Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ljudi, gde drzite telefone dok vozite ?
Ja sam pre imao torbicu malu ispod sedista(ukrala mi gamad), i tu sam drzao telefon (S2, 4.3''), i to je bilo taman knap da stane.
Sad bih uzeo neku novu, ali nisam siguran da l' bi mi stao telefon (G2, 5.2'')
Mislio sam ovako nesto

Ja mislim da imam takvu, ne mogu da vidim preko telefona, ali to je ta najverovatnije, ja jedva stavim tu moj od 4.7 inca, ali jedva jako su male te torbice.

Što se tiče rukavica cane je baš slikovito opisao:) Zbog brisanja znoja moje su se rukavice i raspale za dve sezone. Kda sednem na bajs bez rukavica kao da sam seo golim dupetom na sedište :D navika je čudo :)
Moji prioriteti su drugačiji od Bakarinih
1. Rukavice
2. Dres ili bilo koja sintetička majca
3. Gaće sa uloškom, nekada ih nosim nekada ne uglavnom ne jer oko 50-60km koliko uglavnom prelazim zadnjica izdrži bez problema.
Naočare ne mogu da nosim iz zdravstvenih razloga iako imam naočare počinje glava da me boli posle 2 min. nošenja nikada nisam nosio ni naočare za sunce-
Kacigu ne volim više sam za kačket varijantu, uzeo sam kacigu čisto da je probam ali 99% je da je neću nikada nositi.

Ljudi, gde drzite telefone dok vozite ?
Ja sam pre imao torbicu malu ispod sedista(ukrala mi gamad), i tu sam drzao telefon (S2, 4.3''), i to je bilo taman knap da stane.
Sad bih uzeo neku novu, ali nisam siguran da l' bi mi stao telefon (G2, 5.2'')
Mislio sam ovako nesto

Uzeo sam ovu torbicu. Ekran odlicno reaguje na ovu providnu plastiku, tj kao da je nema.

A razmisljao sam i ja to, mada mi se ne svidja da mi telefon bude izlozen suncu non stop..

Drzao sam I ja tu kada sam prvi put krenuo da nosim dres ali sam prekinuo zbog znoja. Uzmem ga neki put u toku voznje a on mokar :D

Ja imam onu usku trouglastu koja ide na ram, tacno ispod tebe dok vozis. Po džep s obje strane. Staje veci tel bez problema.

@kaciga U stvari, ima dosta onih koji ukazuju i na moguću štetnost kaciga i to baš u trenucima kada treba da pokažu svoju korisnost - pri padu. Pritom ne postoje nikakvi podaci koji bi pokazali da je bolje nositi kacigu. Ima dosta toga po Jutjubu i raznoj dokumentaciji na netu. Puno smo već pričali na temu, pa neću ulaziti u za i protiv. Samo za čvorugu da pomenem da eto ima dosta onih koji kažu upravo da kaciga može i da škodi. Naravno, zavisi i od kaciga i vrste vožnje. DH, FH i tome slično ne bih vozio ni pre nego što me umotaju u onaj pucketavi najlon. :)

@rukavice Kao i sve ostalo, treba da budu taman, odnosno malo tesne. Ako se šake mrdaju u rukavicama, poništava se efekat sprečavanja proklizavanja, a i povećava mogućnost povrede pri padu (i manje se skuplja znoj).
@Saaleh Verovatno je došlo do istezanja ligamenata u laktu, a uz to su se mišići automatski zgrčili da spreče povredu. Imao sam isti problem sa ramenom. Bez fizikalne terapije nećeš rešiti problem sa zgrčenim mišićima. A ligamenti se nikada ne vraćaju u prvobitni položaj. Ako su istegnuti, jedino rešenje je skraćivanje operacijom. Što nipošto ne treba da radiš ako nemaš baš velike probleme, jer je uspešnost operacije obično 50-50 i može da bude mnogo gore.

@naočare Da ne pišem esej i za ovo. :) Neko reče da je veća verovatnoća uletanja mušica u usta. Iz mog iskustva, podjednak je broj insekata koji "gađaju" oči i usta. Pritom, insekti mogu i da probiju oko, a onda nema "undo". Čak i ako ne uleti insekt, sušenje jako škodi očima. Zato postoji treptanje. I zato monitori prave probleme sa očima - mnogo manje trepćemo. Tokom vožnje bajka, pojačan je efekat sušenja očiju (pogubno na duže staze i posle ne može da se ispravlja), a tu je i prašina i mnogo toga štetnog pre nego što dođemo do insekata (npr, voziš pored njiva u vreme žetve). Dakle, naočare su po meni najbitniji komad opreme. Pre bih otišao na vožnju bicikla bez bicikla, nego bez naočara. :)
@Šaranče Da ne ulazimo u privatnost, ima ko to da radi umesto nas, ali takvi problemi se obično javljaju zbog loših stakala i/ili dioptrije. Ako već nisi, probaj neke skuplje naočare (npr, preko 50 evra) ili obična bezbojna stakla. I proveri da li imaš neku dioptriju.

@telefon Tek sam kupio smartfon, pa ni ja nisam siguran šta ću da radim, jer ne mojim vožnjama (često kamenjari, težak offroad) mislim da nikakva torbica na bajku ne može da ga sačuva. No, više i ne idem na kraće vožnje, nego isključivo (skoro) ceo dan, pa uvek nosim ranac sa sobom. Na vrhu postoji zgodan (dubok) džep sa rajsferšlusom, koji je dobrano obložen sa obe strane. Za sada je telefon tu bio bez posledica, a džep mi je relativno lako dostupan bez skidanja ranca. Ako pada kiša ne vozim, ali ranac ima "gaće" protiv kiše koje prekriju i taj džep. Mada, onda bih možda stavio telefon u unutrašnji prostor ranca. Inače, ranac je McKinley.

Ja sam to resavao tako sto sam u torbicu ispod sedista stavljao jedno pakovanje papirnih maramica, pa preko telefon. Tako se upije truckanje.
Ali ovaj novi tel ne moze da stane u tako malu torbicu. :(

Auuuu rasprave, svi se bune ili im ne prija kaciga i rukavice naocale ali kad probaju pa vide prednosti ili osete situaciju cesto bezazlenu pa im jedan od tih dodataka pomogne onda se ljudi osveste....

@rukavice - ruke ne klize, brises znoj a i pri padu sacuva ruke (zivi dokaz sam ja)

@kaciga isto nisam je ni imao niti nesto nosio kad sam na asvaltu, posle mog pada nosim na svaku voznju malo duzu ako idem izvan grada, po temerinu i ne moram... Em sto cuva em su bar na mojom rupe tako rasporedjenje da hladi glavu, bukvalno.
Zadnji primer karlovacki maraton opalio sam glavom u granu zakacio ostalo razderano na kacigi, a bez nje bi bio po glavi izderan (ja sam ceval), ako ne i rasecen cim je tako kacigu izderalo...

@ Naocare takodje prvi ne volim da puno zatamni vec malo samo da tonira ali pre svega zastita od musica nije bas svaka i ni opasna ali kad uleti ona sto pusti kiselinu AJOOOOJ osecaja, pa jos poredkamion prodje a ti u svemi ceses oko rukom, vozis drugom i kocis koncentracije gotovo da i nema i jos proce vozilo obicno veco koje stvara poprilicnu zavetrinu... A i pri padu stite da ih nisam imao levo oko danas ne bih imao, staklo sam ostavio za uspomenu slikam kad dodjem kuci ko viljuskom da je neko derao po njima...

Ove stvari niko ne planira da mu se dese ali su deo voznje, bez njih zna biti povreda sa njima bezbednije...

Mobilni ne nosim na vožnju, koji će mi da me još i tada smaraju :smash: .

Cvike sam kupio http://www.husqvarna.com/rs/accessories/oprema-za-testere/zastitne-naocare,-sun-x/ ,
ima i drugih modela i jeftinijih, ne vidim poentu naručivanja sa Alibabe kad ove mogu da probam a razlika u ceni mizerija.

Ae da vas pitam ponovo, počeo sam da pratim oglase CB i KP, i mnogo manje trekinga ima u odnosu na MTB,
a nameračio sam se na velike gume jer vozim samo Kejeve i Adu, pa kontam da mi kramponke sa MTB ne trebaju.
Ne želim da vozim prebrzo, dovoljno mi je da održavam ~25km/h, ne idem na trke nego na uživanje, realno,
da li može MTB sa tanjim gumicama da se vozi, i koliko je treking/city udobniji za vožnju od MTB?

bez rukavica nemogu da vozim. kupovao sam kineske za bildovanje, 200 kinte, odrade sezonu pa ih bacim. ove godine se pojavile i prave biciklisticke za isti sitnis, a evo jos su cele. obe imaju debele sundjere, super su.
naocare su za vas mlade koji nenosite dioptriju, a mi koji nosimo, spas su fotogrej ili zatamnjene. jes da kosta, ali itekako vredi.
mada sam padao jedno 5-6 puta u zivotu (sa bicikla), nemogu da se nakanim da stavim kacigu.

Не носим ни ја диоптрију (а нисам млад) али ми било какве наочаре сметају. Још док сам редовно ишао на скијање, нисам могао да ставим било шта на очи, које год да сам пробао, губио сам осећај треће димензије тј рупе и брдашца су ми били равни. Без њих но проблемо, па ни по најгорем времену Копаоника ми није сметало ништа. Ионако су ми уста већи мамац за инсекте, па још кад ради цуг ... само гледају да улете. Још ниједан није скочио у очи.
Само да додам да ми је лекар забранио напорне вожње због колена па возим углавном по асфалту и равним пределима. Можда ми зато све ово није важно.

Ja sam to resavao tako sto sam u torbicu ispod sedista stavljao jedno pakovanje papirnih maramica, pa preko telefon. Tako se upije truckanje.
Ali ovaj novi tel ne moze da stane u tako malu torbicu. :(

Ja u onoj trouglastoj nosim k800 a ovaj veci u onoj ispod sedista, jedva stane al stane.
Inace moja torbica je ova : http://www.ebay.com/itm/Fashional-C...t-Bag-Sales-/370881875216?hash=item565a484d10
Jako je slicna dimenzijama kao ova sto si ti postavio i nesto jeftinija...

Uradili biciklisticku traku kod nas u Sumaricama. Celo leto im je trebalo da prodju belom linijom od Palisada do hotela. Na svakih 50m ima sablon bicikle, ALI NE, ljudima nije dovoljno to da ukapiraju da ne hodaju tu iako sa leve strane imaju trotoar. Ja sam danas vozio posle dve nedelje, zatekao sam neku porodicu, klinci tu idu sa loptom u nogama, moze I neki auto da naidje bez obzira sto ima zabrana za motorna vozila. Posle nalecem na neke sto trce pa se rasirili I tako dalje. Kod nas izgleda, kad se vidi da ne bi trebao nesto da uradis, kao da to rade u inat. Lakse mi je bilo dok to nisu uradili, sad ce da me nervira sto se krecu tuda gde je oznaceno za nas. Ali ne moze da se uporedi sa Adom kako vi kazete :D

Uradili biciklisticku traku kod nas u Sumaricama. Celo leto im je trebalo da prodju belom linijom od Palisada do hotela.

Претпостављам да има везе са спремањем Шумарица за 21. октобар, али да - могли су то раније да ураде.

ALI NE, ljudima nije dovoljno to da ukapiraju da ne hodaju tu iako sa leve strane imaju trotoar. Ja sam danas vozio posle dve nedelje, zatekao sam neku porodicu, klinci tu idu sa loptom u nogama, moze I neki auto da naidje bez obzira sto ima zabrana za motorna vozila. Posle nalecem na neke sto trce pa se rasirili I tako dalje. Kod nas izgleda, kad se vidi da ne bi trebao nesto da uradis, kao da to rade u inat. Lakse mi je bilo dok to nisu uradili, sad ce da me nervira sto se krecu tuda gde je oznaceno za nas. Ali ne moze da se uporedi sa Adom kako vi kazete :D
Нисам сигуран да то раде из ината, пре бих рекао да немају неку свест о томе. Једне вечери, летос, сам пролазио ту, и код споменика је било... хм, интересантно. Бициклисти пролазе ивицом са обе стране пута, људи који шетају у оба смера по тротоару и коловозу, људи који трче изгледа да користе само ивицу коловоза (ништа тротоар). Да се појавио неки аутомобил, мислим да би хаос био потпун. Срећом, то је трајало пар десетина метара.

Ako ne gresim kada se to desilo, mislim da je to bilo pre leta kada su postavili znakove da je blokiran saobracaj za motorna vozila I onda su kasnije objavili, uradice se biciklisticka traka. trebalo je celo leto. Danas je bas dosta automobila proslo. Inace, ja kad trcim u Sumaricama, trcim levom stranom do ivice kod cveca. Aj da kazem da se tako obicno radi u Sumaricama.
Ali ja I dalje ne razumem da je to toliko tesko skapirati da ne treba tu da setas, na svakih 50m ti je sablon bicikle.
Znam od letos, neki lik je vozio bajs I dolazio je auto I krenuo da mu svira, biciklista nije hteo da se pomeri sa sredine puta I dobacivao mu je da ti ovde ne smes da vozis I malo psovke krenule kada ga je ovaj zaobisao uz ivicnjak trotoara. Videcemo kako ce biti sledece leto u Sumaricama, sada nema mnogo ljudi, a I ja sam danas iskoristio lepo vreme. Ako treba, skrenucu I paznju da se pomere.

Poslednja izmena:
Ako ne gresim kada se to desilo, mislim da je to bilo pre leta kada su postavili znakove da je blokiran saobracaj za motorna vozila I onda su kasnije objavili, uradice se biciklisticka traka. trebalo je celo leto.
Не знам када су донели одлуку. Знам да сам прошле недеље видео да су "избрисали" белу линију са десне стране коловоза, а данас сам видео да су обележили стазу за бицикле.

Inace, ja kad trcim u Sumaricama, trcim levom stranom do ivice kod cveca. Aj da kazem da se tako obicno radi u Sumaricama.
Ништа лично, али ти трчиш левом страном, али сам такође виђао доста њих који трче десном страном, нарочито на потезу од споменика до хотела. Чини ми се да људи који трче и бициклисти чешће деле тај простор него нпр. пешаци и бициклисти. Али генерално, није проблем, ионако нема неког саобраћаја, тако да није проблем обићи.

Ali ja I dalje ne razumem da je to toliko tesko skapirati da ne treba tu da setas, na svakih 50m ti je sablon bicikle.
Znam od letos, neki lik je vozio bajs I dolazio je auto I krenuo da mu svira, biciklista nije hteo da se pomeri sa sredine puta I dobacivao mu je da ti ovde ne smes da vozis I malo psovke krenule kada ga je ovaj zaobisao uz ivicnjak trotoara. Videcemo kako ce biti sledece leto u Sumaricama, sada nema mnogo ljudi, a I ja sam danas iskoristio lepo vreme. Ako treba, skrenucu I paznju da se pomere.
Полако, научиће временом :) До сада није било јасне разлике ко би где требало да се креће. Сада је макар то урађено.
Што се тиче аутомобила, иако су постављена два знака (код Палисада и испред музеја) да је забрањен саобраћај за возила, верујем да доста људи не примети то, тако да и даље сматрају да може да се прође аутом (на радост саобраћајне полиције). Још веће лудило је када људи, махом они ван Крагујевца, покушавају да стигну до споменика из правца хотела. Ем једносмерна улица, ем забрањен саобраћај.

Можда грешим, али ми се чини да нема толико бахатих возача, колико би сигнализација могла да се поправи, да им се јасно стави до знања где је забрањен саобраћај (нешто као ово, па да немаш оправдање да ниси видео).

Као што рекох, видећемо како ће се ствари одвијати. Добро је што су ово урадили.

Ima ljudi koji trce I desnom stranom, ali dobro, tada nije ni bilo obelezeno. Danas sam video neku zenu koja gura kolica po delu kolovoza gde treba da idu vozila, a trotoar na manje od metra.
Video sam jednom saobracajnu, kada se prodje Nada Naumovic I odmah parking koji je tu, tu su stajali I zaustavljali ko prodje. Jedan auto je bio zaustavljen kada sam prosao. Po meni, trebali su da stavljaju policiju svaki dan tu,da zaustavlja , a dosta bi njih uhvatili I opametili bi se malo.
Desavalo se I meni da vidim neke koji idu suprotnim smerom, ali najgore od svega je to sto su nasi sugradjani. Ajde da je iz drugog grada, pa pogresi, ali odavde su.

Poslednja izmena:
Danas su mi stigle bici rukavice sa gelom što sam naručio na Aliju i mogu vam reći da su solidnog kvaliteta čak i kvalitetnije nego što se nudi u Planetu po znatno većoj ceni. Plaćene su 5,82$ to je oko 620 din. Koliko će one izdržati to će mo videti ali za taj novac su baš odlične.

Ako uporedim ove Giant rukavice sa alija od 620din i rukavice koje sam kupio sinu u planetu za 920 din. dolazim do zaključka sa sam ****** što sam kupovao u planetu :D
http://planetbike.rs/pbshop/Biciklizam/Odeća i obuća/Rukavice/3837/

Ove Giant ne da su kvalitetnije odrađene jego ove iz planeta ne kogu da im prismrde, pod rukom se vidi da su bar 3x lošijeg kvaliteta.
Onda mogu da ih uporedim sa mojim starim rukavicama Northwave koje sam platio 2800 din
http://planetbike.rs/pbshop/Bicikli...ORTHWAVE-DUMPER-SHORT-black-white-2013/18681/
Northwave rukavice odmah se vidi da su kvalitetnije ali nikako ne opravdava toliku razliku u ceni od 2200 din.

Pogotovo što su se iste te rukavice raspale za jednu ipo sezonu

Pošto su meni rukavice obavezan deo opreme mogu da vam preporučim ove rukavice i stvarno se nećete pokajati. Za 620 din neka traju isto kao i Northwave od 2800 din ja ču biti zadovoljan.

@zoki_doshs Ja sam pao sa bicikla kada me udario lik kolima. Da sam imao kacigu, povrede bi potencijalno bile daleko teže. Nego, kako si uspeo da udariš glavom u granu? Nezgodan teren?

Mobilni ne nosim na vožnju, koji će mi da me još i tada smaraju
Moj telefon omogućava isključivanje zvona. ;) Inače, preporučujem i gledanje filma 127 sati. Od sledeće sezone razmišljam da koristim neki od programa koji omogućava da se tvoja lokacija šalje svima koje odrediš, pa mogu da reaguju (i da te nađu), ako ti se nešto desi. Btw, ja imam offroad gume na MTB-u (26") i na ravnom 25 km/č nije nikakav problem, jedino da nije baš jak vetar.

@canejr iskeno nemam pojma, opalio sam temenom, tokom voznje :D... To je bila utabana staza na FG, i deo staze gde se pedaliralo jednostavno je nisam video i zakacim, nije me skinulo sa bajsa ali sam posteno opalio :D...

Сликано поподне у центру, преко пута градске управе тј некадашње општине. На другом крају улице су пандури који само овим путем могу да се довезу до своје ... фирме. Ево колико ланци добро чувају ...

WP_20151025_004.jpg

Pa vidis da je lanac odradio dobar posao, bajs nisu odneli.

Па то кажем, ланац је сачувао оно што је чувао.

Неко ми је украо бицикло, јер га нисам добро вез'о ланцом ...

Pa tockovi i nisu bili vezani, a verovatno su krs kao i ceo bajs.
Tu je skuplji lanac od bajsa [emoji1]

Nazad
Vrh Dno