Šta je novo?

Sony Xperia Z2

Da li me zezas? Da koristim bez ruta?! Flesovao sam sve zivo sto ima za ovaj telefon i ni jedan rom nije skroz ok (ovaj Existenz Y ima lag kod spustanja notifikacija) a prerooted zadnji ima lag kod vise radnji istovremeno.
Ispade da Vam svima sve savrseno radi samo ja imam problem. Kao kad odes u neku Samsung temu, sve je full a ustvari problema koliko hoces.
Inace je kamera zesce smece u odnosu na S5 npr. (Poredio sam oba istovremeno, da ne pocne lavina komentara kako hejtujem).
Jedina stvar koja me drzi da se ne vratim na Samsung je odlicna baterija koja nekako izgurava dan kod mene (ni na jednom Samsungu nisam mogao, osim na Note 3 na starom firmware-u).
Poenta cele stvari je da li bi ti i tada loše radio kao nikome ovde.

Taj Lumia tim je odradio posao decenije koji je svima pokazao sta znaci PureView ;-)

Neka samo slepci omoguce raw i videce se jasno sta i koliko hvata taj senzor i bilo koji, pa onda je na meni kako cu sliku da doteram :) Koja ****** im odradila taj Superior Auto mod, ejjj Superior.

Za kamere na telefonima da, tu je Nokia/Lumia tim objasnio sa 808 pre svega a i 1020 ali glavne ljude je stvarno preoteo Apple :)

Mene iskreno RAW na telefonu ne interesuje.. cimati se sa tim ima smisla na pravim kamerama (1'' senz/mirrorless/dslr).

Ono sto svaka smartfon kamera treba da ima je IMX230, OIS poslednje generacije, insta/snapshot softver kao Samsung/LG/iphone, stabilizaciju kamkordera i timeshift tripove kao sony. Aj i manual mod, cisto da se SS podesava kad zatreba.

Za sve ostalo tu su prave kamere ;)

A SA mod.. pa sam mod nije nista *****niji od ljudi koje mrzi da menjaju osnovna podesavanja (npr landscape, nacin fokusiranja itd) mislim zamisli sad fotkas macro/close up i cekas da neki tamo SA mod sam ''salta'' jedan od 64+ modova/nacina rada i da sam prepozna macro, to je bas za teske neznalice :)

I dalje ljudi ne kapiraju da je sony manual mod sam po sebi (znaci bez podesavanja ikakvih) = Samsung/LG normal mod :) Ali kada krenes da menjas podesavanja to onda i ima smisla nazvati manual, sustina je da tada automatika teze moze da zayebe stvar.

Ali ako cemo posteno.. taj SA mod nekima i moze da pomogne, tj totalnim neznalicama, bar na dnevnom svetlu kada i moze da ''ubode'' prava podesavanja..

Poslednja izmena:
RAW je bitan da zaobiđeš loš post-processing telefona. I daje mnogo više smisla third-party aplikacijama za kameru.
Jer onda one mogu da je procesuiraju iz sirovog materijala.

Poslednja izmena:
Naravno da je bitan i postoji podrska za raw a Sony se pravi lud..
Ajde bar neka omoguce normalan manual mode sa normalnijim interfejsom u samoj kamera aplikaciji, ovaj je odavno prevazidjen.
Sramota za Sony, jos malo pa ce Xiomi Miomi Huwei i ostala braca da prave daleko bolje stock app u odnosu na Sony.

Poslednja izmena:
RAW je bitan da zaobiđeš loš post-processing telefona. I daje mnogo više smisla third-party aplikacijama za kameru.
Jer onda one mogu da je procesuiraju iz sirovog materijala.

Brate znam sta je RAW :)

Nego licno ne vidim svrhu za cimanje sa istim.. pa makar mogao da netralisem mane fabrickog softvera. Telefoni su to, sa kamerom kao dodatak, za sve ozbiljne foto/video ''egzibicije'' treba kupiti i odgovarajuce kamere..

Zato sam i napisao da bi najbolje bilo da se svi ugledaju na Apple/Samsung fazon kamera (+neki sony i LG elementi) i da iste budu sto bolje za brzinsku upotrebu, kakav raw na ovim malim senzorcicima.. pa bar 80% korisnika smartfona fotke upropasti sa insta-app/filterima a sve vise njih pocinje da koristi iskljucivo prednju kameru (jbna selfi era) a dokaz za sve to je i sam flickr koji je nekada bio klasican foto sajt a sada ne mozes da nadjes krstene semplove tamo od raspalih selfija i instashitovanih fotografija sa raznih telefona.. uzas.

Dex, nova kamera app. stize u novembru i u onoj test aplikaciji pise da podrzava sve manual parametre ali RAW nije podrzan.

Poslednja izmena:
Meni nije jasno kako to nije obavezno za Android, nego je opciono.
A to šta većina radi, je potpuno nebitno. Većina ni ne radi root, custom rom, pali manual, uradi update softvera na telefonu jer se plaše...

Nisam toliki :) , nego sam koristio obe kamera apk.(xiaomi mi4 i z2) Do dana danasnjeg nisam video ruznije uradjenu camera apk nego na z2 :)
To svima pricam kada me pitaju kakav je z2[emoji23] uvek im to prvo kazem

Koju app za kameru ,koja moze da se skine sa app stora ,ili negde drugde a da je besplatna ,bi preporucili za Z2 posto vidim da cemo za slike dosta morati koristiti manuel podesavanja,a koliko sam razumeo , '' cak i xiaomi'' ima bolju appp od sonijeve ?

Poslednja izmena:
Jel svi furate off 5.1.1?
Izasao je konacno EXistenZ Premium 3.0 baziran na zadnjem 5.1 evo sad ga ubacih,deluje dosta dobro. :) A i Pure X je dobio verziju 5.0.

Instalirao ja sinoc ExistenZ i laguje kada se spustaju notifikacije i susti zvucnik kada stizu. Ostalo deluje ok.
Sad cu da flesnem 4.4.2 off, pa da pustim da odradi update na 5.1.1 pa factory reset pa sutra javljam bagove. :D

Poslednja izmena:
I, naravno, lagovanje tastature na fabrickom 5.1.1. Sve mi deluje da se ovo nece dugo zadrzati kod mene...

Honor 7 ima najnoviji sony IMX230 senzor ali ne znam sta se Vojkan toliko odusevljava kada je Huawei najlosije iskoristio taj najbolji senz. od svih proizvodjaca :)

Detalji su ok ali je dinamicki opseg relativno los, boje bas lose i sve fotke deluju kao da su hdr-ovane sa ocajnom Sony Z stock hdr aplikacijom :) Uz to ima tu i kolornog suma a NR redukcija na nebu deluje za klasu iza G4/S6/Note 5 npr :)

Huawei inace ima najlosije boje na fotkama od svih poznatijih androida, pitajte Gizma kako sam u slepom testu kamera pogodio sve telefone i oba huawei-a :d s tim sto sam za broj 6 mislio da je Honor 6 a ne P8 lite ali posto dele potpuno istu kameru to je kao da sam pogodio :) P8 raspale boje sam pogodio iz prve (fon broj 1) :d Zna i Vojkan za to.

E jedino ako je Vojkan gledao negde semplove sa novijim softverom na H7 posto je poznato da gsm arena cesto testira i prototip uredjaje pa onda posle nekoliko meseci apdejtuje test kamera ali sa krstenim softverom :)

Poslednja izmena:
April prosle godine nije dve godine ;-)
Ja sam se pozalio na ui kamere i prokomentarisao da ce uskoro te leve marke da prave bolje stock app.
Svi znamo da te marke imaju daleko losiju softversku podršku za svoje modele u odnosu na Sony, a moja izjava je malo ironicna, ko nije provalio.
Prvi Z model je skoro dobio 5.1.1, ej to je 6 glavnih updatea od kada je izasao, ima li takvih primera medju China top modelima?!
A nije Sony nista skuplji od tih China hibrida.

@Batak kada je meni z2 savrsen koji sam bio Lumia main user :) ne vidim kako tebi nesto smeta a verujem da samo trazis razlog da predjes na nesto "bolje" :)
To sto navodis, 99 posto njih ne primecuje znaci da ;-)

Poslednja izmena:
Ako ti toliko smeta ta tastatura koristi gugl tastaturu. Nije da ćeš umreti ako promeniš tastaturu.

Meni nikad nije lagovala tastatura.
Mozda zato sto on ima d6502.

@ dex

Stvarno su retki primeri da je neki android (van Nexus linije) apdejtovan punih 30 meseci, mozda jos htc M7 ali je fazon sto je sony izbacio 5.1.1 za sve telefone iz prve Z serije (Z/ZL/ZR/XZU..). Mislim da ni hardcore sony fanovi to nisu ocekivalki.

E sad.. ako ti telefoni sa hw iz 2013 mogu da guraju 5.1.1 onda ne vidim razlog zasto i Z1/Z2 ne bi bili apdejtovani 30-ak meseci ukupno? Sta to moze da spreci Z2 npr sa S801 i 3Gb rama da klizi sa nekim tamo 7.x androidom? Ta apdejt politika oko XZ serije daje nadu da ce Z2 biti podrzan do kraja 2016. ali videcemo.. ne bi me cudilo da zakinu i posle tacno 2 godine :d

@ Batak

Ne znam sta da ti kazem, menjaj fon.

Nikada nisam nista krio od hw/sw mana uredjaja koje kupujem a posto ih biram detaljno i dugo retko kada pravim greske sa izborom a i retko kupujem jeftine proizvode (izuzetak A4 krvavi mis). Meni stvarno nista posebno ne laguje na fabrickom 5.1.1 bez ruta a rekoh vec da tastatura radi i izgleda toliko dobro da mi ne pada na pamet da je menjam sa nekom fensi iz marketa :)

Jedina primetna 2 laga na Z2 - listanje velikog broja aplikacija u recent apps tj to listanje ne klizi u 60 fps, probajte videcete i sami. Kada ih ima u manjem broju onda sve lepo klizi.
I jos listanje i preview live creative efekata u toj kamera aplikaciji, to je nesto sto najvise laguje na Z2 (probajte). Oba laga mi ne predstavljaju nikakav problem u svakodnevnoj upotrebi ali je cinjenica da su tu.

To je to. Cim se pojavi neki sw/hw problem to cu odmah i napisati, telefon sluzi meni a ne ja njemu i za ove pare ocekujem da radi krsteno jer sam ga zato i kupio a ne neki tamo android softverski krs ili nexus sa ocajnom baterijom :)

Poslednja izmena:
Tako je, ta google tastatura je verujem i bolja i ja je drzim kao backup ali mi je xperia draza, je#em ga navika iz proslosti ista je vec godinama ;-)

Honor 7 ima najnoviji sony IMX230 senzor ali ne znam sta se Vojkan toliko odusevljava kada je Huawei najlosije iskoristio taj najbolji senz. od svih proizvodjaca :)

Bas suprotno. Honor 7 je po njemu najbolje iskoristi taj senzor. Ali da sacekamo da on ispise zapazanja posto je poslednjih 2,3 dana samo proucavao slike sa honor 7 :)

Cak covek i ozbiljno razmislja da ga kupi zbog kamere :)

Poslednja izmena:
Po njemu.. ako je ovo (mislim na semplove sa gsm arene) najbolje iskoriscen IMX230 senzor ja odo da skocim sa mosta po izboru :)

Ovo je bre kao da je neko upalio raspali sony Z hdr mod - http://cdn.gsmarena.com/imgroot/reviews/15/huawei-honor-7/camera/gsmarena_004.jpg

Ocajne boje, kolorni sum, redukcija suma na nebu kao iz 2013, detalji losiji od G4 i S6, Note 5.. ovo je bukvalno kao da je neko upalio uzasan fabricki hdr mod na Z1 :)

Ja to pisem jer sam fan boja/wb/dinamike Canon fotoaparata koji su odavno broj 1. Ovo sa H7 je lose. Ili bolje receno ocekivao sam vise na osnovu hajpa/IMX230. Ne lozim se samo na 100% cropove a ni oni ne briljiraju na ovom Huawei-u, G4/S6/N5 su bolji u svakom smislu :)

Poslednja izmena:
HSV sta je to po tebi gore Sony ocajnie uradio :

A. Hdr mod
B. Auto mod

:-D

HDR mod, stvarno je ocajan :) SA moze da ubode dobru fotku na dnevnom svetlu (LL uzas) ali sony Z stock hdr.. pa recimo da je tek malo losiji od stock Honor 7 kamere :d Zezam se, stvarno je uzas hdr, Samsung je tu keva a i LG je solidan.

Vojkan ako hoce najbolju android kameru neka kupi G4, neki od S6 modela ili Note 5 jer su trenutno najbolje kamere (aj jos da se saceka Z5), svi su bolji od H7 cija prednost moze da bude manual mod (u odnosu na S6 npr), vidim da je ok za LL fotkanje.

I zapamtite sta sam rekao, oba IP6s ce i sa manjim senzorima/manjim brojem MP na mnogim poljima biti bolji od vecine android IMX230 kamera tj ocekujem da budu totalno egal sa S6/N5/G4, to je snaga apple softvera i cinjenice da ulazu sve resurse i znanje u samo par modela :) Kod androida jedan dodje, drugi ga zameni za 6 meseci.. zabole ih da se trude i prave proizvod za naredne 3-4 godine koriscenja/podrske, posebno sony koji valja jedno 100 krs/prosek 1/2.3'' kompakt fotoaparata do 400e, pitanje je da li i sami mogu da izbroje broj modela koje prodaju.

Zato cim apple ugradi 3000 mAh u telefon sa displejom 5-5.2''.. mogu ozbiljno da razmislim i o jabucarskom taboru :d

Poslednja izmena:
Igrao sam se malo sa G4 pre oar dana mogu reci da kamera kida, e ako tako nesto Z5 ima na tom nivou onda sledece god valja uzeti ;-)
Dizajn LG mi je katastrofa, mogu reci da su sa kamerom uradili super stvar!

Igrao sam se malo sa G4 pre oar dana mogu reci da kamera kida, e ako tako nesto Z5 ima na tom nivou onda sledece god valja uzeti ;-)
Dizajn LG mi je katastrofa, mogu reci da su sa kamerom uradili super stvar!

Ma bre ne isplati se sad menjati telefon. S820 kada se pojavi.. pa onda G5/S7/Z6.. te kamere ce kidati jos vise a cipset ce biti krsten (cim samsung najavljuje S7 sa snapdragonom znaci da nece biti fail) + ce se autonomije vratiti na Z2 nivo ili cak jos bolji jer prica se da S820 dosta manje trosi, to + 3000 mAh i stedljiviji paneli = bolja autonomija od Z2 ;)

Jedino sto se uopste ne uzdam u htc kamere.. bice ok ali i dalje iza Samsunga/LG (delice prvo mesto) i sony-a, raznih dobrih kineskih androida.. jednostavno htc nikako da napreduje na tom polju, kamkorderi tj snimci im se tresu kao VGA iz 2007 godine.

Poslednja izmena:
Aj da dodam ovo vezano za Honor 7 - semplovi na gsm areni su ispod ocekivanja po mom misljenju, posebno za sjajni IMX230 (kropovi prosek, dinamika takodje, boje uzas).

Ali sam potrazio na flickru neku vecu galeriju i evo - https://www.flickr.com/photos/mygadgetsu/albums/72157654358930523

Semplovi su dosta bolji nego na gsm areni, sasvim korektna kamera ali opet mi G4/N5 i sve verzije S6 kamere deluju bolje :)

Znaci problem je do gsm arena deb.ilnog nacina testiranja (daj samo da budemo prvi) jer su ocigledno H7 testirali sa nekim bajatim/prototip softverom a to im nije prvi put. Deluje da H7 ima bolju kameru od P8, ne toliko po crop detaljima koliko su boje i wb bolji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno