Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

@umart znam da imam gpu od 250w.Jos kad je klokujem dodje do 300w.
Onda na to dodam cpu klokovan.
A sta cu tek sutra da prikljucim ko to zna.Pa bih zato neko psu od 650-750w.
Bas mi se svidja evga g2 750w.
Ali me kolje cena a i nepostojanje garancije.
Ovo Antec je ok ali mi se cini za klasu losije od evga g2.

Tako da bih voleo neko kod nas,gold/platinum,modularno,650-750w.
Ako imate predloge udrite:d

Nema, do 15k je TP-750C najbolje, ako hoćeš bolje moraćeš da dodaš.

@cimi
Evo ti lista (klikni na see full content u prvom postu) na kojoj mozes da vidis koje napajanje kojoj klasi pripada. U slicnoj sam situaciji kao ti, samo ja se taman naostrim i kinta mi sklizne na drugu strano neplanirano. :D
Posle silnih review-ova (johnygurru itd.) koje sam procitao i raspitujuci se ovde po forumu, u prethodnih par postova ljudi su rekli neku sustinu. Nase trziste je prazno i papreno, nema toliko egzoticnog hardvera.
E sad, mozes uvek da uzmes neko chieftec za manje para (2 god garancije) ili neki cooler master gm (5 god garancije, oprez CapxCon kondenzatori). Ja bih isao i na 650w proverenog brenda, Evga G2 ili GS, Corsair RMx ili RMi (digitalna napajanja), Super Flower Leadex Gold 650w,XFX XTR 650w, mozda Cooler Master VS seriju, naravno sve preko madjara. Ovde kod nas samo Antec TP650C/TP750C koji je "nesto" bucniji i nije modularan.

Razlog postojanja ovih "skupljih" napajanja (sa japanskim kondenzatorima) je manji ripple ("talasanje" DC napona koji napaja komponente) koji direktno utice na overklok (sve ispod 60mv peak to peak je odlicno i odnosi se na 12v granu), pa sa nizim naponom mozes da postignes bolji overklok i nize temperature u kucistu, a i tisa tu drasticno. Sva iznad navedena napajanja osim Cooler Master, XFX i Antec imaju ripple do 15mv sto je fenomenalno za gold standard, pa otud i takve cene. U principu nista ispod XFX XTR 650w i ANTEC TP650C ne gledaj, ako hoces solidno napajanje dugog veka.

Poslednja izmena:
Hvala druze na iscrpnom objasnjenju.Odlucio sam se,ipak sam poslusao kolegu umarta;) i narucio Evga G2 ali od 750w.Jer imaju ili 550w sto mi je taman,ali cisto bih vise za buducnost ili 750w pa navise.
Tako da sam narucio od Fanta... Evga G2 750w...Pa od sledece nedelje idem u nove klokerske pobede:d.
Napajanje ima bukvalno sve sto mi treba(full modular,kvalitetno,presvuceni kablovi...)Jedino sto nema nasa garancija..Ali ok prezivecu.
Hvala ljudi na pomoci.

Poslednja izmena:
Ne treba ti, veca je sansa da ti madjari uvaze i da te ne maltretiraju. Plus imas i direktno od EVGA garanciju, a oni su poznati da su najbolji po tom pitanju.

Egzektli.

Hvala druze na iscrpnom objasnjenju.Odlucio sam se,ipak sam poslusao kolegu umarta;) i narucio Evga G2 ali od 750w.Jer imaju ili 550w sto mi je taman,ali cisto bih vise za buducnost ili 750w pa navise.
Tako da sam narucio od Fanta... Evga G2 750w...Pa od sledece nedelje idem u nove klokerske pobede:d.
Odlican izbor! :)
Koliko cete kostati evga 750w? Ja smekam njega ili corsair rmi, ali od 650w.

115 eur je cena.Kod njega je najjeftinije.Ostali su trazili 125e.
Meni je napajanje fenomenalno.Ceo dan istrazujem:).Samo da pozivi dugo i ja happy.
Ovo napajanje nema trenutno kod madjara od 650w.
550,750,850 i ta veca..Ja hteo 650w ali nema.

Poslednja izmena:
Mislim da mi nije rekao za 550w,ali mi neki drugi rekao da je 113e od 550w..Tako da za koji eur razlike kod Fante pazarim 200w vise.
Da mogu jos da ocepim cpu i gpu:d

Bez overkloka bi trebalo da se provuče, iz iskustva znam da je 18A malo po grani ali bi 23A moglo da bude ok.

Nije problem snaga već koliko je taj LC u specifikaciji, ako je ona realna radiće bez problema.

imao isto napajanje,guralo bez problema 7970ghz i fx8350 na 1,425v.za svaki slucaj prikopcaj,digni aida stress test i cekiraj sve (i cpu,i gpu i diskove) i prati napone nekim softverom a napajanje 'opip' metodom.moje se smlacilo,malo rampovalo vent ali su naponi bili okej.ako je tu negde na granici upali neki dobar 3d bench i prati napone,ako je tu situacija bolja moze da fura neko vreme dok se ne snadje za novo napajanje.naravno,najpreciznije premeriti unimerom ako ste u mogucnosti.

ako u bilo kom momentu napon na +12v padne ispod 11,7v-11,8v gasi i odustaj do daljnjeg.

Gura bez problema FX-4300 i 280X, hladno je skroz, ventilator se ne čuje kad se vrti Heaven. Softver pokazuje da su naponi OK pod opterećenjem. Mislim da je to to - prodato! :D

Hvala svima!

Poslednja izmena:
Prvo bi trebao da izmeriš zaista napon instrumentom, a ne da se oslanjaš na podatak iz BIOS ili taj koji ti softver prikazuje.
Drugo, pad napona sve i da ga konstatuješ, je u granicama dozvoljenog (<5%) pa ne bi mogao da reklamiraš napajanje po tom osnovu.
Treće, većina napajanja se tako ponaša pod opterećenjem, a samo najkvalitetnija drže napon ko babu smrt.
Ovde veliki broj nas poseduje perfektna napajanja ali su ona overkill za sve kojima treba standardno napajanje. Tvoje napajanje je sasvim ok.

za cimi

bas si se iscimao oko Evga G2750W je malo skuplje napajanje od Super FlowerGolden Green PRO SF-750P14XE koje si mogao i u Srbiji da kupis za manje para sa lako ostvarivom garancijom posto mu je Super Flower OEM, ovako si platio nalepnicu, gajim animozitet prema pomenutoj firmi na E..., jos od doba life time garancija, jednom sam otvorio njihovu 460GTX zazmurio i brzo zatvorio (neoklopljene zavojnice itd itd....), al marketing je cudo.

LJudi kakvo je napajanje superflower aurora 700w?Kvalitet?Koja mu je realna cena za polovnjaka bez garancije?

Ok.Moze na PM?Vazno mi jer treba da kupim napajanje a ne razumem se bas u modele,a ne mogu novo-kriza sta ces :)Da li je bolje OCZ gameXtreme 700w ili taj superflower?

za cimi

bas si se iscimao oko Evga G2750W je malo skuplje napajanje od Super FlowerGolden Green PRO SF-750P14XE koje si mogao i u Srbiji da kupis za manje para sa lako ostvarivom garancijom posto mu je Super Flower OEM, ovako si platio nalepnicu, gajim animozitet prema pomenutoj firmi na E..., jos od doba life time garancija, jednom sam otvorio njihovu 460GTX zazmurio i brzo zatvorio (neoklopljene zavojnice itd itd....), al marketing je cudo.

Kakve veze ima kad nije ista platforma?

Pozdrac ljudi,

Covek od koga sam narucio Evga G2 ima nekih opravdanih problema i ne moze danas da mi dostavi napajanje,potpuno ga razumem.Ali ja bih sto pre da promenim ovo moje napajanje..

Jel ima neko u cenovnom rangu do 15000 kod nas da je dobro kao ovo Evga G2..Gledao sam review od Johnny Guru za Super FlowerGolden Green PRO SF-750P14XE ne svidja mi se kao Evga G2.

Jel imate neku preporuku da kupim danas/sutra neko dobro napajanje kod nas do 15000 a da je u rangu Evgd G2 po performansama.Ako nema neko takvo cekam coveka nije problem.Necu da idem na losije samo zato sto zurim.

Kad bi na osnovu jednom misljenja formirali svoje odluke...To se zove jednoumlje:p..Cisto pitam ponovo jer nije stvar koju kupujem cesto,pa nije na odmet cuti jos neko misljenje

Управо тако, све што је Пеја рекао 100% је тачно.
Ето, добио си још једно мишљење. :)

Kad bi na osnovu jednom misljenja formirali svoje odluke...To se zove jednoumlje:p..Cisto pitam ponovo jer nije stvar koju kupujem cesto,pa nije na odmet cuti jos neko misljenje

Evo i ja se slazem sa Pejom! :)
Nije tier 1 kategorija sto i nije presudno, nije modularno i eventualno je bucnije od g2. Plus nije single rail vec su dve grane na 12v ogranicene na 35A. Prva grana je za cpu i sata, druga je za grafike sto ima svoje prednosti i mane zavisno od toga sta ocekujes i planiras. ;)

p.s. Super flower golden green ima tajvanske kondenzatore koliko sam upoznat. Super flower samo golden king ili leadex gold, al su skuplja kod nas.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno