Šta je novo?

SBB UniFi

Samo ovo jos da odgovorim jer je konkretno mada je i ovo totalni OffTopic pa se ujedno izvinjavam na OT koji, da napomenem, nisam ja zapoceo niti se slazem sa ovakvim i slicnim analogijama.

Odlicno, zato te jos jednom molim da mi kazes da li je JNA mogla da tu pušku koju si ti dobio na revers da nekom trecem licu da je koristi tako što će da je nosi negde na vežbu ili da sa njome ide na strazu a da prethodno nije regulisao taj revers po kom vojnik duži tu pušku?
Da, moglo je a i desavalo se. Ja sam na gadjanju imao neispravnu pusku, odnosno moja puska nije bila ispravna (nije dobro "upucana" kod puskara) pa nisam imao ni jedan pogodak u metu. Komandir je na licu mesta uzeo od drugog vojnika pusku, dao je meni i ja sam ponovio gadjanje. Bez ikakvog reversa i bilo cega a u pitanju je bojevo gadjanje, bojeva municija... Desavalo se da se pri nekim akcijama naredbom komandira baterije koristi bilo koja puska/automat koja se nalazi u blizini. Pri ciscenju terena nakon vezbe su koriscene puske bukvalno "kako ko koju dohvati" i samo pre povratka u kasarnu je svako svoju (po broju) uzimao (ciscenje terena je moglo da bude veoma dugo, i nekoliko dana... od strane posebno formirane baterije samo za tu potrebu... improvizovane soske "na livadi" i puske ili automate smo koristili kako ko koju uzme...).

Da li je neko iz JNA mogao da ti kaže da skineš čizme i daš ih nekom drugom pošto je to vlasništvo JNA a ne tvoje?
Naravno da je mogao, i krevet i masku i svaki deo opreme. Sto se povremeno i desavalo a naredbom predpostavljenog, naredbom koja je uvek izvrsna.

Mada ne vidim nikakvu potrebu da se JNA ili bilo sta poredi sa SBB bilo kojom varijantom. Vojska sama po sebi kao pojam ima svoja pravila (sa cuvenim "ako se drugacije ne naredi" koje je univerzalno korisceno za svakakve nebuloze i za stvarne potrebe) koja se uglavnom potpuno razlikuju od svega u civilnom zivotu.

Prica je o HG uredjaju koji SBB daje na koriscenje korisnicima kako bi mogli da koriste uslugu koju placaju. To je sva sustina a flejmovanje u smislu vlasnistva, kinte, prava... je samo cisto spinovanje i flejmovanje koje je potpuno beskorisno. A beskorisno je zato sto ce biti onako kako je SBB uradio pa da se svi mi na glavu nasadimo.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
EDIT: @Jericho

:D
Ne može to tako Jericho, samo da kritikujes a ništa da ne uradiš. Lepo ti objasni (kako znaš i umeš [emoji14]) razliku između prava vlasništva i prava državine ovima koji je ne shvataju pa ces biti miran od ovakvih primera. :D
... ti primeri sa vojnom opremom i iznajmljenim stambenim prostorom su logična posledica neosnovanih i nesuvislih tvrdnji o tobožnjem VISEM pravu zakupodavca nad pravom zakupca ZA VREME TRAJANJA UGOVORA?! ... Zamisli, neki su pokušali da nam objasne kako u našim domovima i nad našim uređajima (onima nad kojima imamo pravo drzavine) SBB ima više ingerencije od nas samih?! :D

Poslednja izmena:
Da, moglo je a i desavalo se. Ja sam na gadjanju imao neispravnu pusku, odnosno moja puska nije bila ispravna (nije dobro "upucana" kod puskara) pa nisam imao ni jedan pogodak u metu. Komandir je na licu mesta uzeo od drugog vojnika pusku, dao je meni i ja sam ponovio gadjanje. Bez ikakvog reversa i bilo cega a u pitanju je bojevo gadjanje, bojeva municija... Desavalo se da se pri nekim akcijama naredbom komandira baterije koristi bilo koja puska/automat koja se nalazi u blizini. Pri ciscenju terena nakon vezbe su koriscene puske bukvalno "kako ko koju dohvati" i samo pre povratka u kasarnu je svako svoju (po broju) uzimao (ciscenje terena je moglo da bude veoma dugo, i nekoliko dana... od strane posebno formirane baterije samo za tu potrebu... improvizovane soske "na livadi" i puske ili automate smo koristili kako ko koju uzme...).

Naravno da je mogao, i krevet i masku i svaki deo opreme. Sto se povremeno i desavalo a naredbom predpostavljenog, naredbom koja je uvek izvrsna.

Mada ne vidim nikakvu potrebu da se JNA ili bilo sta poredi sa SBB bilo kojom varijantom. Vojska sama po sebi kao pojam ima svoja pravila (sa cuvenim "ako se drugacije ne naredi" koje je univerzalno korisceno za svakakve nebuloze i za stvarne potrebe) koja se uglavnom potpuno razlikuju od svega u civilnom zivotu.

Prica je o HG uredjaju koji SBB daje na koriscenje korisnicima kako bi mogli da koriste uslugu koju placaju. To je sva sustina a flejmovanje u smislu vlasnistva, kinte, prava... je samo cisto spinovanje i flejmovanje koje je porpuno beskorisno. A beskorisno je zato sto ce biti onako kako je SBB uradio pa da se svi mi na glavu nasadimo.

OK, hvala, necu vise da oftopicim, to sto je u tvojim primerima radjeno pogresno ti vidis kao prilog da tako treba uvek i svud da se radi samo kaze da je svaka dalja diskusija bespredmetna. Lepo je videti da bi ti dao i gace da ti je to naredio komandir jer je njegova uvek izvrsna, sto vec samo po sebi nije tacno...

A to da li ce biti bas tako kako SBB hoce jos ima da se vidi... Pored tebe, mene i ostalih sa foruma i naravno SBB imam utisak da ce tu jos neko da se pita...

Poslednja izmena:
@Martin Mystere

Care stvarno mi nije jasno kako mozes ovoliko da se ubedjujes sa likom... jednostavno ignorisi...

A drugo ova prica sa JNA i puskom je totalno bezvezna... a trebala bi da se svede na to da ti imas pusku ali dodje neko iz tri lepe i ne cima celu pusku nego ima samo municiju (kupljene GB) i dodje kod tebe i ne pita te nego samo ispuca svoje metke tj. kupljene GB...

Nama sa GOLD paketom je UniFi uracunat u cenu iako je usluga svima gratis tokom perioda testiranja... I jos sad nama koji je uredno placamo kazu da moramo i da budemo njihovi podprovajderi...

Videcemo sta ce da kaze RATEL i da li oni imaju licencu da sve pokriju WiFi signalom ili ce da se brane da je to dobrovoljna mreze zajednice njihovih korisnika... bagra je to...

No sve jedno ocepice ih sto RATEL sto provajderi mobilne telefonije...
Ipak oni placaju dobre licence da bi im neko tek tako narusio poslovnu politiku i ocekivani profit...

I opet ponavljam da je nacin na koji SBB zeli da izguraju ovako nesto vise nego grub, tako reci nasilan i civilizaciski neprihvatljiv... da su posteno pitali i ponudili izbor proslo bi lakse eventualno uz nekakve olaksice onima koji sire signal i da razumem... pogotovu sto nemaju svi korisnici SBB-a HG dok sa druge strane svi korisnici SBB-a a i oni koji to nisu uz odredjenu nadoknadu mogu da budu korisnici UniFi servisa...

Poslednja izmena:
Videcemo sta ce da kaze RATEL i da li oni imaju licencu da sve pokriju WiFi signalom...
Napokon nesto suvislo da neko napise. Tacno tako.

Mada, to nikako nije stvar korisnika jer se tu korisnici, kao pojam, nista ne pitaju i nemaju veze sa tim pa tako ni eventualne negativne posledice nece osetiti.

I samo da primetim, meni je na Androidima i laptopu dosta bolji lokalni WiFi signal, ide do 30/5Mbps a do sada je bio najvise 12 za DL. Za iPhone nemam pojma jer nemam instaliran speedtest ali se i ne vidi neka promena a i koristim ga zanemarljivo malo. Mada je i to jako lose u odnosu na paket koji koristim (Trio Premium).

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Koliko ste gluposti i offtopica ispisali zadnjih 15 strana, a meni moderator salje opomenu za spam

kad si ti dobio opomenu za spam ?
Umislio si nesto. Da si dobio opomenu za spam bio bi banovan.

Dobio si upozorenje( ne opomena) isto kao kad bi ti posalo privatni poruku i napisao da to ne radis.

I sve to za post koji je je smesan i zanilmljiv samo na b92 kurir blicu vukajliji newsu i slicnim sajtovima...

Bice veceras otovren poseban topic za UniFi

Poslednja izmena:
... A beskorisno je zato sto ce biti onako kako je SBB uradio pa da se svi mi na glavu nasadimo.

Pozdrav!
Ni ovo nije tacno. Postoje valjani elementi za jednostrani raskid ugovora od strane korisnika, a bez placanja penala. Bez pomoci RATEL-a.

Poslednja izmena:
Odlicno, zato te jos jednom molim da mi kazes da li je JNA mogla da tu pušku koju si ti dobio na revers da nekom trecem licu da je koristi tako što će da je nosi negde na vežbu ili da sa njome ide na strazu a da prethodno nije regulisao taj revers po kom vojnik duži tu pušku? Da li je neko iz JNA mogao da ti kaže da skineš čizme i daš ih nekom drugom pošto je to vlasništvo JNA a ne tvoje?
Cizme su cizme, one su univerzalne ako ti broj odgovara. Mada kod mene se cizme nisu dirale, svi smo dobijali nove.
Puska ima svoj serijski broj. Tu pusku duzis sve dok u papiru pise da je duzis. Niko nije imao pravo da ti uzme tu pusku i ds je ds drugome jer je to krsenje pravila i sklono kazni na vojnom sudu. Niko nije mogao ni da ti naredi da das pusku nekome niti da ti je uzme. To ti je objasnjeno jos pre nego sto si zaduzio pusku. Nemoj izvrtati stvari bezveze. Cizme su samo broj, 1 par. Kada razduzujes nebitno je koje su, samo dok je 1par tj. 1kom na reversu.
HG isto duzis i isto nije tvoje vlasnistvo. Duzis ga sve dok koristis njihove usluge ili dok ne zaduzis drugi uredjaj, tada te razduzuju starog uredjaja sa specificnim serijskim brojem (isto kao i pusku). I puska i HG su "tvoje" ali nisu tvoje, nisi njihov vlasnik nijednog trenutka. Ti placas uslugu a ne uredjaj. Uredjaj dobijas samo da bi koristio njihovu uslugu. Vlasnistvo HW-a se ne dovodi u pitanje nijednog trenutka. Bar niko normalan ne dovodi u pitanje. Samo ne znam zasto ti mislis da je uredjaj tvoj i da mozes raditi s njim sta hoces? Opet kazem, placas uslugu, ne HW. Zbog cega to ne mogu neki da prihvate?
Ti si samo privremeni vlasnik (mesec dana) odredjenog bandwith-a i opcije gledanja tv kanala ali i to je pod odredjenim uslovima jer si se obavezao da ih ne mozes deliti dalje drugim licima i da ces uredno placati svakog meseca te usluge. To ti u ugovoru pise.

Hajde jedan jos plasticniji primer da probas da shvatis: Kad iznajmis sobu u hotelu jel krevet i sve u sobi tvoje vlasnistvo? Naravno da nije. Dobio si prenociste, sobu s namestajem koji koristis. Hotel ti je obezbedio namestaj da bi ti pruzio adekvatnu uslugu, obezbedio ti je obrok, sto u restoranu i sl. Nista od toga nije i nece biti tvoje makar ti ceo zivot placao i proveo tu. Tako ti i SBB obezbedjuje HW da bi koristio uslugu koju placas i stoga prestani da mesas teze i izvrces stvari jer postaje stvarno neukusno. Zasto necete da prihvatite da niste vlasnici necega je drugi problem. Ima vas nekoliko koji vrtite istu pricu a stvarno smatram da niste glupi pa da ne mozete da shvatite.
Vidis, ja sam za razliku od vas svestan da to nije moje. Moj je ruter koji sam otisao i kupio ga i na njega niko ne polaze prava. HG nisam kupio. Ja sam samo realan i ne razumem zasto vi ne mozete biti. Deal with it! Nije tesko ;)
Sve dok postoji opcija da se unifi iskljuci problema nema. Na koriscenje istog pristajete ili ne pristajete. Sa uslovima koriscenja cete biti upoznati, pisace sve u ugovoru sigurno.
E sad, dali je to bas pravno ispravno da se to pusti u promotivnom periodu u slucaju kada vam jos uvek vazi stari ugovor je podlozno raspravi. To se moze svakako tumaciti. To ne sporim uopste. Ako vam je istekao ugovor oni mogu promeniti ponudu i ponuditi svima nama usluge s novim uslovima koriscenja. Svaki pojedinac bira dali mu ponuda odgovara ili ne.
Ako ti ponuda ne odgovara mozes preci na neku drugu varijantu ako imas uslova. Ako nemas mozes samo da kukas kako ti monopolisticka firma nudi lose uslove jer zna da "moras" prihvatiti jer nemas drugu opciju. To je moralna strana price koja nema nikakve veze s pravnom stranom.

Jos jednu stvar moram da kazem vezano za vojsku i to koriscenje pusaka i sl. Pravila sluzbe (popularni PS) su poprilicno jasna. Ako je neko naredio da vasu pusku koristi mogli ste odbiti da predate pusku i ne moze vam niko nista! Komandir kasarne vam ne moze tu pusku dati nekom drugom dok vas ne razduzi osim ako vi ne pristanete. Tacka. Vase pristajanje ili cutanje je ravno potpisivanja aneksa sa operaterom na obostrano zadovoljstvo.
Da je neko vasu pusku koristio na gadjanju npr. da ubije nekoga morali bi mnogo toga da objasnjavate bezbednjacima. Naravno, utvrdilo bi se da to nije vasa krivica vec krivica odgovornog lica koje je naredjenje izdalo. Ni komandant kasarne vam ne moze narediti da postupate van pravila sluzbe i mozete se svadjati do mile volje s njim. To naravno vazi za mirnodobske uslove, kada je ratno stanje naredjenje je zakon, tu se pravila menjaju.
Toliko ;)
Edit: Ustvari imam jos nesto. Razlika izmedju vojske i sbb-a je bitna jer u vojsci nemate pojma koja su vasa prava, sta sme i sta ne sme.
Ja sam imao prorucnika kao komandira voda i zvali su ga PS. Nosio je pravila sluzbe u vetrovci u bunkeru i odbijao je gomilu direktnih naredjenja koja su se krsila sa pravilima sluzbe. Popick@ra se sa pukovnikom, navede mu da se naredjenje kosi sa clanom tim i tim, na toj i toj strani i koji je pasus jer je znao napamet sve. Onda lepo izvadi pravilo sluzbe, okrene odgovarajucu stranu, da nadredjenom da procita, okrene se i ode.

Kod nas je bilo jako strogo, nisu nam dozvoljavali da imamo kod sebe nista sem novcanika, kljuceva, grickalice i klasika, ogledalce, cesalj, konac i igla. Jednom nedeljno imali smo pretrese, vadili smo sve iz dzepova i sve iz kaseta. Imali smo strogo naredjenje da ne drzimo kod sebe nista. Strogo ce biti kaznjeni svi kod koga se pronadje metak ili cak i prazna caura. Porucnik nam je dao direktno naredjenje. Igrom slucaja cistili smo neki magacin i bilo je brdo knjiga na podu, izmedju ostlog i pravila sluzbe. Ja volim da citam i procitam sam. Jedini. Usput me je porucnik navatao da sam napravio pauzu ali obzirom da sam citao pravila sluzbe nije nista rekao.
Prvi sledeci pretres mene vodnici nahvataju sa caurom u dzepu. Zovu porucnika i on me pita sta ce mi to. Ja lepo kazem da ja to smem da imam kod sebe, da ne moram ali da smem. Tako i pise u pravilu sluzbe. On me pita zasto a ja lepo navedem za vojnici koji duze puskomitraljez M84 smeju da nose cauru jer se ona koristi kao poluga za okretanje ventila na gasnoj komori. Covek razvuce kez i pita kada se koristi koji polozaj, ja mu i to objasnim. Zgotivio me za ceo zivot.
Kad smo rasklapali i sklapali oruzje na normu on je samostalno odredio normu na 1 minut jer norma za M84 tada nije postojala. I to sam mu rekao. Pravila sluzbe su i keva i cale!!! Tacka.

Poslednja izmena:
HG isto duzis i isto nije tvoje vlasnistvo. Duzis ga sve dok koristis njihove usluge ili dok ne zaduzis drugi uredjaj, tada te razduzuju starog uredjaja sa specificnim serijskim brojem (isto kao i pusku). I puska i HG su "tvoje" ali nisu tvoje, nisi njihov vlasnik nijednog trenutka. Ti placas uslugu a ne uredjaj. Uredjaj dobijas samo da bi koristio njihovu uslugu. Vlasnistvo HW-a se ne dovodi u pitanje nijednog trenutka. Bar niko normalan ne dovodi u pitanje. Samo ne znam zasto ti mislis da je uredjaj tvoj i da mozes raditi s njim sta hoces? Opet kazem, placas uslugu, ne HW. Zbog cega to ne mogu neki da prihvate?
Ti si samo privremeni vlasnik (mesec dana) odredjenog bandwith-a i opcije gledanja tv kanala ali i to je pod odredjenim uslovima jer si se obavezao da ih ne mozes deliti dalje drugim licima i da ces uredno placati svakog meseca te usluge. To ti u ugovoru pise.
.
Lepo si to napisao, ali odakle pravo SBB-u da tu istu opremu koju je meni dao na čuvanje i korišćenje pod tim uslovima koristi za deljenje bežičnog signala bez mog znanja i pristanka. To u starim ugovorima ne piše.

Po stoti put, uopšte nije problem deljenje mreže, svako može da prihvati ili ne prihvati tu opciju, niti vlasništvo nad opremom, nego je problem što SBB bez znanja korisnika njegove opreme [za čije je duženje potpisan ugovor] i koristeći resurse tog korisnika nudi drugim korisnicima uslugu koju još i naplaćuje.

Da li je sada jasnije???

2015-10-20%2B19-00-41.jpg

Puska ima svoj serijski broj. Tu pusku duzis sve dok u papiru pise da je duzis. Niko nije imao pravo da ti uzme tu pusku i ds je ds drugome jer je to krsenje pravila i sklono kazni na vojnom sudu. Niko nije mogao ni da ti naredi da das pusku nekome niti da ti je uzme. To ti je objasnjeno jos pre nego sto si zaduzio pusku. Nemoj izvrtati stvari bezveze.

Jos jednu stvar moram da kazem vezano za vojsku i to koriscenje pusaka i sl. Pravila sluzbe (popularni PS) su poprilicno jasna. Ako je neko naredio da vasu pusku koristi mogli ste odbiti da predate pusku i ne moze vam niko nista! Komandir kasarne vam ne moze tu pusku dati nekom drugom dok vas ne razduzi osim ako vi ne pristanete. Tacka. Vase pristajanje ili cutanje je ravno potpisivanja aneksa sa operaterom na obostrano zadovoljstvo.
Da je neko vasu pusku koristio na gadjanju npr. da ubije nekoga morali bi mnogo toga da objasnjavate bezbednjacima. Naravno, utvrdilo bi se da to nije vasa krivica vec krivica odgovornog lica koje je naredjenje izdalo. Ni komandant kasarne vam ne moze narediti da postupate van pravila sluzbe i mozete se svadjati do mile volje s njim. To naravno vazi za mirnodobske uslove, kada je ratno stanje naredjenje je zakon, tu se pravila menjaju.

Nesto si izgleda zestoko pobrkao stvari, posto sam ja rekao UPRAVO ono isto sto i ti, tj. da niko nije imao pravo da ti uzme i da drugome, dok je jedan sasvim drugi clan rekao da je to za vreme njegovog sluzenja roka bila sasvim normalna stvar. Hajde ti lepo, blago meni, jos jednom procitaj postove pa vidi ko je od nas govorio da ne moze sto si sad rekao a ko je rekao da moze i da se to radilo.

Btw. ni u ratnom stanju naredjenje nije zakon jer u skladu sa tim PS koje pominjes mozes da odbijes naredjenje cije izvrsenje bi predstavljalo ratni zlocin i jos stosta ne mogu sada da se setim.

Hajde jedan jos plasticniji primer da probas da shvatis: Kad iznajmis sobu u hotelu jel krevet i sve u sobi tvoje vlasnistvo? Naravno da nije. Dobio si prenociste, sobu s namestajem koji koristis. Hotel ti je obezbedio namestaj da bi ti pruzio adekvatnu uslugu, obezbedio ti je obrok, sto u restoranu i sl. Nista od toga nije i nece biti tvoje makar ti ceo zivot placao i proveo tu.

Super, primer ti je odlican - ti placas samo prenociste kao sto placas i internet znaci placas samo usluge. Ni krevet niti ostalo u sobi nije tvoje vec ti je samo dato na koriscenje kao sto i HW nije tvoj vec ti je dat na koriscenje, radi ispunjenja usluge. To smo usaglasili i u tvom komentaru. Pretpostavljam da analogno tome sto SBB kao vlasnik moze da iskoristi taj HW dat meni na koriscenje radi usluge nekom trecem licu i hotel moze da iskoristi taj krevet dat meni na koriscenje radi usluge trecem licu tj. da primi nekoga da prespava u tom krevetu ili da se istusira u kupatilu.

Zasto da ne? Hotel i SBB su vlasnici svega sto ti koristis i nista tu nije tvoje i ti u oba slucaja placas samo uslugu dok ti je sve ostalo dato besplatno da bi mogao da ostvaris tu uslugu, pa ako je jedan od njih nasao za pravo shodno da da da trece lice koristi HW koji je dat tebi zasto i hotel ne bi mogao da uradi to isto... Probaj sad da razmislis ti o tom plasticnom primeru kojim si hteo

Ne govorimo o tome da li je tvoje, moje ili cije vec da li neko to moze da koristi za usluge treceg lica dok je dato TEBI na koriscenje.

Poslednja izmena:
Greskom sam i tebe strpao u isti kos s marxistom, nisam lepo shvatio post. Izvinjavam se. Tebe sam citirao a na njega sam mislio, on je poceo s primerom oko vojske a na TT sam pa sam prevideo.
Naravno da u ratnom stanju neces prihvatiti neko bolesno naredjenje, nisam na to mislio. Mislio sam na neke druge stvari koje se krse s pravilom sluzbe, konkretno i to oko puske i gomila drugih stvari. Ne moze te niko naterati da izvrsis zlocin ako ne zelis. Tu ipak zdrav razum ima prednost.
Necu vise da off-ujem.

Marxista naprimer tvrdi da uredjaj njegov iako nije. A sto se tice toga da sbb pruza uslugu trecem licu uredjajem koji je tebi ili meni dat na koriscenje... Bojim se da tu ne mozemo mnogo da se bunimo sve dok nijednog trenutka ne koriste bandwith koji ja placam i dok uslugu koji oni meni pruzaju, a za koju ja placam, ne ispasta na neki nacin. A oni ne koriste moju mrezu vec koriste paralelno svoju mrezu i dodarnih 10Mb/s.
Po meni je jedina sporna struja koja se trosi. Ako uredjaj trosi vise struje da baca 2 signala nego sto koristi kada baca jedan wifi signal onda je to opravdani osnov za zalbu. Ako je potrosnja ista, u sta sumnjam, onda bi psnov za zalbu bio neosnovan. Samo te strujom direktno ostecuju, nicim vise iako je to smesna potrosnja. Opet oni sebi stvaraju mogucnost zarade koristecu tvoje i moje resurse.
To jedino moze biti sporno a ne sto se mreza emituje sntog uredjaja kao sto neki spominju.
Opet naglasavam da je mozda sporno ako je usluga uvedena dok je neko jos vezan starim ugovorom. Po ugovoru korisnik moze da koristi unifi u paketu koji placa a sada je prinudjen da trosi struju da bi koristio istu tu uslugu koja nije bila navedena u ugovoru. To je osnovani razlog za raskid ugovora ma sta oni pricali.
Novim ugovorom korisnici ce se obavezati na to da bi koristili unifi ili ce se pak odreci tog dela usluge da ne bi trosili struju. Naravno pod uslovom da nastave da koriste sbb usluge ako im odgovara ponuda. U svakom slucaju to ce sigurno biti naznaceno u ugovoru i skoro niko to nece citati po obicaju :d

Poslednja izmena:
Vojska uopste nije dobar primer za poredjenje. U ratnom stanju, sastaje se preki vojni sud - 3 oficira, donosi presudu po kratkom postupku i presuda se izvrsava bez odlaganja, odmah. Svako odbijanje naredjenja skoro da je jednako smrtnoj kazni, nema tu govora o PS-u.

Greskom sam i tebe strpao u isti kos s marxistom, nisam lepo shvatio post. Izvinjavam se. Tebe sam citirao a na njega sam mislio, on je poceo s primerom oko vojske a na TT sam pa sam prevideo.
Naravno da u ratnom stanju neces prihvatiti neko bolesno naredjenje, nisam na to mislio. Mislio sam na neke druge stvari koje se krse s pravilom sluzbe, konkretno i to oko puske i gomila drugih stvari. Ne moze te niko naterati da izvrsis zlocin ako ne zelis. Tu ipak zdrav razum ima prednost.
Necu vise da off-ujem.

Marxista naprimer tvrdi da uredjaj njegov iako nije. A sto se tice toga da sbb pruza uslugu trecem licu uredjajem koji je tebi ili meni dat na koriscenje... Bojim se da tu ne mozemo mnogo da se bunimo sve dok nijednog trenutka ne koriste bandwith koji ja placam i dok uslugu koji oni meni pruzaju, a za koju ja placam, ne ispasta na neki nacin. A oni ne koriste moju mrezu vec koriste paralelno svoju mrezu i dodarnih 10Mb/s.
Po meni je jedina sporna struja koja se trosi. Ako uredjaj trosi vise struje da baca 2 signala nego sto koristi kada baca jedan wifi signal onda je to opravdani osnov za zalbu. Ako je potrosnja ista, u sta sumnjam, onda bi psnov za zalbu bio neosnovan. Samo te strujom direktno ostecuju, nicim vise iako je to smesna potrosnja. Opet oni sebi stvaraju mogucnost zarade koristecu tvoje i moje resurse.
To jedino moze biti sporno a ne sto se mreza emituje sntog uredjaja kao sto neki spominju.
Opet naglasavam da je mozda sporno ako je usluga uvedena dok je neko jos vezan starim ugovorom. Po ugovoru korisnik moze da koristi unifi u paketu koji placa a sada je prinudjen da trosi struju da bi koristio istu tu uslugu koja nije bila navedena u ugovoru. To je osnovani razlog za raskid ugovora ma sta oni pricali.
Novim ugovorom korisnici ce se obavezati na to da bi koristili unifi ili ce se pak odreci tog dela usluge da ne bi trosili struju. Naravno pod uslovom da nastave da koriste sbb usluge ako im odgovara ponuda. U svakom slucaju to ce sigurno biti naznaceno u ugovoru i skoro niko to nece citati po obicaju :d

Nije bitna potrosnja koja jeste smesna vec princip - ako su mogli tek tako to da urade za 1 mW sta ih sprecava sutra da urade za vecu potrosnju? Odakle njima pravo da daju necije resurse pa makar to bio 1mW, kap vode, mm2 stana ili stagod? Nije problem deljenje vec nacin na koji je SBB zamislio i zeli da sprovede to deljenje usluge - na silu i ucenom, ne pitavsi pritom nikog. Problem je sto ovo nije prvi put da nesto sto je bilo vazece u trenutku potpisivanja ugovora SBB degradira - od prebacivanja nekih zemalja u drugu zonu kad je telefonija u pitanju pa nadalje.

Sto se tice duzenje puske odlican je primer koji dokazuke da je isto i sa HG-om. Nazalost drugi su se uhvatili pogrsnog primera. Ratno stanje i vojska su primer s kojim se ne treba porediti, to je potpuno razlicita prica. To sam ja spomenuo zbog one price o duzenju puske kao situaciju gde je moguc izuzetak i gde se odstupa od pravila sluzbe koji su u normalnim uslovima zakon. Nijedno naredjenje ne moze da pobije napisano.

@Prasinar Prale, jasno je meni sve to i ja sam sve to vec napisao. Jedino je koriscenje tvoje struje sporno, nista vise. To je tvoje jer ti to placas nskome drugom. To jeste sporno i treba da bude sporno. Ali samo to zbog struje a ne zbog toga jer se koristi uredjaj koji je tebi dat. Jedino si zbog struje na gubitku ili u slucaju da druga mreza ometa kvalitet usluge koju placas na neki nacin. Potrosnja struje jeste mizerna ali sigurno postoji.
Nemoj da mislis da nesto ne razumem ili da ikoga branim. Ja se stvarno trudim ds ljudima preciziram na sta mogu da se hvataju a na sta ne i kakve su im opcije. Kapiram ja sve savrseno.
Meni unifi ne smeta ali ne verujem ni da cu koristiti to tako da se ne smatram ostecenom stranom nijednog trenutka. Ni do sada to nisam koristio a nemam ni sada nameru. Nisam ni njihov HG koristio za wifi vec svoje rutere od prvog dana. Neki se na zalost hvataju za pogresne stvari a ja volim da budem advokatski precizan s tehnicke i pravne strane da ne bude nikakve zabune ;)

Poslednja izmena:
"Neki se nazalost hvataju za pogresne stvari" - to je ono sto je i izazvalo ceo OT na temi. Poenta je da niko nije ugrozen, odnosno nikome nije ugrozena usluga koju placa. Sve ostalo je skoro pa u zoni "Trece OKO" i slicne nebuloze, kazem skoro jer je princip isti iako se sustina razlikuje, tipicna kafanska razglabanja...

Druga stvar, apsolutno je nemoguc drugaciji nacin. Ne postoji mogucnost da svi imaju isti datum isteka ugovora. Svakodnevno nekome istice ugovor i nemoguce je nesto uvesti a da nekome to nije u momentu dok jos UO traje.

Pa i da je najavljeno tih famoznih 30 dana, sto se istice i navodi kao neka cinjenica, opet bi bila ista prica. Onaj kome smeta smetace mu ma kako da se odvija uvodjenje bilo cega.

A sama usluga je odlicna. Ja je koristim od kad je uvedena jer tamo gde ima je daleko bolji, brzi i sto je vaznije daleko stabilniji signal nego lokalni WiFi u kficima, firmama... koji moze da se registruje. Ja licno bih vise voleo da su nastavili razvoj tih vecih varijanti nego ovo sa gomilom tacaka slabog i nesigurnog/nestabilnog signala mada, kako sam cuo, ne odustaju ni od sirenja "velike mreze repetitora". I potpuno je tacno, upotrebom UniFi varijante se prilicno stedi mobilni Internet. Meni to i nije nesto bitno jer mobilnog imam uvek vise nego sto potrosim pa se prenosi... ali mnogima to moze puno da znaci.

Pozdrav!

@sajber nisam ni ja onaj koji je tvrdio da neko moze da uzme moju pušku ili moje čizme i da ih da nekom drugom. To je tvrdio sceka222 i sve što si pisao na tu temu, a sa čime se ja u potpunosti slažem, jeste kontraargument njegovim tvrdnjama.

Tačno je da sam tvrdio i da i dalje tvrdim kako su puška i čizme moji, kako je Ruter moj, kako je ubodna testera koju si mi pozajmio u jednom trenutku bila moja... Ali je takođe tačno da nikada nisam tvrdio da sam VLASNIK bilo čega od pobrojanog. Ono što sve vreme tvrdim jeste to da ja imam (ili sam u određenom periodu imao) pravo državine nad tim stvarima te da je pravo državine starije pravo od prava vlasništva za onaj period u kome je pravo državine sa vlasnika izmesteno na mene kao (npr.) zakupca. Jako dobar primer koji sam ti dao za ovo je tvoja nemogućnost slobodnog raspolaganja vozilom čiji si ti vlasnik ali čija je državina (zbog nepropisnog parkiranja recimo) izmestena na pauk-servis... Tek kada platiš za odnošenje ponovo ćeš steći pravo državine nad vozilom čiji si defacto vlasnik. Ovo potvrđuje da je za vreme trajanja izmeštaja prava državine, pravo državine starije od prava vlasništva.

... I kada smo to apsolvirali, jasno nam je da dokle god traje nas ugovor sa SBB-om, pravo državine imamo mi a ne SBB zbog čega nisu tačne tvrdnje da SBB NASIM Ruterima može da raspolaže na bilo koji način sa kojim mi nismo saglasni i koji nije usklađen sa aktuelnim ugovorom. (hint: puna analogija sa P. S. - om i caurom koje si spominjao)

Za kraj ovog posta čuvam sledeće tvrdnje kao potporu tome da nešto jeste moje čak i onda kad mu nisam vlasnik: Moja adresa, moja ulica, moja pekara, moja maserka, moja svalerka, moje ime, moje prezime, moj grad, moji forumski oponenti... ... Pazi, čak i ona ubodna testera koju si mi pozajmio je bila moja za vreme dok je bila u mojoj državni... To ne zato što umanjujem značaj tvoje pozajmice nego zato što prihvatam da te obestetim i pre nego što policija ili ja pronađemo lopova koji mi ju je ukrao... A kada pronađem lopova pa samim tim i ubodnu testeru, pošto sam tebe već obestetio, nadam se da nemaš problem sa tim da osim prava drzavine, na toj kod lopova pronađenoj ubodnoj testeri, od sada JA imam i pravo vlasništva?

Ili misliš da si ti vlasnik i jedne i druge testere? :D

Skoro sve što si pisao u zadnjih par postova je potpuno u skladu sa onim što ja pišem sve vreme pa samim tim mogu izvući zaključak da sam izgubio jednog od MOJIH oponenata? :(

:D ;)

Ма наравно, ако неко пише другачије, најбоље да буде удаљен. А знате ли ви колико кошта мегабајт интернета у ромингу?? И још не кукате и не тужите мобилне оператере?? Како живите с тим проблемом?

I ti pišeš drugačije pa niko ne traži da te udalje sa teme, jedno je smisleno izražavanje sopstvenog mišljenja, a nešto potpuno drugo laprdanje u prazno, i namerno trovanje teme. Nebitno, u moru pogrešnih poređenja našlo se i ovo tvoje, analogno ovom Unifi bi bilo da mi Telenor traži da dok koristim njihove usluge moram na telefonu da držim uključen Wifi hotspot dostupan drugim korisnicima kojima oni između ostalog naplaćuju uslugu korišćenja istog. A Telenor to ipak ne traži. A za roaming znam kolike su cene, i nema razloga da kukam, jednostavno ne koristim internet u roamingu, Telenor, kao i Vip čiji roaming konstatno koristim su dobili od mene do sad 0 nok/rsd za korišćenje interneta u istom. Pa ako oni imaju adekvatne cene i računicu ko sam ja da se bunim. ;)

На то сам и мислио, не одговара ти роминг цена, не користиш интернет у ромингу. Не свиђа ти се да UniFi иде са твог HG, откажеш UniFi. Аналогија само из тог угла, не према начину коришћења. Коме смета што му у уговору пише да има право на UniFi, нека тражи да му се врате паре према томе колико је плаћано. Упс, услуга је могла да се користи бесплатно а и неограничено у промо периоду. ;)

Ostala su jos dva sendviča, ko hoće još može doći u kralja petra.

Samo vas posmatram vojsko moja.

Postali ste luđi od mene sa porukama.

@calexx
Glavni problem koji ja vidim sa ovim Unifi je što je SBB bez dozvole (i bez znanja) korisnika odlučio da njihov životni prostor pretvori u javnu internet kuću. A to je no-no bilo gde u pristojnom svetu. I ja moram sad da se zamlaćujem i jurim po SBB-ovim i Infostanovim stranicama da proveravam da li sam dobio neku "ekstra uslugu". Možda da proverim i EDB račun za svaki slučaj, možda u saradnji sa SBB postave utičnice na zgradu (na račun kuće, naravno) da ovi Unifi korisnici imaju gde da pune "mašine".

@marxista ako si mene obestetio za ukradenu testeru moja potrazivanja su zadovoljena. Ako ti nadjes ukradenu testeru slobodan si da je zadrsis. Ali nijednog trenutka pre toga ta testera nije bila tvoja. Bila je tvom posedstvu ali ne i u tvom vlasnistvu. Velika je razlika u pravnom smislu. Ogromna razlika. To ti uporno mesas a ja pokusavam da ti objasnim.
Isto je i sa ukradenim vozilima. Onog trenutka kada osiguravajuce drustvo isplati ostecenom nadoknadu za ukradeno vozilo to osiguravajuce vozilo postaje potrazilac vozila ukoliko se vozilo pronadje. Ako dobijes odgovarajucu zamenu gubis pravo na potrazivanje prethodnog objekta. Jednostavno.

@bachi toliko si istrolovao temu da se raspravljamo bezveze oko tehnikalija. Mrzi me vise i da pisem sve moguce slucajeve, ko ima kakva prava i sl. Neki zaglave na najjednostavnijim stvarima, do bitnih i ne moze da se dodje.

SBB bi trebao da obezbedi koriscenje unifi mreze korisnicima koji imaju stare ugovore bez da moraju da drze aktivan unifi zbog razlike u potrosenoj elektricnoj energiji. E sad, to se verovatno nece bas ni desiti. Realno, par MB ustede na koriscenju interneta mobilne mreze bi trebalo da prevazidju cenu kostanja te potrosene elektricne energije. Sve je to smesno ali ajd, mozemo da se hvatamo za tehnikalije.
Ja licno mislim da je unifi dobra stvar i da ce ljudima koristiti. Meni ne ali drugima hoce. Mozda i meni nekada zatreba, ko zna. Lepo je da uopste imamo takvu opciju. Mozemo terati mak na konac koliko hocemo ali besmisleno je pricati o maltretiranju policije, hakerima i sl. jer se tako nesto nije desilo i ne mora da znaci da ce se desiti. Dok se ne desi dzaba prica. A i kada se desi opet ste nevini dok se ne dokaze suprotno. Ne moze nista da se dokaze jer niste nista uradili. Dzaba pricamo, ŠBBKBB. O sigurnostim propustima je ok pricati ako postoje u cilju poboljsanja usluge a ne u cilju sabotiranju iste ;)

Kako rekoh, neka meni SBB obezbedi 500-1000din popusta na račun i ja ću držati dostupnu UniFi mrežu. Ako oni mogu preko mene da zarađuju, a da pri tome nemaju nikakve troškove, onda je valjda fer da ponude i neke olakšice.

Ti si jeftin, dok traje ovaj ugovor, ja im ne dam struju ispod 300€ mesečno a oni ako im je skupo neka mi ili ukinu unifi uslugu i plate penale za neispunjavanje uslova ugovora... Ili neka ćute i trpe me na POTPUNO NEOGRANICENOM I POTPUNO BESPLATNOM unifiju do isteka ugovora.

Drugim rečima, neka ne diraju i neka ne ucenjuju korisnike sa važećim ugovorima. Kako će se ponašati kod zaključivanja novih ugovora i produžavanja isteklih je već samo njihova stvar.

Slazem se da bi trebali da ponude neke olaksice pri potpisivanju novog ugovora. Bilo kakve. Potrosnja struje ce biti mizerna ali takva ce im biti i zarada posto je ta sms ponuda uzasno losa ako mene pitate. U svakom slucaju tako nerealnu naknadu neces doziveti ;)

Tako je nerealna samo iz inata. ;) ... Nisam glup nego sam bezobrazan... :D... A i bezobrazan sam samo upola koliko su oni - oni bi teli 600€ mesečno a ja duplo manje... Kad malo razmislim, u odnosu na njih, ja sam prava dobrica.

Meni je zanimljivo da ovde u blokovima još nisam naleteo na UniFi...

Nazad
Vrh Dno