Šta je novo?

Moji akceleratori za Amiga 600 racunar

Jos neke AIBB test:
IMGA0251.jpg
Poredjenje sa on stock konfiguracijama

IMGA0247.jpg
Poredjenje sa konkurencijom :)

IMGA0252.jpg
Poredjenje sa 060

Inace da napomenem, ovo su testovi od prije par mjeseci, sad je situacija jos bolja :)

Poslednja izmena:
Svaka čast. Očekujemo dobre vijesti i da ti krene poslovno kad ti je to očito i hobi(i sudjeno). Zgazi "konkurenciju" (pod navodnicima jer si im isprašio tur). Stisaj se pa nek bude zatišje pred buru.

Inace da napomenem, ovo su testovi od prije par mjeseci, sad je situacija jos bolja :)
OK, ovo je insane... :)
Znam da su te već pitali i da je bio neki "možda" odgovor na to pitanje, no trenutno, ima li u planu kakva slična sprava za A1200?

Da, prije mjesec dana sam iz Kanade dobio one trapdoor konektore za A1200, a to je bio jedini dio koji je nedostajao, tako da vjerovatno sljedece godine mnogi ce da se iznenade :)

Druže svaka čast, na znaju, trudu i ispred svega energiji. Iskreno želim da zaradiš neke pare na tome :) Ja nisam u Amiga svetu, ali ovu temu sam pratio do kraja.

Majsta, koliko god bio zauzet, piši ovde malo češće, uvek mi je zanimljivo da pročitam šta se dešava...

ok pisacu, mada sam mislio da su ljudi izgubili interesovanje za ovu temu. Mislio sam da je bilo bitno da se dokaze koncept, a poslije nije ni vazno :)
3D.jpg
3D prikaz najnovije verzije.

ok pisacu, mada sam mislio da su ljudi izgubili interesovanje za ovu temu. Mislio sam da je bilo bitno da se dokaze koncept, a poslije nije ni vazno :)
Pogrešno si mislio, bar što se toga tiče :)

Slobodno napiši štogod, kad god imaš vremena, ima ovde dosta ljudi koji prate šta radiš, podržavaju sve to što radiš (moralno, ako ne drugačije), a verovatno ima i onih koji bi i pazarili tvoje spravice kada se pojave ili pomogli na neki drugi način...

EDIT: Znam da sam dosadan oko ovoga, ali bi stvarno mogao doći na sledeći BalCCon i održati neko predavanje o tome što radiš!

Poslednja izmena:
Svaka čast!

Ne dolazi u obzir gubitak interesovanja za ovako nešto ! :)
Samo Vi gurajte, imate našu moralnu podršku :)

Da li će moći da se kupi kartica i da li da računamo na cifru navedenu kod preordera (125eur) ?

Ma ja sve čitam, fantastično je to što radiš! Nadam se da ću i ja kupiti sebi jednu karticu, iako Amigu baš retko palim,(A1200). Svejedno, Amiga će meni zauvek ostati najomiljeniji računar.

Poslednja izmena:
v3003_x15_SysInfo.jpg
Barijera od 100 MIPS probijena :)

v3002_x14_11B_2p_SysSpeed.jpg
Poredjenje sa MC68060 80MHz :)

Poslednja izmena:
Svaka čast!

Fantasticno. Svaka cast!

Prilozi

• IMG_1739.JPG
    IMG_1739.JPG
    174 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Ovako, tih 66MIPS nije na 060 sa 80MHz, sa krajnje desne strane vidis da je 105MIPS na 060/80Mhz. Tih 66MIPS je od regularne 060 mislim na oko 50Mhz ili tako nesto. Sto se tice razlika u testovima izmedju SySinfo and SySspeed rijec je o razlicitim nacinima testiranja, tj. instrukcije koje se koriste za testiranje nisu iste u ova dva programa.

Barijera od 100 MIPS probijena :)
Bravo!

Pitanje: kako stoji stvar sa kompatibilnošću ?
A500 igre koje i nemaju puno koristi od više memorije i bržeg procesora ?

Postoji li možda mogućnost isključivanja kartice po želji ? (tasterom, prekidačem)

I mene ovo pitanje kopka odavno ali nisam hteo da ispadnem džangrizav niti negativan po pitanju ovog sjajnog projekta.
Za nekog koga uglavnom zanimaju igre/demoi na A500/A600, ova brzina praktično nema velike koristi, dodatna memorija je daleko korisnija.
WHD Load će raditi ali opet samo OCS/ECS verzije, jer za AGA igre treba A1200.
Da li je uopšte moguće ubaciti podršku za AGA grafiku i da li bi u tom slučaju mogle u potpunosti da se koriste sve mogućnosti A1200 i njen softver?

Bravo!

Pitanje: kako stoji stvar sa kompatibilnošću ?
A500 igre koje i nemaju puno koristi od više memorije i bržeg procesora ?

Evo iz glave:
- probaj da igras AmberMoon na necemu sto nema 100 MIPSa! :d (na YouTube ces naci samo video snimljen sa WinUEA a ne sa originalne Amige... na Amigi je bukvalno SlideShow...)

Poslednja izmena:
@popmilo @Universe Poenta je da kad u WB pokrenes NoFastMem ili kako se vec zove dobijas negdje oko 0.5MIPS i normalno nema FastRam ako vec zelis da to radi kao orginal CPU. Sto se tice kompatibilnosti ta brzina nema veze sa njom, ono sto je problem jeste WHDLoad koji radi VBRMOVE na neku lokaciju onda se desava da neke igre ne rade ali tu imaju odredjene komande da se to rijesi. Kasnije ce biti vjerovatno implementiran OSD sa kojim ce se moci odredjeni parametri stimati tako da je ovo moguce ubaciti. Sto se tice AGA, poenta je da se napravi da sve Amige mogu da pokrecu sve, dakle i na A500 ce moci da se vrte AGA igrice + ovde postoji mogucnost implementiranja instrukcija iz drugih arhitektura PPC ili MMX ili nesto sto vec uradjeno sa Coldfire instrukcijama.

@kovacm sad sam rekao beta testerima da istestiraju tu igricu, ako bude radila recicu da postave link.

Igra radi sasvim lepo i na A600 sa 4mb fast rama, bez ikakve akceleracije.
Nije šampion brzine ali sigurno nije slideshow.
Veći problem su bagovi kojih ima poprilično, neki su popravljeni patchevima neki nisu itd..
Inače, ovo što si stavio pokazuje koliko je u stvari brza tvoja kartica, problem je što je i zvuk prebrz u odnosu na original i to treba srediti.
Možda je bolje da se testiraju Frontier i posebno Genetic Species, koji baš traži zverku od mašine.
Ako mogu tvoji testeri ovo da probaju, bio bi im veoma zahvalan.

Pa valjda je problem kad se udje u dijelove igrice gdje je tamnica pa onda pocne da renderuje i tu je potrebna jaka masina, tako mi bar kazu ali to jos nisu testirali. Sto se tice bagova ima ih nesto ali svaki dan 2-3 se uklone, koliko ih jos ima ne znam. Ne mogu nista ja da istestiram posto trenutno nemam ni jednu karticu kod sebe, tek cekam nove pa cu onda. Ove ne mogu vise da gnjavim jer upravo sada testiraju izlaz iz WB na HDMI. Frontier testiraju stalno.

Igra radi sasvim lepo i na A600 sa 4mb fast rama, bez ikakve akceleracije.
@Universe i @majsta - pricao sam o 3D doom-like delu igrice (cim izadjes iz 2D dela na pocetku)...

Amiga 600 pod UAE, dakle 68000 7MHz, ima 5 fps. (sad sam snimio video i prebrojao :) )
- isti fps ima sa i bez FastRAMa (bar na UAE).
- napisao sam "Slideshow" jer je prakticno neigrivo sa 5 fps!

http://milan.kovac.cc/temp/AmberMoon-A600.mov

btw
@Universe, jesi li zavrsio igru? Ili dokle si stigao? Dfsilver sa EAB foruma kaze da je patchovao igru, tj popravio sve bagove...

Poslednja izmena:
@Universe Evo pogledaj ovo velik je fajl ali imaj strpljenja. ftp://brian:[email protected]/shk/A600_vs_v3002_x14_10B_Frontier.mp4

Šta da kažem Majsta, ovo je sjajno!
Inače preporučio bih da testirate igru Lionheart za A500/600, jer znam da je dugo bila tvrda koska za emulaciju, valjda zbog nekih trikova u prikazu boja ili nešto slično.
Što se tiče brzine i zahtevnosti osim Genetic Species, koji je AGA igra, vredi testirati OnEscapee, koji mislim da radi i u OCS režimu, a verovatno najzahtevniji zalogaj je Quake II PPC port i ako i to bude išlo glatko, više nema šta da brineš za brzinu.
Jedino mi nije jasno ovo oko prebrzog zvuka u Amber Moon, jer vidim da Frontier iako ubrzan ima savršeno sinhronizovan zvuk.

@kovacm

Nisam igrao Amber Moon na pravoj A500, već samo na A1200, ali nije ovo tako strašno neigrivo za 7mhz cpu.
Cela poenta je da 99% A500 igara nema nekog benefita od velika brzine, zato je za mene najvažnije ovo što je Majsta najavio, podrška za AGA grafiku i na osnovnim modelima.
To će biti prava stvar i jedva čekam da to vidim uživo, stara dobra A500 brža od A4000 i Falcona u rangu Pentiuma 3. :)

Poslednja izmena:
Realno a500 sa podrskom za aga grafiku bi bila poprilicno upotrebljiva amiga. Onda bi vec trebalo da moze da se teraju i amga OS-ovi 3.x gde meni na pamet padaju ponovo amigini multiboot programi i butovanje vise sistema zavisno od trenutne potrebe. Plus bi se dobila masina koja tera "sav" softver za amigu. Ostaje samo resavanje problema kompatibilnosti kod programa koji su procesorski zavisni od 68000 procesora.

Nisam igrao Amber Moon na pravoj A500, već samo na A1200, ali nije ovo tako strašno neigrivo za 7mhz cpu.
Super je to za 7MHz CPU ali mnogo skace i jako brzo izgubim orijentaciju - ne znam sta je falilo kretanju pod 90 stepeni u AmberSTaru.

elem, nazad na temu: AmberMoon je igra, pored SVIH ostalih 3D igara sa vektorskom grafikom, koja bi profitirala od brze Amige 500. Dakle ne tako mali broj igara bi bio brzi, pocevsi od Carrier Commanda sve do Frontiera, tako da se ne slazem sa izjavom "Cela poenta je da 99% A500 igara nema nekog benefita od velika brzine" jer sve 3D vektorske igre na Amigi 500 cini daleko vise od 1%.

To će biti prava stvar i jedva čekam da to vidim uživo, stara dobra A500 brža od A4000 i Falcona u rangu Pentiuma 3. :)
koliko MIPSa ima sada Appolo Core?
115 MIPSa na 133MHz? (http://www.apollo-core.com/bringup/index2.htm)

u cemu je problem staviti jos brzi FPGA i dobiti 1150 MIPSa? :d (osim u ceni)

ili mozda izmeriti koliko MIPSa ima UAE na modernom quad-core i7?

Cela poenta je da 99% A500 igara nema nekog benefita od velika brzine, zato je za mene najvažnije ovo što je Majsta najavio, podrška za AGA grafiku i na osnovnim modelima.
sta ce ti uopste Amiga racunar kao host za ovakvu karticu?

jedino sto ima smisla je ono sto je Majsta i najavio: projektovanje kompletnog Amiga racunara.

npr. ja na Falconu imam 68060 (CT63) i SuperVidel graficku karticu kompatibilnu sa originalnim Falcon-ovim grafickim chipom - i sta je ostalo od Falcona? - zvuk i DSP...
I Rodolphe Czuba (autor CT63 kartice) je najavio da je sledeci projekat poseban racunar gde ti ne treba Falcon kao host ali ja ne vidim neku poentu... - Ne znam kojem Atarijevom softwareu treba 100 MIPSa osim Quake-u i Web Browser-u... a to ionako nije Atari software ;) - i jedno i drugo bolje radi na bilo kom PCju.

EDIT
i da se osvrnem na tvoj komentar: "ko hoce da uziva u retro hardwareu, kupice pravu stvar - retro racunar".
Sta mislis koliko ce jos dugo raditi silikon u ovim starim masinama?
Tu na scenu stupa MiST, MiniMig i ostali projekti reimplementiranja originalnog starog silikon u FPGA. Ali, po mom misljenju, tu ne treba da bude akcenat na brzini vec na kompatibilnosti. Jednog dana mozda zavrsimo u situaciji da kad crkne Agnus u Amigi 500 ti stavis FPGA na njegovo mesto i uzivas u "originalnom hardwareu" ;)

Poslednja izmena:
Q: Šta će mi originalni retro računar?
A: Zbog nostalgije.

Ne znam kojem Atarijevom softwareu treba 100 MIPSa osim Quake-u i Web Browser-u... a to ionako nije Atari software

Ja to svo vreme i govorim... ;)

Jesi probao Wings na goloj A1200 14Mhz, da vidiš "benefit" od brzine?

Vrh Dno