Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrlo je moguće da je paket vraćen. Nisi pisao š, č, ć, đ u adresi ili imenu ?
Nek se javi još neko ko je imao iskustva s ovom poštom.

Ma ovo je sa alija. Doslo mi je 10ak paketa odatle. Ostali paketi nisu sa ovom postom. I isto se desava.

Pa nasa posta ima najgori sajt
Pogledaj informacije sa trackonline.ru i nase poste za istu posiljku u istom trenutku. Znaci da info revnosnije salju stranim postama nego na svoj sajt???

paket_1-0.png

paket_1.png

Prilozi

• paket_2.png
    paket_2.png
    348.1 KB · Pregleda: 156
Poslednja izmena:
Treba da naručim MXM grafu za laptop sa Alibabe, to je štampana ploča 5x5cm. Košta $50-60 (znači dolara). Ako platim Western Unionom, da li mi je potvrda o uplati dokaz o vrednosti pošiljke?

Kolika je šansa da me zezaju sa carinom i sl. premda ne bi trebalo da podleže po toj ceni.

Zatim slanje, koja opcija, DHL ili Čajna Post? Ne znam kolko košta DHL za takav koverat, težine 20 grama i da li bi prešlo ukupno €75? Oni bi se sigurno ponašali da je prešlo i da podleže carini, poznavajući naše poštare i čitajući ovaj FAQ, čak i da nije.

Pretpostavljam da mi je najbolje da mi to primi neko u inostranstvu pa da mi donese, jer ovde ima da me iscimaju i da me košta duplo na kraju ne računajući živce.

Ima li ko iskustva, dobra, loša. BG

Poslednja izmena:
Devojka je dobila paket od sestre iz US preko dhla. Narucila je neke stvari preko victoria secret za NG. I ladno je platila slanje 60$ a stvari 80$. I pozove devojku pre par dana neki lik iz dhla kao da je posalje papire za carinu. Salje nama racun njena sestra, kad sam video slanje slogirao sam se koliko cemo platiti za gluposti. Dhl naravno trazi 4000 za spediciju, i kao ne moze da uradi carinski deklaraciju niko sem ovlascnih lica sa pecatom, znaci ne moze lIcno da se odradi. I jos dodaje ko je terao da narucuje ako nece da plati??
Inace, carina nije 10% vec konkretno u ovom slucaju za garderobu je 22% pa onda na to pdv 20%. A jos kaze kao posta je monopolista i stiti je zakon pa je zato kod njih 10% jedinstvena stopa...

Poslednja izmena:
Pa lepo je rekao,sto narucuje kad nece da plati...
Opste poznato je da dhl uzima 4000 za spediciju i uvek oporezuje sve po ps-u

sve su ti lepo rekli. preko poste ide ubrzana tj pojednostavljena carinska procedura. Za kurirske službe to ne važi i kod njih mora da ti dokumentaciju odradi spediter, njihov ili da ti angazujes nekoga ali mora firma registrovana za spediterske poslove.

PS
uzmi devojci karticu pametnije je :)

@ivicanikolic
Mnogo si mi pametan, svaka ti cast. Dobila je poklon za Novu godinu, nije ni znala sta je stize. Niko je bezi od carine i poreza, sad cekamo paket preko regularne poste za koji cemo sve platiti.
Poenta je da ne moze da se izbegne ta spedicija, da se baci 4 soma za 2 lista papira. A druga stvar je da je carina 22% a ne 10%, bar za garderobu.

Pa dobro stiti se domaca proizvodnja garderobe :)

Smesno jeste ali srbija je ovo ;)

@ivicanikolic
Mnogo si mi pametan, svaka ti cast. Dobila je poklon za Novu godinu, nije ni znala sta je stize. Niko je bezi od carine i poreza, sad cekamo paket preko regularne poste za koji cemo sve platiti.
Poenta je da ne moze da se izbegne ta spedicija, da se baci 4 soma za 2 lista papira. A druga stvar je da je carina 22% a ne 10%, bar za garderobu.

Trebalo je da pazi da vrednost ne pređe 70€ i onda bi mogli da insistirate da se radi o poklonu i da ne platite ništa. Pitanje je da li bi i to prihvatili (ne može šut sa rogatim) ali tad bi bar zakon bio na vašoj strani.

kako da ne pređe 70€ kad je postarina 60$???

za carinu se računa vrednost+postarina

ako je rođaka u inostranstvu, bolje je bilo da ona uzme posiljku i licno posalje za srbiju. tada tesko da bi platila carinu.

Ja sam i ukapirao da je sestra poslala. Ako nije onda je skroz druga stvar. Za carinu se računa vrednost+poštarina samo ako sama vrednost prelazi granicu za carinjenje. Znači u ovom slučaju nema veze što je poštarina 60$ ako bi vrednost robe bila manja od 70€ i radi se o poklonu. Trebalo bi. Kažem trebalo bi jer sam ja recimo jednom platio pdv na vrednost+poštarina iako poštarina ne ulazi u carinsku vrednost ako je vrednost robe manja od 50€.

Naravno da bi bilo i bolje i jeftinije, ali jednostavno ljudi su tamo navikli (ukljucujuci i devojku) na normalnu drzavu i usluge :) Problem od svega je sto je poslato dhlom, jer imaju tu spediciju i mnogo vece carinske stope od poste.

^Skratili su vreme na oko nedelju dana tako da ovo deluje previse. Pozovi ih i proveri sta se desava - moguce je da su ti poslali (ili su planirali da posalju ali je neko zeznuo stvar) zahtev da dostavis fakturu itd.

ovde je kuce nesto nanjusilo :d

Ocekuj specijalce uskoro :-devil-:

Pogledajte prilog 187108

***, ne moze sve da stane na sliku. Jedva cekam izbore.
Dobro i ti mislis da ce posle izbora radnici na carini dobiti otkaz ili pises onako jer je lepo da se napise?
Jasno ti je da Krka ili direktor carine ne carine i ne obradjuju posiljke pa tako ni drugi direktori to nece raditi a i kad bi bili bila bi ista situacija po pitanju mandata tj isti direktori bi dobili samo novi mandat i sta bi dobio tada? Nije ni bitno nije politicki forum pa bolje nemoj ni da potezes tu temu pogotovu sto bi sve ostalo isto.

Dobro i ti mislis da ce posle izbora radnici na carini dobiti otkaz ili pises onako jer je lepo da se napise?
Jasno ti je da Krka ili direktor carine ne carine i ne obradjuju posiljke pa tako ni drugi direktori to nece raditi a i kad bi bili bila bi ista situacija po pitanju mandata tj isti direktori bi dobili samo novi mandat i sta bi dobio tada? Nije ni bitno nije politicki forum pa bolje nemoj ni da potezes tu temu pogotovu sto bi sve ostalo isto.

To je jedino sto mogu da uradim. Ne mogu da odem na carinu i zadavim carinika. Mogu da ubacim papiric u izbornu kutiju, i nadam se, da ce neka druga politicka klima, kad-tad, doneti i to da ja narucim nesto sa Ebaya a da mi postar pozvoni na vrata za nekih, pristojnih, nedelju dana. Mogu da se nadam, zasto da ne?

Mozes, nada poslednja umire.
Samo ne znam sta mislis da dobijes i da dodje neko drugi na celo neradnik je neradnik ko god bio na vlasti.

Jedna informacija za mladje clanove foruma - do 2006. godine i "afere Neckerman" limit za carinjenje je bio 100 € a u praksi su prolazile i skuplje posiljke. Nakon toga je limit skresan na 20 € i to sa postarinom. Tako je bilo sve do negde 2010. ako se ne varam kada je podignut na 50 €.

Da secam se dobro Neckerman afere nazalost to nas je zeznulo i od tada nas hebu.

Mrzi me da trazim carinske deklaracije iz tog vremena ali mogao bih da se okladim da su pecati istih osoba kao i danas.

Naravno da bi bilo i bolje i jeftinije, ali jednostavno ljudi su tamo navikli (ukljucujuci i devojku) na normalnu drzavu i usluge :) Problem od svega je sto je poslato dhlom, jer imaju tu spediciju i mnogo vece carinske stope od poste.

pa nije bas tako,ja sam slao nesto jednom coveku u portugal tnt brzom postom i spedicija ga je mucila 2 nedelje,obicnom postom mu je stizalo za nedelju dana maximalno

jel carinski limit za uvoz u dolarima $70 ili $50

Limit je u evrima (50) pa onda koliko to ispadne u drugim valutama na dan konverzije.

Slao sam skoro nesto u Italiju stiglo je do tamo za 4 dana(izvoz nasa carina radi ekspresno) posle toga su talijani jos 12 dana to carnili i isporucivali,tako da nije ni kod njih sve bajno,slicno je sa nemackom i austrijom i njima treba jedno 10 dana dok ne isporuce posiljku

Treba da naručim MXM grafu za laptop sa Alibabe, to je štampana ploča 5x5cm. Košta $50-60 (znači dolara). Ako platim Western Unionom, da li mi je potvrda o uplati dokaz o vrednosti pošiljke?

Kolika je šansa da me zezaju sa carinom i sl. premda ne bi trebalo da podleže po toj ceni.

Zatim slanje, koja opcija, DHL ili Čajna Post? Ne znam kolko košta DHL za takav koverat, težine 20 grama i da li bi prešlo ukupno €75? Oni bi se sigurno ponašali da je prešlo i da podleže carini, poznavajući naše poštare i čitajući ovaj FAQ, čak i da nije.

Pretpostavljam da mi je najbolje da mi to primi neko u inostranstvu pa da mi donese, jer ovde ima da me iscimaju i da me košta duplo na kraju ne računajući živce.

Ima li ko iskustva, dobra, loša. BG
Zašto plaćaš preko WU? To je uplatita keša na ime. Ne možeš nikako da dokažeš da si plaćao eku robu.

Ja ne plaćam preko WU nikadao! Ako je to jedina opcija plaćanja, verovatnoća da ćeš ostati i bez para i robe nije mala.

Slao sam skoro nesto u Italiju stiglo je do tamo za 4 dana(izvoz nasa carina radi ekspresno) posle toga su talijani jos 12 dana to carnili i isporucivali,tako da nije ni kod njih sve bajno,slicno je sa nemackom i austrijom i njima treba jedno 10 dana dok ne isporuce posiljku
Jeste sve to stoji ceka se kod njih toliko ali jel znas na koji broj ljudi/paketa.
Da samo sto uvDE zivi 85.000.000 stanovnika u Berlinu preko 3.500.000, Hamburg 2 milke, Minhen 1.5 milki da ne nabrajam dalje te vece gradove.
Logicno da ce se vise cekati kao sto je i logicno da vise narucuju i skuplju robu.
Kod nas je problem granica carinjenja i sto se sve oporezuje, u DE je granica bese 150€.

Italijanska posta vazi za jednu od gorih na planeti prakticno, u EU svakako. Puno prodavaca na Ebay bas zato ne isporucuje u ITA.
Nisu im ni kuriri bas super, dhl italija, bertoni, sa svima sam imao tako bajna iskustva da mi AKS deluje ko zlato posle njih :D

Zašto plaćaš preko WU? To je uplatita keša na ime. Ne možeš nikako da dokažeš da si plaćao eku robu.

Ja ne plaćam preko WU nikadao! Ako je to jedina opcija plaćanja, verovatnoća da ćeš ostati i bez para i robe nije mala.
Zato što mi tako ispada najlakše, a taj sa Alibabe koji prodaje na veliko, kapiram da ga je baš briga da mene zavrne za $50, šta kao ako mu platim Pejpalom onda neće a ako WU onda će me zavrne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno