Opet propustas cinjenicu koja je naucno prihvacena, a to je da svemir jeste podesen da eventualno izbaci zivot.
Ne nije, sansa je jako mala i zivot a pogotovo inteligencija je anomalija a ne pravilo.
Edit: Kada kazes naucno prihvaceno, molim te da se ispravis i kazes prihvaceno od strane svetskih naucnika cije ti misljenje cenis i postujes. Cela ova diskusija je tema o kojoj nauka raspravlja, ne postoje cinjenice. Nijedna teorija o kojima astrofizicari razglabaju nije prihvacena nego je to aktivnost kojom se oni bave, istrazuju i predlazu teorije.
Zato je stvarno bezveze kada ti dodjes na forum (kakav god on bio) i nabijas ljudima teoriju stringova na nos kao da je to dokazana teorija. Nema svrhe da se bavis time ako sam nisi istrazivac. Jeste interesantno za razglabanje uma ali ne mozes to svrstavati u cinjenice.
Physicist Paul Davies has asserted that "There is now broad agreement among physicists and cosmologists that the Universe is in several respects ‘fine-tuned' for life". However, he continues, "the conclusion is not so much that the Universe is fine-tuned for life; rather it is fine-tuned for the building blocks and environments that life requires."
nije moguce, moguce je samo tebi kad si na necemu.
Meni je totalno verovatno i normalno da postoji "nista" posto sve sto sam video i cuo ima svoju negaciju. materija - antimaterija , svemir - antisvemir [iliti nista].
Ja imam jedno pitanje koje me muci a kontam da bi neko od vas znao da mi odgovori:
Da li je moguce da smo mi, tj ceo nas poznati svemir, zapravo neciji "atom" /molekul, mikrokosmos. Koliko sam skapirao vreme je relativno i menja se u odnosu na gravitaciju pa ako bi mogli nekako da nadjemo tu velicinu gde bi nas ceo svemir zapravo mogao da bude samo neki list na nekom drvetu nekog totalno drugog svemira i tako u nedogled ili mozda cak postoji neki ultimativni svemir od cega nema nesto vece... Ne znam koliko sam dobro formulisao ovo posto mi je mindfuck ali ako ima pitanja vrlo rado cu da se dopunim![]()
Ovo jednostavno nije tačno. Univerzum nije "fino podešen" tako da se u njemu stvori život, on jeste takav da u njemu ima života, tj. onoga što trenutno prepoznajemo i definišemo kao život. To je kao kad bi dobitnik na lotou rekao: "ovaj bubanj je fino podešen da ja dobijem sedmicu". Da je "podešen" drugačije možda bi neko drugi dobio sedmicu, a možda niko. Dakle, verovatnoća je pitanje je perspektive. Dobitnik sedmice je sigurno dobio sedmicu. Verovatnoća 1. Onaj koji tek uplaćuje tiket ima šansu, kol'ko beše, 1/15m? Obojca su skoro neizrecivo srećni što su uboli jaje po izlasku iz ćaletovog penisa. Da ne pričamo o lancu događaja koji je doveo do dobitnika od spermatozoida do sedmice. Koja je verovatnoća za to? A da uključimo njegove pretke, sve do prvog organizma u račun? Koji bi tu babaroga eksponent ispao? Pa opet, eto ga, dobio pare... Bog ga pogledao! :dNemojte pogresno razumeti - aposlutno SVI naucnici, ateisti ili ne, se slazu da je skup konstanti koje definisu ovaj univerzum fino podesen da stvori zivot. To nije teorija vec skoro-cinjenica jer nema zaista nikog da se ne slaze sa time. Vrednosti koje postoje u svemiru su ili suludo slucajne da nastane svemir, ili dizajnirane tako.
Zar nije obrnuto? Promene impliciraju postojanje vremena? I zašto su "dimenzije" specijalna kategorija? Nije mi jasno zašto bi postojalo "nekakvo" vreme, ali ne zaslužuje da se zove dimenzijom.Da li je vreme dimenzija? Ne bih rekao, pre mi se cini da je to antropomofrizam, izmisljotina. Postoji nesto, ali mislim da to nije dimenzija vec prosto opazanje promena u okolnom svetu/univerzumu u odnosu na neke nase biocikluse. Cist subjektivizam pretvoren u objektivizam i nauku. Zato sto je lako, zato sto je ljudski.
Odakle ti ovo? Ne deluje mi da ima smisla, al' nisam siguran na šta misliš kada kažeš "nauka". Na naučnike? Naučni metod? Tekstove u Zabavniku? :dSa te tacke gledista nauka je postala vid religije gde se ono sto je do sad otkriveno skoro i ne dovodi u pitanje...
#fine tuning
Ovo jednostavno nije tačno. Univerzum nije "fino podešen" tako da se u njemu stvori život, on jeste takav da u njemu ima života, tj. onoga što trenutno prepoznajemo i definišemo kao život. To je kao kad bi dobitnik na lotou rekao: "ovaj bubanj je fino podešen da ja dobijem sedmicu". Da je "podešen" drugačije možda bi neko drugi dobio sedmicu, a možda niko. Dakle, verovatnoća je pitanje je perspektive. Dobitnik sedmice je sigurno dobio sedmicu. Verovatnoća 1. Onaj koji tek uplaćuje tiket ima šansu, kol'ko beše, 1/15m? Obojca su skoro neizrecivo srećni što su uboli jaje po izlasku iz ćaletovog penisa. Da ne pričamo o lancu događaja koji je doveo do dobitnika od spermatozoida do sedmice. Koja je verovatnoća za to? A da uključimo njegove pretke, sve do prvog organizma u račun? Koji bi tu babaroga eksponent ispao? Pa opet, eto ga, dobio pare... Bog ga pogledao! :d
GAW - Opet propustas cinjenicu koja je naucno prihvacena, a to je da svemir jeste podesen da eventualno izbaci zivot.
Meni je totalno verovatno i normalno da postoji "nista" posto sve sto sam video i cuo ima svoju negaciju. materija - antimaterija , svemir - antisvemir [iliti nista].
Ja imam jedno pitanje koje me muci a kontam da bi neko od vas znao da mi odgovori:
Da li je moguce da smo mi, tj ceo nas poznati svemir, zapravo neciji "atom" /molekul, mikrokosmos. Koliko sam skapirao vreme je relativno i menja se u odnosu na gravitaciju pa ako bi mogli nekako da nadjemo tu velicinu gde bi nas ceo svemir zapravo mogao da bude samo neki list na nekom drvetu nekog totalno drugog svemira i tako u nedogled ili mozda cak postoji neki ultimativni svemir od cega nema nesto vece... Ne znam koliko sam dobro formulisao ovo posto mi je mindfuck ali ako ima pitanja vrlo rado cu da se dopunim![]()
Dzeksone, Univerzum nije fine tunned za zivot. On je fine tunned da stvori sto vise crnih rupa u njemu.
I nije potreban nikakav Sveznajuci i Svemoguci da bi se napravio jedan Univerzum.
E sada, koliko vidim, Dzekson spada u vrlo tvrde kreacinoiste, a neka rasprava sa njima nema mnogo smisla te ne verujem da ću se još ovde javljati.
Pricas o ovome a neces da shvatis da ti upravo to manje shvatas od onih koji su posvetili svoje zivote shvatanju i proucavanju toga, ukljucujuci tu Hawking-a i Krauss-a.Opet se vracamo na pretpostavku Hokingove ideje "nista u nesto" tj "spontane kreacije". Upravo Spacetime koji si spomenuo a takvo osnovno stanje koje je izvelo "vreme-prostor" je nesto sto ljudski um nikako ne moze da shvati
Ostavicu ti za domaci zadatak da razmislis zasto tamo gde nema spacetime-a ne moze biti nikakve svesti (a ni bilo cega drugog, kad smo vec kod toga).Dakle tvorevina kao sto je svest bi mogla da postoji i u osnovnom stanju, ako je moguce da postoji i u izvedenom.
Ja ne tvrdim da neki tamo 'Bog' ili 'Bogovi' ne postoje ili ne mogu da postoje. Ono sto tvrdim jeste da ako necega ima to nije Bog iz Religija, i uzalud je tvoja nada da ces eventualno biti 'spasen' i nagradjen vecnim zivotom. A za argumente, ostavljam tebi da izaberes specificnu prirodnu naucnu oblast, svejedno je, sve kazu isto... [uz preduslov da najpre das svoju definiciju Boga, odnosno osobenosti koje mu pripisujes] ,)A ako uzmemo u obzir da ovaj svet, bez obzira da li je dizajniran, ili nije, dizajnirano izgleda - na osnovu cega onda mozes tvrditi da Bog ne postoji ?
^^^ za ovaj drugi primer, ovde sam vec objasnio da je svemir tacno onoliko veliki koliko je bilo neophodno da nastane covek, ni manji ni veci univerzum ne bi doveli do nastanka coveka. Ako je bilo kome argument da je svemir preveliki, taj onda gresi jer je svemir tacno onoliko veliki kako bi se namestilo da u toj korelaciji nastane covek. Da je svemir recimo, drasticno manji, ne bi nikada ni dostigao ovu tacku vremena jer bi u tom slucaju kosmoloska konsanta izgubila bitku sa gravitacijom i univerzum bi se vratio odakle je poceo
Another argument for ex nihilo creation comes from Claude Nowell's Summum philosophy that states before anything existed, nothing existed, and if nothing existed, then it must have been possible for nothing to be. If it is possible for nothing to be (the argument goes), then it must be possible for everything to be.[9]
Other support for creatio ex nihilo belief comes from the idea that something cannot arise from nothing; that would involve a contradiction (compare ex nihilo nihil fit). Therefore something must always have existed. But (this account continues) it is scientifically impossible for matter to always have existed. Moreover, matter is contingent: it is not logically impossible for it not to exist, and nothing else depends on it. Hence one deduces a Creator, non-contingent and not composed of matter.
Super! Al' šta će ti tu bog? Zar ne smeta samo? Zar ne umanjuje čist i jednostavan empatijski odnos sa drugim živim bićima? Koliko je njegova zamišljena, kako sam priznaješ, uloga bitna pa rizikuješ da moral ne bude nešto što selektuje ljubav, empatiju, sam život, nego skup, uglavnom odurnih, pravila nekog lažnog proroka?Svrha je u nacinu na koji zivis, kako bi se kroz ovaj jedan, ili jos 4,5,1000 zivota vratio ka kreatoru. Zvuci izlizano, depresivno, religiozno, ali izvuci glavu iz prethodnih prica i pokusaj da skapiras koliko si u zivotu imao izbora, koliko si imao empatije, ljubavi i brige za druge oko sebe i koliko si mira, odnosno besa akumulirao za sve godine svog zivota provedenog ? Nisu za dzabe sve komplet religije uvele Moral kao "mernu jedinicu" bozije zasluge, jer se zivot, hteli to mnogi da priznaju ili ne, svodi na to sta si radio i kakav si bio drugima oko sebe. Ponavljam, mnogi su danas sami sebi Bogovi, i ne vide, odnosno ne znaju koliko su zapravo sami i koliko im nedostaje odnos sa drugima, koji je cela poenta.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari