Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

sad,po meni je malo previse prosutog mleka ako se bas stavi na plocu bez ahci-ja.a cak i sataII ploce sa jeftinijim cipsetima (ich7 mi pada na pamet kao primer) nemaju ahci.tu bi po meni bio treshold isplativosti,jer retko da konfe sa toliko jeftinom plocom imaju i solidan cpu,dovoljno ram-a,a s' obzirom koliko su 775 ploce jeftine i c2d jeftini danas,pre bih isao na taj apgrejd pa onda stavljao ssd.

Ne padaju samo sekvencijalne brzine, jedno vreme sam imao sad već vremešni Crucial M4 u miniITX konfiguraciji sa nForce čipsetom i davao mi je 3x lošije rezultate na random 4k nego isti SSD na Intel SATA2 kontroleru.

I dalje je to mnogo brže u odnosu na klasičan SSD, ali i dalje stoji da su nVidia SATA kontroleri čist krš :D

Da li neko moze da mi napise,zasto mi je write tako los na Transcend ssd370s?
U pitanju je Asus z77-a,ssd je povezan na prvi sata3.
SS sam postavio u temi kako vam radi ssd,nick mi je vlada81,jerbo sam bio banovan na par dana.
Uzgred,Mighty78,da li si ti mozda kupio od mene plocu Asus Formulu za 775 pre nekih 3-4 meseca ?

kingston.png

System.png

Evo i Shitstona.Ne znam zasto su ovako slabi rezultati za write na sata2.

i na lapu je ssd na sata2 pa je osetno brzi i ima bolje rezultate.

Da li neko moze da mi napise,zasto mi je write tako los na Transcend ssd370s?
U pitanju je Asus z77-a,ssd je povezan na prvi sata3.
SS sam postavio u temi kako vam radi ssd,nick mi je vlada81,jerbo sam bio banovan na par dana.
Uzgred,Mighty78,da li si ti mozda kupio od mene plocu Asus Formulu za 775 pre nekih 3-4 meseca ?

Koliki je taj SSD370S? Ako je od 128GB jednostavno zato što je mali - novi SSD-ovi koriste NAND čipove velikog kapaciteta, samim tim u 128GB ide mali broj istih.

Mali broj NAND čipova znači da ih nema dovoljno da se paralelizuje upis, pa je i brzina istog niža. Ista je bila situacija i sa 64GB modelim pre godinu-dve.

Trenutno je optimalna veličina za SSD ona od 240-256GB, ne samo zbog odnosa cena/kapacitet već i zbog brzine upisa.

Takođe, SSD370S nema SLC mod kao što imaju 850 EVO, MX200 i sl. zbog kojih u testovima i burst radu postižu rezultate (koji padaju čim imaš upis koji pređe veličinu određenu za SLC cache).

Za Asus Formulu, kupio sam jednu pre nekih godinu i po dana, nisam u skorije vreme imao ništa na s775.

Poslednja izmena:
Koliki je taj SSD370S? Ako je od 128GB jednostavno zato što je mali -

Mali broj NAND čipova znači da ih nema dovoljno da se paralelizuje upis, pa je i brzina istog niža. Ista je bila situacija i sa 64GB modelim pre godinu-dve.

Trenutno je optimalna veličina za SSD ona od 240-256GB,
................
Ja se izvinjavam na upadu, ali ta vaša "trenutna" optimalnost? To znači da će sutra trenutna (pod znacima navoda) optimalnost biti 512GB? Jer, disk koji sada preporučuješ kao "optimalni" biće "mali" za max. dve godine?!?
Da prostite, ko koga ovde hebe "malim" Q***M?
Čitam ovaj forum zadnjih par godina i kada je SSD od 64GB bio aktuelan, opet isti komentatori (!) su hvalili na sva zvona SSD od 128GB koji je imao brže NANdove hebem li ga šta ... i kako je "mali" ovaj od 64GB a optimalni od 128GB.
Danas ne valja ono što ste preporučivali pre dve godine? Boze, pa garancija im još nije istekla a oni su "mali" i ne valjaju više jer nisu "optimalni"?!?
Zašto? Šta se promenilo?
Jer, iskreno, bez foliranja, 256GB je takodje malo za arhivu i rad u nekim zahtevnim multimedijalnim aplikacijama. Znači, bez 1TB minimum nema komocije. Samim tim, ko danas koristi SSD za arhivu od prosečnih korisnika? NIKO.
Jednostavno gurnu sistem na njemu, par potrebnih aplikacija, Photoshop, Office paket, ,, i sve to ne prelazi 30GB sa Win 10 u paketu.
Jedino ako ste okoreli gejmeri pa želite 5 igrica na SSD-u tada razumem, ali ne razumem da gejmer preporučuje SSD onima koji ne igraju igrice?:wall:
Dajte objašnjenje zašto je disk od 128GB "mali" pod uslovom da niste "gejmeri"?!?

Poslednja izmena:
Za sitem i nekoliko programa je dovoljno za igre i 250 GB je malo ako sad vidis da jedna igra sa instalacijom je 100GB :)

Za sitem i nekoliko programa je dovoljno za igre i 250 GB je malo ako sad vidis da jedna igra sa instalacijom je 100GB :)

Apsolutno se slažem. Ali treba onda naglasiti potencijalnim kupcima, za šta im je zapravo potreban SSD. Čitam dosta dugo forum i istih par komentatora već pola decenije okreće istu priču, zato sam i reagovao.
Naravno da se disk kupuje po sopstvenim potrebama, samo ne treba indirektno vredjati ljude da su glupi što imaju disk od 64GB ili od 128GB i tako u nedogled.
Pozdrav.

Slažem se, ali trenutno sada ne postoji ekonomska opravdanost da se kupuje SSD od 64GB.

Ne realno 64 gb je malo i za sistem taj sigurno ima 59GB napravis OP 10GB, i ostaje ti 50 gb instaliras Windows i par aplikacija i ostace ti 5-10 gb sto je malo ovako so 120 GB bar moze da dise

Naravno, da je 128GB komocija za sistem. 128GB je pao na 42€. Ne želim da reklamiram prodavnicu, ali to je povoljno da povoljnije ne može biti za SSD. Patriot je u pitanju! Poz.

Naravno, da je 128GB komocija za sistem. 128GB je pao na 42€. Ne želim da reklamiram prodavnicu, ali to je povoljno da povoljnije ne može biti za SSD. Patriot je u pitanju! Poz.
Ima ssd 43 dolara sandisk na ebay koji je na ranku sa evo 850 i bolja kupovina od patriota

Ja se izvinjavam na upadu, ali ta vaša "trenutna" optimalnost? To znači da će sutra trenutna (pod znacima navoda) optimalnost biti 512GB? Jer, disk koji sada preporučuješ kao "optimalni" biće "mali" za max. dve godine?!?
Da prostite, ko koga ovde hebe "malim" Q***M?
Čitam ovaj forum zadnjih par godina i kada je SSD od 64GB bio aktuelan, opet isti komentatori (!) su hvalili na sva zvona SSD od 128GB koji je imao brže NANdove hebem li ga šta ... i kako je "mali" ovaj od 64GB a optimalni od 128GB.
Danas ne valja ono što ste preporučivali pre dve godine? Boze, pa garancija im još nije istekla a oni su "mali" i ne valjaju više jer nisu "optimalni"?!?
Zašto? Šta se promenilo? Jer, iskreno, bez foliranja, 256GB je takodje malo za arhivu i rad u nekim zahtevnim multimedijalnim aplikacijama. Znači, bez 1TB minimum nema komocije. Samim tim, ko danas koristi SSD za arhivu od prosečnih korisnika? NIKO.
Jednostavno gurnu sistem na njemu, par potrebnih aplikacija, Photoshop, Office paket, ,, i sve to ne prelazi 30GB sa Win 10 u paketu.
Jedino ako ste okoreli gejmeri pa želite 5 igrica na SSD-u tada razumem, ali ne razumem da gejmer preporučuje SSD onima koji ne igraju igrice?:wall:
Dajte objašnjenje zašto je disk od 128GB "mali" pod uslovom da niste "gejmeri"?!?

Prvo i osnovno - CENA, i to nadole. lako je nekog savetovati da sad kupi SSD od 480-512GB jer on uglavnom ima jos optimalniji raspored NAND od 240-256 modela, ali u drzavi gde je to debelo preko pola prosecne plate... nije umesno. Ko ima love taj nece ni da pita za preporuku sta je sad optimalno nego ce da ode u radnju i da se ispruzi za najskuplje sto imaju... mora da bude dobro (ne mora, ali to je ta floskula).

Ne hejtujem i ne flejmujem samo iznosim ociglednu stvar. Pre dve godine sam 250GB SSD platio po istoj ceni po kojoj se danas prodaje 500GB. Da ga nisam tad uzeo, sad bih imao za 500GB. Ali mi je tad trebalo i to je to. Das pare, progutas i teraj u zdravlju.

Poslednja izmena:
Gore je promašena poenta iako je očigledna, ali hajde navikao sam da je logika egzorsizovana sa ovih prostora, a razmišljanje pravi luksuz... :D

Naime ranije su SSD od 60GB za XP/Vistu bili "dovoljno" veliki za OS, i aplikacije su bile dosta manje po veličini u odnosu na današnje verzije istih. Takođe su imali potpuno drugačiji NAND većeg proizvodnog procesa od ovih sada, te postizali daleko veći paralelizam, i da, tadašnji 60-120GB modeli su daleko brži od ovih sada (i "teoretski" dugotrajniji)! I poslednje od ovako na brzaka; tema je Best buy, dakle gleda se trenutni odnos cena/kapacitet/performanse, i da gle čuda, za koju godinu neće biti isti. A to da nisu za arhivu, znaju i ptice na grani. :d
Drugim rečima "šta se promenilo" i "dajte objašnjenje" već stoji i u samom citatu od mighty78, a i ja sam isto pominjao, ali očito nije svima razumljivo. Nadam se da sam malo (opet i po ko zna koji put :type:) pojasnio.

Ne? ;)

Poslednja izmena:
SSD SATA3 60GB Patriot Blaze 530/430MB/s, PB60GS25SSDR - 4.299,00
SSD SATA3 120GB Patriot Blaze 545/430MB/s, PB120GS25SSDR - 4.999,00
SSD SATA3 240GB Patriot Ignite 560/405MB/s - 8.999,00

Kao što se vidi, ovaj od 240GB je ipak primetno skuplji i na ovu bednu prosečnu platu od 30.000 dinara je ipak osetan udar.

Ali, kao što sam napisao u prethodnoj poruci, nema apsolutno ekonomske logike kupiti 60GB SSD, kada za samo 700 dinara više dobiješ 120GB.

Ja se izvinjavam na upadu, ali ta vaša "trenutna" optimalnost?

Mislim da sam bio vrlo jasan po pitanju šta znači optimalno. Jedan kriterijum je cena po GB, drugi su performanse.

Navešću na dva jako popularna modela, Transcend SSD370S i Samsung 850 EVO.

Transcend SSD370S:
128GB 6700 din. tj. 52,34 din/GB
256GB 11800 din. tj. 46,09 din/GB
512GB 24299 din. tj. 47,46 din/GB

Samsung 850 EVO
120GB 9300 din. tj. 77,5 din/GB
250GB 12000 din. 48 din/GB
500GB 23400 din. 46,8 din/GB

Ako napraviš grafik cene po GB prevoj krive će biti na modelima od 250/256GB.

Performanse:

Zbog veličine NAND čipova koji se danas koriste, modeli od 120/128GB ne mogu da zasite kontroler - u odnosu na model od 250/256GB oni imaju duplo manje brzine upisa.

S druge strane modeli od 250/256 imaju već dovoljan broj NAND čipova da zasite kontroler tako da veći modeli nemaju nad njima neku prednost u brzini upisa.

250/256GB su modeli koji se u svetu trenutno najviše prodaju. Da li je nekom u Srbiji mnogo da plati 10-12K za SSD? Siguno jeste, ali za celokupnu priču o SSD-ovima, tržište Srbije je statistička greška.

Uvek može da izabere 120GB, na kraju još uvek se prodaju 60GB modeli, a i ne mora da kupi SSD, radiće mu i sa HDD-om, ali to nije poenta ove teme.

Best buy znači model koji ima najbolji odnos cena/kvalitet gde se ne žrtvuje na ostalim kvalitetima. Kad bude bila tema najjeftiniji model, onda ćemo da jurimo 32/64 GB model koji se još prodaju.

Poslednja izmena:
Radi bez problema ako imaš intelov čipset Z77 ili noviji i instalirane IRST drajvere 12.x ili novije.

Gore je promašena poenta iako je očigledna, ali hajde navikao sam da je logika egzorsizovana sa ovih prostora, a razmišljanje pravi luksuz... :D

Naime ranije su SSD od 60GB za XP/Vistu bili "dovoljno" veliki za OS, i aplikacije su bile dosta manje po veličini u odnosu na današnje verzije istih. )
Jel da?!? Pa kako ja koji sebe smatram dobrim PC poznavaocem, koji imam kompjutere još iz perioda kada mnogi od vas nisu bili ni spermići, mogu da se zadovoljim sa max. 30-50GB zauzeća "C" particije na Windows-u. Pod Windows OS-om mislim na trenutnu verziju 10 koju imam instaliranu.
Po čemu je tu SSD od 60GB mali kada je meni sistemska particija svega 33GB trenutno? Naravno imam SSD od 128GB, ali da posedujem i od 64GB radio bi sistem bez problema.
To da li je ovaj sporiji od drugoga zato što ima bolje optimizovanije čipove me zabole "mali" ako tu brzinu mogu da primetim jedino u sintetičkim testovima i kurchim se pred drugovima tabelama.
O čemu ti zapravo govoriš?!? Ja ne igram igrice odavno, ne zanima me igranje na kompu, čemu onda toliko prostor za "C" particiju da zjapi prazan?!?

Prvo i osnovno - CENA, i to nadole. lako je nekog savetovati da sad kupi SSD od 480-512GB jer on uglavnom ima jos optimalniji raspored NAND od 240-256 modela, ali u drzavi gde je to debelo preko pola prosecne plate... nije umesno. .
Zašto taj da kupi onda disk od 512GB ako ima pare kupiće onaj od 1TB jer ima još "optimalniji" NAnD.
Mislim, gde je linija? Tako možemo preporučivati najveći na svetu, u čemu je poenta kurchenja?!?

Performanse:

Zbog veličine NAND čipova koji se danas koriste, modeli od 120/128GB ne mogu da zasite kontroler - u odnosu na model od 250/256GB oni imaju duplo manje brzine upisa.

S druge strane modeli od 250/256 imaju već dovoljan broj NAND čipova da zasite kontroler tako da veći modeli nemaju nad njima neku prednost u brzini upisa.

.
Grafikoni me iskreno ne impresioniraju, ali ovu teoriju o performansama moram prokomentarisati. Znači, tom tvojom teorijom svi koji danas kupe SSD Samsung EVO 128GB seriju su MAGARCI jeli?

Ošišane ovce su oni koji su ga kupili ranije pod tvojim savetima, zar ne?!? Baš me zanima kako se osećaju oni kojima si ranije savetovao 128GB kao vrh brzine, i td.??

Kupili su nešto što po tebi ne može da se najede kontrolera, da ga zasiti kako veliš? To je koliko si ti prikazao VEOMA LOŠE, alarmantno jelte?
Hajde iskreno, daj ti podatak, gde to u realnom radu na kompu, postoji tolika drastična razlika u performansama? Gde ću ja primetiti da je moj SSD sporiji zato što ne može da "zasiti" kontroler, a ako bih imao ovaj što ga nadjebava, onda bih osetio veliku brzinu rada na PC-u?
Primer bez okolišanja molim, pa onda tupite koliko hoćete sa tabelarnim prikazima.

Poslednja izmena:
evo ja ti se izvinjavam u ime svih onih koji su zgresili i na "sistemskoj particiji" imaju vise od 33gb.naci ce se valjda vec neko drugi da se izvini sto ima praznog prostora na ssd-u.a vrlo moguce i neko zato sto igra "igrice".sasvim verovatno i ovi sto su pisali po forumu bez tvog predhodnog odobrenja i provere koliko imaju godina,i kad i kakav su prvi racunar videli svojim ocima.uzdam se u tvoj mudar sud i ocekujem ostru,ali pravicnu kaznu.zna se da je batina iz raja izasla.

Jel da?!? Pa kako ja koji sebe smatram dobrim PC poznavaocem, koji imam kompjutere još iz perioda kada mnogi od vas nisu bili ni spermići, mogu da se zadovoljim sa max. 30-50GB zauzeća "C" particije na Windows-u.

Svoje frustracije i aluzije ostavi za neke forume drugog tipa.

A drugo, to što je tebi dovoljno 30GB mnogima nije.

Ovaj je prvenstveno IT forum, dosta ljudi ovde imaju dual boot Windows/Linux ili OSX/Windows i sl. ili koriste virtualne mašine za razvoj i testiranje.

Na kraju baš bih voleo da vidim da spakuješ najnoviji Visual Studio sa pratećim programima na 60GB.

Grafikoni me iskreno ne impresioniraju, ali ovu teoriju o performansama moram prokomentarisati. Znači, tom tvojom teorijom svi koji danas kupe SSD Samsung EVO 128GB seriju su MAGARCI jeli?

Ošišane ovce su oni koji su ga kupili ranije pod tvojim savetima, zar ne?!? Baš me zanima kako se osećaju oni kojima si ranije savetovao 128GB kao vrh brzine, i td.??

Kupili su nešto što po tebi ne može da se najede kontrolera, da ga zasiti kako veliš? To je koliko si ti prikazao VEOMA LOŠE, alarmantno jelte?
Hajde iskreno, daj ti podatak, gde to u realnom radu na kompu, postoji tolika drastična razlika u performansama? Gde ću ja primetiti da je moj SSD sporiji zato što ne može da "zasiti" kontroler, a ako bih imao ovaj što ga nadjebava, onda bih osetio veliku brzinu rada na PC-u?
Primer bez okolišanja molim, pa onda tupite koliko hoćete sa tabelarnim prikazima.

Mislim da dovoljno objašnjava što best buy kategoriju shvataš kao nepromenjlivu i da za šta treba danas kupiti gledaš koji je bio najpovoljniji proizvod pre godinu/dve kao da se ništa nije promenilo.

Prvi put ovo radim od kada sam na forumu, stavljam te na ignore listu.

Poslednja izmena:
P.S: pitanje za gospodina @mighty78: da li ćeš nakon godinu dana ili dve isto tako napisati i za diskove od 250/256GB? Da ne mogu da zasite kontrolere i da to mogu diskovi od 512GB?
Jer koliko pratim forum ...ova rasprava ide baš takvim tokom, svaki naredni, veći, je bolji (što je i logično) ali se onda automatski ISPLJUVA raniji manji, što nije logično, tako da, mlaćenje prazne slame a nikakve dobiti.

Na kraju baš bih voleo da vidim da spakuješ najnoviji Visual Studio sa pratećim programima na 60GB.
Slušaj, ti si vidim frustriran, ja mirno i lepo čitam tvoje gluposti koje pišeš godinama ovde. ;)
Pored toga, koliko korisnika PC-a koji instaliraju SSD trebaju Visual Studio ili bilo koji drugi softver specifične namene?
Ja sam sinak ovakve rasprave prošao pre deceniju i pol na foriumima, i vidim ništa se nije promenilo, haha
Odoh ja odavde, a ti pali raju!

Zašto taj da kupi onda disk od 512GB ako ima pare kupiće onaj od 1TB jer ima još "optimalniji" NAnD.
Mislim, gde je linija? Tako možemo preporučivati najveći na svetu, u čemu je poenta kurchenja?!?

Pa to i kazem, stvar je cene... ako ima pare, nece ni gledati srednji vec skace odmah na najskuplji. Ali nece traziti ni preporuku sta je NAJISPLATIVIJE da kupi.
500GB je ~170e, 1TB je 340e. Ko ima 340e da spali samo u SSD to ce i uraditi. Ima takvih, naravno (nije negativan kontekst).

Ovde ljudi uglavnom razvlace neku svotu novca i gledaju da sto je moguce vise optimalnih komponenti kupe za tu svotu. Ako moze da se izvuce sa 500GB, preusmerice 170e razlike na bolji procesor i jos memorije (primer) jer ce to za njega biti bolja kupovina.

Ne razumem kakve sad ima veze sa kurcenjem, odnosno ciji je SSD veci i ko je ovde preporucio "najveci na svetu"?

Svi bi mi vozali nove Bentlije, ali pune ulice polovnih AUDIja od pre 15 godina govore nesto drugo... ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno