Šta je novo?

Fotografije - 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednje film fotografije, koje me nisu ostavile ravnodušnim i koje moja malenkost uzima za "odlične" na Forumu i temi su misko78-ve. Bio bih zahvalan ako bi neko postavio paralelu i dao još neki koristan komentar. Tnx!
P. S. I još jedna stvar - da li čoveku treba da bude glupo da minimalno dotera svoju film fotografiju u nekom od rasprostranjenih editora, tipa ekspozicija, nivo šuma, boje, kontrast, itd., tj. da li je to BIG no-no?

Hvala Pego :D

Ja negative dorađujem prosto što niko živi ne može da kaže koja je tačna boja. Invertovanje se radi po profilu filma i vrlo malo doteram. CB diram samo kontrast a biram film prema onome što ću slikati. Slajd ne diram uopšte, evo npr. ovo je Kodak Elitechrome EBX (film jako zasićenih boja) nisam pipnuo ništa. Sve ovo se odnosi na dobro eksponirane kadrove, e sad ako ima grešaka u eksponiranju to mora da se koriguje svakako ali to je već druga priča.

Sunset from Rose
by Miloš Marković, on Flickr

Poslednja izmena od urednika:
@weasel
Jasno je i meni, a sudeći po još nekim reakcijama, i drugima šta si mislio i napisao, da ne ulazimo u dalje tumačenje.
Pravilo mi je poznato ali je napisano pogrešno, pa da vas je pisalo dvesta. Dakle edukacija.

Dakle postovanje pravila.
Da se ne nastavljamo vise.

@nessa78
Hvala, drago mi je da ti se dopada...

@Proday
Ne ne, a bila je neka kombinacija da zemenim mkIII...

@Mixer93
Bila je fotografija na kojoj je pogled u suprotnu stranu, ipak sam se odlucio za ovu posto mi je nekako bila zanimljivija bas zbog toga sto taj detalj odstupa od onoga kako bi svako uradio, privlaci paznju posmatraca, a po mom misljenju ne umanjuje vrednost fotografije... Kad sagledam kompoziciju kadra meni se taj pogled blago u levo fino uklopio... Mozda je moj rezon po pitanju ove fotografije pogresan, zato smo tu da jedni drugima ukazemo na propuste, ili pohvalimo kada je nesto dobro uradjeno :)

Poslednja izmena:
^Što ne pazariš skener, pa sam odradiš negative i zadovoljstvo i kvalitet budu krajnji? :) - Radnju u Staklencu treba zaobići u širokom luku, zbog nekvalitetnog rada - jednostavno. Moje iskustvo.

Marti, da li su ovo zaista odlične, odnosno dobre fotografije, kako kažeš, ili je to rečeno više u znak pozdrava i podrške kolegi sa foruma koji se zanima za film fotografiju? Interesuje me konačno mišljenje, jer kao laik, a kao neko ko se takođe zainteresovao za fotografiju i film fotografiju kao amater, mislim da fotografije nemaju dovoljnu oštrinu, da neke "cure", kao što bi iskusni rekli, da su boje neusaglašene i da su kontrasti i senke vrlo nekonkretne. Delevic je rekao da nije radio nikakvu obradu i da je skenirao na mestu koje pominje, pa pitam da li je autentičnost film fotografije kao takve vrednija od "kvaliteta" iste/istih, što u smislu tehničkih karakteristika, što u smislu subjektivnog doživljaja.

Mislim da su delevic-eve fotografije dobar primer da se ova granica pokuša da odredi, jer nisu u pitanju momenti, već pejzaž, grad, vrlo konkretni, tehnički kadrovi. Dobro je što ih je postavio i što mogu da posluže za analizu.

Bez namere da pokrećem ikakvu raspravu, zaista bih voleo da čujem pravo mišljenje o fotografijama. Ništa od znanja koje drugi budu podelili ne mogu da iskoristim u materijalnom smislu, jer sam apsolutni amater, a fotografija me je zainteresovala u jednom krajnje opštom smislu - možda više tehničkom nego umetničkom, pa bih voleo svoj Olympus sistem ponekad da iskoristim kako valja :) Delevic je ipak koristio bolji aparat, fini objektiv i vrlo cenjen film danas. Ja koristim OM-4Ti i plejadu objektiva, što OM, što third party, filmove na koje naiđem, od DM, preko Fuji do Ilford, blic Metzablitz, itd. Rezultati, naravno, variraju. Skeniram u Svetogorskoj, nije uvek savršeno, naravno, ali nije loše. Sve više i ja razmišljam da kupim neki od Epson Perfection skenera, na sav HW u radnoj sobi i svu tehniku.

Poslednje film fotografije, koje me nisu ostavile ravnodušnim i koje moja malenkost uzima za "odlične" na Forumu i temi su misko78-ve. Bio bih zahvalan ako bi neko postavio paralelu i dao još neki koristan komentar. Tnx!

Pozz svima!

P. S. I još jedna stvar - da li čoveku treba da bude glupo da minimalno dotera svoju film fotografiju u nekom od rasprostranjenih editora, tipa ekspozicija, nivo šuma, boje, kontrast, itd., tj. da li je to BIG no-no?

Naravno da treba doterati malo i svoju film fotografiju ukoliko je to potrebno. Koje fotke cure , a koje ti nemaju dovoljnu ostrinu ? Imaj u vidu da je panorama izuzetno kontrastna i da osvetljene nije ujednaceno zbog senke oblaka u gornjem delu i senke Ajfelove kule u donjem delu slike....Meni je ostrina uredu. Jedino slika gde devojka gleda u Montparnasse fokus nisam odradio na devojci pa je ona malo mutnija (moja greska).

Imam jos jedan ektar 100 , Portru 400 i Velviju 50. Bice primera. Ali evo jedan protret moje sestricine sa Velvijom 100 Nikkor 50mm f:1.4.

Veliva100sl2 by Delevic, on Flickr

Kodak Portra 400 Nikkor 50mm f 1.4

0000682 by Delevic, on Flickr

Poslednja izmena:
Ove slike nisu nikakva umetnicka dela vec samo primeri za date filmove. Inace preko 400 asa sa filmom ne bih nikome preporucivao da ide. Recimo ova nova portra 400 ima skoro identicno zrno kao i portra 160. Ako nadjem skenove portre 160 okacicu.

^Jesi li ove primere skenirao na istom mestu? Gde kupuješ Fujichrome Velvia 100? Od svih fotki, uključujući i Pariz, mi je fotografija sestričine najgotivnija. Sviđaju mi se boje. Portra mi se ne dopada uopšte. Je li zbog nje kažeš 400ASA/ISO max? Zbog panorame Pariza sam i pitao iskusne fotografe da li je sve to dobro, jer kadar oduzima dah, ali segmentarno gledano fotka mi ima mana koje sam naveo, a ogroman potencijal. Tnx!

018.jpg

DM PRC 400ASA/ISO / Olympus OM-4Ti / Zuiko-S 50mm 1:1.4 / Metz 32MZ-3 u TTL režimu / fotkano napolju, uveče i delimično pod veštačkim svetlom + blic pod 45 na gore od desne strane ćerkinog lica

Od obrade BW, nivoi, i to minimalno; mislim da oštrinu nisam ni dodavao, a ni šum nešto preterano peglao. Odštampana na kućnom Epson-u L800 izgleda fan-ta-sti-čno.

Da li je ovo OK ili da batalim? :)

Meni se portra bas svidja :) Mislim da su skenovi iz Svetogorske :) I ovo sto sam okacio su sirovi skenovi. Ja korekcije vrsim tek kad radim povecanja. Imaj u vidu format fotografije koji sam ja postvio i recimo ti. Drugo, boje drasticno variraju od monitora do monitora, i do programa koji otvara slike.

Da li je ovo OK ili da batalim?

Ako ti fotka izlgeda fantasticno zasto bi bataljivao ? :) Oprema ti je takodje odlicna, tako da nemas izgovor za nerad.

Je li zbog nje kažeš 400ASA/ISO max?
To kazem jer je za 35mm film to najvisa osetljivost a da zrno ne bude preveliko. To je bio prvi film koji sam ispucao sa portrom 400. Drugi treba tek da se razvija :) Velvia 100 su mi doneli iz inostranstva. Ovde mozes da nadjes Provia 100 koji je isto odlican. Samo Veliva 50 je broj 1 :)

Poslednja izmena:
@ *******i - Ne znam da'l se tripujem ili to meni malo curi na desno...
@ Gizmo - da si ovog slikara stavio u kontekst bila bi 5x bolja, ovako je samo okejish.
Pokusajte da razmisljate van mobilnog snepovanja, sve sto vam se ucini interesantnim, stavljajte u neki narativni kontekst, vezujte razlicite elemente u jednoj fotografiji.

Poslednja izmena:
@Marti Misterija
Ne curi, ali stice se takav utisak zbog planova i linija na horizontu pa sam je ipak malo korigovao, valjda ce neko iz administracije da je zameni da ne postavljam ponovo i da ne ostaje rupa u predhodnoj poruci...

Ako moze malo pojasnjenje vezano za ovo sto si napiso @Gizmu...

Poslednja izmena:
^
Potpuno si upravu da bi bila dosta bolja fotka sa nekog uzivisenja. Imam jos kadrova iz te dvocasovne setnje plazom, verovatni imam i 16mm, a kadrove inace biram prema kompoziciji, da mi se sve uklapa na zadovoljavajuci nacin. Ovaj mi se kadar dopa posto bas na pravi nacin oslikava ovu plazu, dovoljno dobro prikazuje sirunu i pre svega aktovnosti na samoj plazi, sa leve strane ekipa koja trci, a sa desene jedrilicari, u sredini kupaci negde u trecem planu, dobri oblaci... Ima tu jos detalja koji doprinose sadrzajnosti kadra, a pritom kada nije prenatrpan svima i svacim. Tako ja to vidim :)

Vi ladno komentarisete kako bi bila interesantnija, a ja reko ovo si okacio nesto mobilnim da probudis kacenje fotki :d:d

Poslednja izmena:
Lol :):) Izvini majstore fotografije :d:d

Poslednja izmena:
Nesto sam pokusavao u obradi, a da li sam uspeo... ...ne znam :p

Meh ... :(

Samo necural bajo moj, bez obrade :)

Micko, dodavao si zrno!?

Jesam, dodam u 90% slucajeva, jednostavno mi daje neki unikatan smek tonovima, tj shadow/highlight zonama.

Good skin tone :), po meni je previse grain-a. Verovatno si prosao sve moguce faze obrade, pa te je smorila klasika... ali mislim da je ovo malo previse.

Ali da, uvek postoji i mogucnost da se pretera. Tu dosta igra ulogu, da li segleda fotka u fullscreen-u ili mala. Kad se gleda ovako 800px po duzoj strani se ni meni ne svidja.

Poslednja izmena:
@s16 jesi ovo radio sa frequency separation? Deluje da si neujednacenu boju koze previse ispeglao, a texture previse naglasio.

Al si ga watermark-ovao, svaka ti dala, zaj* si i K1zu :d

izvini al ja od ovoga zivim ;), okacih cisto informativno, sto bi rekli "reda radi..."

Evo malo da probam da podignemo temu, sa mojim snapshotovima kako rece neko ;)

Akcija je bila fashion street style Belgrade, pa sam isao i smarao ljude po ulici.
Nije me vreme posluzilo, jer je uglavnom padala kisa, pa sam uspeo koliko je moglo malo sunca da uhvatim :)

Ako se nekome dopada, moze da ode na Facebook, ima jos fotki, i mozda da lajkuje ;)

Ako se nekome dopada, moze da ode na Facebook, ima jos fotki, i mozda da lajkuje ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno