Šta je novo?

SBB UniFi

hmm... kako neke stvari uzimamo zdravo za gotovo... do skoro smo dobijali samo modeme i za bilo kakvo rutiranje i wifi, morali smo da kupujemo sami, ili da doplacujemo kablovskim provajderima...
sad nam oni daju rutere sa wifijem na koriscenje, i samim tim smanjuju nase troskove, u smislu sto ne moramo da imamo dva uredjaja vec samo jedan, i samim tim manje trosimo struju, recimo...

sto bi rekli ameri: "there are two sides to every coin" :)

inace, jos jedna analogija :) ne vidim nikog da se buni sto mu elektrodistribucija nije obezbedila sijalice kad mu je prodala struju, zar ne?

vrlo lako naviknemo na lepe stvari, a za lose se odmah bunimo :D u stara dobra vremena, nije nam ISP davao dial-up modeme na koriscenje, vec smo ih sami kupovali i to za debele novce... i dan danas ne mogu da prezalim 120 maraka '97. godine za USRobotics eksterni modem, prvi sa 56k ;)

Sale, malo si zaboravio činjenicu da SBB HG uređaje ne deli šakom i kapom, već samo onima koji imaju duo i trio pakete, koji papreno koštaju.

3690 dinara mesečno plaćam taj duo tv+net paket gold extra, malo li je? Da ne govorim o tome kako sam gold extra uzeo mahom zboo HD kanala, naročito Sport Klub pošto volim da gledam basket, kad ono cvrcr, nema više Aba lige iako su se busali prošle godine trogodišnjim ugovorom sa njima.

Kada sam potpisivao ugovor pre par meseci, danima su pokušavali da mi uvale HG uređaj umesto klasičnog modema, jedva sam se odbranio, pa su onda dolazili još jednom kada mi je samo devojka bila kod kuće i ubeđivali je kako je HG bolji. Sva sreća te me zvala.

A taj HG nema bridge mode i što je po meni još veće zlo pošto imam site 2 site vpn, ne postoji mogućnost dodavanja statičkih ruta na tom HG uređaju. Dakle, meni takav uređaj jednostavno ne vrši posao.

A sada kada vidim ovo oko UniFIa, sad mi je jasno zašto su mi na silu naturali da mi uvale HG umesto modema.

Sad će tek da bude haos sa njima kada mi se burazer u stanu ispod otvori za novi TV i krene da uvede dodatni D3 uređaj. Ranije je moglo da se master mrežnim kablom spoji sa slave uređajem i da to radi, sada su korisnicima na HG uređajima krajcovali dva LAN porta i oni služe za risivere. Svaka mi čast ako uspem da se ubedim sa njima da mi ostave modem na miru.

Poslednja izmena:
Cini se sinko da si ti lepo pobrkao loncice...
Sustina je da SBB nije tako darezljiv kao sto ti mislis...
Hoce oni da naplate sve sto se moze a moze se mnogo...
Ovde je nekima mnogo da placaju 200 dinara mesecno za dodatni D3 uredjaj ali zato hvale UniFi...
Da li vi mislite da se taj UniFi nece naplacivati... ima da deru... samo cekam za zakukate kako su bezobrazni...

nisam ja nista pobrkao, nego ovde neki ne vide dalje od svog nosa :) samo sam se prisetio da su nekad stvari funkcionisalo malo drugacije...

a sto se tice ovog unifija, ja koliko pratim ovu temu, u pitanju je value added service, tj. da se dobija ukljucena u cenu koju vec placate? ili gresim?

Da, uključeno u cenu koju već plaćam. Kao i d3go recimo.

Od sada iako plaćam to, neću imati UniFI, osim ako ne pristanem da držim javnu kuću.

Ovo je sramota sto SBB radi.
Bez obavestenja i objasnjenja korisnicima za sta u stvari sluze uredjaji koje su im dali na koriscenje???
Samo u Srbiji to moze i nigde vise.
Ideja je genijalna kako za sitne pare namlatiti veliku lovu. Svaka cast ali korisnik treba da ima izbor da iskljuci to sr@nje.
Zasto bi bilo ko poklonio 1mV struje SBB-u?
Sta je sledece?
Prilikom registracije auta elektrodistribucija ce mi dodeliti akumulator koji moram napunjen da vratim da bi onda oni prodavali ekolosku struju?

Moze li nekako da se iskljuci? Vidim da je vec postavljeno da se vrsi filtriranje preko MAC adresa, da li ima jos neki nacin?
Moze li se fizicki iskljuciti ta druga wi-fi kartica ako uopste ima dve u uredjaju?

Da, uključeno u cenu koju već plaćam. Kao i d3go recimo.

Od sada iako plaćam to, neću imati UniFI, osim ako ne pristanem da držim javnu kuću.

Nije isto kao i d3go, unifi se ne plaća tj navedeno je da je unifi besplatan u paketima.
hGboFSc.png

Sto mu gromova, sljaka unifi po gradu. Mozda ovo i nije lose za koriscenje i pored toga sto nisam planirao da ga koristim. Prijatno sam iznenadjen.

Nije isto kao i d3go, unifi se ne plaća tj navedeno je da je unifi besplatan u paketima.

:D Mani me igre reči. Šta misliš, mogu li besplatno da koristim UniFi i te fiksne minute mesečno, bez da platim taj Silver paket? Neće da može. :D Dakle - nije besplatno, plaća se, odnosno, u sklopu je paketa.

Pa ''igra reči'' je zbog njih, npr ako ti ne želiš da koristiš unifi i odjaviš ga, a pošto je bio besplatan, nisu dužni da ti nadoknade ništa :D

I nemojte sumnjati da su se pravno dobro zaštitili, ovo je velika akcija, reklamiraju 100.000 unifi hotspotova. Veliki je rizik ako nešto zajbu.

Inače, ja sam na sbb, zadovoljan sam za sada i nemam nikakvih problema da puste unifi i kod mene. Treba prvo videti kako će to da radi, pa ako ništa, može uvek da se odjavi.

Ili mozda zato sto nisu drkoshi pa sheruju i zato isto koriste po gradu.
Meni je potrosnja neta smesna, realno unifi mi i ne treba i ne bih ni koristio ali to uopste nije losa varijanta. Ima puno ljudi kojima bi ovo bilo od velike koristi.

Pre će biti ovo prvo. Ne verujem ni da znaju uopšte.

Znači, mi smo drkoshi, jer je SBB nešto uključio bez našeg znanja, prekršio ugovor, koristi naše resurse i pored svega toga nije se ni udostojio da nas obavesti pojedinačno. Koji deo ovde ne razumeš? 50 puta vam je skrenuta pažnja da nije problem deljenje mreže, nego način na koji SBB nudi uslugu. Prvo se pita za pristanak, sve ostalo je kršenje prava i ugovora.

Pa, kad smo mi toliki drkoshi, niko od vas što podržavate takav način zloupotrebe, nije odgovorio da li deli svoj net bežičnim putem tj. da li mu je bežični signal otvoren, odnosno nije zaključan i pod šifrom? :)

I drugo, ako je SBB toliko zapeo sa tom Unifi mrežom, što ne postavi opremu na bandere i slično?

Jedini koji ima materijalnu korist od unifija je SBB.

Korisnici, njihov prostor i struja su NASILNO upregnuti u SBB-ovu dilizansu za njegovo lično bogaćenje.

Dnevno 300,00 a mesečno oko 9.000,00 nije mnogo samo neuracunljivima... (onima Koji ne umeju da sebe uračunaju u SBB-ov plan bogacenja). :D
http://sbb.rs/Internet/5594/SBB+WiFi+zona.shtml/nav_start=0

SBB korisnici, koji se nađu u okviru SBB WiFi zone, mogu da se povežu na našu UNIFI mrežu i koriste internet besplatno do 15. oktobra 2015. godine i uz automatsko konektovanje svaki sledeći put kad se nađu u okviru mreže.

Svi ostali koji žele da koriste internet u SBB WiFi zoni, mogu kupiti neki od naših paketa putem SMS-a. Paket DAN obezbeđuje korišćenje interneta u toku 24 časa po ceni od 300 dinara, dok sa paketom SAT možete da koristite naš WiFi internet 60 minuta po ceni od 100 dinara.

Da biste pristupili internetu, potrebno je da pošaljete SMS sa tekstom SAT ili DAN na broj 3355. U povratnoj poruci dobićete kod, koji koristite za povezivanje na SBB WiFi zonu.

Jedini koji imaju štetu su drugi provajderi, jer ćete dobijati besplatno na 100.000 novih unifi tačaka ono što oni pokušavaju papreno da naplate. Korisnici i sbb mogu imati samo korist od većeg broja pristupnih tačaka.
I nadam se da će sbb omogućiti raskid ugovora (iako mislim da ne postoji osnov, ali 'ajde) pa onda svi kojima smeta nek odu odmah u poslovnicu i raskinu ugovor.

Ljudi ovo je skandal. Da li ako ugasim wi fi na ruteru i stavim moj, nece raditi ni unifi signal. Puna nam zgrada.

Jedini koji ima materijalnu korist od unifija je SBB.

Korisnici, njihov prostor i struja su NASILNO upregnuti u SBB-ovu dilizansu za njegovo lično bogaćenje.

Dnevno 300,00 a mesečno oko 9.000,00 nije mnogo samo neuracunljivima... (onima Koji ne umeju da sebe uračunaju u SBB-ov plan bogacenja). :D

Možda je to, budite naš korisnik i biće vam jeftinije?!

Nemam neki stav još povodom ovog UniFi-a, koristim SBB paket gde je UniFi u samoj ponudi. Nadam se da neće kasnije biti dodatnog naplaćivanja.

Trenutno ne vidim gde bih ga mogao koristiti osim na mobilnom telefonu gde u paketu imam megabajte i još uvek bolju pokrivenost signalom mobilnog operatera.

Kako će funkcionisati videćemo.

@ prashinar

Džaba ti objašnjavaš suštinu onima koji su zarad par besplatnih GB spremni da podrže ovakvo ponašanje SBB - a sutra kada SBB na isti način na silu izmeni nešto drugo i nametne nešto što njima ne odgovara biće prvi koji će dići glas, ali džaba, kad si jednom pustio da rade kako hoće to se kasnije ne ispravlja tako jednostavno...
Biće onda po onom "Dala baba dinar da uđe u kolo... "

Jedini koji imaju štetu su drugi provajderi, jer ćete dobijati besplatno na 100.000 novih unifi tačaka ono što oni pokušavaju papreno da naplate. Korisnici i sbb mogu imati samo korist od većeg broja pristupnih tačaka.
I nadam se da će sbb omogućiti raskid ugovora (iako mislim da ne postoji osnov, ali 'ajde) pa onda svi kojima smeta nek odu odmah u poslovnicu i raskinu ugovor.
Aha, korisnici su se strašno okoristili od onih 100,00 PO SATU. Od tih 1.200,00 po danu iliti 36.000,00 po mesecu, ti kao korisnik si dobio mućak. :D

Eeeejjj! 300€ oni planiraju da naplate jednom korisniku koji bi ceo mesec dana koristio ovu njihovu uslugu šaljući im SMS sa tekstom SAT?! ... A meni kao svom ravnopravnom partneru po obimu ulaganja ne bi dali ni 150€ mesečno?! ... E pa ne može to tako. Ili pola pola ili nema saradnje.

... A raskid ugovora može, ali tek kad mi isplate dug po osnovu zajedničkog ulaganja u infrastrukturu. ;)

Danas je poslat poziv predstavniku SBB-a da gostuje na radio emisiji uživo sledeće nedelje u vezi problematike sa UNIFI uslugom. Nadam se da će prihvatiti poziv pa da vidimo koji je njihov pogled na stvari.

Poslednja izmena:
Uf, izgleda da sam i ja neuracunljiv - u prethodnom postu nisam uračunao svih 24 sata dnevno već samo 12.

Čoveče, pa oni po jednom ovakvom korisniku nameravaju da zarade 600€ mesečno?!?!?!

Aha, korisnici su se strašno okoristili od onih 100,00 PO SATU. Od tih 1.200,00 po danu iliti 36.000,00 po mesecu, ti kao korisnik si dobio mućak. :D

Eeeejjj! 300€ oni planiraju da naplate jednom korisniku koji bi ceo mesec dana koristio ovu njihovu uslugu šaljući im SMS sa tekstom SAT?! ... A meni kao svom ravnopravnom partneru po obimu ulaganja ne bi dali ni 150€ mesečno?! ... E pa ne može to tako. Ili pola pola ili nema saradnje.

... A raskid ugovora može, ali tek kad mi isplate dug po osnovu zajedničkog ulaganja u infrastrukturu. ;)

Ti prvo da se registruješ kao internet provajder, pa naplaćuj pola od tih 150 € mesečno :D
A dug po osnovu zajedničkog ulaganja će da plate kad i telekom infrastrukturu :D
šalu na stranu, mislim da su dobro zaštićeni što se ugovora tiče, oprema je njihova i verovatno smo svi potpisali da sa njom mogu da rade šta hoće.

Da sada, a rok od 30 dana pojela maca. :D

SBB ne smatra navedene promene značajnom promenom ugovora te smatraju da su nas obavstili u skladu sa zakonom. Da je ovo normalna država postojao bi potrošački ombudsman ili udruženje potrošača koje se zapravo bavi ovakvim stvarima te bi stvar bila dignuta na viši nivo.

Pa valjda su me ovi iz SBB-a već registrovali kao internet provajdera? Oni valjda sve rade po zakonu i nikad ne bi sebi dozvolili da me postave u situaciju da bez prava na to emitujem internet WiFi signal preko svog HG?

A ako su sve uradili po P. S. - u onda ja nemam sta da brinem, slobodno učestvujem na tržištu i slobodno naplaćujem svoju uslugu. Odnosno rastaljujem se sa njima fifty-fifty.

Za vas je iskreno samo LELEKOM, kakav crni zapad i demokratije, korporacije, ma drzavna svojina i DIAL UP! zakon!!

Da se ne lazemo ovde svi sto kukaju mrze SBB jer je prodat strancima, marxista mrzi sve korporacije pa mu od srca zelim samo Lelekom ipak je to komunarsko preduzece ;)

SBB je ponudio FREE uslugi koja ZNACI svima koji poseduju laptop i mobilni telefon! cela ova rasprava na poslednjih 10 stranica je cisto mlacenja prazne slame

Sad se stvrano iskljucujem!

Mene su znali zvati licno na telefon iz SBB-a kada ne platim dva racuna da me obaveste da ce me u roku 8 dana iskljuciti ukoliko ne platim iste, cak salju i mejlove i prikazuju poruke na D3 uredjaju...A sada kada treba da uvedu unifi mrezu "nasilno" na moj uredjaj, niko ni da mi se javi i pita da li ja to isto odobravam.
E pa nece moci. Zasto bi ja njima uopste ustupio moje resurse (citaj struju npr.) da bi oni itekako ustedili na njihovim resursima (citaj vreme i pare) i pri tome jos zaradjivali na meni. Ma i da se radi o 1din po godini vise potrosene elektricne energije opet ne pristajem, jer je sad stvar principa.

Priznajem ideja nije losa ali sam, kvaran, pristup SBB-a je itekako los. Da su me lepo nazvali objasnili sve i pitali da li zelim da omogucim deljenje nove unifi mreze, bla bla, ja bih verovatno i pristao na to.
Kod mene nisu jos uradili update firmware-a na HG putem njihovog backdoor pristupa ali ocekujem uskoro...

A za lansiranje masovne unifi mreze od pocetka novembra, imam samo 2 reci - honeypot hotspot. Red je da SBB nauci zbog cega se koriste sertifikati i zbog cega je vazno ne koristiti iste login podatke kao za mojsbb servis gde su privatni podaci dostupni na "izvol'te".

P.S Evo ja sam bas danas preimenovao svoj privatni SSID u "UniFi"...verovatno iz dosade ne bi li neko poslao upit SBB-u i pozalio se zasto doticna mreza nije dostupna.

P.S2 Krenite sa paljbom kako sam sebican...

Ovaj dopis sam poslao Ratelu, naravno nisu me udostojili ni odgovora da su primili email.

Ratel_-_Unifi.png

@Zeljko

Nije mi jasno da li radiš za SBB, ili samo gledaš na svet kao napaljeni tinejdžer. SBB ovo radi iz interesa da do kraja sabije druge provajdere interneta, i onda kada bude imao 80 ili 90% tržišta digne cenu duplo i tako ostvari profit. Svaka privatna firma radi za svoj interes i povećanje profita. Tvoje detinjasto ponižavanje onih koji imaju suprotno mišljenje sa nekim lelekom i dial upom me vređa s obzirom da nikada nisam koristio lelekom, a recimo trenutno koristim SBB i osećam se lično ugroženim nevezano od moje profesije.

Poslednja izmena:
Evo sada je stigla poruka na D3: "Osim na postojećim lokacijama širom regiona, od sada će UNIFI bežični signal emitovati...".

Nije mi jasno da li radiš za SBB, ili samo gledaš na svet kao napaljeni tinejdžer. SBB ovo radi iz interesa da do kraja sabije druge provajdere interneta, i onda kada bude imao 80 ili 90% tržišta digne cenu duplo i tako ostvari profit. Svaka privatna firma radi za svoj interes i povećanje profita. Tvoje detinjasto ponižavanje onih koji imaju suprotno mišljenje sa nekim lelekom i dial upom me vređa s obzirom da nikada nisam koristio lelekom, a recimo trenutno koristim SBB i osećam se lično ugroženim nevezano od moje profesije.

Tacno sa prvim delom se slazem, ali sad ti meni odgovori ko je davno dao lelekomu i SBB prakticno monopol?
Sto drzava UMESTO da proda ceo monopolisticki telekom i nekom da isti taj monopol prodajom, isti ne razbije u 3 dela, jedan deo zadrzi a dva proda, odradi PRAVEDNU (ne pravnu jer za pravo me bas briga) uslove za SVE provajdere interneta i tako resi OVAJ problem, sto ti navodis da neko sutra moze da drzi 80% istog sto se slazem ali za isti nije kriv ni SBB ni neko treci vec korupcija ove tvorevine i licni interesi!

Jer verujem da ces se sloziti danas su ti monopolisti Lelekom i SBB sutra ce to mozda biti neko treci ili cak jedna udruzena korporacija firma

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno