Šta je novo?

iPhone 6S / 6S Plus

Nisam vidovit, ali sam potpuno siguran da će već sledeće godine SVI proizvođači telefona implementirati force touch koji će funkcionisati na potpuno isti način.

naravski.To se podrazumeva.

Do tad će svi to pljuvati,kako je nepotrebno,kako je ovo,ono i onda kad Samsung iskopira,odmah će da valja 🙂

Koja je prednost ovog force toucha u odnosu na običan tap and hold?

jačina pritiska ekrana,koliko sam ja skapirao.

Razumem šta je razlika, mislio sam prednost. Koliko vidim na ovim primerima dobijaš razne "context" menije na taj divljački klik... To može da se omogući i na običan dugi tap. Ima li još nešto za sad?

Razumem šta je razlika, mislio sam prednost. Koliko vidim na ovim primerima dobijaš razne "context" menije na taj divljački klik... To može da se omogući i na običan dugi tap. Ima li još nešto za sad?

za sad ništa,al kapiram da će uskoro to ukinuti home dugme,da će igranje igara biti mnogo zanimljivije (pogotovo vožnje)...

Nisu oni to za džabe ubacili.Očekujem i ostale proizvođače da urade uskoro isto.

Poslednja izmena:

PA faktički kao da mišu dodaš treći klik...

Meni se novi iPh sviđa =)

Poslednja izmena:
Ne mogu da nadjem u temi - da li neko zna kada ce kod nas mts, telenor, vip, istyle i ostali da spustaju cene starim modelima? Da li tek kada dobiju novi model ili?
Meni se svidja sto su napravili 3D touch - imam mnogo ideja koje cu implementirati u buduce aplikacije 🙂

Ne bih rekao da ce spustati cene uopste, posto su novi modeli skuplji u evrima. Verovatno ce samo dici cene. Odlican je novi ajfon, ali vec zalazi na teritoriju cene od 700 evra za osnovni model, sto ce sigurno neke ljude koji su ranije uvek uzimali ajfon obeshrabriti.

Huawei force touch ima i pre Applea. MateS recimo. Nije Apple izmislio ništa novo. Ali ce da marketing odradi svoje, bez brige.

Huawei brings Force Touch to its phones before Apple

Hands-on with Force Touch on the Huawei Mate S

Apple Watch takodje ima force touch ali to uopste nije poenta (imao ga je i Blackberry odavno). Force Touch je kao sto i sami rekose razvijan dugo, dugo, dugo... Postojali su touch screen telefoni daleko pre iPhone-a a koliko su funkcionalni bili pre njega a koliko posle? Stvar je implementacije, integracije unutar samog OS-a... u suprotnom dobijas gimmick koji niko ziv nece koristiti. U krajnjem slucaju taptic feedback tu igra ogromnu ulogu jer bez njega sve gubi smisao i nemas nikakav povratni osecaj vezan za primenjenu silu.

Poslednja izmena:
Pa to što i kažem. Dok Apple to ne napravi to ili nije postojalo ili nije vredilo (jer je ili bio gimmick ili nije bilo implementirano kako treba). Isto će sad da bude sa onim pencilom na iPadu iako olovka na Surf Pro 3 šije sve druge, a ni Samsungov Stylus nije za bacit.

Ne bih rekao da ce spustati cene uopste, posto su novi modeli skuplji u evrima. Verovatno ce samo dici cene. Odlican je novi ajfon, ali vec zalazi na teritoriju cene od 700 evra za osnovni model, sto ce sigurno neke ljude koji su ranije uvek uzimali ajfon obeshrabriti.
Ne znam po kojoj logici su skuplji novi modeli u evrima? Kostaju identicno koliko su kostale sestice prosle godine, pa samim tim bi operateri trebali da ih daju po istim cenama, a ove spuste...

Ne znam po kojoj logici su skuplji novi modeli u evrima? Kostaju identicno koliko su kostale sestice prosle godine, pa samim tim bi operateri trebali da ih daju po istim cenama, a ove spuste...

Mislis da nece dizati cenu u Nemackoj zbog drasticne promene kursa evra u odnosu na dolar? To bi bilo jako lepo od njih.

Cena u de je 740 za 16gb, što znaci da je poskupeo

Postoji nekoliko načina na koje je force touch implementiran za sada:
- jedan je onaj gde force touch obezbeđuje dodatne opcije (nalik na desni klik mišem) ili shortcute za aktivnosti unutar aplikacije. Npr. force touch na Facebook ikonu daje opciju da direktno postaviš status update; ili kad je Camera app u pitanju direktan pristup prednjoj kameri radi pravljenja selfija bez prethodnog otvaranja aplikacije; u Apple Music to može biti reprodukcija omiljene plejliste bez kretanja po menijima
- druga opcija je preview - npr force touch na web link daje preview web stranice; force touch na adresu preview lokacije bez otvaranja mapa, force touch na mejl prikazuje sadržaj mejla bez napuštanja inboxa, itd.
- treća opcija koju su demonstrirali je posebna primena u specifičnim aplikacijama, npr first person shooter u kome jači pritisak zumira deo ekrana radi preciznijeg nišanjenja ili aktivira posebno oružje
- četvrta opcija koju je spomenuo valdevit je ona u kojoj force touch preuzima neke funkcije home dugmeta. Lagani swipe s leva na desno funkcioniše kao "back" opcija u aplikacijama, a jačim pritiskom se na ovaj način aktivira multitasking meni sa listom aktivnih aplikacija. To je opcija koja se do sada aktivirala dvostrukim pritiskom na home dugme. Ako je istina da Apple planira u budućnosti da ukloni home dugme i integriše touch id u ekran, ovo je jedan od načina na koje će force touch "zameniti" funkciju home dugmeta.

Poslednja izmena:
Pa to što i kažem. Dok Apple to ne napravi to ili nije postojalo ili nije vredilo (jer je ili bio gimmick ili nije bilo implementirano kako treba). Isto će sad da bude sa onim pencilom na iPadu iako olovka na Surf Pro 3 šije sve druge, a ni Samsungov Stylus nije za bacit.

Ne nego pokusavas da predstavis Force Touch na iPhone-u kao nesto sto je marketinska patka i sto su imali i uredjaji pre njega. NE NISU IMALI, iscitaj malo o tehnologiji na kojoj force touch pociva, taptic engine-u, pogledaj implementaciju kroz ceo operativni sistem i nacin na koji ce sve to zajedno uticati na UX. To sve zajedno je razlog zasto bi Force Touch mogao biti game changer. Otprilike je razlika izmedju force touch-a koji Apple koristi i ovog sto si linkovao kao i razlika TS telefona pre iPhone-a bez multitouch-a i TS telefona nakon iPhone-a sa multitouch-om - potpuno se menja nacin na koji se uredjaj koristi.

Iscitaj malo ovde o tome kako je Force Touch razvijan :

http://www.bloomberg.com/features/2015-how-apple-built-3d-touch-iphone-6s/

Poslednja izmena:
iPhone 6S

Huawei već neko vreme preventivno izbacuje tehnologiju za koju misle da će obeležiti novi ajfon neposredno pre izlaska ajfona u ograničenom broju primeraka, kako bi sprečio eventualnu tužbu. Npr prošle godine su izbacili ograničen broj primeraka sa safirnim staklom, jer su bile najave da će novi ajfon doći sa takvom zaštitom.

Bilo bi zanimljivo da na sledecem iPhone-u izbace home dugme, i nekako stave ekran preko celog telefona sto vise. Ovaj 3d touch bi bio idealan da zameni home dugme. Da su sada odmah programirali home gesture sa force touch-om, da se navikne. Moguce da bi to dobro funkcionisalo. Samo je problem koji bi to pokret bio, a da se ne mesa sa drugim funkcijama force touch-a na UI-u.

Interesantno je koliko je ljudi kenj.alo ovde kako će im biti dovoljno samo da ubace 2GB rama u novi iphone, a sad kad je prošla prezentacija i kad su dobili ta 2GB odjednom komentari "nismo videli ništa novo" i "nije vredno para". Kako nismo, 3d Touch ili Force Touch nije ništa novo? Sa svakom "S" iteracijom Apple ubaci po jednu novu tehnologiju u iPhone. sa 4s Siri, 5s TouchID, sada 3d Touch, verovatno će 7s eliminisati home button potpuno, videćemo. Koliko su te tehnologije revolucionarne može se diskutovati, ali šta se očekuje, mobilni koji kuva kafu i pravi doručak? Ima li konkurencija da ponudi neki sličan, do te mere integrisan i kvalitetan proizvod? Pa Samsung ni taj smešni čitač otiska prstiju nije uspeo da implementira kako valja do sad, 3 godine posle Apple-a. Sve što je konkurencija pokušala da iskopira i implementira toliko je traljavo da je samo potvrdila nadmoć Apple-a, a o nekakvim "revolucionarnim" proizvodima da ne pričam, sve se svelo na povećanje broja piksela na ekranu, broja jezgara i količine memorije. Pri tome sve besmisleno jer su performanse i dalje katastrofalno loše.

Što se tiče kritike za bateriju, jasno je da se za sada Apple drži svojih "10h dnevno" za sve svoje mobilne uređanje uz paralelno povećanje performansi, što postižu optimizacijom softera i hardvera. Ne vidim tu nikakav prostor za poboljšanje dok ne osvoje neku novu tehnologiju. Anti reklama Sony-ja je smešna, kao Z5 traje 2 dana, koga boli dupe za 2 dana, pa 6+ traje dva dana. Da imaju telefon koji može da radi 5 dana pa da se prave pametni, ovako su samo ispali smešni.

Jedno je sigurno, sa 6s, Apple će se još više odlepiti od konkurencije na tžištu, što u neku ruku i nije dobro ako se trend nastavi. Nadam se iskreno da će se neko malo opametiti i ponuditi zbilja konkurentan proizvod.

Skuplji su za oko 40 -50€ po modelu za simfree bez ugovora u Evropi.

Za pretplatu cemo vidjeti

Sad i ja videh da će pasti još jedno povećanje cene...iskreno popizdeo sam!

Taman sam mislio da uzmem telefon i onu gumenu masku.Ovako,samo telefon uzimam bez zaštite.

Svaki put kad se pojavi S model,telefon poSkupi.To je izgleda postalo pravilo.

Nazad
Vrh Dno