Da iskoristim priliku, posto sam mimo svih pravila foruma utisan (mute) samo zato sto me jedan moderator ne voli, rekao mi licno: ne gotivim te, i dao mi mute, pisem na nekoj drugoj temi gde su me pozvali poimence, pa da ostavim post i za One-Punch-Man-a:
Hype nije uopste napravljen za dzabe - hajp je takav da bukvalno svako ko se uhvati za citanje ili gledanje ovog dela mora da se odusevi - kreator serije ONE (pseudonim) ocigledno ima neverovatno veliku mastu kakvu jos nismo videli u svetu, upravo to je i razlog sto One-Punch-Man-a treba gledati ne kao klasican Shounen (manga/anime za mladju publiku) vec kao jedno fenomenalno satiricno i sarkasticno delo koje parodira kako vecinu Anime-a, tako i globalne stavove oko svega i svacega, i ljudsku prirodu
MOGUCI SPOILER-i:
ONE je krenuo pricu kao webcomic, bez ikakve namere da profitira od toga, i vremenom je izazvao veliku paznju citaoca zbog blesave price, Saitama glavni akter serijala je u startu "Deus-Ex-Machina" za sve probleme. U svakom drugom Anime-u ili mangi glavni likovi kroz protok vremena postaju jaci da bi savladali protivnike, Saitama je u startu najjaci, zato se i zove "One-Punch-Man" jer ubija sve iz jednog udarca
Nekoliko godina nakon prvog chapter-a, jedan od najboljih japanskih umetnika i crtaca Yusuke Murata (bez preterivanja, covek je bog u umetnosti stripa) se zainteresovao za Web-Comic i predlozio ONE-u da uradi re-edit njegove price i objave je kao Mangu, uz naravno profitabilni aspekt za obojicu.
rezultat je nesto ovako, saitama kako ga crta ONE i Saitama kako ga crta Murata:
Ono sto je "kupilo" citaoce mange je cinjenica da Murata namerno crta Saitamu u opustenim situacijama, skoro identicno kao ONE, sto izaziva odredjeni komicni efekat:
Nakon neverovatno dobrih crteza Murate, jedan od najboljih japanskih studija za Anime - Madhouse, je odlucio da napravi animiranu verziju sto se ispostavilo kao maksimalni pogodak - Anime je zvanicno najgledaniji u 2015, kao i najprodavanija manga (poenta anime-a za razliku od holivuda je ne da nagruva profit vec da poveca prodaju mange)
Zasto je prica dobra: Imajuci toliko mocnog lika kao ideju za show, je krajnje besmisleno i to je ono sto svi prvo pomisle: "sta koji qrc da gledam kad je lik najjaci" ali daleko od toga, prica je toliko fenomenalna jer predstavlja Saitaminu zelju za jacim proitivnicima, i njegovu kompletnu dosadu i letargiju po pitanju snage, ali zato njegovu veliku potragu za prepoznavanjem kao heroja i za sukobom sa svakodnevnicom, gde se polako u pricu uvode:
Genos - Saitamin u pocetku daleko najdosadniji pratioc, a kasnije najbolji prijatelj koji je zapravo 90% Cyborg u nameri da osveti svoj grad koji je rasturio drugi misteriozni Cyborg
Sonic - najbrzi nindza na svetu (koji je pritom mega feminiziran) koji ne moze da se pomiri sa cinjenicom da je Saitama nebrojeno puta jaci od njega i konstantno trenira ne bi li postao jaci
i jos nebrojeno mnogo likova, pa sve do fenomenalno osmisljene price sa Hero Association koja ima preko 400 registrovanih heroja, od kojih su glavnih 17 takozvani "S-Class heroji" i ne znas koji je gotivniji i ludji,. i zahvaljujuci fenomenalnom Murati nacrtani bogovski:
Da ne duzim dalje, ako planirate da odgledate anime, mozete slobodno da nastavite Mangu koja pokriva otprilike sadrzaja za jos 12 epizoda (kao da gledate drugu sezonu) jer Anime sezona 2 nece jos dugo - za razliku od ostalih Anime-a, OPM je pisan tako da nema filera, nema nebitnih stvari, nema gledanja u oci po 4 epizode, i konkretno ono sto je nacrtano u Mangi neki drugi Anime studio bi lagano mogao da razvuce na 60 epizoda, Madhouse je to uradio u 12.
Manga, Murata engleski prevod:
http://goo.gl/OcMS8z
I za kraj, moj najomiljeniji lik u celom OPM-u, Metal Bat (ne mogu da se nacekam kako ce epska borba da bude u 2 sezoni anime-a izmedju nejga i "human monster-a" ) :