Šta je novo?

Wifi router za kuću sa debelim zidovima

csernikmarton

Cenjen
Učlanjen(a)
10.09.2014
Poena
170
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima. Hteo bih da uzmem neki novi wifi router za pokrivanje cele kuće, trenutno se koristi jedan prastari TP-Link TL-WR340G koji jednostavno ne može da normalno pokriva kuću zbog debelih zidova. Evo, konkretan primer: dve sobe, jedna pored druge, između njih debeli zid. U jednoj je sobi ovaj router, pola metra od tog zida, stojim tamo sa laptopom, vidim da je max. brzina 54 Mbps, odem u drugu sobu, isto stojim uz isti taj zid (znači realna daljina od routera je možda metar i po), brzina pada na 1-2 Mbps, internet i konekcija su neupotrebljivi, non-stop dobijam timeout, itd. Internet je inače ADSL od 10 Mbita i osim toga nizašta drugo se ne koristi taj router, nema potrebe za kojekakva podešavanja, ne kopiram fajlove preko wifija, zaista jedino bi mi bilo interesantno da internet radi normalno. Imate li predloge koji router da uzmem recimo najviše do 4-5 hiljada a da mi lepo odradi posao?

http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-4732_TL-WR841HP.html
Ovaj sigurno završava posao, ne znam za cenu kod nas ali u UK ima da se nadje za 40£ što je oko 49€. Čak i da je skuplji, vredi svaki dinar jer ovo je vrhunski ruter koji nećeš imati potrebe skorije da menjas.
Takodje, kod TP-Linka sve sa oznakom HP na kraju je High Power, tako da možeš da pogledaš i ostatak ponude, WR znači wireless router pa ide broj i HP na kraju za te najjače modele.

Poslednja izmena:
Da li se zove high power zato sto ima 9dbi antenu ili ima tu jos nesto?

Zanimljivo izgleda, posebno su antene hit. Jel imas licno iskustva sa istim @Lincoln357 ili si samo cuo\citao utiske o tom modelu? Pitam posto i ja trazim neki ruter veceg dometa, da moze kroz 2-3 zida da baca bez problema.

Koristio sam ga na poslu u ogromnom lokalu na 3 nivoa, pokrivao je i kafić iznad nas, po 2 lokala levo i desno u ulici koji su posebne strukture bez zajednickih zidova sa nama a signal su hvatali i u zgradi suda na svim spratovima koji je preko puta ukoso i udaljen minimum 40ak metara. Podešen je bio na high transmitting power i postavljen u centru srednjeg nivoa u lokalu.

Taj koji je na win win sajtu uopste nije isti kao ovaj iz posta broj 2. Tj uredjaj i jeste, ali antene ne mogu da se porede.

Znači džabe ima Winwin TL-WR841HP kad mu je antena dosta slabija od "originalnog" sa TP-Linkovog sajta.
Hajde onda ovako da postavim pitanje: pošto Winwin ima dosta mnogo uređaja (a pretpostavljam da domaće firme manje-više iste proizvode imaju), šta biste preporučili iz njihove ponude?

Taj koji je na win win sajtu uopste nije isti kao ovaj iz posta broj 2. Tj uredjaj i jeste, ali antene ne mogu da se porede.
Napisao sam u komentaru broj 3 da je ovo Srbija, i da se taj ruter prodaje kod nas sa antenama od 5dBi.

@csernikmarton
Uz njegovu snagu predajnika i te slabije antene će poslužiti.
Čak i da ne posluže u pitanju su standardne antene sa rpsma navojem, dakle u slučaju potrebe mogu se kupiti druge jače i zameniti ove od 5dBi.
Sumnjam da će to biti potrebno.

Još jedno rešenje je da ga nabaviš na KP, možda se u Madjarskoj prodaje sa 9dBi antenama.

Da ne otvaram novu temu,pitaću ovde:
Imam Telekomovo "smeće" od rutera HG531 V1,u stanu od 45 kvadrata,međutim ruter mi se nalazi u jednoj sobi,a televizor u drugoj sobi(možda ima negde oko 3m razlike) i na televizoru je jako slab signal.Treba mi neki WiFi ruter sa antenom,za ovaj stan.Ali naravno da može da se poveže sa ovim Telekomovim i da "odašilje" WiFI

Da ne otvaram novu temu,pitaću ovde:
Imam Telekomovo "smeće" od rutera HG531 V1,u stanu od 45 kvadrata,međutim ruter mi se nalazi u jednoj sobi,a televizor u drugoj sobi(možda ima negde oko 3m razlike) i na televizoru je jako slab signal.Treba mi neki WiFi ruter sa antenom,za ovaj stan.Ali naravno da može da se poveže sa ovim Telekomovim i da "odašilje" WiFI

To telekomovo smece i nije toliko smece :D
Hvatam signal iz Drugareve kuce koja je preko puta moje zgrade ~40-50m, a ja sam na 4spratu dok je on na prizemlju(Kuca)...
Inace gotovo sve sto podrzava 300Mbps i ima antenu ce ti odraditi posao.. sto se tice signala i brzine kako bi mogao da streamujes HD video na TV..

A neke "geto mod" / "uradi sam" antene? :)
Veće nije uvek i bolje, 9dBi je dobro rešenje ako su klijenti daleko i horizontalno pozicionirani napram rutera.
Ako je potrebno pokriti više spratova bolje su 5 i 7dBi antene.
Tako da ako si zainteresovan za ovaj ruter pazari ga slobodno sa antenama sa kojima se prodaje u Srbiji, pa tek onda ako nisi zadovoljan tada tražiš druge opcije.
Antena od 7dBi može da se kupi već za 600din a napraviti kvalitetnu home made antenu nije tako jednostavno, ne bih rekao da se isplati onome ko nema prakse ni volje za to.

[youtube]bs8hvXGJdhM[/youtube]

[youtube]1HbBTY4kuEI[/youtube]

[youtube]xZkE4hOUzbk[/youtube]

Vrh Dno