporuka definitivno ide za ovaj serijal – ipak, u mnogo čemu ovaj rivju je subjektivan, stoga, slobodno dajte šansu Cowboy Bebopu, možda Vas oduševi, umesto razočara kao što je mene.

Tekst napisao Perin

Ja sam tu animu stavio na on-hold jer me smorilo prvih par epizoda..mozda je kasnije bolja, ali videcu ako se ikada nakanim da je odgledam

Bebop je inspirisao Firefly. Nije anime koja prica pricu vec tu i tamo neki flashback sa epizodama svaka za sebe. Format koji moze da ide deset sezona ali su Japanci prestali da snimaju posle samo 26 epizoda. Ima i film.

@scylla Muzika spada u najbolje sto mozes cuti u anime ali se ne bi slozio da je animacija vrhunska. Stara je serija, format je 4:3. Pogledaj Hellsing Ultimate pa ces videti sta znaci vrhunska animacija.

Poslednja izmena:
Da, ali s obzirom na to da je iz '98 onda je stvarno dobra. Ali ipak mi je nesto falilo, u prici najvise, i zbog toga nije desetka. Ali ipak, dobar anime.

Postoji li neki redosled kojim bih trebao da gledam Appleseed ili je kao kod GITS potpuno svejedno?

Postoji li neki redosled kojim bih trebao da gledam Appleseed ili je kao kod GITS potpuno svejedno?

Nema naročit redosled. Ako se dvoumiš, gledaj hronološkim redom kako su izlazila ostvarenja a to je otprilike sledeći redosled - Appleseed OVA (1988), Appleseed Movie (2004), Appleseed Ex Machina (2007), Appleseed XIII (2011) (serija + film kao skraćena verzija), Appleseed Alpha (2014).

Poslednja izmena:
U ima znači još Appleseedova, strava :) odgledao prva dva dela i dobri su :)

Aaaaaaaa! Pa zastoooooo bre????
Izgledao sam BERSERK! Pa zastooo bre? Vidim ja da cu morati mangu da citam (vidim da i ona nije zavrsena). Pa zar su oni normalni?

Oh da, to je normalna stvar za anime. Iz raznih razloga jednostavno prestane da bude zanimljiva za proizvodnju i izdavaci je zaborave. Uglavnom su pare u pitanju jer nije moguce novciti svetsku popularnost sa trenutnim nacinom distribucije. Ima brdo klipova po YT i tekstova koji objasnjavaju nacin zarade i ostale stvari oko produkcije. Navodno svaka epizoda visoko kvalitetne anime (uglavnom se misli na animaciju) kosta oko 1M$.

Мораш читати и манге, да би знао целу причу.
Већина се или раније заврши па не знаш шта се даље дешава или покушају да ураде другачије него у манги, такође да би направили мање епизода и онда обавезно упропасте аниме...
Један од бољих примера за то би био "Akame ga kill", 20 епизода лепо иде и онда последње 4 (бар по мом мишљењу) упропасте....

Berserk odlican, steta sto nije zavrsen. Manga, vidim i ona nije zavrsena. Al dobro, jos sam mlad, mozda ce je zavrsiti. xD
Vidim da cu citati mangu, ali kasnije, kad odgledam druge anime-e.

Bolje nemoj da citas mangu, bolesno je dobra ali kad provalis koliko Miuru boli ona stvar da napise sledeci broj smoris se. Poslednje dve-tri godine ne citam jer sam dobio dete pa nije bilo vremena, ali bas cu da pogledam koliko je chapter-a obajvio od poslednjeg koji sam citao (300 i neki).

Berserk odlican, steta sto nije zavrsen. Manga, vidim i ona nije zavrsena. Al dobro, jos sam mlad, mozda ce je zavrsiti. xD
Vidim da cu citati mangu, ali kasnije, kad odgledam druge anime-e.
Hahaha, ima nas koji tako čekamo Claymore :D

Ma dobro, dok ja izgledam ostali anime sa liste, procice dosta. Pa i kad pocnem mangu, dok je zavrsim, ima vremena da je i Miura zavrsi. xD

Nema od toga ništa. Miura će pre da pandrkne nego što će da završi Berserk. Berserk je u početku, ako se ne varam, izlazio jedan chapter svake druge nedelje. Posle se to proredilo na jedan chapter mesečno. U zadnje dve godine Miura je nacrtao samo 9 chapter-a.

A cak crta druge,kratke mange, zeza se covek.

Evo opet mene. Sada izgledao Trigun. Vrlo dobar, zabavan. Idemo dalje.

Ja sam zavrsio sa Lain. Ne mogu da preporucim jer zaista nije za svakoga, ali meni se generalno dopala. Vrlo aktuelna tema i nacin na koji je obradjena.

Sta od anime ima da je fenomenalno nacrtano i da je radnja kvalitetna? Zanr nebitan, samo da je za odrasle i da nema gazilion epizoda.

terror in resonance
psycho pass

Neke dobre, neuobičajene i zaboravljene stvari koje zaslužuju mnogo više pažnje:

- Le Chevalier D`Eon - Francuska, viktorijanski setting, zavere, alhemija.
- Gankutsuou - SciFi adaptacija knjige o grofu Monte Kristo.
- Dennou Coil - Deca su protagonisti ali serija zahteva mnogo dublje razumevanje. Definitivno nije za decu. Bavi se napretkom tehnike i njene primene u svakodnevnom životu - gadget-i, on-line prisutnost i društvene mreže, augmentovana i virtuelna realnost. Gledao sam davno dok su društeve mreže, YouTube i pametni telefoni još bili u pelenama. Voleo bih da opet pogledam i vidim koliko je serija aktuelna u današnje vreme.
- Planetes - Realistična priča o svemirskim "smećarima" u bližoj budućnosti koji uklanjaju opasno smeće (debris) koje se nakupilo u orbiti Zemlje i koje predstavlja pretnju za putnički transport do svemira.
- Witch Hunter Robin - Već sam zaboravio radnju. Zavere, ljudi sa moćima (veštice) u službi tajnih organizacija itd.
- RahXephon - Neki ga nazivaju blatantnom kopijom Evangeliona. Ja bih rekao da ipak daje drugačiji utisak.
- Todd McFarlane's Spawn - Rađen po Spawn stripu. Nije anime ali je po atmosferi i tematici mnogo bliži anime delima nego američkim super hero animiranim serijama.
- BECK - Priča o muzici i razvojnom putu rok benda.
- Samurai Champloo - Samuraji. Od autora Cowboy Bebop-a.
- Golden Boy - Komedija o ... dečku koji je na fakultetu naučio sve što se naučiti moglo pa je krenuo na put biciklom kako bi spoznao tajne ženskih srca ,)

Dosta ti za sada. Javi kad odgledaš da ti dam sledeću turu :d.

Poslednja izmena:
Hataraku Maou-sama je zabavan.

One pounch man se zavrsio. fantastican. steta sto je gotov.

Jel gotov gotov ili privremeno, dok ne izadje manga i ne zavrse anime?

Mnogo je dobar, računao sam da je preveliki hype samo.

Ne bih znao da li je skroz gotov. Koliko vidim, anima ide dalje, ali su u 11 epizodi rekli da je ovo final. Donekle su ga i završili sa pričom. Naravno da ostaje brdo stvari koje će se tek desiti u mangi.
Za sada se ne treba nadati nastavku i verovatno ćemo se načekati.

Da iskoristim priliku, posto sam mimo svih pravila foruma utisan (mute) samo zato sto me jedan moderator ne voli, rekao mi licno: ne gotivim te, i dao mi mute, pisem na nekoj drugoj temi gde su me pozvali poimence, pa da ostavim post i za One-Punch-Man-a:

Hype nije uopste napravljen za dzabe - hajp je takav da bukvalno svako ko se uhvati za citanje ili gledanje ovog dela mora da se odusevi - kreator serije ONE (pseudonim) ocigledno ima neverovatno veliku mastu kakvu jos nismo videli u svetu, upravo to je i razlog sto One-Punch-Man-a treba gledati ne kao klasican Shounen (manga/anime za mladju publiku) vec kao jedno fenomenalno satiricno i sarkasticno delo koje parodira kako vecinu Anime-a, tako i globalne stavove oko svega i svacega, i ljudsku prirodu

MOGUCI SPOILER-i:

ONE je krenuo pricu kao webcomic, bez ikakve namere da profitira od toga, i vremenom je izazvao veliku paznju citaoca zbog blesave price, Saitama glavni akter serijala je u startu "Deus-Ex-Machina" za sve probleme. U svakom drugom Anime-u ili mangi glavni likovi kroz protok vremena postaju jaci da bi savladali protivnike, Saitama je u startu najjaci, zato se i zove "One-Punch-Man" jer ubija sve iz jednog udarca

Nekoliko godina nakon prvog chapter-a, jedan od najboljih japanskih umetnika i crtaca Yusuke Murata (bez preterivanja, covek je bog u umetnosti stripa) se zainteresovao za Web-Comic i predlozio ONE-u da uradi re-edit njegove price i objave je kao Mangu, uz naravno profitabilni aspekt za obojicu.

rezultat je nesto ovako, saitama kako ga crta ONE i Saitama kako ga crta Murata:

untitled.png

Ono sto je "kupilo" citaoce mange je cinjenica da Murata namerno crta Saitamu u opustenim situacijama, skoro identicno kao ONE, sto izaziva odredjeni komicni efekat:

npbvfohsgexq68pyww7e.jpg

Nakon neverovatno dobrih crteza Murate, jedan od najboljih japanskih studija za Anime - Madhouse, je odlucio da napravi animiranu verziju sto se ispostavilo kao maksimalni pogodak - Anime je zvanicno najgledaniji u 2015, kao i najprodavanija manga (poenta anime-a za razliku od holivuda je ne da nagruva profit vec da poveca prodaju mange)

Zasto je prica dobra: Imajuci toliko mocnog lika kao ideju za show, je krajnje besmisleno i to je ono sto svi prvo pomisle: "sta koji qrc da gledam kad je lik najjaci" ali daleko od toga, prica je toliko fenomenalna jer predstavlja Saitaminu zelju za jacim proitivnicima, i njegovu kompletnu dosadu i letargiju po pitanju snage, ali zato njegovu veliku potragu za prepoznavanjem kao heroja i za sukobom sa svakodnevnicom, gde se polako u pricu uvode:

Genos - Saitamin u pocetku daleko najdosadniji pratioc, a kasnije najbolji prijatelj koji je zapravo 90% Cyborg u nameri da osveti svoj grad koji je rasturio drugi misteriozni Cyborg

tumblr_ntj6r16b_FN1uuhruso1_1280.jpg

Sonic - najbrzi nindza na svetu (koji je pritom mega feminiziran) koji ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je Saitama nebrojeno puta jaci od njega i konstantno trenira ne bi li postao jaci

Speed_of_Sound_Sonic.png

i jos nebrojeno mnogo likova, pa sve do fenomenalno osmisljene price sa Hero Association koja ima preko 400 registrovanih heroja, od kojih su glavnih 17 takozvani "S-Class heroji" i ne znas koji je gotivniji i ludji,. i zahvaljujuci fenomenalnom Murati nacrtani bogovski:

untitled.jpg

Da ne duzim dalje, ako planirate da odgledate anime, mozete slobodno da nastavite Mangu koja pokriva otprilike sadrzaja za jos 12 epizoda (kao da gledate drugu sezonu) jer Anime sezona 2 nece jos dugo - za razliku od ostalih Anime-a, OPM je pisan tako da nema filera, nema nebitnih stvari, nema gledanja u oci po 4 epizode, i konkretno ono sto je nacrtano u Mangi neki drugi Anime studio bi lagano mogao da razvuce na 60 epizoda, Madhouse je to uradio u 12.

Manga, Murata engleski prevod: http://goo.gl/OcMS8z

I za kraj, moj najomiljeniji lik u celom OPM-u, Metal Bat (ne mogu da se nacekam kako ce epska borba da bude u 2 sezoni anime-a izmedju nejga i "human monster-a" ) :

YGPMOLx.png

terror in resonance

Odgledao, hvala na preporuci. Fenomenalan anime, sve je na svom mestu. Crtez i animacija najbolji do sada sto sam gledao (vise mi se svidja nego Hellsing Ultimate). Nabavio sam dobar snimak, nisam hteo da gledam neku jad i bedu. Prica odlicna i sjajno ispricana. Likovi jako interesantni. Jedan od boljih anime sto sam gledao (a nisam bas previse pogledao).

Kakav je Redline? Citam po netu da je to anime sa najboljom animacijom.

Jel vrede ostali anime koje je producirao Masao Maruyama (Madhouse, MAPPA)?

Nazad
Vrh Dno