Šta je novo?

i7 6700K testovi i misljenja

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Pokrecem ovu temu sa ciljem da ljudi koji su, u medjuvremenu, kupili i7 6700K ovde izneli misljenja overklok performanse i testove.

Cudi me da do sada ova tema nije otvoena. Zar jos niko nije kupio ovaj procesor ?

Mislili smo da ćeš ga ti kupiti i podeliti utiske sa nama. ;)

Retki su ti koji ce da ga kupe, u tome je problem. Jos niko sa bilo cim mladjim od Sandy i Sandy procesorima nema potrebe da to menja za Skylake. Skupi su brate mili, a za nesto vecu cenu uzmes punokrvni 6 core i X99 platformu :)

Možda ja uzmem. Cenim da bi mi za gejming i posao (VM uglavnom) bio bolji i7-6700K, nego i7-5820K, zar ne?

Za gaming je najvise bitna brzina do 4 jezgra, osim ako se nesto ne promeni sa DX12, tako da bi tu i7-6700K imao prednost jer 5820K nije bas poznat kao neki kloker, ali to bi razlika bila 400MHz u najgorem slucaju. Ne znam da li VM zahteva vise brza jezgra ili generalno vise jezgara ?

Bio bi nesto bolji Skylake, posebno u gamingu zbog malo brzih jezgara ali ja bih ipak izricito isao na X99 i 5820 u konkurenciji sa 6700, uvek bih pre izabrao vise jezgara i nesto nizi IPC nego obrnuto, cak i ako se zna da u igrama to jos nije iskoristeno. (zato bih uzeo neki hipoteticki Zen sa 6-8 jezgara sa IPC-om na nivou Sandy-Ivy(sasvim dovoljno) i to i cekam)

5820 su se pokazali kao nesto losiji klokeri ali sa 6700 s druge strane opet dolazi zvaka tako da i tu bez "klanja" opet nista...

Znaci - kad se vec ide na DDR4 i uzima nova platforma, ja bih ipak preporucio da se malo protegnes i uzmes lepo X99, Skylake mainstream 4 core platforma sa ovim cenama jednostavno nije konkurentna nekoj kombinaciji sa i7-5820.

Ne razumem zašto bih išao na i7-5820K, kad i sam kažeš da u igrama od dva dodatna jezgra praktično nema koristi!? O svakodnevnoj upotrebi da ne govorim. Ne sumnjam da postoje aplikacije gde i7-5820K ima osetniju prednost u odnosu na i7-6700K, ali ja takve aplikacije, ili nemam potrebe da koristim, ili ih ne koristim u dovoljnoj meri da bi mi ta razlika bila relevantna.

Doduše, gotovo je sigurno da je i i7-6700K za mene overkill, imajući u vidu da su igre verovatno najzahtevnije aplikacije koje koristim kod kuće. Posebno što ne planiram nikakve Multi-GPU setape, Titane, niti bilo šta slično, već nešto u rangu recimo R9 390, za komotno pikanje u 1080p. Možda bi trebalo da idem na i5-6600K, a verovatno i hoću ukoliko bude više od 100 eura jeftiniji od i7-6700K (u suprotnom razlika u ceni postane veoma mala, kada se kasnija preprodaja uzme u obzir).

"Kameni, pretvoricu te u shoder". :d

Mozda nema danas, ali do kraja godine ce biti. Komp kupujes za buducnost, DX12 ti donosi daleko vecu paralelizaciju i koristice sva jezgra na raspolaganju.
U tom slucaju ce 5820k gaziti po Skylake-u. Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti, i odlucio se za 5820k. Jasno se vidi koliko je ova platforma kvalitetnija i viseg ranga.

E sad ako si zadovoljan sa 6600k, onda ce ti i on raditi sjajan posao, a bice jeftiniji nego da ides na x99.

Mozda nema danas, ali do kraja godine ce biti. Komp kupujes za buducnost, DX12 ti donosi daleko vecu paralelizaciju i koristice sva jezgra na raspolaganju.
U tom slucaju ce 5820k gaziti po Skylake-u. Ja sam bio u istoj dilemi kao i ti, i odlucio se za 5820k. Jasno se vidi koliko je ova platforma kvalitetnija i viseg ranga.

Ne znam šta podrazumevaš pod "budućnost". Definitivno ne kupujem komp za narednih 5+ godina. Recimo da su naredne tri godine period u kome ne bih apgrejdovao CPU/MB/RAM/GPU.

Da li će QC biti prevaziđen za igre u narednih godinu-dve? Čisto sumnjam. Ali dobro, ni ti, ni ja ne možemo da tvrdimo da hoće ili neće. Što se ostalih programa tiče, kao što sam već rekao, ne vidim šta bi mi dva jezgra više donela u programima koje svakodnevno koristim.

Pritom nisam napomenuo da mi je neophodna potpuna stabilnost, da će mašina raditi 24/7 i da ću biti na vazduhu (ne planiram da dam više od ~30 eura na kuler). Overklok je u redu što se mene tiče, ali izbegao bih bilo kakve ekstremnije OC varijante, jer mašina treba da radi i leti na +40.

Ja na vazduhu teram 5820k na 1.32v sto je za dobre primerke dosta za 4.6-4.7ghz. Moj je tunjav, pa ono. Doduse jesto nesto skuplje hladjenje u pitanju.

E sad nece biti Quad prevazidjen, vec ce hexa jednostavno dati vise performansi i trajace ti koju godinu duze. Znaci quad moze ti traje 4-5 godina, hexa ce opusteno 6-7. Ako te to ne zanima, onda uzmi Skylake i eto.

Jasno je da su trenutno i7 6700K, I7 4790K i mozda neki I5 procevi, bolji i jaci za gaming.( veci overklok, bolji IPC )
E, sad, po meni, :smoke:
dolazi DX 12, i glavna fora je,
da li ce i kako ce taj Api koristiti Multi-Core Processore, tj. da li ce koristiti i kako ta HT virtualna jezgra, u odnosu na fizicka jezgra.
Ako DX 12 bude mogao da ima neke beneficije od HT, onda je bolje uzimati neki takav procesor za gaming, a ako ne podrzava onda je, valjda logicno, da je taj 5820k zbog 6 fizickih jezgara, bolji za taj neki future proof.
Ko ce ga znati sta je smislio Microsoft...

Poslednja izmena:
Bio bi nesto bolji Skylake, posebno u gamingu zbog malo brzih jezgara ali ja bih ipak izricito isao na X99 i 5820 u konkurenciji sa 6700, uvek bih pre izabrao vise jezgara i nesto nizi IPC nego obrnuto, cak i ako se zna da u igrama to jos nije iskoristeno. (zato bih uzeo neki hipoteticki Zen sa 6-8 jezgara sa IPC-om na nivou Sandy-Ivy(sasvim dovoljno) i to i cekam)

5820 su se pokazali kao nesto losiji klokeri ali sa 6700 s druge strane opet dolazi zvaka tako da i tu bez "klanja" opet nista...

Znaci - kad se vec ide na DDR4 i uzima nova platforma, ja bih ipak preporucio da se malo protegnes i uzmes lepo X99, Skylake mainstream 4 core platforma sa ovim cenama jednostavno nije konkurentna nekoj kombinaciji sa i7-5820.

Sve to stoji, ali opet x99 je mrtav cipset, dok z170 ima buducnost, podrzavace i kaby a mozda i Cannonlake, x99 vjerovatno nece vise nista podrzavati ako pogledamo u proslost haswell-e je jedini cip kog ce on podrzavati, a ako intel nastavi dosadasnju tradiciju napredka ipc-a kaby Lake ce biti 15 do 20% brzi od haswela, a Cannonlake mozda i 30.

Takodje za x99 mu treba vise ram memorije, tj. bar 4 stika, treba skuplja ploca, bolji kuler, bolje i napajanje jer kad se oc-uje haswell-e ce povuci duplo vise i kad se sve sabere i oduzme za gejming se to ne isplati.

Ne razumem zašto bih išao na i7-5820K, kad i sam kažeš da u igrama od dva dodatna jezgra praktično nema koristi!? O svakodnevnoj upotrebi da ne govorim. Ne sumnjam da postoje aplikacije gde i7-5820K ima osetniju prednost u odnosu na i7-6700K, ali ja takve aplikacije, ili nemam potrebe da koristim, ili ih ne koristim u dovoljnoj meri da bi mi ta razlika bila relevantna.

Doduše, gotovo je sigurno da je i i7-6700K za mene overkill, imajući u vidu da su igre verovatno najzahtevnije aplikacije koje koristim kod kuće. Posebno što ne planiram nikakve Multi-GPU setape, Titane, niti bilo šta slično, već nešto u rangu recimo R9 390, za komotno pikanje u 1080p. Možda bi trebalo da idem na i5-6600K, a verovatno i hoću ukoliko bude više od 100 eura jeftiniji od i7-6700K (u suprotnom razlika u ceni postane veoma mala, kada se kasnija preprodaja uzme u obzir).

Tebi je dovoljan i5-4460.
A što se tiče i7 procesora, uzmi i7-4790k.

Pa ne znam baš da li bi mi bio dovoljan i5-4460. A i zaboravio sam da pomenem da obilno multitaskujem (browser sa 100+ tabova, nekoliko excel fajlova istovremeno, jedna VM, i još po nešto). :d

Pre dve nedelje smo sastavili prijatelju Asus Maximus Ranger VIII + i7 6700K +Kingstoni na 2666Mhz....napominjem da smo morali da stavimo vodeno...jer Noctua NH-D14 nije mogla da stane od memorije....znaci nista posebno....max stabilno na 4.7GHz.....a pre ovoga je imao 4790K....po mom mislljenju 1:1 .....al ajd....on je to zeleo...naravno erotsko zadovoljstvo je kostalo.....
Opet ponavljam ...ko koristi za igranje...i dobri stari i7-2600K je dovoljan...ovo je eto....erotika....i mozda neka kompresija...i bakraci...inace ..bacanje love....
Istina...ovo je i jeftiniji ulaz u DDR4 svet....no za sada ne vidim neki benefit....prvi macici se u vodu bacaju...a tako je i ovoga puta...jer X99 ipak ne racunam kao first u DDR4 eri...ipak je to high class....ovo je samo pokazatelj sta nas ceka u buducnosti tj. 2016. i 2017. godini...kada ce nas realno preplaviti i jeftinije verzije chipsetova i procesora koji imaju za bazu DDR4 memoriju....

Prilozi

• i7 6700K.JPG
    i7 6700K.JPG
    342.5 KB · Pregleda: 297
Poslednja izmena:
1275w???

'oćeš zolju sine, da ga dokusuriš? ??

Ko iole razmišlja o x99 platformi, ona će svoj POSLEDNJI update imati kroz Broadwell-E.

Pojaviće se ili krajem novembra ili u januaru 2016, što je verovatnije.

Još samo da mi objasniš šta će mi m.2 disk za igrice i kodiranje. :d

Priprema se za 4k video editing za jutjub.

Pa brze ce ti se otvarati igrice i Visual Studio.

Kada dolje neka nova verzija Virtual Studia sporo ce ti se ucitavati dok sa m.2 ce odma da se otvori..kao i naj novije igre koje budu dolazile brze ce ti se ucitavati sve.Kada pallis racunar brze ce da se upali windows.

A i SSD je zastareo realno u odnosu na brzi SSD i m.2..ja cu definitivno morati da predjem na to.

Ali za 2500 read mb/s treba i neki noviji cip kao sto je Intel Z170.Tako da mora nova maticna i memorija DDR4.

Ja sam vec poceo da razmisljam o upgrade,ali nedostaju mi 980TI graficke u SLI. :(

Poslednja izmena:
Dok ne odes na neki Xeon tipa E5-2687W-V3, nista neces napraviti... ;)

Garantujem da liniju koda u zivotu napisao nije :D

Pa brze ce ti se otvarati igrice i Visual Studio.

Kada dolje neka nova verzija Virtual Studia sporo ce ti se ucitavati dok sa m.2 ce odma da se otvori..kao i naj novije igre koje budu dolazile brze ce ti se ucitavati sve.Kada pallis racunar brze ce da se upali windows.

A i SSD je zastareo realno u odnosu na brzi SSD i m.2..ja cu definitivno morati da predjem na to.

Ali za 2500 read mb/s treba i neki noviji cip kao sto je Intel Z170.Tako da mora nova maticna i memorija DDR4.

Ja sam vec poceo da razmisljam o upgrade,ali nedostaju mi 980TI graficke u SLI. :(

od kad si ti uopste sposoban da dajes neke savete?

Nemoj tako...
Naravno da je sposoban. I naravno da nije kompetentan.

Nazad
Vrh Dno