To je verovatno KrypronX točak, što i nije loš točak generalno. Za te pare (oko 1700 dinara je nov, na navoj), može dosta toga da izdrži.
E sad, može biti da treba da se dotegne, ako konusi i lageri nisu istrošeni (tj. prodali ti bajs sa polovnim točkom), ali svakodnevno dotezanje govori da je serviser nesposoban da popravi točak ili je cela nabla otišla (nešto naprslo, istrošeno, itd). Zamena glave/nable točka nije isplatljiva za njih (dosta posla ima, ceo točak se prepakuje i ponovo centrira), pa mislim da kad ti to rekoše, da su u vrh glave zamenili osovinu točka ili neki konus koji je pravio problem.
Vibracije koje si osetio su najverovatnije od pretegnutog/oštećenog konusa (sa jedne ili obe strane). Valjda su mislili da će popraviti luft, ako pretegnu točak, pa će kroz malo vožnje to doći na svoje mesto. Ima tu istine u tome, ali ako se ide na taj sistem, mora se raditi veoma oprezno, jer je pipavo i to obično u servisu to ne rade jer je vreme novac.
Sa obzirom da luft ne prestaje čak i posle par intervencija, neki deo je otišao ili oni baš i ne znaju da nameste taj točak. Ne bi bilo loše da fotkaš taj točak tj. deo sa osovinom/glavom, čisto da se vidi je l' iole namešteno dobro. Deo gde je račna (zupčanici) i ne možeš tek tako da vidiš pre skidanja iste, pa to preskoči.
Što se servisa kod nekog drugog tiče, ako je nešto od konusa (90% je jedan ili oba konusa otišla) ili kuglagera riknulo, servis ti je obično oko 500 dinara da se to namesti. Nije skupo, sa obzirom na svo cimanje koje si imao. Samo reci tom serviseru (pitaj po kraju je l' zna neko nekog dobrog servisera) ono što si ovde i nama. Sam konus je jeftin, do 50-80 dinara, ali ruke su skuplje jer se skida, čisti, podmazuje i doteže ponovo.
E sad, ono glavno što si pitao - zaštita potrošača. Nažalost, garancija na bajseve je krš kod nas, osim ako ti se ram ne polomi na dva dela, za sve drugo mogu da kažu da je potrošni deo. U ovom slučaju mislim da ti je pametnije da ideš kod nekog drugog servisera (koji nije Capriolo) i da ti on to namesti. Prvenstveno zbog cene, jer samo gubiš vreme sa Capriolom, a cena popravke nije velika - naravno, ako je glava točka iznutra u dobrom stanju (to će serviser da vidi kad otvori glavu). OBAVEZNO mu reci isto to što si ovde nama i donesi mu samo točak, ne moraš ceo bajs da se cimaš. Napomeni mu problem oko konstantnog otezanja točka i slično.
Sa srećom.