Šta je novo?

Objektivi

Imao sam ja(edit: imam ga jos, ali ga retko koristim), pa sam skontao da mi je skoro jeftinije kupiti Canon entry level DSLR nego da kupim neki kvalitetni adapter na kojem ne radi AF i kontrola blende (u to vreme su bili skuplji)... Ako bas hoces neki prime Samsungov 45mm 1.8 za NX-ove je dobar objektiv...

Samsung ono beše, gasi proizvodnju digitalnih fotoaparata. Jel?!?

Video sam to staklo, i stvarno je super..ali na duze staze mislim da cu preci na canon sistem...
Najverovatnije da ce i ovaj moj uskoro otici ....dobio sam ga u pakovanju sa 18-55mm ois III , blic, kais , 16gb kartica, torba lowepro 140 i lightroom oridjinale.

Video sam to staklo, i stvarno je super..ali na duze staze mislim da cu preci na canon sistem...
Pa pazi vec za cenu tog stakla mozes naci polovno entry level canon telo i 50mm 1.8 usm novi. :)
A da ne kazem koliko jos imas raznih objektiva koje mozes da kupis za male pare.

Gledam neki 10mm objektiv pa se dvoumim izmedju:

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

Razlika u cijeni je dupla. Sad', 10-18 ima dosta manji otvor blende ali ima stabilizaciju koja bi mogla kompenzirati koliko-toliko manji otvor tako da, ako zanemarim 4mm više koji bi istina mnogo dobro dosli, ne znam da li se isplati davati 2x više novca.

Jedina stvar je sada da li su kvalitetnije fotografije sa 10-22. Cujem da su oštrije i da imaju više stakala itd. Gledao sam testove i oštrina jeste na strani 10-22 sto se krajeva tice ali na jednom testu 10-22 ima velikih problema sa aberacijama za razliku od 10-18 i ako oba objektiva boluju od toga. Npr: https://youtu.be/c-WoAYQykAQ?t=441

Zbog veceg otvora blende bi mi dobro dosao manji DOF prilikom slikanja nekih makro radova u light boxu ali ce vecinom ovo biti landscape objektiv tako da mi opet.. taj dio ne igra tako veliku ulogu.

Malo sam neodlucan jer ne znam da li 10-22 vrijedi tih para. Ima tu naravno razlike i u motoru i kvaliteti izrade koja je na strani 10-22. Neka preporuka ?

Zbog veceg otvora blende bi mi dobro dosao manji DOF prilikom slikanja nekih makro radova u light boxu ali ce vecinom ovo biti landscape objektiv tako da mi opet.. taj dio ne igra tako veliku ulogu.
Ovo da ti odmah kazem zaboravi - sa wide-om da radis macro ne ide nikako (ako izuzmemo onaj objektiv sto je Marti kacio :d ). Jednostavno bolje i sa kit objektivom da to foktas - zumiraj na 55mm i cepaj.

Sto se tice toga - ja sam se dvoumio izmedju oba i uzeo bi 10-18mm, ali sam odlucio da odvajam za FF telo i opremu tako da nema vise ulaganja u crop :D

10-22 fata fokus na nekih 20cm sto je sasvim dovoljno za lightbox. I da, X puta mi je trabo siri objektiv od 18mm za lightbox. Nije lightbox nuzno 30x30cm. Mada izvlacis iz konteksta sta sam rekao. Meni treba landscape wide in the first place a ne iskljucivo za lightbox. Ali je uz put veci otvor blende zbogniji za bokeh.

Poslednja izmena:
Ako imas para, kupices 10-22.
Izrada je primetno bolja, ima USM motora ne STM koji je zgodnii za video. O bokehu na ovako sporim i sirokim objektivima i ne vredi trositi reci, ustvari postavlja se pitanje koji objektiv ima manje ruzan, a ne lepsi bokeh. Za landscape ces koristiti blende f8-13 pa ti je svejedno sta mogu na manjim blendama, a ni tu nisu losi, naprotiv.
Aberacije se resavaju jednim klikom u LR, to pitanje u 2015 godini ne bi trebalo da se postavlja. To sto neki objektiv moze relativno blizu da fokusira ne znaci da govorimo o makro fotografiji, vise o close up varijantama. Bez 1:2 uvecanja ne govorimo o makro fotografiji a oba ova objektiva su jako daleko od toga.
Koji god da uzmes, neces se pokajati.
Jel sad jasnije i "u kontekstu"?

Poslednja izmena:
Da, sada kad' kazes landscape, F10 za oštrije ivice, stativ itd. Sve mi je teze dati pare na 10-22. Da se razumijemo, jeste kvalitetniji objektiv ali u praksi je dosta mala razlika a duplo veca cijena. Stoji to za video ali ne snimam video pa mi ne igra ulogu.

Skontat cu jos. Imam pare ali ono.. za kusur od 10-18 mogu uzeti ocuvan 50mm 1.4 ili nesto slicno.

Hajd' skontat cu nesto. Hvala.

Poslednja izmena:
Bolje ti uzeti 50mm 1.8 STM nego 1.4 (bar oni primerci sto sam ja gledao su bili blagi uzas dok ne zavrnes na 2-2.8). Mislim ok, nije sve u ostrini, ali uglavnom je bio manje vise neupotrebljiv. Opet mozes uzeti i 50/1.4 sigmu koja je poznata sa problemima sa fokusom... Ako jednog dana(citaj u narednih godinu, dve, tri) planiras FF da kupujes bolje idi tu varijantu sa 10-18 i 50-kom.

Imam vec 50mm 1.8 II ali sam imao problema sa fokusom. Pa kontam reko uzeti neki drugi 50mm jer je bio bas nepouzdan. Ali, prebacim neki dan fokus sa centralne tačke na donju desnu tačku:

http://pokit.org/get/img/d98601a4bf91471b736f5da69ab120dd.jpg

I od tada, sa nekih 100-200 testnih fotografija, nije ni jednom ofulao fokus. Jucer bas opet testirao pa i vozila u pokretu koja se odaljavaju ili ljude koji su u pokretu i opet fata fokus na pravom mjestu. Sta god to znacilo ali se nadam da ce tako i ostati. hehe

udaljavaju* Nego, da li je nko imao iskustva sa 15-85mm IS USM ? Izgleda mi kao savrsen "all-rounder". Skup jeste ali se moze naci polovan za pristojnu cijenu samo sam cuo da su problematicni..

Procitaj jos jednom moju poruku - STM, a ne verzija II. Verzija II je poznata po masenju fokusa - STM je bog naspram te verzije :)

Ma ne.. kazem imam vec 50mm i planirao sam uzeti drugi ali evo u ova 3 dana ovaj plastikaner radi ok sa promjenom pozicije fokusa pa ako ostane ovako onda ga necu mijenjati, ako bude opet *****o, nema druge nego ga se rijesiti i uzeti STM.

Poslednja izmena:
udaljavaju* Nego, da li je nko imao iskustva sa 15-85mm IS USM ? Izgleda mi kao savrsen "all-rounder". Skup jeste ali se moze naci polovan za pristojnu cijenu samo sam cuo da su problematicni..
Ja imam 15-85 IS USM i do sad nikakvih problema nisam imao sa njim osim sto je sporiji za zatvoren prostor pa sam uzeo 17-55 f2.8 koji mi je sad main objektiv. Ali ovjektiv obxirom da dolazi kao kit je super, pravi dobre fotografije, cak sta vise cini mi se da je pri dnevnom svetlu i bolji od 17-55 a svakako veci raspon je bolji

Poslednja izmena:
Vise puta u ovoj temi sam puta, barem mi se tako cini, o odnosu 15-85 i 17-55 koje sam posedovao po nekoliko godina.
Jedina prednost 17-55 je blenda i nista vise! Tamo gde ti 15-85 nije dovoljno svetao, tamo ti najcesce ni 17-55 nece biti dovoljan, u zatvorenom jedino prajmovi pomazu, u suprotnom blic pa cepaj.
Inace sve drugo je na strani 15-85, izrada za klasu bolja, IS za klasu bolji, manje aberacija, korisniji raspon, manji i laksi.
Toliko :d

Poslednja izmena:
Raspon je zaista super i tih 15mm bi mi zadovoljilo potrebe jer mi je u planu bio i 18-135 pa bi 15-85 prakricno pokrio 10-18mm i 18-135. Meni ne treba vise od 80-90mm na ovom crop senzoru a 15mm bi bila pristojna alternativa 10mm uglu. U street fotografiji bi mi dosta olaksao posao sa tranzicijama nego da stalo mijenjam sa 10-18mm na neki zoom objektiv itd.

Razlika izmedju 15 i 10mm na kropu, odnosno 24 i 17mm u FF je nebo i zemlja!
Za street 15-85 je idealan...

Poslednja izmena:
Naravno ali bih se pomirio sa 15mm u korist nosenja jednog objektiva i eliminiranja konstantnih tranzicija na ulici. Meni cesto zatreba nesto sire od 18mm ali nije to nuzno svaki put 10m.

Poslednja izmena:
Vise puta u ovoj temi sam puta, barem mi se tako cini, o odnosu 15-85 i 17-55 koje sam posedovao po nekoliko godina.
Jedina prednost 17-55 je blenda i nista vise! Tamo gde ti 15-85 nije dovoljno svetao, tamo ti najcesce ni 17-55 nece biti dovoljan, u zatvorenom jedino prajmovi pomazu, u suprotnom blic pa cepaj.
Inace sve drugo je na strani 15-85, izrada za klasu bolja, IS za klasu bolji, manje aberacija, korisniji raspon, manji i laksi.
Toliko :d
Meni se na 7D pokazao bolji 17-55 za rodjendanske zurke npr. Naravno uz blic.
15-85 na 15-30mm na 3.5 dosta vinjetira na 7d a 17-55 na 17-navise f3 nema vinjetiranja. Sto se tice distorzije takodje 17-55 na gore pomenutim rasponima i blendama mi se pokazao bolje. Opet kazem licno iskustvo pri uparivanju sa 7d.

Da se priključim priči. Imam 7D kombinaciju sa 15-85. Ranije sam koristio Tamron 17-50mm VC ali mi je na putovanju prečesto bio nedovoljno širok pa sam morao da kačim 10-22mm. Neverovatno koliko ovih 2mm napravi razliku na terenu.

Pošto planiram fazni prelazak na FF imam ideju da uzmem sada EF 24-205 F4 IS.

Jedino me plaši koliko će ovo 24mm na širem delu biti ograničavajući faktor mada ostaje 10-22mm da pokrije UW.

Ima li smisla ovaj prelaz ili ipak čekati pa menjati sve đuture?

Tamron je sad kod sestičine zajedno sa mojim starim 20D. Ako bi menjao sad šta zadržati Tamrona ili 15-85mm. Verujem da bi se Canon lakše prodao ali mi opet liči da je to bolja opcija da njoj ostane kao univerzalni i jedini objektiv.

A kako planiras da namontiras 10-22 na ff? Mislim mozes skinuti onu plastikicu da ne unisti ogledalo ali dobices bukvalno kruzic mali - to nece biti vinjeta, bice kao da si fotkao kroz kljucaonicu. 24mm na ff ti je kao 15 na cropu kod canona - 24/1.6=15, tako ako ti je 15mm radilo posao i 24mm na ff ce raditi isto... :)
Ja za sada nosim 7D kad imam vremena zajedno sa 17-50 sigmom, 55-250, i 50 1.8 stm... Svetla na cropu nikad dosta i iz tog razloga 15-85 nikada ne bih razmatrao kao kupovinu.

Nismo se razumeli.

Plan je fazni prelazak, tj. da 24-105 jedno vreme koristim na 7D zajedno sa 10-22mm. Zato me brine "uskoća" 24mm na cropu. Za FF znam da mu 24-105mm leži k'o čaša.

Pa jedini ce biti problem ako te mrzi da vuces oba objektiva, da ih menjas i sto je 24-105 tezi od crop objektiva (ali taman da vezbas malo za FF).

Gledam ovu sigmu 17-70mm f2.8-4.0

Po recenzijama izgleda kao odlican mali raznoliki makro objektiv kojem je mozda mana nesto sporiji fokusali ali planiram da ga zamjenim sa kit objektivom. Moze se naci za smiješne pare pa kontam da cak rizikujem pa da kupim jedan polovnjak a inace narednih par dana trebam pogledat i 15-85mm pa kontam jedan od ta dva.. 15-85mm je opet dosta dosta skuplji.

Vrijedi li se zezati sa ovom sigmom ?

Moja preporuka je ili tamron/sigma 17-50 2.8, ili canon 17-55 2.8 ili taj 15-85. Sa tom sigmom ne dobijas nista znacajno u odnosu na kit objektiv.

Ma da ali canon 17-55 2.8 je ako ne tri puta skuplji od ove sigme. Sigma 17-50 f2.8 ona stara bi bila najbolji izbor ..ako je nadjem.

Mislio sam prvenstveno zbog makroa i otvora blende. Ipak je znacajna razlika 2.8 v 3.5 na najširem dijelu. Nije neka para, pogotovo kada se proda kit. Mene samo interesuje da li je onako.. pouzdan. Tamorn je mozda bolje rješenje ali nisam nasao povoljno polovan.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno