Šta je novo?

Ethereum [ETH] (Ethash)

Za koji pool ste se odlučili?

• DwarfPool

Glasovi: 106 17.6%
  • Ethermine

Glasovi: 278 46.1%
  • ethpool

Glasovi: 26 4.3%
  • Coinotron

Glasovi: 71 11.8%
  • Nanopool

Glasovi: 122 20.2%

• Ukupno glasača
    603
Isplativost ETH je sada zaista dovedena na marginu, cak i meni sa mernom grupom, gde nema jeftinije struja, osim ako nije dzabe.
Pravim oko 0,15 btc dnevno, struju placam 700 eura.
Kad oduzmes gubitke na menjacnici i tamo i vamo i sve u svemu, radim za manje od 300 eura mesecno, a ulozio sam u opremu 100.000 eura.
Po meni, situacija je losa.

Gorak je rudarski hleb i ima sedam kora...

Situacija uvek moze da bude i gora. Mnogo gora.
Ali isto tako siguran sam i da ce iskociti vec nesto za kopanje. Jeste cimanje sa shitovima i podesavanjem masina ali to spada u rudarski posao. Proslo je ono vreme kad jednom podesis masinu i ne diras godinu i po dana uopste.

Nemam nista protiv toga da se podesavaju masine i da se radi za prihode, samo kazem, da sa ovolikim ulaganjima i zaradom od 300 eura de fakto je gubitnicka situacija.
Ako se uracuna i trosak prostora, nemam zarade. Doduse, prostor ne placam, ali sam ga mogao izdavati za 200 eura mesecno, bez muke.

Samo konstatacija da "od ovoga ima vajde i dalje" nije na mestu.
To kazem zbog rudara koji bi se mogli voditi tom logikom i zavrsiti sa minusom u dzepu.

Trenutno je tako.

moze tako , a moze i ovako
oprema je odavnooo otplacena, prostor je i onako besplatan i svaka para koja ostane kad se plati struja je zarada bila ona manja ili veca, a sada jos i u ove hladne dane grejanje je dzabe :)

Sta da se grije? nije niko lud da spava ili boravi u prostoriji gdje je 10-ne grafika, koliko sam shvatio covjek je ulozio 100k € to je gomila kartica, kao sto i sam kaze prostor moze izdati tako da se bas ne isplati to je cinjenica to je dadasnje stanje nikad se ne zna vec od sutra moze da ima extra dobit to je rizik ovog posla kao i svakog drugog gdje se ulazu sredstva.

Danas je tako, juce je bilo malo bolje, prekljuce dosta bolje, a sutra ko zna...

Upravo kako goldi kaze, odzava nas nada u bolju cenu koina.
Kada je lose treba reci lose je, kada je dobro, treba reci dobro je. Ne treba izgubiti kompas.

Cena ce jednom morati da skoci. Ne moze doveka sve da bude neisplativo.
Lose je, nema sta da se dalje prica. Eventualno neko moze da se ogreje za dz ove zime.

Gospodo, sa stanovišta ekonomskih nauka, odnosno tržišnog poslovanja danas, svaki profit od 8% ili više u odnosu na uložena sredstva koji počinje da se ostvaruje nakon 2 godine "nule" smatra se VRHUNSKIM biznisom. 5% je takođe sjajno. Ovo važi za svaki (legalan) posao. A koliki su čiji apetiti, druga je priča.

Gospodo, sa stanovišta ekonomskih nauka, odnosno tržišnog poslovanja danas, svaki profit od 8% ili više u odnosu na uložena sredstva koji počinje da se ostvaruje nakon 2 godine "nule" smatra se VRHUNSKIM biznisom. 5% je takođe sjajno. Ovo važi za svaki (legalan) posao. A koliki su čiji apetiti, druga je priča.

Jel si ti, drug ekonomista, izracunao koliko kosta posle te 2 godine nule, hardware, i da ulaganje ovde nije predstavljeno samo kupljenim hardware-om, vec i znanjem, poslovanjem, odrzavanjem i ostalim.
Tako kako ekonomises ovo je med i mleko posao.

Drugo bi bilo to da sam ja dao tolike pare i sedim i cekam kamaticu da mi legne.

ovo je teska nebuloza koja se uci na sega mega fakultetima koji su sada svi kod nas bez razlike. Ta prica je iskopirana sa zapada gde su milionski obrti u evrima na godisnjem nivou a cesto se radi i o desetinama miliona evra ili dolara pa onda i 1 posto profita nije lose a sa par procenata si vec uspeo u biznisu. Ako covek skrka 100k evra ovde u bilo sta treba da ima zaradu godisnje najmanje 20k evra s obzirom na rizik investicije a lepo kaze arrow da nema ni taj 1% posto nego mnogo manje 0.3% mesecno i sto bi on sa 100k evra gledao u pasulj da li ce godisnje biti 3600evra ili vise a gde su tek peripetije i izgubljeno vreme tj. zivot da to sve odrzava jer tu stalno ima nekih problema sa toliko hardvera. Bolje da izda lokal za 200e godisnje je to 2400e i da pare prebaci u svajcarsku banku imao bi kamatu godisnje cistu 2000e na tih 100k. To je vec 4400e sigurnih i vise nego sto trenutno zaradjuje. Na stranu sto je izgubio novac na hardveru i ne moze vise da izvuce tih 100k i zato su te teorije o zaradi teska glupost, na toliku investiciju mora da postoji odredjena rezerva u zaradi kada dodje do ovakvih kriza da mogu bez razmisljanja i nerviranja da se preguraju. A realna investicija u srbiji je 3-5000e za biznis pa tek onda budi madjionicar pa u kontinuitetu pravi zaradu i budi u plusu.

Iskreno ja ne kontam sta se ovde misli, da se kupe masine i polako se vraca zarada hahahaha komedija :) Gde ste videli posao bez rizika, plus sto je ovde sve to super visoki rizik jer postoji mogucnost i super visoke zarade. Dakle, da je to tako idealno, svi bi lepo kupili masine i kopali i znali bi +- 0.5% kolika je zarada, naravno da diff ne postoji uopste.

Kopajte i stekajte i nema druge, direktne isplativosti nema, odnosno to vreme je pluskvamperfekat. Trgovci su uvek bolje prolazili od proizvodjaca, tako je i ovde osim sto pametan proizvodjac kada postane i pametan trgovac moze bolje da prodje!

stekao ili ne stekao arrow mora da izvuce za 3 godine 100k+struja samo da bude na nuli dali prodajom hardvera ili zaradom da bi ostao u poslu u novom investicionom ciklusu u hardver ili izasao iz njega. A tek ono sto preostane za te tri godine se moze smatrati profitom u ovom poslu i to bi bilo tih 20k evra cisto na godisnjem nivou inace bolje da radi kao majstor opet ce isto zaraditi. Ukupno za 3 godine je preko 160k zarade+jos sto treba da zaradi za struju ili preko 50,60% profita godisnje ako se posmatra teorijski. Sve u svemu ultra rizican posao da bi bilo svima jasnije.

malo mi se ne uklapa arrow-a racunica.. ako kopa dnevno oko 0.15 BTCa po mojoj racinici je to oko 60-70 grafika, sto znaci da je ulozio max 30k evra
a ako ima vise od 200 kartica onda moze da zaboravi na neki posao, nego mora de se posveti kopanju 100%.. a ako se ovom poslu posveti u celosti i sa ulozenih 100k evra i ne radeci nigde a jos moze da izda prostor i lelemuda za istu zaradu mislim da ga razumem u potpunosti sta oce Ziv covek da kaze

Slazem se shaolin...ako je usao u pricu pre skoka 2013.onda je propustio veliku priliku da vrati bar deo investicije. Ako se sada samo kopa po sistemu direktne profitabilnosti tako sigurno nece vratiti jer toga ovde nema vise. Istrazivanje mu je neophodno u smislu sta kopati i trgovina naravno. Sa tolikom investicijom mora sve pipke da koristi ako me razumes sta govorim.

Da dodam i da pored te investicije mora da racuna i na susni period stekanja i placanja koji isto ide u investiciju.

Poslednja izmena:
Jel si ti, drug ekonomista, izracunao koliko kosta posle te 2 godine nule, hardware, i da ulaganje ovde nije predstavljeno samo kupljenim hardware-om, vec i znanjem, poslovanjem, odrzavanjem i ostalim.
Tako kako ekonomises ovo je med i mleko posao.

Drugo bi bilo to da sam ja dao tolike pare i sedim i cekam kamaticu da mi legne.

Znanje, poslovanje, i ostalo se podrazumeva u svakom poslu, bespotrebno pominjati. To "pare na kamaticu"... Pa ne znam šta da ti kažem, osim da zoveš neku ozbiljnu banku i pitaš kolika ti je kamata na godišnjem nivou, ali bojim se da ćeš se razočarati. Ako si mislio na zelenašenje, (uz kuću, auto u rem i sl.) i kamate 5 - 10% posto mesečno, to već ne spada pod domen "legalnog" što pominjem. A onaj ko crypto-mining/tradeing posmatra kao biznis, valjalo bi da se prema njemu onda i odnosi kao prema biznisu, sa svim rizicima koje svaki posao nosi i bude svestan da će imati i dobre i loše rezultate, što od situacije na tržištu, što od poteza koje je vukao. Uglavnom, ko povrati uložena sredstva za dve godine, a potom sebi može da odvoji neku platicu i rast min 3% mesečno u odnosu na uložena početna sredstva - kapa dole, taj je danas uspeo u svom malom privatnom biznisu! To što kod nas još većina ljudi veruje da može preko noći da oplodi pare je zabluda koja im se sve više obija o glavu, jer to je vreme davno prošlo. Žao mi je ako sam nekoga iznervirao ovim podatkom, ali to su nemilosrdne činjenice koje svaki ozbiljan ekonomista, ili svaki ozbiljan biznismen zna.

Ma ovo je investiranje kao i svako drugo, ako se kopa onda je investiranje sa dobrom dozom posla, zato kazem kopaci treba i da trguju da bi bilo isplativo kopanje. Ne kazem da je lagano ali povecava mogucnost otplate vise nego mirovanje i cekanje.

malo mi se ne uklapa arrow-a racunica.. ako kopa dnevno oko 0.15 BTCa po mojoj racinici je to oko 60-70 grafika, sto znaci da je ulozio max 30k evra
a ako ima vise od 200 kartica onda moze da zaboravi na neki posao, nego mora de se posveti kopanju 100%.. a ako se ovom poslu posveti u celosti i sa ulozenih 100k evra i ne radeci nigde a jos moze da izda prostor i lelemuda za istu zaradu mislim da ga razumem u potpunosti sta oce Ziv covek da kaze

mislim da arrow ima puno procesora mozda je to trenutno dodatni problem kod njega, hteo bih samo da rezimiram jednostavno ovu pricu: kod nas je mnogo teze ostati dobar u poslu nego uci u njega. Na zapadu je lako ostvariti veliko godisnje povecanje u kesu iako je to u procentima mozda jednocifren broj ovde jednostavno takvo povecanje u procentima godisnje u odnosu na prethodnu godinu nije dovoljno jer kad se kiksne nema odakle da se prespoji i prezivi susna sezona i onda idu zaduzivanja krediti i propast i tu ne vazi ona a ko ce ovo da plati "pa preduzece", to je isto kao ono sa bdp povecanje od 1% posto ove godine i te price na nista 1% je upravo to nista.

Pitanje za ove koji koriste zadnju verziju minera, da vam hashe dosta varira u mineru a pogotovo na poolu? Vidim da novi miner daje malo vise ali meni npr na jednoj 270 hashe varira izmedju ~16 i 18mh/s a na poolu nekad pokaze i duplo vise i da padne na 9. Dok na starom mineru je hashe bio stabilniji kako u mineru tako i na poolu.

^^
Ja mislio to se samo kod mene dešava...juče prebacio miner na ETH, jutros vidim mali hash na pool-u, restartujem miner (ništa drugo nisam dirao) i hash se vrati u "normalu" (prosek kao u mineru (50MHs)...
2015-10-21_210627.png

Pošto niko ne obraća pažnju, još jednom, probajte stratum.

^^
Ja mislio to se samo kod mene dešava...juče prebacio miner na ETH, jutros vidim mali hash na pool-u, restartujem miner (ništa drugo nisam dirao) i hash se vrati u "normalu" (prosek kao u mineru (50MHs)...
Pogledajte prilog 182331

I ja isto juce prebacio na ETH i kad sam danas dosao kuci vidim samo pola hashe na poolu. Inace sam na nanopool od pocetka i sve je radilo ok.

@sam633 kako preko stratuma tj gdje?

Stratum je implementiran na coinotronu. Proxy je ovde.

Batch može da izgleda ovako nekako:

mining_proxy -o coinotron.com -p 3344 -cu Worker -cp workerpassword

Dok je podrazumevana adresa i port za proxy:

ethminer --farm-recheck 200 -G -F http://127.0.0.1:8332

Poslednja izmena:
a ima isto neka varijanta na dwarfu sa proxyjem pise da brze radi 10-20% i skida se posebna verzija minera. Ako je neko probao gde brze radi coinotron, dwarf, nano a vidim i ehtpool je izbacio neku novu varijantu solo kopanja juce?

E napisao sam 60 redova i popisao sve od opreme i izveo u sitna crevca matematiku za danasnji dan.
I onda shvatio da sam ovo vece bio zaludna ****** koja pokusava da "stavi do znanja" drugima radi njihovog dobra.

Zato samo jedan veeeliki smajli za sve i uzivajte u onome sto volite da radite, jer vam onda ni minus ni plus na kontu nece tesko pasti.

Sta se ja tu nesto kurobecam, zelim vam iskreno svima da zaradite extra na kopanju sa vasim rigovima, jer onda cu i ja zaraditi isto, ali puta 20.
Naisla je minus faza, procice, za mesec, dva, godinu, mozda sutra ko zna.

Da nije te minus faze verovatno ne bih ni imao vremena da pisem ovde.

@arrow nista lose ne mislim...i ja kopam i borim se kao vecina ovde. Samo govorim da se treba trgovati pored kopanja. Malo je profitabilnih coina uopste u zadnjih godinu dana. Tu i tamo ima onih na kojima se moze pomalo i zaraditi relativno laganom trgovinom.

Vrh Dno