Šta je novo?

RAID-0 vs SSD

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Na stranu generčki testovi, šta mislite, i ima li ko iskustava, dal' je bolje staviti jedan solidan SSD od npr 256gb za sistem, te onda jedan veliki al' srednjeklasni HDD za podatke, ili uzeti dva HDD-a pa ih držati u RAID 0? Zanima me čisto onako, odziv sistema. Sa SSD se dobija primetno ubrzanje sistema, ali koliko je bolje/isto/lošije od 2xHDD RAID 0?!?

Naravno, 2 i više puta SSD nije sada u razmatranju, niti 3-4-5-6 hadedeova, pa da ne širimo priču.

Poslednja izmena:
SSD je daleko bolji. Nisu vise u pitanju samo brzine vec i daleko manjii seek time.

A tek što nećeš morati da reinstaliraš sistem svaki mesec, to ekstra. Raid0, jbod i ostala igrarija se stavlja samo gde treba brzina a NE treba sigurnost, znači temp fajlovi, scratch disk i/ili eventualno za video obradu.
Jm2c

Access time najlošijeg ssd diska će biti mnogo bolji od raid 0 sačinjenog od dva hdd-a.
I to je to ukratko, nema tu mnogo mudrovanja.
Ovo je predaleko od tacnog, cak je Apple u prvim navratima dobio prilicnu hajku kada im je sistem sa SSDom bio sporiji nego sa HDDom :) A neki SSDovi, cak i oni koji nisu prva generacija, su imali lose brzine ponekad. Prvi su bili uzas, sem SLC varijanti.

Ali za danasnje SSDove - uvek bolje od HDDa! Ja sam imao Raptore i VelociRaptore, i opet se osetio pomak na X25-E SSDove. Doduse, za X25-M je bilo neophodno da se stave vise njih u RAID0, inace su Raptori bili brzi cesto.
Razlika je bila zbog ipak slabe brzine upisa X25-M naspram diskova u to vreme, dok je X25-E mogao full-SATA2 da iskoristi (X25-M je mogao max. nekih 80MB/s, ali i to nije uvek).
Srecom pa je to danas prevazidjeno.

Ovo je predaleko od tacnog, cak je Apple u prvim navratima dobio prilicnu hajku kada im je sistem sa SSDom bio sporiji nego sa HDDom :) A neki SSDovi, cak i oni koji nisu prva generacija, su imali lose brzine ponekad. Prvi su bili uzas, sem SLC varijanti.
Čovek je rekao da ga zanimaju solidni ssd diskovi od 256GB, i njihove performanse kao sistemskog diska naprotiv raida 0 od dva hdd-a.

Niko nije spominjao prvu generaciju ssd diskova.
Nema potrebe pametovati radi pametovanja.

Samsung EVO 850 SSD (sistem) + WD HDD (podaci) trenutno koristim i definitivno je brži od RAID0. Čak i na pločama sa SATAII se oseti ubrzanje a za SATAIII suvišno je i pominjati. Kada sam nabavio SSD probao sam da na SSD instaliram win10 a na HDD mi je već bio win7 ali tu sam imao malo problema ( navodno se boot loaderi malo kolju ) pa sam ipak formirao ovu kombinaciju i sada leti ( a tek zimi :d ).

Da, stare generacije SSD-ova kao i "mLooogo esesdeJova u raJdu" nisu tema ove teme. Znamo da su stari SSD-ovi znali biti problematični, kao i što znamo da će 4 savremena SDD u "nuli" da budu čudo. Nego eto, dakle, SSD jeste pomak u odnosu na dva obična HDD u raid 0. To sam hteo da pitam. Ja svakako imam SSD u svim mašinama koje koristim, pomak je očigledan. Ali raid nisam do sada probao.

A i kada se malo razmisli, RAID ne ubrzava access time. Jel?

Tako sam nešto i predpostavljao. Sve je ovo posledica jednog kafanskog bla.bla.bla. sa kolagama, pa rek'o da pitam ovde gde je svakako najviše iskustava.

Poslednja izmena:
A ja nisam coveku koji je to pitao odgovorio :) On kaze "najlosijeg" SSD-a. Danas i dalje mozes kupiti neke prilicno lose SSDove, koje ne bih ni umesto 2.5" HDDova stavljao u laptop, kamoli naspram obicnog HDDa.
Da li si video kakva pitanja ljudi postavljaju u zadnje vreme? Zamisli naidje neko na ovaj thread i poveruje u ono, pa kupi OCZ Core ili nesto slicno sto se jos moze kupiti za cudo? Ne znaju svi.
Čovek je rekao da ga zanimaju solidni ssd diskovi od 256GB, i njihove performanse kao sistemskog diska naprotiv raida 0 od dva hdd-a.
Niko nije spominjao prvu generaciju ssd diskova.
Nema potrebe pametovati radi pametovanja.

Poslednja izmena:
Nadji psidzu ako ti Telenor izlazi u svakoj temi, ja ne vidim cemu tolika omrzenost prema mom misljenju o istom, da ga nekromansujes i u temi o SSDovima.

Razumeli smo se.
Ili nismo.
Meni je to dovoljno.

SSD diskovi su bolji kao sistemski disk od dva hdd-a u raid-u 0.
Ne slažeš se sa tim?
Želiš da cepaš dlaku na troje o izuzecima od boldovanog?
Samo izvoli, ali kao što već rekoh ništa od toga nije bitno za ovu temu.

Delimicno - ubrzace read access time, ali ce usporiti write access time.
To i rade vecina iole dobrih kontrolera.

Nazad
Vrh Dno