Šta je novo?

downgrade bios

bokica80

Cenjen
Učlanjen(a)
02.05.2014
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 9400f
Matična ploča
phantom gaming b365
RAM
hyperx 16gb ddr4 3200 mhz
GPU
gtx 1060 6gb
Monitor
samsung odyssey
Miš & tastatura
g15 g502
Ostale periferije
hdr160
Mobilni telefon
honnor 8 lite
Pristup internetu
  1. Optički internet
matična ploča acer inc IPIMB-AR
bio je bios P01-A1 ja sam ga upgrade na P01-A2, ali kada sam uradio clear CMOS vidi mi samo 8gb rama od 16 gb...
pa da li smem da vratim prvi bios tj da ga downgrade...

Mozes, ljudi to stalno rade...
Jednu Asus plocu sam vozio od zadnjeg do prvog i natrag...nekih 7-8 verzija.

aspire_m3985_93_bg.jpg

broj 5 je CMOS jumper, ima 3 pina i 1 jumper (položaj on off)
broj 9 odmah iznad ovog jumpera nalazi se još 3 pina i jumper, tu piše BIOS WP (write protect)
Kad sam flešovao bios sa p01-a1 na p01-a2, prošlo je normalno, vratio sam sa p01-a2 na po1-a1, pa još jednom na p01-a2 koji je trenutno...
zadnju verziju biosa nisam mogao da flešujem jer mi izbacuje grešku kao da je neispravan bios
bios slika.jpg
napravio sam boot-abilnu flešku i taj zadnji bios iskopirao na nju, ali ne znam komande u dosu da bih to pokrenuo, a manual na internetu ne mogu da nađem za ovu ploču...

Mora da ima neki .EXE na USB-u, samo njega napišeš u DOS -u kada se BOOT završi.

Kada se pokrene Dos, kucaj komandu dir i dobićeš spisak fajlova.
Jedan od njih ima extenziju .exe, možda ima i .bat.
Verovatno ima i neki file u kome se nalazi bios.
Pročitaj uputstvo za flashovanje. Nekada je dovoljno pokrenuti exe, nekada treba taj exe i u produzetku ime bios fajla, nekada samo pokretanje bat fajla završava posao.

1.jpg1.jpg
2.jpg
3.jpg

ali ovo je zadnja verzija biosa sa sajta koju nisam mogao da flešujem iz biosa jer piše da ne valja rom fajl... sad dal će i u dosu pisati isto pitanje je...
i ne znam ovaj jumper BIOS WP da skinem skroz ili da ga premostim

Pazi na neku pod-oznaku na MB, Vrzija neka. Jel to plča iz nekog gotovog Gateway kompa. ?

jeste brendirani acer aspire m3985...
znači u biosu nema nikakva podešavanja, vreme i boot i to je to, a UEFI biosu ne mogu da pristupim jer ne znam kako

Moraćeš da nađeš neka uputstva, ti brendirani obićno imaju još neku kombinaciju da se uđe u proširene mogunosti BIOS-a, Pogledaj i HDD konfiguraciju, mora da ima UEFI particiju ako je UEFI Bios i da bude formatiran u GPT format.

Poslednja izmena od urednika:
U biosu ima opcija kod boot-a da se izabere preko čega se bootuje, ja sam stavio SSD da je prvi boot, pa cd ,pa EFI boot (to je verovatno uefi)

na drugom HDD koji sam trenutno otkačio podigao sam 8.1 windows i instalirao ga preko UEFI boota (ta opcija mi se pojavila na početku) ali za taj format GPT ne znam...
Evo par dana se mučim sa ovim, ali jedno jedino rešenje nisam našao, pročitao sam milion tutoriala, ali odgovora nigde...
Napravio sam bootabilnu flešku i iskopirao 2 foldera od biosa na nju, ali sam zaboravio komande u dosu to nisam radio 100 godina...
Ali ne razumem, 2 obična biosa koja sam skinuo sa acerovog sajta rade normalno, al ovi biosi gde piše UEFI windows 8 not upgredabile ne mogu da flešujem kaže ne valja rom fajl
znači da mora nešto da se uradi prvo da bi se flešovao uefi bios...
a kao drugo kod mene u windows podešavanjima nema opcija UEFI firmware, kao na totorijalima, i 90% ljudi kaže to isto da nema ta opcija kod njih... znači neka zezancija ima

Ako je sudeći po no brand pločama, neke sa istom oznakom imaju a neke nemaju UEFI Bios. Evo moja v2.1 nema niti može da ima UEFI a v3.0 ima i može. Evo probaj ovo ako može kompjuter da digne windows: http://www.majorgeeks.com/files/details/uefi_bios_updater.html
Upiši ovo "diskmgmt.msc" i reći će ti kako je disk particionisan i formatiran, mora da bude GPT format i EFI/UEFI particija da bi UEFI radio. Kad windows to detektuju, oni sami ubace drajvere za UEFI.

uzeo sam treći HDD (obični sata)
sa acronisom sam formatirao particiju kao GPT jedva sam našao opciju,
ubacio win 8.1 u dvd rom, u biosu stavio prvi boot sa UEFI DVD, i podigao sistem...
ušao sam u settings, chance pc setings, recovery, advanced, i opet mi nema MENI UEFI FIRMWARE...
ne znam da li sam preskočio neki korak ili je ovaj windows 8.1 krš što ja imam...

znači prosto ne mogu da verujem šta se dešava...
model kompjutera je acer aspire m3985, tako je pisalo i u biosu, sada piše u biosu Aspire m1935 .... Šta je bre ovo???
evo i u ovom programu isto mi sad piše acer aspire m1935...
da li sam ja zeznuo bios, ili da tražim bios za ovaj drugi model???

Podigni u Rufus GPT partition scheme i ubaci flesku od 8gb a ne mbr , ne moze preko dvda on je legacy mbr.

11816264_10207007306764150_8721123346615685456_o.jpg

Ovo je slika kako je bilo pre nego što sam resetovao CMOS i flešovao BIOS...
Lepo piše model acer aspire m3985 a sad mi piše acer aspire m1935...

Kad si vec nesiguran, otvori kuciste pa vidi tacno koja oznaka pise na maticnoj ploci. 😉

imam 4 modula od po 4gb rama, treba mi matična sa 4 slota i da je kompatibilna sa r7 260x...
Da prodam r7 260x, ne mogu da uzmem više od 100e a kartica vredi mnogo više i najbolja je u toj klasi, ima DX12 pa je povučena iz prodaje...

Moram nekako da vratim bios od m3985 što je bio, uopšte mi nije jasno kako je ovo moglo da se promeni kad nisam ni skidao bios sa drugih sajtova nego tačno ovaj model što mi treba...

bios wp svič, na off
butabilna dos fleška
bios fajl i utility na root
boot sa usb
kucaš komandu

i sve u redu

To bi mozda funkcionisalo, samo da prvo otkrijemo koja je ploca...
AIDA64 ih obicno otkrije...i verziju biosa takodje.

Poslednja izmena:
acer inc IPIMB-AR
piše na matičnoj ploči, model acer aspire m3985, u biosu piše acer m3985 (tj pisalo je, a sad piše acer m1935)
neki lik na acerovom sajtu me pita jesam li flešovao bios iz windowsa ili dosa, mada ne znam kakve veze to ima (ne kažem možda ima veze, ali milion puta sam radio fleš iz windowsa)
sa dosom nisam radio 10 godina, tako da sam zaboravio sve komande u dosu da bih uradio flash iz dosa. Napravio sam butabilnu flešku, imam last bios from acer site koji neće da se flešuje (uefi bios), a imam i ovaj bios p0-a1 i p0-a2, pa ću kopirati na butabilnu flešku koji bios mi bude neko asistirao sa komandama, ja ću pročitati koje fajlove sve ima u folderima...

Pa izgleda da si ga flesovao pogresnim biosom...
Ako je pod tim oznakama onda je maticna Gateway DX4870 B75.(ovo nije sigurno, ne drzi me za rec)

Moras znati ko je proizvodjac maticne inace greske su zagarantovane.
m3985 je model i ne znaci nista, ko zna koliko su verzija ploca stavljali?

Hajde procitaj oznaku sa one bele nalepnice sa barkodom.
MBS.....

Poslednja izmena:
MBSJQ0P0012200917A6301 - sa nalepnice sa barkodom
GORAN MFG 2012/09/05 - sa nalepnice sa barkodom
IPIM8-AR REV 1.02 A - štampa na ploči - ime ploče
intel b75 je čipset
i7 3770 je procesor
ati raden hd 5770 1gb ddr5 128 bit - 6to pinsko napajanje je ova grafička koja radi trenutno u kompu (PCIE 2.0)
povercolor r7 260x 1gb ddr5 128 bit- 6 to pinsko napajanje, neće da butuje komp sa njom, inače troši manje struje nego gore navedena
4x 4 gb ram kingston 4gb 2rx8 pc3-10600u-9-10-b0, ACR512X64D3U13C9G sa obe strane memorije imaju čipovi, uparena memorija 16 gb, 1,5 v, mislim da je 1333 mhz mada ne piše nigde
napajanje chiftek 500w original

identičan bios kao na acerovom sajtu, identična greška bios size does not match rom file...

napravio sam butabilnu flešku
iskopirao bios na nju ima 3 foldera dos,rom,win
resetujem komp, f12, but sa fleške, pokreće se dos
kucam dir, cd dos, dir
/ime exe razmak ime bat tačka bat razmak /cc/cd/cp
otvorio se program ami fleš sa ispisanim komandama (/p piše da je programiranje, a ima i neka komanda /clnevnlog)
na dnu ekrana piše ptitisni bilo koje dugme za nastavak, stisnem bilo koje dugme, još 1 strana sa komandama
piše /dos
kucao sam /p kaže pogrešna komanda
kucao sam /clnevnlog pogrešna komanda....
opet kucam ove gore radnje otvara mi ami flash program sa komandama...
gde grešim?

Kolika ti je velicina starog i novog biosa?

p01 a1 - 3,4 mb flešovao ga više puta
p01 a2 - 3,4 mb flešovao ga više puta
p11 b1 - 3,3 mb error rom file ona greška i neće fleš da radi

p01 a1 - 3,4 mb flešovao ga više puta
p01 a2 - 3,4 mb flešovao ga više puta
p11 b1 - 3,3 mb error rom file ona greška i neće fleš da radi
Vidis da taj bios ne valja 3.3 mb nema sanse da ga instaliras.
Treba ti 3.4mb velicina, pitanje za koju reviziju ploce, biosa je taj p11 b1.
Po nekom redosledu stvari tvoj bios treba da nosi oznaku p01 b1, a ne p11 b1?

Evo sad sam procesljao, moze da bude problem "BIOS - UEFI for Windows 8 (Not for Upgrades)"
Jeste p11 b1...da bi ovaj bios upgrade moras iz windowsa i to windowsa 8...
Znaci sa win 10 nema sanse.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno